Türk Dünyası,  Türk Dünyası Raporu,  Zehra Çimen'in Yazıları

AAE- TÜRK DÜNYASI RAPORU Nisan-2020

 

AZERBAYCAN

Azerbaycan’da Kovid-19 vakaları

Azerbaycan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, 30 Nisan itibariyle vaka sayısının 1804’e çıktığı bildirildi.Açıklamada, taburcu olanların sayısının 1325, hayatını kaybedenlerin sayısının 24 olduğu ifade edildi.

Azerbaycan’da uzaktan eğitim uygulamaları

Azerbaycan Eğitim Bakanlığı, okulların salgın nedeniyle eğitime ara vermesinin ardından devlet televizyonunda müfredata uygun dersler yayınlamaya başladı. Bakanlık diğer taraftan da “Sanal okul” adıyla internet portalı oluşturdu. Öğrenci ve öğretmenlerin bu sanal okula kaydolmasından sonra eğitim öğretim buradan devam etmeye başladı. Azerbaycan’da okulların 4 Mayıs’ta açılması bekleniyor.

Azerbaycan’da sokağa çıkışlarda SMS ile izin uygulaması

Azerbaycan, Kovid-19’un yayılmasının önlenmesi amacıyla, sokağa çıkışlarda SMS ile izin alma uygulaması başlattı. 5 Nisan’da yürürlüğe giren uygulama kapsamında sağlık sorunları, gıda ve ilaç alışverişi ve yakın akrabaların cenaze törenleri için sokağa çıkmak isteyenler belirtilen numaraya SMS göndererek izin almaya başladılar. Sağlık sorunları ve alışveriş için dışarıda kalma süresi 2 saat ile sınırlandırıldı.

Azerbaycan’da yeni tıbbi maske üretim fabrikası

Sumqayıt Kimya Sanayi Parkında “Bakü Tekstil Fabrikası” şirketi tarafından kurulan fabrika, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile eşi Mihriban Aliyeva’nın katılımıyla açıldı.Makineleri Türkiye’den getirilen fabrikada, 30 kişilik 3 vardiyada günlük 120 bin maske üretiliyor. Ayrıca bir Türk firmasıyla da 1 yıllık hammadde anlaşması imzalandı.

Azerbaycan’da 176 mahkûm affedildi

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, yayımladığı genelgede, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle yaşı ve sağlık durumu dolayısıyla özel bakıma muhtaç, yaşı 65’ten büyük bazı mahkûmların ve ailelerinin kendisine yaptığı başvuruları değerlendirdiğini belirtti. Aliyev, mahkûmların sağlık durumları, mahkûmiyet sürelerindeki hal ve davranışlarını göz önünde bulundurarak af kararını imzaladığını kaydetti.

TİKA’dan Azerbaycan’da 2 bin aileye yardım

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı, Azerbaycan’da Kovid-19 salgınından olumsuz etkilenen 65 yaş üstü, yalnız yaşayan, dar gelirli ve ihtiyaç sahibi 2 bin aileye gıda ve temizlik malzemesi dağıttı. Proje, Azerbaycan Kızılayı ve Gençliğe Yardım Fonu iş birliğinde yürütüldü.

Türkmenbaşı ve Bakü limanları arasında kargo taşımacılığı düzenlendi

Bakü ve Türkmenbaşı Deniz limanları arasında; Koronavirüs pandemisine karşı mücadele çerçevesinde, malların temassız taşınması kapasitesi arttırıldı. Deniz seferine eklenen gemiyle, konteyner yükleri, Azerbaycan’ın Bakü limanından, Türkmenistan’ın Türkmenbaşı limanına getirildikten sonra Orta Asya ülkelerine taşınacak.

Azerbaycan’dan “DOST” yardımı

Azerbaycan’da koronavirüs salgınının önlenmesi için uygulanan tedbirler kapsamında sokağa çıkamayan ve yalnız yaşayan yaşlıların alışveriş ve benzeri ihtiyaçlarını karşılama görevini, Azerbaycan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı Dayanıklı ve Operatif Sosyal Teminat Ajansı (DOST) üstlendi. Çalışmalarını 7 gün 24 saat sürdüren ekipler, yaşlıların sadece gıda taleplerini değil, ilaç ve diğer ihtiyaçlarını da karşılıyor. Gönüllüler ayrıca yaşlılara faturalarını ödeme konusunda da yardımcı oluyor.

Azerbaycan’da karantina 4 Mayıs’a kadar uzatıldı

Azerbaycan Bakanlar Kurulunun aldığı karar gereği salgınla mücadele için uygulanan tüm kısıtlamalar, 4 Mayıs’a kadar devam edecek. Karara göre, salgınla ilgili durum göz önünde bulundurularak uzatılan karantina döneminde bazı alanlardaki kısıtlamalar aşamalı şekilde yumuşatılabilecek. Ayrıca Azerbaycan’da koronavirüs nedeniyle sınır giriş ve çıkışlarında uygulanan kısıtlamaların süresi, 31 Mayıs 2020’ye kadar uzatıldı

Azerbaycan’da 23 Nisan etkinliği

Azerbaycan Eğitim Bakanı Ceyhun Bayramov, Yunus Emre Enstitüsünce 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla düzenlenen dijital kutlama etkinliğine katıldı.Dünyada çocuklara yönelik ilk resmi bayramın Türk dünyasının büyük şahsiyeti Mustafa Kemal Atatürk tarafından armağan edildiğini hatırlatan Bayramov, bunun Türkiye’de çocukların korunmasına verilen önemin açık göstergesi olduğunu ifade etti.

Azerbaycan’da karantinadaki erkeklerden “Ev Erkekleri Kulübü

Azerbaycan’da Kovid-19 salgını nedeniyle sokağa çıkamayan erkekler, ev işlerinin yalnızca kadınların görevi olmadığına dikkat çekerek örnek bir projeye imza attı. Evden çıkamayan kişiler tarafından Ev Erkekleri Kulübü (EEK) kuruldu. Platform, şimdiden bir yardım kampanyasına dönüşmeye başladı.

KAZAKİSTAN

Kazakistan’da Kovid-19 vakaları

Sağlık Bakanlığının 30 Nisan’daki son verilerine göre ülkede koronavirüs vaka sayısı 3 bin 356. Bakanlıktan yapılan açıklamada, iyileşenlerin sayısının 39 artarak 858’e yükseldiği belirtildi. Vakalardan yüzde 55’inin kadın yüzde 45’inin erkek olduğunu belirtilirken 2 bin 724 kişinin ev, 1165 kişinin hastanede karantinada olduğunu söyledi. Ülkede şimdiye kadar salgından 25 kişi hayatını kaybetmişti.

Kazakistan’da OHAL 11 Mayıs’a kadar uzatıldı

Koronavirüsle mücadele kapsamında Kazakistan’da 16 Mart’ta ilan edilen olağanüstü hal ikinci kez uzatıldı.Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in imzaladığı yeni kararname ile 11 Mayıs’a kadar uzatıldı.

Nur Sultan’da 13 günde hastane inşa edildi

Kazakistan’ın başkenti Nur-Sultan’da 13 günde 200 yataklı modüler enfeksiyon hastanesi inşa edildi. Kazakistan Olağanüstü Hal Devlet Komisyonu’nun koronavirüsle mücadele adına Nur-Sultan, Almatı ve Çimkent’te inşa edilmesini kararlaştırıldığı başkentteki enfeksiyon hastanesi tamamlandı. İnşa edilen hastane 10 bölüm ve 10 çıkıştan oluşuyor.

Almatı’da 18 günde inşa edilen enfeksiyon hastanesi hizmete açıldı

Almatı Valisi Bakıtcan Sagintayev, şehirde 18 gün içinde inşa edilen yeni prefabrik enfeksiyon hastanesini ziyaret etti. Koronavirüs hastalarının tedavisi için inşa edilen 280 yatak kapasiteli hastanenin uluslararası standartlara göre inşa edildiği ve donatıldığı bildirildi. Yoğun bakım bölümü 28 adet yapay solunum cihazı ile donatılmış olup, hastane personeli 75 doktor, 100 hemşire ve yardımcı sağlık personelinden oluşuyor.

Kazakistan’da uzaktan eğitim uygulamaları

Kazakistan’da, üniversite ve kolej öğrencileri uzaktan eğitime 16 Mart’ta, orta öğretim ise 6 Nisan’da geçti. İlk kez bu kadar geniş kapsamlı uzaktan eğitimin uygulandığı ülkede, 5 milyona yakın öğrenciye dersler televizyon, radyo, e-posta, internet platformları aracılığıyla veriliyor. Devlet televizyon kanalları aracılığıyla dersler günde 8 saat yapılıyor. Bu yayınlar için 3 binden fazla ders programı hazırlandı, çekimleri yapıldı. Televizyon sinyali olmayan ve öğrenci sayısının az olduğu bölgelerde eğitimler radyo ve posta aracılığıyla veriliyor. Kırsal kesimlerde yaşayan 60 bin öğrenci de eğitim-öğretimlerine okullarda devam ediyor.

Kazakistan’da uranyum üretimi azalıyor

Kazakistan, Kovid-19 nedeniyle yılda yaklaşık 23 bin ton olan uranyum üretimini 4 bin ton azaltma kararı aldı.Kazatomprom Ulusal Atom Şirketi’nden yapılan açıklamada, hükümetin salgına karşı kısıtlama tedbirlerini hayata geçirdiği belirtildi. Bu kapsamda Kazatomprom’a bağlı tüm işletmelerin personel sayısını minimuma indireceği aktarılan açıklamada, ayrıca uranyum üretiminin de azaltılacağı bildirildi. 

Kazakistan’daki Türk vatandaşları ihtiyaç sahiplerine yardım etti

Kazakistan’da yaşayan Türk vatandaşları, Kovid-19 salgını nedeniyle gelirlerini kaybeden kişilere yardımda bulundu.Ülkede yaşayan Türkler, “Benim Yarım Türk” (BYT) sosyal medya grubu üzerinden organize olarak, yaşadıkları şehirlerde salgın nedeniyle işsiz kalan ihtiyaç sahiplerine temel ihtiyaç ürünlerinden oluşan yardım paketleri ulaştırdı.

Kazakistan‘da orman yangını

Acil Durumlar Komitesinden yapılan açıklamada, Kazakistan’ın doğu bölgesindeki ormanlık alanda çıkanyangının söndürüldüğünü belirtilerek, yangından 3 bin 948 hektar alanın zarar gördüğü ifade edildi.

Kazakistan’da bazı işletmeler çalışmaya başladı

Kazakistan’da 28 Nisan’dan itibaren ulaştırma, depolama, tarım, otomobil, inşaat ve finans alanında faaliyet gösteren işletmeler kurallara sıkı şekilde uyulması şartıyla çalışmaya başladı Nur Sultan Vali Yardımcısı Bahtiyar Maken, söz konusu işletmelerin faaliyetine izin verilmesiyle şehirde 65 bin kişinin işe başladığını söyledi. Ayrıca 27 Nisan itibarıyla evlerin bahçesinde gezinme, yazlıklara gitme, bazı işletmelere çalışma izni verilen başkent Nur Sultan’ın caddelerinin yavaş yavaş kalabalıklaşmaya başladığı görüldü.

Kazakistan’a vizesiz giriş 1 Kasım’a kadar yapılamayacak

17 Nisan’da alınan Karar gereği, Kazakistan’ın vizesiz giriş hakkı tanıdığı Türkiye Cumhuriyeti dâhil diğer dış ülkelerin vatandaşlarının Kazakistan’a vizesiz girişi 1 Kasım 2020 tarihine kadar durduruldu.

Kazak filmine İspanya’dan ödül

Kazakistan Cumhuriyeti Kültür ve Spor Bakanlığı tarafından finanse edilen “Dombıra” filmi, İspanya’da gerçekleşen festivalde kısa film dalında ödüle layık görüldü. Dombıra ile oynayan bir çocuğun hayatını anlatan film daha önce de Hindistan’da ödüle layık görülmüştü.

Kazakistan’dan Çin’e nota

Kazakistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Çin’in Astana Büyükelçisi Zhang Xiao’yu bakanlığa çağırarak, kendisine protesto notası verdi. Verilen notanın nedeninin, Çin’deki bir sitede yayımlanan “Kazakistan neden Çin’e geri dönmek istiyor?” isimli bir makale olduğu öğrenildi.

ÖZBEKİSTAN

Özbekistan’da Kovid-19 vakaları

Özbekistan’da 30 Nisan itibariyle toplam vaka sayısı 2017’ye ulaştı. Özbekistan Sağlık Bakanlığına göre, 30 Nisan’a kadar 1096 hasta tamamen iyileşirken, 9 kişi de öldü. Özbekistan hükümeti, 20 Nisan’a kadar geçerli olan karantina uygulamasını 10 Mayıs’a kadar uzattı.

Özbekistan, Asya Kalkınma Bankasından mali yardım istedi

Başbakan Yardımcısı, Yatırım ve Dış Ticaret Bakanı Serdar Umrzakov, ADB Başkanı Masatsugu Asakava ile yaptığı telefon görüşmesinde, ülkede koronavirüsle mücadele tedbirleri ile koronavirüs salgınının küresel ve ulusal ekonomiye etkilerini aktardı. Görüşmede Umrzakov, Özbek hükümetinin koronavirüs salgını nedeniyle ülke bütçesinin desteklenmesi için ADB’den 1 milyar dolar kaynak ayırmasına ilişkin isteğini dile getirdi. Asakava da banka tarafından Özbekistan’ın koronavirüsle mücadele tedbirleri kapsamında tıbbi malzeme ve cihaz ihtiyaçlarının karşılanması için 200 bin dolarlık hibe yardımı ayrılmasının onaylandığını belirtti.

Özbekistan’da yeni bir doğal gaz yatağı daha bulundu

Ülkenin milli enerji şirketi Özbekneftgaz’dan yapılan açıklamada, Karakalpakistan’ın Üstyurt bölgesindeki Kuzey Berdak sahasında bulunan kuyuda sondaj çalışmalarının tamamlandığı ve kuyunun günlük 100 bin metreküp doğal gaz üretme kapasitesine sahip olduğunun belirlendiği kaydedildi.

Özbekistan’da okul ve üniversiteler uzaktan eğitime başladı

Uzaktan eğitime 1 Nisan’da başlayan Özbekistan’da 6,1 milyon öğrenci için dersler 4 televizyon kanalı üzerinden verilmeye başlandı. Öğretmenler, internet ve mesajlaşma servisleri üzerinden öğrencilerin ders çalışmalarını kontrol ediyor. Kreşe giden çocuklar için de televizyon kanallarından okul öncesi hazırlık dersleri yayınlanırken, üniversiteler video konferans yöntemiyle eğitimi sürdürüyor.

Özbekistan Ramazan ayındaki toplu iftar ve ibadetleri askıya aldı

Özbekistan’da Ramazan ayı boyunca geleneksel olarak düzenlenen toplu iftarlar, teravih namazları ve diğer toplu ibadetlerin koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl gerçekleştirilmeyeceği açıklandı. Özbekistan Müslümanları İdaresi yaptığı açıklamada alınan karar öncesinde, Kazakistan ve Kırgızistan’da bulunan yetkililer ile görüşüldüğü ve bu ülkelerin ortak bir şekilde benzer önlemler almaya karar verdiği ifade edildi.

KIRGIZİSTAN

Kırgızistan’da Kovid-19 vakaları

Kırgızistan’da 30 Nisan’a kadarki toplam vaka sayısı 746’ya, taburcu edilen hasta sayısı 462’ye yükseldi. 30 Nisan’a kadar 8 kişi de hayatını kaybetti. Ülkede, 195 sağlık çalışanında da koronavirüs görüldüğü açıklandı. Kırgızistan’da, Kovid-19’dan ilk ölümün 3 Nisan’da gerçekleştiği bildirildi. Yurt dışından gelen ve yeni tip koronavirüs testinin pozitif olduğu belirlenen 61 yaşındaki erkeğin, tedavi gördüğü Oş bölgesi Nookat ilçesindeki hastanede yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Kırgızistan, Kovid-19 önlemleri kapsamında 6 bin vatandaşını ülkeye getirdi

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, koronavirüsle mücadele kapsamında sınırların kapatılmadan önce 6 binden fazla vatandaşlarını ülkeye getirdiklerini bildirdi. Ceenbekov, “Yurt dışında olan ve enfeksiyonun patlak vermesinden sonra anavatanlarına dönmek isteyen yurttaşlarımızın durumunu iyi anlıyorum. Diğer ülkeler gibi fırsat ortaya çıkar çıkmaz, bu sorunu çözmeye başlayacağız.”İfadesinde bulundu.

Kırgızistan’da “7 Nisan Halk Devrimi” anma töreni yapıldı

Kovid-19 salgını önlemleri kapsamında halkın katılamadığı Ata-Beyit Anıt Mezarlığı’nda, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov’un da katılımıyla anma töreni düzenlendi. 7 Nisan 2010 Halk Devrimi’nde yaşamını yitirenlerin kabirlerine çelenk ve çiçekler konuldu. Törende, katılımcılar sosyal mesafe kurallarına uymaya dikkat etti.

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinden uzaktan eğitim programına destek

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi medya merkezinde, Kırgızistan’ın ulusal kanallarına programlar çekilmeye başlandı. Stüdyoda, 30 Mart’tan itibaren Kırgızistanlı ortaöğretim öğretmenlerinin katılımıyla Kırgızca ve Rusça anlatılan 25’şer dakikalık 100’den fazla programın çekimi yapıldı.

TİKA Kırgızistan’a gıda yardımı yaptı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı, ihtiyaç sahibi Kırgızistanlılara dağıtılmak üzere 400 kolilik gıda yardımında bulundu. Koliler ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere Kırgız Kızılayına teslim edildi. Kırgız Kızılayının çalışanları ve gönüllüleri için de tulum, gözlük, eldiven ve dezenfektandan oluşan koruyucu hijyen malzemesi desteğinde bulunuldu.

Kırgızistan-Çin arasında bir sınır kapısı ticari geçişler için açıldı

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Kırgızistan ile Çin arasındaki 2 kara sınır kapısından birisi olan İrkeştam Sınır Kapısı, sadece iki ülkenin yük taşımacılığı için yeniden açıldı.

Kırgızistan’da uzaktan eğitime başlandı

Kırgızistan Eğitim ve Bilim Bakanlığı, koronavirüs salgını nedeniyle öğrencilerin eğitimlerinin aksamaması için 8 Nisan’da uzaktan eğitimi başlattı. Müfredat anlatımı için görevlendirilen 200 öğretmen, stüdyolarda çekimler için kamera karşısına geçti. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencileri için dersler, televizyon ile Youtube, Zoom ve Mega24 uygulamaları üzerinden veriliyor. Öğrencilere 400’den fazla Kırgızca, Rusça, Özbekçe ve Tacikçe ders kitapları içeren elektronik kütüphanelere, binlerce ders videolarına serbest erişim sağlandı. Televizyonu olmayan ailelere, yerel yönetim ve sponsorlar tarafından televizyon temin ediliyor.

Kırgızistan‘da 23 Nisan kutlamaları

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 100’üncü yıl dönümü ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutlandı.Rektörlük tarafından üniversite lojmanlarında düzenlenen bayram kutlamasına çocuklar yeni tip koronavirüs tedbirleri nedeniyle evlerinin camlarından katıldı. Sunulan kutlama programı, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından çocuklar hep birlikte 23 Nisan Şarkısı’nı söyledi. Kutlamalar camlardan bayram şiirlerinin okunmasıyla devam etti.

Kırgızistan’da gazeteciler 11 Mayıs’ta tamamen çalışmaya başlayacak

 Kırgızistan’da Kovid-19 nedeniyle 25 Mart’ta uygulanan olağanüstü halde çalışmalarını durduran gazeteciler 11 Mayıs’ta tamamen çalışmaya başlayacak. Başbakan Yardımcısı Erkin Asrandiyev, böyle bir kararın toplumun isteklerini dikkate alarak alındığını belirtti.

Kırgızistan’da Dünya Günü kutlandı 

Kırgız Cumhuriyeti Devlet Çevre Koruma ve Ormancılık Ajansı, Dünya Günü’ne adanmış bir dizi çevre etkinliği düzenledi. Çevresel etkinlik, Kırgızistan’ın eşsiz ekosistemini ve biyolojik çeşitliliğini korumak için halkın ve gençlerin dikkatini çekmek amacıyla yapıldı. Toplamda, Dünya Günü etkinliği kapsamında, Devlet Çevre Koruma ve Ormancılık Ajansı Biyoçeşitlilik ve Özel Korumalı Doğal Alanlar Bölümü çalışanları, 50’den fazla afiş, 100’den fazla kuş evi, ceviz fidanları, 40 hektardan fazla iğne yapraklı Tien Shan ladinleri dikti.

TÜRKMENİSTAN

Türkmenistan Koronavirüs için Rusya’dan test kiti ve ilaç aldı

Türkmenistan’da yayın yapan yarı resmi internet sitesinde yar alan habere göre, Türkmenistan Rusya’dan test sistemleri ile antiviral ilaç satın aldı. Ayrıca Rusya’nın Koronavirüs ile mücadelede Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleriyle yaptığı işbirliği çerçevesinde, Rus doktorların, Kovid-19 enfeksiyonunu teşhis ve tedavi etme konusunda Türkmenistan ile deneyimlerini paylaştıkları ve ilaç, kişisel koruyucu ekipman ve mekanik havalandırma aparatları temin etme noktasında da işbirliği yaptığı belirtildi.

Türkmenistan’da Dünya Sağlık Günü kutlandı

Dünya Sağlık Günü vesilesiyle başkent Aşkabat’ta binlerce kişinin katıldığı bisiklet turu düzenlendi. Bütün yurtta sportif oyunlar oynandı ve spor etkinlikleri gerçekleştirildi.Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, kutlamalar kapsamında Akhal-Teke binicilik kompleksini ziyaret etti ve burada at sürdü. Daha sonra, öğrenciler, kamu çalışanları ve her kesimden 3 Bin 500 kişinin katıldığı bisiklet turu düzenlendi.

Türkmenistan’da 23 Nisan etkinlikleri

Aşkabat Büyükelçiliği, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı çeşitli etkinliklerle kutladı. Başkent Aşkabat’ta bulunan Türkmen-Türk Okulu’nda başlayan 23 Nisan etkinliklerinde Aşkabat Büyükelçisi Togan Oral Okulu ziyaret etti. Öğrenci ve öğretmenlerle birlikte okunan İstiklal Marşı’ndan sonra Büyükelçi, Okul bahçesinde öğrencilere birlikte Gül dikti. Daha sonra Büyükelçilik binasında, kamu kurum temsilcileri ve bir grup öğrencinin katıldığı kutlamada, Büyükelçi koltuğuna oturan çocuklar, okulları ile ilgili talimatlar verdi.

Türkmenistan’da Türkmen Atı Milli Bayramı kutlandı

Her yıl, başta Aşkabat Olmak üzere Türkmenistan’ın her bölgesinde, Ahal- Teke “Türkmen Atı Milli Bayramı” çeşitli etkinliklerle festival havasında kutlanıyor. Bu yıl da Aşkabat’ta “Türkmen Atı Milli Bayramı” münasebetiyle, fuar, sergi, toplantı, konferans ve eğlencelerin ardından Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un katılımıyla Ahal-Teke Binicilik Kompleksi’nde renkli kutlamalar düzenlendi.Kutlamalara Bakanlar Kurulu Başkan Vekilleri, meclis başkanları, bakanlıklar,  askeri ve kolluk kuvvet başkanları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Her Nisan ayının son haftası cumartesi ve pazar günleri Türkmenistan’da Türkmen Atı Milli Bayramı olarak kutlanıyor.

Türkmenistan’da bankalardan döviz çekimine yasak geldi

Türkmenistan’da Kovid-19 ve düşen enerji fiyatları sonrasında ekonomik çöküşü engellemek için döviz çekimi yasaklandı.Banka yetkilileri basına anonim olarak verdikleri demeçlerde Türkmenistan Merkez Bankası’ndan konuya dair sözlü bir emir aldıklarını belirttiler. Buna göre döviz hesabı olanların sadece Türkmen manatı şeklinde paralarını çekebilecekleri açıklandı.

KKTC(KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ)

KKTC’de Kovid-19 önlemleri

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kovid-19 önlemleri kapsamında Nisan ayı başında Kıbrıs Rum kesiminden gelecek diplomat, Birleşmiş Milletler (BM) askerleri ve diğer uluslararası örgütlerde görev yapan personelin KKTC’ye girişlerini bir hafta durdurdu. KKTC Bakanlar Kurulu da, tüm kara ve hava sınır kapılarının 30 Nisan’a kadar KKTC vatandaşı olmayanlara kapatılmasına karar verdi. Yine Bakanlar Kurulu kararına göre sokağa çıkan vatandaşlara maske takma zorunluluğu getirildi. KKTC’de 4 Mayıs itibariyle gündüzleri uygulanan kısmi sokağa çıkma yasağıkalkacak, akşam 21.00-06.00 arası uygulanan tam sokağa çıkma yasağı ise 15 Mayıs’a kadar devam edecek. Okul, kreş, dershane ve etüt merkezi gibi yerlerin kapalı kalma süresi de 15 Mayıs’a kadar uzatıldı.

KKTC’de artık pozitif vakaya rastlanmıyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Sağlık Bakanı Ali Pilli, ülkede 17 Nisan 2020 tarihinden beri yapılan testlerde pozitif vakaya rastlanmadığını kaydetti. Ülkede, ilk vaka 10 Mart 2020 tarihinde bir Alman turistte görülmüş ve şu ana kadar toplamda 4 kişi yaşamını yitirmişti.

KKTC Cumhurbaşkanı Dünya Sağlık Örgütüne başvurdu

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) başvurarak, Kovid-19 salgını hakkında yayınladıkları istatistiklere Kıbrıs Türk tarafındaki gelişmeleri de ilave etmelerini istedi.Akıncı’nın, DSÖ Genel Direktörüne gönderdiği yazıda, Kovid-19 salgınına karşı tüm dünya toplumları gibi Kıbrıs Türk halkının da gerekli tedbirleri alarak mücadele etmekte olduğunu belirtti.

KKTC’deki üniversiteler de uzaktan eğitime geçti

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Kovid-19 salgını sebebiyle üniversitelerde online/dijital eğitim sistemi uygulamaya konuldu. Bu süreci ülkelerinde veya KKTC’de geçiren öğrenciler, herhangi bir mağduriyet yaşamadığı belirtildi.

KKTC’de iş yerleri kademeli olarak açılmaya başlayacak

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, ülkede Kovid-19 sebebiyle kapalı olan iş yerlerini 4 Mayıs’tan itibaren kademeli olarak açmayı planladıklarını söyledi.

TMT Mücahitler Derneği Mustafa Akıncı’yı istifaya çağırdı

Kıbrıs TMT (Türk Mukavemet Teşkilatı) Mücahitler Derneği, “Rum yönetiminden yardım talep ettiği ve bu yardımı Lefkoşa Türk Belediyesi aracılığıyla KKTC’ye getirdiği” iddiasıyla Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı protesto ederek istifaya çağırdı.

IRAK

TİKA Irak’ta 4.000 aileye gıda yardımında bulundu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Irak Türkmen Cephesi ve Irak Kızılayı iş birliğinde iki bin Kerkük ve iki bin de Erbil’de olmak üzere toplam 4.000 ihtiyaç sahibi aileye temel gıda malzemelerinden oluşan yardım kolileri ulaştırıldı.

Irak Türkmenleri, yeni kurulacak hükümette yer almayı talep ediyor

Irak Meclisindeki Türkmen grubu milletvekilleri, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih tarafından hükümet kurması için görevlendirilen Mustafa el-Kazimi ile başkent Bağdat’ta görüştü. Irak Meclisindeki Türkmen milletvekilleri, Kazimi’den kuracağı yeni hükümette Türkmen haklarının garantiye alınmasını istedi. Görüşme sonrasında Türkmen grubu toplantıya ilişkin açıklamada Türkmenlerin de içinde yer aldığı Irak toplumunun tüm bileşenlerinin temsil edildiği bir ulusal hükümet kurma mekanizmasının ele alındığı belirtildi.

Irak Türkmen Cephesi 25 yaşında

Irak Türkmenlerinin siyasi hareketi Irak Türkmen Cephesi’nin kuruluşunun üzerinden tam 25 yıl geçti. Irak Türkmen Cephesi, 24 Nisan 1995 yılında Erbil şehrinde kurulmuştu.Irak Türkmen Cephesi’nin kuruluşu diğer Türkmen siyasi ve kültürel grupları olan Irak Milli Türkmen Partisi, Türkmeneli Partisi, Türkmen Bağımsızlar Hareketi, Türkmen Kardeşlik Ocağı, Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı, Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği gibi oluşumların bir araya gelmesiyle sağlandı.

KIRIM

Kırım’da Kovid-19 vakaları

Kırım’da, 30 Nisan itibariyle koronavirüsün tespit edildiği kişi sayısı toplamda 162’ye ulaştı. Bu vakaların 73’ünün Akyar kentinde tespit edildiği duyuruldu. Öte yandan, Kırım’da bin 884 kişinin de koronavirüs şüphesiyle gözetim altında tutulduğu belirtildi.

Kırım’da karantina kararı

Rus işgali altındaki Kırım’da, koronavirüs salgınının yayılmasını engellemek için, 2 Nisan’dan itibaren karantina uygulaması başladı. Ayrıca koronavirüs önlemleri kapsamında, Kerç köprüsünde de kontrol noktasının kuruldu ve Sudak kentindeki sahil demir çitle çevrildi.

Ukrayna, Kırım ve Donbas’ın insani yardıma açılmasını istedi

Ukrayna, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’ın, pandemiye karşı en savunmasız bölgelere yardım ulaştırmak için engelleri kaldırma çağrısına destek verdi. Ukrayna, Rusya’dan işgal edilen Kırım ve Donbas’a insani yardımın ulaştırılmasını sağlamayı talep etti.

Kırımlıların yasa dışı askere çağırılmasına Ukrayna’dan tepki

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilciliği, Rusya’nın işgal ettiği Kırım’da düzenlediği 2020 ilkbahar askere çağırma kampanyasının, işgalcilerin daha önceki yıllarda düzenlediği askere çağırma kampanyaların da olduğu gibi yasa dışı olduğunu ifade etti. Temsilcilik Kovid-19 salgınının yayılma şartları altında düzenlenen bu kampanyanın, genç Kırımlıların hayatları için tehlike oluşturduğunu vurguladı.

Kırım’da uygulanan mülkiyet yasağı Ukrayna vatandaşlarını olumsuz etkiledi

Kırım’da Ukrayna vatandaşlarına ait yaklaşık 10 bin arazi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kırım’ın topraklarına ilişkin aldığı kararın kapsamına girdi. İşgal edilen yarımadadaki Devlet Kaydı ve Kadastro Komitesi, bu arazilerin sahiplerine çağrıda bulanarak, buraları ya Rus vatandaşları ya da Rus şirketlerine satmaları gerektiğini iddia etti. Sözde Komite bununla da kalmayarak, aksi halde Rusya devleti tarafından satın alınacağını söyledi. Fransa’nın Kiev Büyükelçiliği konuyla ilgili Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Rusya’nın uluslararası hukuka tamamen aykırı olarak Kırım’da zorunlu entegrasyon stratejisi uyguladığını ifade etti. Almanya da, Putin’in, Kırım’da hemen hemen tüm bölgeleri yabancı vatandaşların arazi sahibi olamayacağı bölgeler listesine dâhil etmesine dair kararına tepki gösterdi.

Sürgünde ölen Kırım Tatarları ile ilgili bilgiler raporlanacak

Kırım Tatar Kaynak Merkezi, 1944 yılında Kırım’dan sürülen ve ana vatanlarından uzakta vefat eden Kırım Tatarlarının toprağa verildiği bölgelere ilişkin topladığı bilgileri, Birleşmiş Milletler (BM) Yerli Halkların Hakları Konusunda Uzman Mekanizmasına (EMRIP) gönderdi. İlgili bilgiler  “Tören nesnelerinin ve insan kalıntılarının BM Yerli Halkların Hakları Bildirgesi uyarınca ülkesine geri gönderilmesi” konulu raporda kullanılacak.

Kırım Tatar çocukların 23 Nisan coşkusu

Kırım Derneği Genel Merkezi Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 100. yılına ilişkin bir etkinliğe imza atarak, Kırım Tatar çocuklarının videolu kutlama mesajlarını paylaştı. İşgal altındaki Kırım başta olmak üzere Türkiye ve Ukrayna’nın çeşitli bölgelerinden gelen videolarda, Kırım Tatar çocuklar, 23 Nisan coşkusuna ortak oldu. Kırım Gelişim Vakfı da, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı ve TBMM’nin açılışının 100. yıl dönümünü tebrik etti.

Ortakuyu Kırım Tatar Kültür Merkezi açıldı

Ukrayna’nın Herson şehri Cenişke bölgesinde bulunan Ortakuyu köyünde bir süredir yapımı devam eden “Ortakuyu Kırım Tatar Kültür Merkezi” faaliyete geçti. Ortakuyu’da yaşayan 1200’e yakın Kırım Tatarına hizmet etmesi beklenen kültür merkezi, Kırım Tatar dili ve kültürünün de yaşatıldığı bir platform olarak kullanılacak.

DİĞER

Türk Konseyi liderlerinden Kovid-19’a karşı dayanışma mesajı

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Devlet Başkanları, video konferans yoluyla gerçekleştirdikleri Olağanüstü Zirve’de, Kovid-19’la mücadelede iş birliği ve dayanışma mesajı verdi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, ülkesinde Kovid-19’a karşı alınan önlemler konusunda bilgi vererek, Türk Konseyinin, devlet başkanları düzeyinde zirve yapan ilk uluslararası kuruluş olduğunu söyledi. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Türk Konseyinin krizle mücadele fonu oluşturması önerisinde bulundu.Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, virüse karşı daha etkili mücadele için Türk Konseyi bünyesinde epidemiyolojik durumun izleneceği, analiz edileceği ve hastalığın yayılmasına ilişkin öngörülerin yapılacağı bir sistem oluşturmayı önerdi. Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Olağanüstü Zirvesinin nihai bildirisi Azerbaycan, Kazak, Kırgız, Türkçe ve Özbek dillerinde kabul edildi.

Türk Konseyi ülkeleri sağlık bakanları Kovid-19 gündemli toplandı

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi sağlık bakanları, video konferans yoluyla yapılan toplantıda, yeni tip koronavirüsle mücadelede iş birliğinin pekiştirilmesine yönelik kararlar aldı. Bakanlar, üye ülkelerin önde gelen bilim adamı, doktor ve ilgili kamu kuruluşlarının başkanlarının yer alacağı koordinasyon komitesi aracılığı ile bir iş birliği mekanizması oluşturulması üzerinde anlaştı.

Kosovalı Türklere EBA üzerinden Türkçe eğitim veriliyor

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Twitter hesabından, “Kosova Eğitim Bakanlığının talebiyle EBA ve TRT EBA TV ile Kosova’daki soydaşlarımıza uzanıyoruz. Yapılan görüşmede, uzaktan eğitim sistemlerimizin, ülkede gerçekleştirmekte olduğumuz Türkçe eğitimlerinde de kullanılmasını kararlaştırdık.” Açıklamasında bulundu.

Türkiye’den Arnavutluk’a ambulans ve gıda yardımı

Türkiye tarafından Arnavutluk Savunma Bakanlığı ile Silahlı Kuvvetlerine hibe edilen 6 ambulans düzenlenen törenle teslim edildi. Başkent Tiran’daki Silahlı Kuvvetler Destek Komutanlığı’nda düzenlenen teslim törenine Arnavutluk Savunma Bakanı Olta Xhaçka, Türkiye’nin Tiran Büyükelçiliği Müsteşarı Muammer Hakan Cengiz ve diğer yetkililer katıldı. Ayrıca Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı da, Kovid-19 salgını ile ramazan ayının başlaması nedeniyle Arnavutluk’ta ihtiyaç sahibi ailelere 3 bin 500 adet yardım paketi ulaştırdı.

Türkiye’den Balkan ülkelerine tıbbi yardım

Türkiye’den, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan, Bosna-Hersek ve Kosova’ya Kovid-19 salgınına karşı tıbbi yardımlarbulunan askeri kargo uçağı gönderildi. Sağlık Bakanlığınca hazırlanan malzemeler maske, tulum ve hızlı tanı kitinden oluştu. Yardım malzemelerinin üzerine, gönderilen ülke dillerinde ve Türkçe, Mevlana’nın, “Ümitsizliğin ardında nice ümitler var. Karanlığın ardında nice güneşler var.” sözlerine yer verildi.

Türk Konseyi, ticaret ve sanayi odalarıyla Kovid-19gündemliyle toplan

Türk Konseyi, üye ve gözlemci ülkelerin ticaret ve sanayi odalarından temsilcilerin katılımıyla, video konferans sistemiyle Kovid-19 gündemli toplantı yaptı. Türk Konseyinden yapılan açıklamaya göre, toplantı sırasında üye ve gözlemci ülkelerin iş toplulukları başkanları, Kovid-19 salgınının istenmeyen etkilerini önlemek için hükümetler tarafından alınan tedbirlere ilişkin bilgi alışverişinde bulunup,salgınla mücadele kapsamında odalar ve özel sektörün oynayabileceği rolü değerlendirildi.

TÜRKSOY’dan şarkılı “evde kalın” çağrısı

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı, Kovid-19 tedbirleri kapsamında Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye ve Türkmenistan’dan solistlerin evlerinden seslendirdiği bir şarkıya klip hazırlayarak, Türk dünyasına “evde kal” mesajı verdi. Türk dünyasından çeşitli sanatçılar, TÜRKSOY Halk Çalgıları Orkestrası eşliğinde evlerinde Kırgız halk ezgisi “Op-Mayda”yı seslendirdi.

AEB Liderleri Kovid-19 gündemli toplantı yaptı

Avrasya Ekonomik Birliği, Kovid-19 salgını ve salgına karşı ortak eylemler konusunda liderler düzeyinde toplandı. Video konferans yöntemiyle düzenlenen zirvede konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, salgının yayılmasını önlemek için olağanüstü önlemlerin alınması gerektiğine dikkate çekerek, “Salgına karşı mücadelede, AEB formatı da dahilolmak üzere tüm ülkelerin iş birliği son derece önemli. Rusya olarak mücadelede edindiğimiz tecrübeleri diğer ülkelerle paylaşmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı. Putin, gerekmesi halinde Avrasya Kalkınma Bankası ve Avrasya İstikrar ve Kalkınma Fonu kaynaklarının da kullanılabileceğini sözlerine ekledi. Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev de aldıkları kararlı tedbirler sayesinde virüsün kontrolsüz yayılmasını önlediklerini dile getirdi.

Transit ve Ulaştırma İş Birliği Anlaşması onaylandı

Afganistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye arasında “Transit ve Ulaştırma İş Birliği Anlaşması’nın onaylanmasına dair Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Lapis Lazuli projesine göre, Afganistan’ın Herat Şehrinden başlayan demiryolları ve otoyollar, Afganistan’ı Aşkabat üzerinden Hazar kıyısındaki Türkmenbaşı limanına bağlayacak. Güzergâh, Hazar Deniziyle Bakü’ye, daha sonra Tiflis üzerinden Ankara’ya, Ankara’dan İstanbul’a devam ederek, Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayacak.

Kuzey Makedonya devlet televizyonunda Türkçe yayınların süresi uzadı

Kuzey Makedonya Radyo Televizyonu Türkçe yayınları, kuruluşunun 51. yıl dönümünü kutladığı 16 Nisan 2020 tarihinde MRT 4 kanalında yayın hayatına başladı, yayın süresi 11 saate çıkartıldı. Makedonya Televizyonu Türkçe Program Müdürü Eran Hasip, MRT Türkçe yayınlarının MRT 4 kanalına geçerek yayın süresinin artırılmasının önemli bir gelişme olduğunu belirtti.

TİKA’dan Kosova’daki ihtiyaç sahiplerine yardımlar sürüyor

Kosova’da Kovid-19 salgınıyla mücadelede sosyal refahın korunması amacıyla Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından ihtiyaç sahibi bin 600 aileye gıda yardım paketi dağıtımına Prizren şehrinde devam edildi.

Uluslararası Türk Akademisi bilimsel yayınlarını serbest erişime açtı

TWESCO’dan yapılan açıklamada, kurumun internet sitesine yüklenen 100’ün üzerinde bilimsel yayının çevrimiçi hizmete sunulduğu belirtildi. Çevrimiçi kitapların Kazak, Türk, Azerbaycan, İngiliz, Kırgız, Rus, Moğol ve diğer Türk dillerinde yayımlanan eserlerden oluştuğu aktarılan açıklamada, kitap listesinin yeni eserlerle tamamlanmaya devam edileceği duyuruldu.

TİKA Karadağlı ailelere gıda ve temizlik malzemesi yardımında bulundu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Tuzi’deki Zekat Vakfı iş birliğinde, Kovid-19 salgınıyla mücadele çerçevesinde Karadağ’ın Tuzi şehrinde yaşayan 300 aileye gıda ve temizlik malzemesi yardımında bulundu.

Türk Dünyası Bilim Akademileri Birliği toplantısı yapıldı

Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da Türk cumhuriyetlerinde Kovid-19 salgınının ele alındığı Türk Dünyası Bilim Akademileri Birliği (TDBAB) 4’üncü Olağanüstü Toplantısı yapıldı. Uluslararası Türk Akademisinin inisiyatifiyle video konferans yöntemiyle düzenlenen, Özbekistan’ın ilk kez katıldığı toplantıda, Türk cumhuriyetlerinde bilim alanının mevcut durumun ve iş birliği ile Kovid-19’a karşı önlemler ele alındı. Toplantının sonunda ortak bildirge kabul edilirken, TDBAB dönem başkanlığı Azerbaycan’dan Kırgızistan’a geçti.

Yunus Emre Enstitüsü 5 ülkeden öğrencileri buluşturdu

Yunus Emre Enstitüsü, Kahire, Kiev, Londra ve Roma merkezlerinin iş birliği ile “Uluslararası Türkçe Konuşma Kulübü” düzenledi. Beş ülkeden çeşitli seviyelerde Türkçe öğrenen öğrencilerin katıldığı etkinlik, Kovid-19 salgını nedeniyle oluşturulan online konuşma kulübü sınıfında gerçekleştirildi. “Aile İlişkileri ve Karantinanın Aile İlişkilerinde Doğurduğu Değişiklikler” temasıyla düzenlenen etkinliğe Mısır, Ukrayna, İngiltere, İtalya ve Senegal’den yaklaşık 40 öğrenci katıldı.

Mostar Köprüsü, Türk bayrağının renklerine büründü

Bosna Hersek’in en önemli sembollerinden tarihi Mostar Köprüsü’ne Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açılışının 100’üncü yılı dolayısıyla Türk bayrağı yansıtıldı.Türkiye’nin Mostar Başkonsolosluğunun Twitter hesabından yapılan paylaşımda, tarihi köprünün fotoğraflarının yanı sıra “TBMM 100 yaşında. Coşkuyla kutlayalım.” ifadesine yer verildi.

Saraybosna’daki Vijecnica Kütüphanesi, Türk bayrağının renklerine büründü

Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’nın en önemli sembollerinden biri olan tarihi Vijecnica Kütüphanesi, Türk bayrağının renklerine büründü. Tarihi yapıya, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açılışının 100’üncü yılı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Türk bayrağı yansıtıldı.

Tacikistan Cumhurbaşkanın oğlu Milli Meclis Başkanı seçildi

Cumhurbaşkanlığı Ofisinden yapılan açıklamaya göre, mart ayında yapılan parlamento seçimlerinin ardından düzenlenen Milli Meclisin ilk genel kurul toplantısında, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman’ın oğlu Rüstem İmamali, parlamentonun üst kanadı olan Milli Meclis Başkanlığına getirildi.

Tacikistan, isimlerde Rusça eklerin kullanılmasını yasaklıyor

Tacikistan Parlamentosunun alt kanadı Temsilciler Meclisi, vatandaşların ad ve soyadlarında Rusça eklerin kullanılmasını yasaklayan düzenlemeyi kabul etti. Adalet Bakanı Muzaffar Aşuriyon, parlamentodaki konuşmasında, söz konusu yasal düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle vatandaşların isim ve soyadında -ov, -ova, -ev, -eva, -ovna, -evna, -oviç, – eviç gibi Rusça eklerin kullanılmasının yasaklanacağını açıkladı.

Tacikistan’da ilk koronavirüs vakaları tespit edildi

Tacikistan’da ilk koronavirüs vakaları tespit edildi, 15 kişi hastaneye kaldırıldı. Sağlık Bakanlığı, tespit edilen 15 vakadan 5’inin başkent Duşanbe’de, 10’unun ise Soğd bölgesinde bulunduğunu bildirdi. Öte yandan Başbakan Kahir Rasulzade başkanlığında düzenlenen Koronavirüsü Önleme Merkezi toplantısında alınan kararla, ülkedeki tüm vatandaşların koruyucu maske takmaları zorunlu kılındı. Kararla ayrıca ülkedeki tüm üniversite öğrencileri için 4 Mayıs’tan itibaren tatil ilan edildi.

Yunus Emre Enstitüsü, online Çocuk Şenliği düzenledi

Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından Bosna Hersek’te sekiz yıldır düzenlenen Çocuk Şenliği, Kovid-19 salgını nedeniyle bu yıl online olarak gerçekleştirildi. YEE’nin Bosna Hersek’te 2011 yılından beri yürüttüğü Tercihim Türkçe Projesi’nin final etkinliği olan şenlik, Saraybosna YEE’nin sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayınlanırken çok sayıda çocuk sanal ortamda keyifli anlar yaşadı.

TİKA’dan Moğolistan’daki Türkoloji Enstitüsüne ekipman desteği

TİKA Moğolistan Milli Üniversitesi bünyesinde kurulan Türkoloji Enstitüsüne ekipman desteği sağlandı. Türkiye Cumhuriyeti İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇU) ve Moğolistan Milli Üniversitesi (MUIS) işbirliğinde kurulan Enstitünün, Moğolistan’daki Türk yazıtlarına yönelik tarihi ve kültürel araştırmaların geliştirilmesi, bilimsel araştırmalar ve akademik etkinlikler düzenlenmesi, Moğolistan’da Türkoloji araştırmalarının geliştirilmesi konularında faaliyetler gerçekleştirmesi hedefleniyor.

Batı Trakya Türkleri ile ilgili belgesel yayınladı

Al Jazeera English televizyon kanalında “Batı Trakya, İhtilaflı Alan: Kuzeydoğu Yunanistan’daki Türkler adıyla yayınlanan Batı Trakya Türk azınlığının Yunanistan’da insan hakları konusunda yaşadığı sıkıntıları içeren belgesel yayınlandı. Şubat ve Mart aylarında Batı Trakya’yı ekibiyle ziyaret edenİngiliz araştırmacı, gazeteci ve program yapımcısı Glenn Ellis, Rodop, İskeçe ve Meriç illerinde çekimler gerçekleştirmişti.

Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir