Genel,  Türk Dünyası Raporu,  Zehra Çimen'in Yazıları

AAE – TÜRK DÜNYASI RAPORU – OCAK 2019

AAE – TÜRK DÜNYASI RAPORU

Ocak 2019

 

AZERBAYCAN

 

20 Ocak katliamı Ankara’da konferansla anıldı

 

Azerbaycan’da 1990’da Sovyetler Birliği ordusunun sivilleri katlettiği “20 Ocak Katliamı” dolayısıyla Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesindeki “Azerbaycan’ın Bağımsızlığına Giden Yolda 20 Ocak 1990 Katliamı” konferansı düzenlendi. Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim, konferansta yaptığı konuşmada, 20 Ocak’ın Azerbaycan’ın sadece kara günü değil aynı zamanda Azerbaycanlıların toparlandığı şerefli bir gün olduğunu söyledi.

 

Azerbaycan Savunma Bakanı ve İran Genelkurmay Başkanı Bakü’de bir araya geldi

 

Azerbaycan Savunma Bakanı Orgeneral Zakir Hasanov ve İran İslam Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanı Korgeneral Muhammed Bagheri Bakü’de bir araya geldi. Resmi ziyaret kapsamında yapılan görüşmede iki ülke arasındaki askeri işbirliğinin genişletilmesi konuşuldu. Toplantıda taraflar, askeri işbirliğinin yanı sıra diğer alanlarda da ilişkilerin genişletilmesi konusunda görüş alışverişinde bulundular.

 

Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları Paris’te görüştü

 

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan, Dağlık Karabağ sorununun çözüm süreci kapsamında Paris’te bir araya geldi. Açıklamaya göre taraflar, seri ve sonuç odaklı müzakerelerin gelecek ay devam ettirilmesi konusunda mutabakat sağladı. Görüşmede taraflar, her iki taraftaki insanları barış, güvenlik ve bölgesel kalkınma için hazırlamanın yolları da dâhil birçok konuyu müzakere etti.

 

Azerbaycan, 9 Rus misyoneri sınır dışı etti

 

Azerbaycan İçişleri Bakanlığı, yasa dışı dini toplantılar organize eden 9 Rus vatandaşının ülkeden sınır dışı edildiğini bildirdi. Rusya vatandaşları hakkında Azerbaycan Ceza Kanununun 515. Maddesi (dini kurumların kuruluş ve faaliyet kurallarının ihlali) uyarınca dava açıldığı belirtildi.

 

TİKA’dan Azerbaycan’a eğitim ve sertifikasyon desteği

 

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Azerbaycan’da ekonomi ve sanayi sektörlerinde kalite, üretim ve verimliliğin artırılmasına destek amacıyla başlatılan proje kapsamında kalite yönetim sistemi ve enerji yönetimi sistemi alanında Azerbaycan’ın öncü bilimsel-araştırma ve sanayi kuruluşlarına eğitim ve sertifikasyon desteği veriliyor.

 

TİKA Kafkas İslam Ordusu Hatırasını Yaşatıyor

 

TİKA, Azerbaycan’ın bağımsızlığı için mücadele eden Nuri Paşa ve beraberindeki Türk ve Azerbaycanlı askerlerin hatırasını yaşatıyor. Kafkas İslam Ordusu komutanı Nuri Paşa Gence şehrinde bulunduğu dönemde, Şeyhzamanlı ve ailesi Paşayı karargâh olarak kullanması ve konaklaması için evinde misafir etmişlerdi. TİKA, Kafkas İslam Ordusu ve Nuri Paşa’nın hatıralarının yaşatılması amacıyla Şeyhzamanlı ailesine ait evi müzeye dönüştürdü. TİKA Başkanı Serdar Çam müzeyi ziyaretinde yaptığı açıklamada, “Gerçekten bu ev iki devlet tek millet mesajını en güzel şekilde en güzel örneğiyle ortaya koyan bir eser.” dedi.

 

KAZAKİSTAN

 

Kazakistan’da 2019 yılı “Gençlik Yılı” ilan edildi

 

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, 2018 yılında Kazakistan’ın uluslararası arenadaki konumunu ve yetkisini güçlendirdiğini, BM Güvenlik Konseyi’ne başarıyla başkanlık ettiğini, yaşam kalitesini iyileştirmek ve vatandaşların refahını artırmak için geniş çaplı tedbirler alındığını dile getirdi. “Hızla gelişen bir dünyada, ülkenin başarılı bir şekilde gelişmesindeki ana faktör insanlardır, onların yetenekleri, bilgi ve vatanseverliğidir. Bu nedenle 2019 yılı Gençlik Yılı kabul edildi. Genç neslin güvenimizi haklı çıkartacağına ve Kazakistan’ı dünyadaki en iyi 30 ülke arasına sokabileceğine eminim.” dedi.

 

Kazakistan’ın BMGK üyeliği sona erdi

 

2016’da 193 ülkeden 138’inin desteğiyle BMGK’ye daimi olmayan üye seçilen Kazakistan’ın 31 Aralık itibariyle üyeliği sona erdi.

 

Kazakistan BM Barış Programı için kadro hazırlayacak

 

Kazakistan’ın “Kazcent” eğitim kampında askeri uzman yetiştirilmesi için BM tarafından resmi izin verildi. Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, “Barış İçin Partnerlik” (Kazcent) Eğitim Merkezi’nin BM’den “Sivilleri Koruma” ve “BM Subay Kadrosu” programları çerçevesinde kadro eğitimi için resmi sertifika aldığını açıkladı.

 

Kazakistan, Rusya’da okuyan yabancı öğrenciler arasında önde geliyor

 

Rusya Federasyonu Eğitim ve Bilim Bakanlığı Sosyolojik Araştırma Merkezi’ne göre, Kazakistanlılar ülkede eğitim gören öğrenciler arasında ilk sırada yer alıyor. Kazakistan vatandaşlarının çoğu Moskova, St. Petersburg, Omsk ve Tomsk üniversitelerinde okuyor.

 

Kazak Türkleri Çin kamplarından alınıyor

 

Kazakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Doğu Türkistan’da “yeniden eğitim” kamplarında alıkonulan, büyük çoğunluğu Uygur etnik topluluğuna mensup olmakla birlikte aralarında Kazak, Kırgız ve Tatarların da olduğu Müslüman nüfus içindeki 2 bin Kazak’ın Çin vatandaşlığından ayrılarak ülkeyi terk etmesine izin verileceği belirtildi.

 

Kazakistan ve Tacikistan göç alanında işbirliği yaptı

 

Kazakistan Parlamentosu Senato Genel Kurul oturumunda milletvekilleri tarafından Kazakistan’ın Tacikistan ile göç alanlarında işbirliği konusunda birçok onay belgesi kabul edildi. İki ülke vatandaşlarının zorunlu kayıt yaptırmadan 30 gün ve kayıt yaptırarak 90 gün kalabilmelerini sağlayan anlaşma onaylandı.

 

Kazakistan, gençlik eğitiminde ilk 10’a girdi

 

Kazakistan, gençlerin eğitim seviyelerinde dünya genelinde 9.  sırada yer aldı. Sıralama, İngiltere merkezli Vouchercloud şirketi araştırmacıları tarafından yapıldı. Raporu hazırlayanlar, Kazakistan’ın “yeni bir entelektüel süper güç” olabileceği yönünde görüş bildirdiler.

 

Kazakistan’ın yeni İran Büyükelçisi tayin edildi

 

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in kararnamesiyle Orazbay Askhat Tuthişbayeviç, Kazakistan’ın İran İslam Cumhuriyeti  Büyükelçisi olarak tayin edildi. Yeni göreve atanmadan önce Orazbay Askhat, Kazakistan’ın Endonezya Büyükelçisi ve aynı zamanda  Kazakistan’ın Filipinler Büyükelçisi olarak görev yapmıştı.

 

Suriye-Irak bölgesinden Kazakistan’a dönen çocuklara DNA testi yapılacak

 

Astana TV kanalının bildirdiğine göre, Kazakistan Cumhuriyeti Kamu Kalkınma Bakanlığı, Suriye ve Irak’tan gelecek Kazak çocukları için yeni bir prosedür düzenlendi. Bakanlık, 30 kadın ve 60 çocuğun Kazakistan’a geri dönmeye hazırlandıklarını açıkladı. Yeni prosedür ile ailesini kaybetmiş çocukların DNA örnekleri alınarak, kan bağı ile akrabalarının varlığı belirlenecek.

 

Kazakistan ve Zimbabwe arasında işbirliği gelişecek Yorum

 

Zimbabwe Cumhurbaşkanı’nın Kazakistan’a resmi ziyareti ardından, devlet başkanları basına ortak bir açıklama yaptılar. Nazarbayev,  bu görüşmenin Kazakistan ve Zimbabwe arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve Orta Asya ile Güney Afrika bölgeleri arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi için özel bir önem taşıdığını dile getirdi.

 

“Otrar Türk Dünyası Elektronik Kütüphanesi” projesi

 

Almatı’da “Otrar Türk Dünyası Elektronik Kütüphanesi” projesinin ortak uygulanmasına ilişkin mutabakat kabul edildi. Belge, Kazakistan Cumhuriyeti Ulusal Kütüphanesi Müdürü Zhanat Seidumanov ve Türk Yerel Tarih ve Kültür Derneği Başkanı Nizamettin Aykurt tarafından imzalandı. Projenin elektronik ortamda Türk halkları arasındaki entegrasyonu ve kültür alışverişine ortam hazırlaması amaçlanıyor.

 

ÖZBEKİSTAN

 

Özbekistan’dan Almanya’ya vizesiz giriş

 

Özbekistan ve Almanya arasındaki kültürel, bilimsel, eğitim alışverişini güçlendirmek, yatırım ortamını iyileştirmek ve turist akışını artırmak amacıyla Almanya’dan Özbekistan’a gelecek turistler için 30 günlük vizesiz giriş hakkı tanındı.

 

Orta Asya-Hindistan ilişkileri Semerkant’ta masaya yatırıldı

 

Orta Asya-Hindistan Diyaloğu Dışişleri Bakanları Toplantısı, Özbekistan’ın Semerkant şehrinde düzenlendi. Toplantıda konuşan Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov, bu diyaloğun temel amacının Orta Asya ülkeleri ile Hindistan arasındaki çok yönlü ilişkilerin yeniden canlanmasını sağlamak ve taraflar arasındaki ticaret, ekonomi, yatırım, kültürel ve diğer alanlardaki iş birliği potansiyelini kullanmak olduğunu kaydetti.

 

Eski Özbek bakan Şanghay İşbirliği Örgütü’nün yeni genel sekreteri oldu

 

Özbekistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, ŞİÖ ülkeleri Devlet Başkanları Konseyi’nin aldığı karara göre, Özbekistan Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Stratejik ve Bölgelerarası Araştırmalar Enstitüsü Direktörü Büyükelçi Vladimir Narov, 1 Ocak itibariyle ŞİÖ Genel Sekreterliği görevine başladı.

 

Özbekistan ile Almanya arasında 4 milyar dolarlık anlaşma

 

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakan Yardımcısı Eckhard Franz ve Özbekistan Başbakan Yardımcısı ve Devlet Yatırım Komitesi Başkanı Suhrab Halmuradov’un başkanlıklarında Özbek-Alman İş Forumu düzenlendi. İki ülke arasında ticari-ekonomik, yatırım, enerji, taşımacılık, tarım ve diğer alanlardaki işbirliğinin geliştirilmesi imkânlarının ele alındığı iş forumunun ardından iki ülke şirketleri arasında toplam tutarı 4 milyar dolarlık projelerin hayata geçirilmesine ilişkin anlaşmalar imzalandı.

 

Türkiye, Özbekistan’da en çok şirket kuran ikinci ülke

 

Türkiye, geçen yıl Özbekistan’da yabancı sermayeli en çok şirket kuran ülkeler arasında yer aldı. 2018’de Özbekistan’da kendi sermayesi ile 364 şirket kuran Türkiye, yabancı sermayeyle en çok şirket kuran ülkeler arasında ikinci oldu.

 

Hint Üniversitesi Özbekistan’da şube açtı

 

Özbekistan Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev Taşkent’te Amiti Üniversitesi’nin açılmasıyla ilgili bir kararname imzaladı. Üniversite, bilgi ve iletişim teknolojileri alanlarında uzmanlar yetiştirecek.

 

Özbekistan’dan yabancı yatırımcıya vize jesti

 

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev tarafından imzalanan “Aktif Yatırım ve Sosyal Kalkınma Yılı” devlet programının uygulanmasına ilişkin kararnameye göre, ülkede en az 3 milyon dolarlık yatırım yapan yabancı yatırımcılara 1 Mart’tan itibaren yatırım vizesi uygulaması başlayacak. Yabancı yatırımcı ve aileleri için de geçerli olacak yatırım vizesi ileride uzatma hakkı ile 3 yıllığına verilecek.

 

Özbekistan ve Hindistan’dan nükleer işbirliği

 

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev 17-18 Ocak tarihlerinde Hindistan’a yaptığı ziyarette mevkidaşı Hindistan Cumhurbaşkanı Narendra Modi ile bir araya geldi. Görüşmeler çerçevesinde iki ülke arasında birçok anlaşma imzalandı. Hindistan’ın Eximbank kuruluşu tarafından Özbekistan’daki altyapı yatırımlarında kullanılmak üzere 200 milyon dolar kredi verilmesi yönünde anlaşma imzalandı. Ayrıca Özbekistan ve Hindistan arasında uzun dönemli uranyum tedariği anlaşması imzalandı.

 

Avrupa Birliği’nden Özbekistan’a önemli ziyaret

 

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in 20 Ocak’ta Almanya’ya gerçekleştirdiği ziyaretin ardından Avrupa Birliği’nden bir heyet Özbekistan’ı ziyaret etti. Heyet, temaslarda bulunmak üzere geldiği Özbekistan’da Başbakan Yardımcısı ve Devlet Yatırım Komitesi Başkanı Suhrab Halmuradov ile görüştü. Özbekistan Devlet Yatırım Komitesinden yapılan açıklamaya göre Avrupa Birliği Orta Asya Özel Temsilcisi Peter  Burian, görüşmede AB ülkelerinin, iş dünyasının ve Avrupa toplumunun Özbekistan’a ilgisinin önemli şekilde arttığını belirterek, bu durumun ülkedeki reformlarla bağlantılı olduğunu belirtti.

 

Orta Asya ülke liderleri Nisan ayında Taşkent’te toplanıyor

 

Özbekistan Cumhurbaşkanı tarafından başlatılan Orta Asya devlet başkanlarının ikinci danışma toplantısı bu yıl nisan ayında Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te gerçekleşecek. Toplantıda Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Tacikistan devlet başkanları bir araya gelecek.

 

Özbekistan Silahlı Kuvvetleri mensupları ABD’de askeri tatbikata katıldı

 

Özbekistan Savunma Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, ülkenin özel harekat kuvvetleri mensupları ilk defa ABD’deki bir askeri tatbikata katıldı. Savunma Bakanı Abdusalom Azizov ve beraberindeki heyet de askeri eğitim tatbikatını izledi. ABD’nin Mississippi eyaletindeki Shelby üssünde düzenlenen “Güney Saldırısı” tatbikatı ay sonuna kadar devam edecek.

 

TÜRKMENİSTAN

 

Türkmen erkekleri kayıt altına alınıyor

 

Türkmenistan hükümeti Afganistan sınırındaki güvenlik endişesinden dolayı 50 yaş altı erkekleri kayıt altına aldığını bildirdi.

 

Türkmenistan-Japonya ilişkileri gelişiyor

 

Türkmenistan’ın Japon Uluslararası İşbirliği Bankası “JBIC” ile Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’ndan bir heyet arasında yapılan toplantıda, gaz ve kimya endüstrilerine yeni yatırımlar yapma olanakları değerlendirildi. Japon-Türkmen Ekonomik İşbirliği Komitesi’nin eşbaşkanı olan Japon şirket “ITOCHU” Başkan Yardımcısı Yoichi Kobayashi başkanlığındaki heyet ile yapılan toplantıda ise tarım makineleri ve ekipmanlarıyla ilgili konular ele alındı.

 

Dünya Gümrük Örgütü Genel Sekreteri Aşkabat’ta

 

Dünya Gümrük Örgütü Genel Sekreteri Kunio Mikuriya, bir heyet ile birlikte 17 Ocak’ta başkent Aşkabat’ta resmi ziyaretlerde bulundu. Kunio Mikuriya, örgütünün, Türkmenistan’la olan etkin işbirliğinin daha da güçlendirilmesi ve genişletilmesine olan ilgisinin devam ettiğini vurguladı. Genel Sekreteri memnuniyetle karşılayan Devlet Başkanı, ülkenin çeşitli alanlarda uluslararası yapılarla verimli işbirliğine olan bağlılığını yineledi.

 

Bağımsız Devletler Topluluğu Başkanlığı 2019’da Türkmenistan’da

 

Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) başkanlığını 2019 yılında Türkmenistan devraldı. BDT başkanlığını, Duşanbe’den Aşkabat’a devretme kararı, geçtiğimiz yıl Eylül ayında Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de yapılan BDT Başkanları Zirvesi’nde Türkmenistan’ın teklifi üzerine alınmıştı.

 

KIRGIZİSTAN

 

Kırgızistan’da 2019 “dijitalleşme yılı” ilan edildi

 

Cumhurbaşkanı Ceenbekov yılın ilk çalışma ziyaretini yaptığı Çuy Bölgesi’ndeki Sokuluk ilçesinde halkla bir araya geldi. Ceenbekov, burada yaptığı konuşmada, 2018’in kırsal kalkınma yılı ilan edildiğini hatırlatarak, kırsal bölgelerin kalkınmasına yoğunlaşacaklarını vurguladı. Ceenbekov, bu yılın da ülke dijitalleşme yılı ilan edildiğini söyledi.

 

TİKA’dan Kırgızistan’da kadınlara iş desteği

 

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Kırgızistan Kadınlar Kongresi iş birliğiyle 2016-2018 yıllarında verilen temel bilgisayar eğitimi, dikiş nakış, diksiyon ve girişimcilik kurslarında başarılı olan kadınlara kendi işini kurma ve geliştirme konusunda destek sağlandı.

 

Kırgızistan ve Özbekistan dışişleri bakanları ikili ilişkileri masaya yatırdı

 

Kırgızistan Dışişleri Bakanı Cengiz Aydarbekov, Orta Asya-Hindistan Diyaloğu Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılmak üzere gittiği Taşkent’te Özbek mevkidaşı Abdulaziz Kamilov ile bir araya geldi. Kırgızistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre iki ülkenin dışişleri bakanları ikili ilişkilerin güncel konularını ele aldı. Bakanlar, 2019’da yapılması planlanan üst düzey ziyaretlerle ikili ilişkilerin daha da yoğunlaştırılması gerekliliği üzerinde anlaştılar.

 

Kırgızistan Cumhurbaşkanı TBMM milletvekillerini kabul etti

 

Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada, Devlet Başkanı Sooronbay Ceenbekov’un TBMM milletvekilleri Cevdet Yılmaz ve Lütfi Elvan ile bir araya geldiği bildirildi. Cumhurbaşkanlığı İdaresi Dış Politika Bölüm Başkanı Daniyar Sıdıkov ile Türkiye Cumhuriyeti Bişkek Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat’ın da katıldığı toplantıda, 2 Eylül 2018’de Sooronbay Ceenbekov ile Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlık yaptığı Kırgızistan-Türkiye Dördüncü Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısında varılan anlaşmaların hayata geçirilmesine ilişkin konuların görüşüldüğü aktarıldı.

 

Bişkek 2019’da Kırgız-Macar Hükümetlerarası Komisyonu’na ev sahipliği yapacak

 

Kırgızistan’ın Macaristan Büyükelçisi Bakıt Cusupov, Budapeşte’ye ziyareti sırasında Macaristan Dışişleri Bakanı, İnsan Kaynakları Bakanı ve Macaristan’ın EXIM Bankası Başkanı ile bir araya geldi. 2019’da Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te ilk kez Kırgızistan-Macaristan Hükümetlerarası Komisyonu toplantısı yapılacağı bildirildi.

 

IRAK

 

Irak Türkmen Cephesi ve KYB heyeti, Kerkük’te görüştü

 

Irak Türkmen Cephesi Genel Başkanı Erşat Salihi, Kerkük’teki ITC Genel Merkezi’nde KYB heyetini kabul etti. KYB ile yapılan görüşmede, siyasi gelişmeler, güvenlik durumu ve Türkmen-Kürt İlişkileri ele alınırken, iki taraf da Kerkük’te bulunan siyasi partiler arasında sorunların ve problemlerin diyalog yoluyla çözülmesine vurgu yaptı. Görüşmede ITC, Kerkük’te siyasi ve güvenlik istikrarını sağlamak amacıyla bütün çabaları desteklediklerini, artık daha fazla güvenlik zaafiyetine tahammül olmadığını, Kerkük’te ortak bir yönetim ile şehirde güvenin ve huzurun sağlanması gerektiğini ifade etti.

 

Bağdat’taki Türkmen İlkokulunda Türkçe dersi okutulacak

 

Irak’ın başkenti Bağdat’taki Besmaya İlkokulunda Türkmen çocuklarına yönelik Türkçe dersinin okutulmasıyla ilgili tören düzenlendi. Törene, Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız, Irak Eğitim Bakanlığı Türkmen Eğitimi Genel Müdürü Çetin Kölemen, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı Bağdat Program Koordinatörü Cüneyt  Esmer ile çok sayıda misafir katıldı. Türkçenin okul müfredatına eklenmesinin önemine değinen Yıldız, Türkiye’nin her zaman bu tür projelere destek verdiğini kaydetti.

 

Türkmen lider Erşat Salihi, İran Dışişleri Bakanı Zarif ile görüştü

 

Irak Türkmen Cephesi Genel Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile Bağdat’ta bir araya geldi. Birçok parti liderinin katıldığı toplantıda ikili ilişkiler konuşuldu. Cevad Zarif, Başbakan Adil Abdulmehdi ile de bir toplantı gerçekleştirdi. Zarif yakın bir tarihte İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Irak’ı ziyaret edeceğini belirtti.

 

Kerkük Valisi DEAŞ tehlikesi artıyor uyarısında bulundu

 

Irak’ta Kerkük Valisi Rakan Said, kentin güneyindeki Hemrin Dağları, Zegetun ve Abu Hanacir vadileri gibi kırsal bölgelerde çok sayıda DEAŞ militanı bulunduğunu söyledi. Bu bölgelere en kısa zamanda operasyon düzenlenmesi gerektiğini belirten Said, “Kentin güneyinde tehlikeli sayılara ulaşan DEAŞ militanları ciddi tehdit oluşturuyor.” dedi.

 

Kerkük İl Meclisi’nde başkanlık krizi: Türkmenler çözüm bekliyor

 

Irak’taki Türkmenler, merkezi hükümetin, Kerkük İl Meclisi’nde 1 yıldan uzun süredir devam eden başkanlık krizini çözmesini talep ediyor. Kerkük İl Meclisi Türkmen Grubu Üyesi Ali Mehdi, başkanın Bağdat tarafından atanmasını istediklerini söyledi.

 

PKK’nın Sincar’daki faaliyetleri Türkmenler için tehdit oluşturuyor

 

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi, yaptığı açıklamada, Sincar’da etki alanını genişletmeye başlayan PKK’nın Türkmenler için tehdit oluşturduğunu söyledi. PKK’nın Sincar yakınındaki 20 Türkmen köyünü ele geçirmek istediğini aktaran Salihi, böyle bir durumda tamamı Türkmenlerden oluşan Telafer’in de güvenliğinin tehlikeye gireceğini ifade etti. Türkmen lider, terör örgütünün, Sincar ilçesinin arkasındaki Irak ile Suriye sınır boşluğunu doldurmaya çalıştığını belirtti.

 

Irak Meclisi’nde Türkmen bölgelerine mali destek paketi kabul edildi

 

Irak Meclisi, 2019 yılı bütçesinde, terör nedeniyle zarar gören Türkmen bölgelerinin yeniden imarı için Irak Türkmen Cephesi Genel Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi tarafından sunulan öneriyi kabul etti. Karar gereği Türkmen bölgelerinin imarı için 232 milyon dolarlık para tahsis edildi.

 

Kerkük’te Türkiye vizesi müjdesi

 

Iraklılar başkent Bağdat, Erbil, Süleymaniye ve Duhok’un yanı sıra artık Türkiye vizesi için Türkmenlerin yoğunlukla yaşadığı Kerkük’ten de başvuru yapabilecek. Vize Başvuru Merkezi İdari Amiri Peyami Yılmaz, Kerkük’teki idari yetkililer ve Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız’ın uygun gördüğü bir tarihte resmi açılışı yapacaklarını söyledi.

 

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ (KKTC)

 

KKTC Dışişleri Bakanı Özersay: Adada BM Barış Gücü’ne ihtiyaç yok

 

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Kıbrıs’ta Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü’nün askeri misyonuna gerek kalmadığını ve bu yapının sivil bir misyona dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

 

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: Siyasi eşitlik dahilinde federasyon en gerçekçi çözüm

 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ta olası bir anlaşmanın Birleşmiş Milletler çerçevesinde ve müzakerelerle elde edilebileceğine inandıklarını belirtti. Federasyon modelinin siyasi eşitliği  içerdiğini kaydeden Akıncı, “Masada olan federasyon modeli kanaatime göre karşılıklı kabul edilebilir en gerçekçi model olmayı sürdürmektedir.”  ifadesini kullandı.

 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden önemli Kıbrıs açıklaması

 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Kıbrıs’ta siyasi eşitliğin olduğu iki toplumlu, iki bölgeli federasyona dayalı kalıcı, kapsamlı ve adil bir çözüm için iki toplum lideri ve ilgili taraflara BM gözetiminde açık, yaratıcı, aktif ve anlamlı müzakerelere geri dönmesi çağrısında bulundu. Kıbrıs’taki BM Barış Gücü Misyonunun görev süresinin 6 ay daha uzatılmasını isteyen karar, BMGK’de oy birliğiyle kabul edildi.

 

DİĞER

 

The Guardian’dan Kırgızistan ve Özbekistan tavsiyesi

 

İngiliz The Guardian gazetesi, 2019’da seyahat planlayanlar için Kırgızistan ve Özbekistan’ı 40 tavsiye listesine ekledi. Guardian, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyayev’in 2016’da iktidara gelmesinden sonra, Özbekistan’da kademeli değişiklikler yaşandığına dikkat çekti. Yazıda “Ülkenin ünlü misafirperverliğini, etkileyici mimarisini ve İpek Yolu’nun mirasını yaşamak isteyen turistler için koşullar hızla iyileşiyor” denildi.

 

“Gagauz Yurdu Gökoğuzlar” gazetesi Türkiye’de yayın hayatına başladı

 

Gagauz Yurdu Gökoğuzlar gazetesi 2019 Ocak ayında, “Bilgi Ordusu Bizim Ordumuz, Bildiğimizi Öğretmek Bizim Görevimiz”  parolasıyla yayın hayatına başladı. Türkiye’de faaliyet gösteren tek Gagavuz gazetesi olma özelliğini taşıyan gazetenin farklı temsilcilikleri bulunuyor. Gazetenin, Moskova, St. Petersburg, Moldova-Gagavuzya, İstanbul, Trakya ve Karadeniz temsilcilikleri faaliyet gösterecek.

 

Rodos ve İstanköy Türkleri, vakıf mallarının satılmasına tepkili

 

İstanköy’de Osmanlı döneminden kalma vakıf malları Yunan dernek başkanı tarafından satılığa çıkarıldı. Rodos ve İstanköy Türkleri, uluslararası anlaşmaları hatırlatarak duruma tepki gösterdi. Adadaki Türkler dernekleri vasıtasıyla vakıf idaresi, ilgili bakanlıklar ve Başbakana gönderdiği mektuptan sonra Rodos, İstanköy ve Onikiadalar Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı İstanköy Vakıf Malları İdare Heyeti Başkanına açık mektup yazdı.

 

Makedonya’nın Türk bakanından önemli açıklamalar

 

Makedonya’nın Türk kökenli Devlet Bakanı Elvin Hasan, Türkiye’nin Makedonya’ya bağımsızlığından beri her alanda destek verdiğini belirterek, “Türkiye’yi sürekli sırtımızı dayayabileceğimiz büyük bir ülke olarak görüyoruz.” dedi.

 

Macaristan “Türklük” bağını araştırmak için enstitü kurdu

 

Macaristan’da, tartışmalı bir konu olan Macar halkının kökeni ve Türkler ile olan bağlantısı noktasında önemli bir adım atıldı. Ülke tarihi, dil ve kültür noktasında araştırmalar yapacak olan Macaristan Araştırma Enstitüsü, Macarların kimlik bilmecesinin çözülmesini de planlanıyor.

 

Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa’dan Doğu Türkistan çağrısı

 

Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun İsa, Çin’in Doğu Türkistan’da toplama kamplarına aldığı Uygurların sayısının 3 milyona ulaştığını ileri sürdü. Türkiye ve uluslararası toplumu çok geç olmadan harekete geçmeye çağıran Dolkun İsa, “Kamplarda hayatını kaybeden 350 kişinin isimleri elimizde var.” dedi.

 

Batı Trakya Türkleri: Türkiye’deki Rum Ortodokslar kadar dini özgürlük istiyoruz

 

Batı Trakya Türkleri, Türkiye’deki Rum Ortodoks azınlığın dini faaliyetlerini örnek göstererek Yunan hükümetinden Türkiye gibi dini özgürlüklere saygılı olmasını istiyor. Batı Trakya’nın önde gelen basın kuruluşlarından Millet Gazetesi konu ile ilgili “Rum Azınlığa özgürlük, Türk Azınlığa yasaklar” başlıklı bir yazı yayınladı. Yazıda, Yunanistan’ın Lozan Antlaşması’ndan doğan yükümlülüklerini yerine getirmediği ve Yunanistan’daki Türklerin, Türkiye’deki Rumlara göre çok daha az dini özgürlüğe sahip oldukları vurgulandı.

 

Tacikistan ilk İslam bankasına hazırlanıyor

 

Tacikistan hükümeti Kazakistan’dan aldığı eğitim desteği ile başlattığı çalışmalar sonucunda Nisan 2019’da ilk İslami finans bankasını açacak.

 

İran, Güney Azerbaycan’da böl yönet politikasını uygulamaya devam ediyor

 

İran yönetimi altındaki Güney Azerbaycan’da milli aktivistler, İran yönetiminin çeşitli şehirleri ve köyleri eyaletler arasında değiştirerek bölgeler arası gerginlik yaratmaya çalıştığını ifade etti. İran’da Batı Azerbaycan, Doğu Azerbaycan, Erdebil ve Zencan eyaletleri başta olmak üzere birçok eyalette Güney Azerbaycan Türkleri yaşıyor. Geçtiğimiz günlerde Erdebil eyaletinden iki köyün Doğu Azerbaycan eyaletine verilmesi kararı verildi.

 

Orta Asya’dan gelen göçmenlerin zor seçimi

 

Orta Asya ülkelerinden yurt dışına emek göçmeni olarak gidenlerin ilk tercih ettiği ülke olan Rusya’nın ardından hükümetin sağladığı kolaylıklar sebebiyle ikinci sırada Türkiye yer alıyor. Rusya işgücü piyasasının popülaritesi azaldıkça, Türkiye Orta Asya’dan gelen göçmenleri giderek daha fazla çekiyor. Türk hükümeti, Rus makamlarıyla karşılaştırıldığında daha az katı kurallar ve düzenlemeler oluşturmuştur.

 

TİKA, Makedonya’da tarihi Harabati Baba Tekkesi’ni restore edecek

 

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ile Makedonya Cumhuriyeti İslam Dini Birliği arasında, Makedonya’nın Kalkandelen şehrindeki en önemli Osmanlı eserlerinden tarihi Harabati Baba Tekkesi’nin restorasyon projesine ilişkin protokol imzalandı.

 

Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Çalıştayı

 

TÜRKPA Çalıştayı’nın, “Ormanların Doğal Zenginliğinin Korunması İçin Mevzuat ve Uygulamalar Çalıştayı” başlıklı oturumun açılışında konuşan TBMM Başkanvekili Mustafa Şentop, 21. yüzyılın başında yeni bir dünyanın uluslararası hukuk, siyaset ve ekonomi alanlarında yeni anlayışların, zihniyetlerin geçerli olacağı bir dünyanın kuruluşunun arifesinde bulunulduğunu ifade etti. TÜRKPA’nın, başarılı olmasını yürekten arzu ettiğini bildiren Şentop, “TÜRKPA’yı başka uluslararası kuruluşlarla bir tutmuyoruz, TÜRKPA bizim kendi toyumuz, öz meclisimizdir. TÜRKPA’nın başarısı, bizim başarımız olacak, Avrasya’nın geleceğine ve barışına ciddi katkı sağlayacaktır.” diye konuştu.

 

30 bini aşkın Ahıska Türkünün, Türk vatandaşlığına geçiş işlemleri tamamlandı

 

Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Genel Sekreteri Fuat Uçar, yaptığı açıklamada, birlik olarak 9 ülkedeki Ahıska Türklerine hizmet veren bir kuruluş olduklarını söyledi. Uçar, 30 bini aşkın Ahıska Türkünün vatandaşlığından sonra izinle Türkiye’de ikamet eden Ahıskalılar için yine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla istisnai vatandaşlık çalışması yürütüldüğünü söyledi.

 

Nogay Şair Kadriye Temirbulatova Ankara’da anıldı

 

Nogay Türklerinin son yüzyılda yetiştirdiği ünlü şairlerden biri olan Kadriye Temirbulatova için doğumunun 70.yılı vesilesiyle anma töreni düzenlendi. Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ile Nogay Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından hazırlanan “Türk Dünyasının Öncüleri-Kadriye Temirbulatova” isimli program 24 Ocak günü gerçekleşti. 25 Ocak’ta da Adana Büyükşehir Belediyesi ve Adana Kırım Türkleri Derneğinin iş birliği ile Adana’da anma programı gerçekleştirildi.

 

Moldova’da Hamdullah Suphi Tanrıöver Türk Dili sınıfı açıldı

 

Moldova Gökoğuz Yeri Özerk Bölgesinde, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı  tarafından Komrat Devlet Üniversitesi bünyesinde kurulan Türk Dili sınıfı açıldı. Gagavuz köylerinde Türkçe okulların açılması ve Gagavuz öğrencilere Türkiye’de eğitim imkânı sağlanması için çalışan Türkiye’nin yetiştirdiği devlet ve sanat adamı Hamdullah Suphi Tanrıöver’in isminin verildiği sınıfın 2019-2020 eğitim yılında 30 öğrenciyle eğitime başlaması planlanıyor.

 

Gümülcine’de 29 Ocak Batı Trakya Milli Direniş Günü anıldı

 

Yunanistan’da yaşayan Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı, Yunan devletinin asimile politikaları ve baskıları ile Türk kimliğinin inkâr edildiğini, birçok konuda hakların verilmediğini dünyaya duyurmak için 29 Ocak 1988 ve 29 Ocak 1990 yıllarında gösterdiği direnişin 31. yılı Gümülcine’de düzenlenen etkinlikle kutladı. Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu “29 Ocaklar” konulu bir etkinlik düzenledi. Etkinliğe, Batı Trakya genelinden yüzlerce kişi katıldı.

 

Türk Keneşi Bilgi ve İletişim Teknolojileri bakanları toplantısı Almatı’da yapıldı

 

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi, Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Bakanlar Üçüncü Toplantısı Almatı’da gerçekleştirildi. Toplantıda taraflar; siber güvenlik, e-devlet, uzay iş birliği, uydu hizmetleri ve TASIM (Trans Sibirya Süper Bilgi Ağı) konularının yanı sıra fiber optik altyapı projesinde mevcut işbirliğini ve bilgi iletişim teknolojileri gibi konuları genişletme yolları görüşüldü.

 

Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir