Türk Dünyası,  Türk Dünyası Raporu,  Zehra Çimen'in Yazıları

AAE- TÜRK DÜNYASI RAPORU-Ağustos-2019

 

 

AZERBAYCAN
Türkiye-Rusya-Azerbaycan: Enerji ve Ulaştırma İşbirliği Forumu

Dışişleri Bakanlığı Enerji ve Çok Taraflı Ulaştırma Genel Müdür Yardımcısı Zafer Ateş, Rusya Araştırmaları Enstitüsü (RUSEN) tarafından Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde gerçekleştirilen “Türkiye-Rusya-Azerbaycan: Enerji ve Ulaştırma İşbirliği” başlıklı forumda, sivil toplumun ve akademik çalışmaların dış politikaya önemli katkı sağladığını söyledi. Azerbaycan ve Rusya ile hayata geçirilen projelerin de Doğu-Batı arasında birer bağlantısallık projesi olduğunu vurgulayan Ateş, “Biz buna bir anlamda başka bir popüler kavram olan ‘koridor yaklaşımı’ diyoruz. Yani bir projeyi tek başına ele almak mümkündür, fakat buna bir koridor bakış açısıyla yaklaştığınız zaman bu koridordan sağladığınız ekonomik ve siyasi fayda bölgesel iş birliğiyle daha da artıyor.” ifadelerini kullandı.

TİKA’dan Azerbaycanlı gençlere destek

TİKA, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığına bağlı Vatandaşlara Hizmet ve Sosyal İnovasyonlar Ajansı, Azerbaycan Savunma Bakanlığı, ASAN Gönüllüleri Derneği ve Cevad Han Vakfı iş birliğinde Gedebey ilinin Düzyurd-Miskinli yaylasında “Harbiye-Askeri Vatanseverlik Kampı” düzenledi. Kampa, başvurular arasından seçilen 100 genç katıldı. Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri askerlerinin de katılımıyla gerçekleşen kampta gençler, taktik hazırlık, güvenlik ve atış teknikleri gibi çeşitli askeri eğitimlere tabi tutuldu.

Azerbaycan Türk vatandaşlarına uygulanan vizeyi kaldırıyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan’ın Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamasını 1 Eylül’den itibaren kaldıracağını açıkladı. Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Çavuşoğlu, “Cenap Cumhurbaşkanı (İlham) Aliyev’in Sayın Cumhurbaşkanımıza geçen hafta ilettiği üzere Azerbaycan Türk vatandaşlarına 1 Eylül’den itibaren vizeyi kaldırıyor. ‘Bir millet iki devlete’ yakışan oldu” ifadesini kullandı.

Güney Azerbaycan’da Türkçe eğitim verilecek

İranlı Öğrenciler Haber Ajansına (ISNA) konuşan Doğu Azerbaycan Eğitim ve Öğretim Müdürü Cafer Paşayi, Eğitim ve Öğretim Bakanlığının okullar için özel bir program hazırladığını belirtti. Programa göre, ülkedeki eyaletlerin bölge halklarının taleplerine göre, haftada 2 saat özel ders verileceğini ifade eden Paşayi, “Halkın Türkçe eğitim talebi göz önünde bulundurularak Doğu Azerbaycan eyaletindeki okullarda Türkçe dersleri verilmesi kararı alındı.” dedi. Programın 23 Eylül 2019’dan itibaren bazı okullarda başlaması planlanıyor.

Türkiye ve Azerbaycan Hava Kuvvetlerinden ortak tatbikat

Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Azerbaycan ve Türkiye hava kuvvetleri, iki ülke arasındaki yıllık askeri iş birliği planı kapsamında “TurAz Kartalı 2019” tatbikatı düzenleyeceği kaydedildi. 2 Eylül 2019 günü, Azerbaycan’da yapılacak olan tatbikatta, karşılıklı hareket etme olanaklarının öğrenilmesi, arama kurtarma faaliyetlerinin yapılması ve uçak ve helikopterlerden belirlenen hedeflere atışların yapılacağı ifade edildi. Ortak düzenlenen tatbikatın 16 Eylül’e kadar devam edeceği belirtildi.

KAZAKİSTAN

Şair Abay Kunanbayev doğumunun 174. yılında anıldı

Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da, Kazak şair ve filozof Abay Kunanbayev’in doğumunun 174. yılı dolayısıyla kültürel anma etkinliği düzenlendi. Milli Akademik Kütüphane tarafından, kütüphanenin avlusunda düzenlenen etkinlikte Abay’ın şiirlerinden oluşan şarkılar seslendirilirken, şairin eserleri Kazak, Kırgız, Özbek, Tatar, Alman, Uygur, Ermeni, Çin ve diğer dillerde Kazakistan’da yaşayan etnik gruplara ait Etno ve Kültür Merkez temsilcilerince okundu.

Kazakistan’da Uluslararası Ordu Oyunları 2019

Uluslararası Ordu Oyunları 2019’un Kazakistan ayağı törenle sona erdi. Kazakistan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Jambıl eyaletindeki Otrar askeri üssü tatbikat sahasında düzenlenen oyunlarda, Kazakistan, Rusya, Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan, Ermenistan, Belarus, Venezuela, Zimbabve, İran, Suriye, Tacikistan ve Çin’den katılan askeri takımlar topçu ateşi, insansız hava araçları, askeri muhabere ve diğer dallarda yarıştı.

Kazakistan’da Halk Masa Oyunları Festivali

Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da, farklı etnik grupların katılımıyla Halk Masa Oyunları Festivali düzenlendi. Kazakistan Halkı Asamblesi tarafından Dostluk Evi’nde düzenlenen etkinlikte, Asambleye bağlı Alman, Koreli, Kırgız, Tatar, Ermeni, Azerbaycanlı, Belaruslu, Dungan, Ukraynalı, Başkır, Özbek, Slavyan, Kürt ve Yahudi dernekleri temsilcileri geleneksel kıyafetlerini giyerek, kendi geleneksel masa oyunları aşık, dokuz kumalak, dayak, çappa, ur, beştaş, hato, drendel ve uno oynadı.

Türkiye’den Kazakistan’da görme engellilere destek

Türkiye’nin Nur Sultan Büyükelçiliğine bağlı Din Hizmetleri Müşavirliğinin, Görme Engelliler Kütüphanesine Braille alfabesiyle yazılmış Kur’an-ı Kerim ve alfabelerin teslim edilmesi nedeniyle tören düzenlendi. Kütüphanede düzenlenen törende, Türkiye’nin Nur Sultan Din Hizmetleri Müşaviri Galip Akın, 42 kitaptan oluşan 7 takım Kur’an-ı Kerim’i ve 30 adet alfabeyi kütüphane müdürüne takdim etti.

Kazakistan’da Kafkas Kültürü Festivali

Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da Kafkas halklarının geleneksel dans gösterilerinin yapıldığı Kafkas Kültürü Festivali yapıldı. Çeçen ve İnguş Kültür Derneği tarafından Yedisu parkında düzenlenen festivale, milletvekilleri ve Kazakistan Halkı Asamblesi temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Festivalde, Çeçen ve İnguş Kültür Derneği “Vaynah” topluluğu tarafından, Kafkas halk dansları gösterileri yapıldı, şarkılar söylendi.

Kazakistan’da şair Abay Kunanbayev’i anma etkinlikleri

Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da Kazak şair Abay Kunanbayev, doğumunun 174.yıldönümünde törenle anıldı. Şehrin Abay Caddesi’ndeki Kunanbayev’in heykeli önünde düzenlenen törende, Nur Sultan Vali Yardımcısı Bahtiyar Maken, Kunanbayev’in Kazak halkının hazinesi olduğunu belirterek, “Abay, eserleri, oluşturduğu insanlık formülü, ruhani ve edebi okulu sayesinde Kazak kelimesinin eş anlamı haline geldi.” dedi. Kazakistan’ın Semipalatinsk kentinde 10 Ağustos 1845’te doğan Abay Kunanbayev, Rus yazarlarının eserlerini Kazakçaya çeviren ilk şairlerden birisi olarak da biliniyor.

Kazakistan’da uluslararası hava kuvvetleri tatbikatı

Kazakistan’da, hava savunma ve havacılık sistemlerinin kullanıldığı “Askeri İşbirliği 2019” tatbikatı düzenlendi. Kazakistan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Kazakistan, Kırgızistan ve Rusya hava kuvvetleri birliklerinin katıldığı tatbikatın Karaganda eyaletindeki Sarışagan askeri tatbikat sahasında yapıldığı bildirildi. Yapılan açıklamada, tatbikatın aynı zamanda Rusya’nın Aşuluk tatbikat sahasında da yapıldığı aktarıldı.

TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası Orta Asya turnesinde

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyinin (Türk Konseyi) kuruluşunun 10. yılına ithafen düzenlenen turne kapsamındaki ilk konser, Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Konser Salonu’nda düzenlendi. Türk dünyasının farklı ülkelerinden seçilmiş genç sanatçıların bir araya getirilmesiyle oluşan TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası konseri, sanatseverlerce yoğun ilgiyle izlendi. TÜRKSOY Genel Sekreteri konserden önce yaptığı açıklamada, orkestranın ilk kez Orta Asya turuna çıktığını söyledi.

“Nazarbayev Nükleer Silahsızlanma ve Küresel Güvenlik Ödülü” sahibini buldu

Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da düzenlenen ödül törenine Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kazakistan’ın Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve çok sayıda davetli katıldı. Tokayev, törende yaptığı konuşmada, Temmuz ayında hayatını kaybeden Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Yukiya Amano ve Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Anlaşması Örgütü (CTBTO) Yönetici Sekreteri Lassina Zerbo’nun, “Nazarbayev Nükleer Silahsızlanma ve Küresel Güvenlik Ödülü”ne layık görüldüğünü söyledi. Kararı, ödül komitesi üyelerinin oy birliğiyle verdiğine dikkati çeken Tokayev, Amano ve Zerbo’nun küresel güvenlik ve nükleer silahsızlanmaya büyük katkıları olduğunu söyledi.

Kazakistan’da Anayasa Günü kutlamaları

Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da 30 Ağustos Anayasa Günü çeşitli kültürel etkinliklerle kutlandı. Ana etkinliklerin düzenlendiği Merkez Park’ında “sıra dokuz kumalak, aşık atma, mini futbol, halter, halat çekme” ve diğer geleneksel spor dallarında yarışmalar yapıldı. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev de Anayasa Günü’ne ilişkin bir kutlama mesajı yayımladı. Sovyetlerin dağılmasıyla 1991’de bağımsızlığını kazanan Kazakistan’da anayasa 30 Ağustos 1995’te referandumla kabul edilmişti.

Kazakistan hükümeti 500 bin vatandaşının borçlarını ödeyecek

Kazakistan Emek ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yarım milyon Kazak vatandaşının banka borcunu bir kereye mahsus ödeyeceğini açıkladı. Uygulama özellikle ailenin asıl geçimini sağlayan bireylerin kaybı nedeniyle yardım alan öksüz ve yetimler, büyük aileler, engelliler ve sosyal açıdan korumasız aileleri kapsıyor. Uygulamadan borç tutarı 1 Haziran 2019 itibarıyla üç milyon tengeyi (45 bin TL) geçmeyenler yararlanabilecek.

Nazarbayev’in kızı senatör olarak atandı

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, selefi Nursultan Nazarbayev’in kızı Dariga Nazarbayeva’yı yeniden senatör olarak atadı. Dariga Nazarbayeva, Nursultan Nazarbayev’in koltuğu bırakacağını söylediği gün senato sözcüsü olarak seçilmişti. Senato sözcülüğü Kazakistan’da Cumhurbaşkanlığı görevinden sonra en etkili ikinci pozisyon olarak görülüyor. Nazarbayeva, Forbes listesine göre ülkenin en zengin kadını olarak görülüyor.

Kazakistan Kahire’deki Sultan Baybars Camisini restore edecek

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, Mısır’ın başkenti Kahire’de bulunan Sultan Baybars Camii’ni onarıp, yeniden inşa edeceğini duyurdu. Mısır Eski Eserler Bakanı Khaled El Anani’ye göre caminin arkeolojik ve mimari çalışmaları ile yeraltı çalışmalarına ait inşası tamamlandı. Kazakistan’ın Mısır Büyükelçisi Arman Isagaliyev, Sultan Baybars Camii’nde restorasyon çalışmalarının sürdürülmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Caminin yeniden inşasının 1,5 yıl içinde tamamlanması planlanıyor.

Orta Asya ülkeleri ve ABD Kazakistan’da bir araya geldi

Orta Asya ülkelerinin ve Amerika Birleşik Devletlerinin Dışişleri Bakanlığı temsilcileri, Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da “C5+1” formatındaki zirvede bir araya geldi. Nur Sultan’da dün düzenlenen zirveye ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan Dışişleri Bakanları katıldı. Toplantıda, daha önce imzalanan ekonomik anlaşmaların uygulamaya geçirilmesi noktasında yaşanan sorunlar ve çözüm yolları masaya yatırıldı.

ÖZBEKİSTAN

Türk uzmanlardan Özbek Muhafızlara eğitim
Jandarma Genel Komutanlığında görevli Türk uzmanlar tarafından Özbekistan Milli Muhafız Birliği personeline koruma eğitimi verildi. Jandarma Genel Komutanlığı ile Özbekistan Milli Muhafız Birliği arasında TİKA desteğiyle yürütülen güvenlik alanındaki iş birliği projesi kapsamında Taşkent yakınlarındaki Çırçık askeri poligonunda verilen hassas nokta ve şahısların korunması eğitiminin ikinci etabı tamamlandı. Dört Türk uzman, 40 Özbek muhafıza korumayla ilgili genel uygulama esasları, personel sorumlulukları, koruma personelinin görevleri, hassas bölgeler ve tesislerin korunması, koruma tedbirlerinin alınması, koruma görevi sırasında dikkat edilecek hususlar ve acil durum prosedürleri konularında eğitim verdi.

Ejder Yalçın zırhlıları Özbekistan ordusunda

Türk zırhlı personel taşıyıcı “Ejder Yalçın”ın, Özbekistan Silahlı Kuvvetlerince kullanılmaya başlandığı bildirildi. Özbekistan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, başkent Taşkent yakınlarındaki Çırçık poligonunda düzenlenen törenle, Türk zırhlı personel taşıyıcıları, askeri birimlere teslim edildi. Burada konuşan Özbek askeri yetkililer, Ejder Yalçın zırhlı personel taşıyıcının, Özbekistan’ın askeri gücünün daha da artmasına hizmet edeceğini vurguladı.

TİKA gönüllüleri Özbekistan’da

TİKA koordinasyonunda düzenlenen “2019 Tecrübe Paylaşım Programı”na katılan gönüllü öğrenciler, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te engelli genç ve çocukları ziyaret etti. Merkezde engelli genç ve çocukların çizdiği resimleri inceleyen gönüllüler, resim dersine katıldı. Gönüllüler, daha sonra çocuklara çeşitli hediyeler dağıttı, onlarla sohbet edip oyunlar oynadı.

TİKA’dan Özbekistan’a hayvancılık alanında destek

TİKA ile Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğinde yürütülen “Özbekistan’da Hayvan Kayıt Sistemi Oluşturulması Projesi” kapsamında Özbekistan Devlet Veterinerlik ve Hayvancılık Geliştirme Komitesi Başkanı Bakhromjon Norkobilov başkanlığındaki heyet Türkiye’ye çalışma ziyareti düzenledi. Heyet daha sonra Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünde düzenlenen toplantıda Tarım ve Orman Bakanlığının yapısı, hayvan hastalıklarıyla mücadele, hayvanların kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınması, su ürünleri yetiştiriciliği, hayvan ıslahı ve E-ıslah sistemi konularında bilgilendirildi.

ŞİÖ Hükümet Başkanları sonbaharda Özbekistan’da toplanıyor

Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Hükümet Başkanları sonbaharda Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te bir araya gelecek. ŞİÖ Başbakanları Zirvesi Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te 31 Ekim-1 Kasım 2019 tarihleri arasında düzenlenecek. Rusya Federasyonu Bakan Yardımcısı, ŞİÖ temsilcilerinin görüşmesinden önce, örgütün ülkelerinin dışişleri bakanları düzeyinde bir dizi istişarede bulunacağını söyledi.

Özbekistan’dan turizm atağı

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, “ülkede turizm sektörünün daha da geliştirilmesine yönelik tedbirlere” ilişkin kararnameyi imzaladı. Mirziyoyev’in imzaladığı kararnameyle aralarında Karayip ülkelerinin de bulunduğu 20 ülke vatandaşına 30 günlük vize muafiyetinin tanınması, ülkedeki dört havalimanında “açık gökyüzü” uygulamasının başlatılması ve ülkeye charter uçuşlar düzenleyecek şirketlerin maliyetinin bir kısmının karşılanması öngörülüyor.

KIRGIZİSTAN

Türk dünyası Cengiz Aytmatov Anıtı’nda buluşuyor

Kırgızistan’da bulunan Cengiz Aytmatov Anıtı, Türk dünyasından binlerce kişiyi buluşturan mekân olarak öne çıkıyor. Kırgızistan’da, Tanrı Dağları eteğinde yer alan Cengiz Aytmatov Anıtı günün her saati ziyaretçileri ağırlıyor. Hatıra fotoğrafı çektiren konuklar, anıt civarında bulunan ve aralarında, dünyaca ünlü yazar Aytmatov’un babasının da bulunduğu Ata-Beyit Şehitliği ve Müzesi’ni de gezerek buradaki ilgililerden bilgi alıyor.

Kırgızistan, Semerkant’ta UNESCO Uluslararası Konferansına katıldı

Kırgızistan, Özbekistan’ın Semerkant kentinde UNESCO himayesinde düzenlenen “Maddi ve maddi olmayan mirasın korunması: Gerçek problemler ve çözme stratejileri” konulu Uluslararası Konferansına katıldı. Kırgızistan Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanı Azamat Camankulov, günümüzde dünyada çok küresel sorunlar yaşandığını, şehirler geliştiğini, tarihi nesnelerin olduğu yerlerde nüfus arttığını söyledi.

Kırgızistan’da AEB Hükümetlerarası Toplantısı

Kırgızistan’ın Issık Göl bölgesine bağlı Çolpan Ata kentinde Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) Hükümetlerarası Konseyi toplantısı düzenlendi. Başbakan Muhammedkalıy Abılgaziyev’in ev sahipliğinde başlayan toplantıya Ermenistan Başbakanı, Belarus Başbakanı, Kazakistan Başbakanı ve Rusya Hükümet Başkanı katıldı. Avrasya Hükümetlerarası Konsey toplantısının gündeminde, sınır ötesi işbirliği, tarımsal sanayi kompleksinin geliştirilmesi için ortak tahminler, alkol piyasasının düzenlenmesi, ithalat gümrük vergilerinin 2018’deki AEB’ye üye devletlerin bütçeleri arasında dağıtılması dahil olmak üzere 15 konu yer aldı.

Kırgızistan, Suriye ve Irak’taki vatandaşlarını ülkeye geri getirecek

Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Suriye ve Irak’taki savaş bölgelerinde çeşitli kamplarda kalan Kırgız vatandaşların ülkeye getirilmeleri için talimat verdi. Kırgız çocuk ve gençlerin Kırgızistan’a dönüşlerine öncelik verileceği belirtilirken, anne ve babalarının soruşturma sonrasında ülkeye getirileceği kaydedildi. Suça karışanların çocuklarının ailelerinden alınacağı ve ülkeye döneceklerin rehabilitasyona tabi tutulacağı vurgulandı. Suriye ve Irak’ta 500 ila bin Kırgız vatandaşı bulunduğu tahmin ediliyor.

Kırgızistan’da Ulusal Göçebe Oyunları yapılacak

Kırgızistan’ın geleneksel göçebe yaşantısını dünya tanıtmak üzere düzenlenen Dünya Göçebe Oyunları’nın devamı olarak bilinen Ulusal Göçebe Oyunları ülkenin Talas kentinde 15 Eylül 2019 tarihinde yapılacak.
Kırgızistan’da 28. Bağımsızlık Günü
Kırgızistan’da ”31 Ağustos Bağımsızlık Günü” çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kırgızistan tarihinde devlete ve topluma hizmetleriyle önem taşıyan şahsiyetlerin canlandırıldığı, tiyatro gösterileri yapıldı. Kırgızistan, bağımsızlığını Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla 31 Ağustos 1991’de ilan etmiş ve 31 Ağustos “Bağımsızlık Günü” olarak kutlanmaya başlamıştı.

TÜRKMENİSTAN

1. Hazar Ekonomik Forumu, Türkmenistan’da yapıldı

Türkmenistan’ın ev sahipliğinde Avaza turizm bölgesindeki Kongre Merkezi’nde Birinci Hazar Ekonomik forumu gerçekleştirildi. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un katılımıyla yapılan foruma, Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Kazakistan Başbakanı Askar Mamin, Azerbaycan Başbakanı Nevruz Mammedov ve İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı İshak Cihangiri katıldı. Hazar’a kıyısı bulunan ülkeler arasındaki ekonomik işbirliğinin güçlendirilmesi amacıyla düzenlenen bu forum, başta enerji olmak üzere ticaret, sanayi ve ulaştırma alanlarındaki işbirliğiyle ön plana çıktı. Forum, heyet başkanlarının konuşmalarıyla başladı.

Aşkabat’ta Türkmen-Özbek siyasi istişareleri yapıldı

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen istişare toplantılarında heyetlere Türkmenistan Dışişleri Bakanı R. Meredov ve Özbekistan Dışişleri Bakanı A. Kamilov başkanlık etti. Müzakereler sırasında, taraflar siyasi, ticari, ekonomik, kültürel ve insani alanlarda ikili işbirliği konularını ele aldılar. Taraflar su ve toprak yönetimi alanında işbirliğini genişletme gereğini belirtti. Siyasi istişarelerin sonuçlarının ardından, 2020-2021 döneminde Özbekistan ve Türkmenistan dışişleri bakanlıkları arasında bir işbirliği programı imzalandı.

30 Ağustos Zafer Bayramı, Türkmenistan’ın Aşkabat Büyükelçiliği’nde törenle kutlandı

Kutlama törenine Türkmenistan Milli Savunma Bakan Vekili, Türkiye’nin askeri ataşesi, yabancı misyon şefleri ve Türkmenistan’da bulunan kurum temsilcileri ile birçok Türk vatandaşı katıldı. Törende bir konuşma yapan Aşkabat Büyükelçisi Mustafa Kapucu, sözlerine Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve Büyük Taarruz’un Komutanı Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını minnettarlıkla anarak başladı.

Türkmenistan’da mahkûmların telefon kullanmasına izin verildi

Türkmenistan’da mahkûmlar, ülke içinde şehir içi, şehirlerarası ve cep telefonlarından 1 dakikalık konuşma yapabilecekler. İlgili emir, Türkmenistan Sanayi ve Haberleşme Bakanı Tahyr Durkhanov tarafından verildi.

Türkmenistan vatandaşlarına Kuzey Kıbrıs’a seyahat etmeleri yasağı

Temmuz ayının ortasından bu yana, Türkmenistan vatandaşlarının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gitmelerinin yasaklandığı açıklandı. Kararın, Türkmenistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin eski ve yeni Türkmen pasaportu konusunda hemfikir olmadığı gerçeğiyle ilgili olduğu iddia edildi. Aynı zamanda, geçen yıldan beri, Kıbrıs’a giriş yapan Türkmen vatandaşlarından çalışma vizesi veya oturma vizesi talep edildi.

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ(KKTC)

KKTC’de 1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı kutlandı
Kıbrıs’ın Osmanlılar tarafından fethinin 448’inci, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığının 43’üncü, Türk Mukavemet Teşkilatının 61’inci kuruluş yılı olan 1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı, başkent Lefkoşa’daki törenlerle kutlandı. Anıta çelenk bırakılmasıyla başlayan törenler, saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle devam etti.

YDÜ’de Kazakistan Sanatçıları sergisi

Kazakistan’dan 9 sanatçının Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için özel olarak hazırladığı ve 41 eserden oluşan Kazakistan Sanatçıları Sergisi, Yakın Doğu Üniversitesi’nde açıldı. Sergide, grupta yer alan sanatçılardan Adilkair Zhantasov’un gerçeküstücülük tarzında soyutlama çalışmaları, Kanagat Kodekov’un dekoratif kompozisyonları, Rystan Omirzak’ın oryantali yansıtan süs soyutlamasından oluşan çalışmaları, Mirali Ismayilov’un Kazakistan’ın yaşamını tasvir eden eserleri, Murat Sydykov’un felsefe unsurlarını içeren eserleri, Mazhit Baitenov’un ise şamanizm temasını işlediği eserleri yer aldı.

Kıbrıs’ta Rumlar kapalı Maraş’a girmek istiyor

Güney Kıbrıs’ta, Kapalı Maraş Master Planı’na ilişkin Yeniden İnşa ve Yeniden Yerleşime Açma Konseyi’nin (ETEC) Başkanı Nikos Mesaritis, uzmanların, Maraş’a girmeye hazır olduğunu savundu. Konsey’in talebinin, inşaat mühendislerinin ve mimarların kapalı Maraş bölgesine girişine izin verilmesi olduğunu ifade eden Mesaritis, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlardan oluşan uzmanlar ve mühendisler grubunun, Maraş’a girmeye hazır olduklarını bildirdi.

Kıbrıslı liderler bir araya geldi

Basına kapılı yapılan görüşme, yaklaşık üç buçuk saat sürdü. Liderler, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar’ın ara bölgedeki resmi ikametgâhında bir araya geldi. Kıbrıslı liderlerin görüşmesi sonrasında BM’den yapılan açıklamada, “Liderler Genel Sekreter’le üçlü görüşmeye hazır olduklarını bildirdi. Sonuç odaklı görüşmelere olanak sağlayacak referans koşullarının tamamlanmasının aciliyetini vurguladılar” ifadeleri kullanıldı.

KKTC’de Lefke Şehitleri için anma töreni düzenlendi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Lefke ilçesinde yer alan Kemal Özalper Şehitliği’nde kurtuluşunun 45’inci yıl dönümü dolayısıyla Lefke şehitleri için bir anma töreni düzenlendi. Kemal Özalper Şehitliği’nde düzenlenen törende, Şehitler Anıtı’na çelenk konuldu, şehitler anısına saygı duruşunda bulunuldu, saygı atışı yapıldı ve İstiklal Marşı okundu. Ardından anıt özel defteri imzalandı.
Kıbrıs’ta Malazgirt kutlamaları
Muş’un Malazgirt ilçesinde kutlanan Malazgirt Zaferi’nin 948’inci yıl dönümü, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de yoğun katılımlı ve coşkulu bir törenle kutlandı. Kutlamalara KKTC Başbakanı Ersin Tatar başta olmak üzere, 160 kişilik ekip katıldı.

KIRIM

Uluslararası Af Örgütünden Kırım Tatar insan hakları savunucusu için imza kampanyası

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), Rusya’yı, Kırım Tatar siyasi tutsak, hak savunucu Emir Usein Kuku’yu serbest bırakmaya davet eden bir imza kampanyası başlattı. Örgüt, bu olaya kayıtsız kalmayan herkesi kampanyaya destek vermeye çağırdı. Örgütün yayımladığı dilekçede, üç yıldan daha uzun bir süredir tutuklu bulunan Kırım Tatar siyasi tutsak Emir Üsein Kuku’nun uydurma suçlamalar çerçevesinde, 25 yıl hapis cezasına çarptırılabilme ihtimalinin çok büyük olduğu belirtildi. Uluslararası Af Örgütü, toplanan imzaların Rusya Başsavcısına gönderileceğini vurguladı.

Zelenskiy’den Kırım Tatarlarına destek

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın baskısından dolayı vatanlarından göç etmek zorunda kalan Kırım Tatarlarının sorunlarını yakından takip ettiklerini belirterek, “Ben size söz veriyorum ki Ukrayna kendi vatanını terk etmek zorunda kalan Kırım Tatarlarını kendi sorunlarıyla baş başa bırakmayacak.” dedi.

Zelenskiy Kırım Tatarlarının temsilcileriyle görüştü

9 Ağustos 2019 Dünya Yerli Halklar Günü vesilesiyle, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy Kırım Tatar halkının temsilcileriyle görüştü. Cumhurbaşkanı Zelenskiy konuşmasında görüşmenin yakın temas ve Kırım ile Kırım Tatarlarının korunması ile ilgili bütün hassas konuları ele almak için yapıldığını kaydetti. Toplantı esnasında işgal altındaki Kırım’da insan haklarının korunması ve özellikle yarımadada alıkonulan siyasi tutsaklarının durumu ele alındı. Bu görüşme, Zelenkiy’in Kırım Tatar halkının temsilcileriyle yaptığı ilk görüşme oldu.

KTMM’den yeni Ukrayna milletvekillerine “Kırım Özerk Cumhuriyeti” çağrısı

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM), 9. dönem Ukrayna Parlamentosu milletvekillerine seslenerek; Ukrayna Anayasasının “Kırım Özerk Cumhuriyeti” başlıklı 10. bölümüne değişik yapılması çağrısında bulundu. Kamuoyuna açık mektup niteliği taşıyan çağrıda, Kırım Tatar Milli Meclisinin, yeni seçilen milletvekillerine ülkenin gelişimi, güçlendirilmesi ve korunmasına yönelik kararlar alma konusunda cesaret ve bilgelik temenni etti. Açık mektupta, “En kısa zamanda uluslararası tanınmış sınırlar içinde, Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol (Akyar) kenti de dahil olmak üzere; Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü geri kazanmak ve Ukrayna vatandaşlarının yasal hakları ve özgürlüklerini korumak için tüm çabalarınızı ortaya koymanızı bekliyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

IRAK

Kerkük’te DEAŞ’a karşı geniş operasyon

Irak terörle mücadele kuvvetleri, 4 Ağustos 2019’da Kerkük’ün güney batısındaki DEAŞ terör hücrelerine karşı geniş çaplı operasyon başlattı. “Yeni Şafak” adlı operasyonda Kerkük’ün kırsal bölgelerindeki DEAŞ tünelleri ve hücre merkezlerinin imha edildiği duyuruldu. Operasyonlara verilen hava desteği sonucunda birkaç teröristin etkisiz hale getirildiği ifade edildi.

Erşat Salihi’den peşmergenin Kerkük’e dönmemesi için çağrı

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, peşmergenin merkezi yönetim sınırlarındaki görevinin terör örgütü DEAŞ’ın yenilmesiyle sona erdiğini ve bu gücün Kerkük’e geri dönmesinin tartışma konusu olmaktan çıktığını belirtti. Kürtlerin ve Türkmenlerin Saddam Hüseyin döneminde birlikte benzer acılar çektiğini ve zulme uğradıklarını belirten Salihi, “Kürt kardeşlerimize karşı hiçbir düşmanlığımız söz konusu değil.” ifadesini kullandı.

Irak ve Suriye Türkmenlerinin liderleri Kerkük’te bayramlaştı

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Genel Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi ve Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Dr. Muhammed Vecih Cuma Kerkük’te bir araya gelerek bayramlaştı. Görüşmeyle ilgili Irak Türkmen Cephesi lideri Erşat Salihi’nin sosyal medya hesabından yayımlanan mesajda, Suriye Türkmen Meclisi lideri Cuma’ya, meclisin Suriye dışına taşınmasını teklif ettiği ve Suriye’de Türkmen dilinin Türkmenlerin yaşadığı bölgelerde resmi dil haline getirilmesini vurguladığı belirtildi.

Erşat Salihi DEAŞ’tan kurtulan Telaferli kadınlarla görüştü

Irak Türkmen Cephesi Genel Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, terör örgütü DEAŞ tarafından yıllarca esir tutulan Türkmen kadınları ile bir araya geldi. ITC lideri Salihi, Telaferli kadınlar ile ilgili şu açıklamaları yaptı: “DEAŞ’ten kurtarılan kadın ve çocuklar ile birlikteyiz. 2-3 yıl boyunca bu insanlar DEAŞ elinde esir tutuldu. Aralarında yakılarak katledenler oldu. Bu kadınlarımız çok önemli değere sahip olmalarına rağmen yeterli ilgiyi görmedi. Türk basını ve Türk kamuoyu bu duruma ışık tutmamaktadır. Türk basınından bu konuyu dile getirmesini bekliyoruz.”

Erşat Salihi’den Türkmen Savunma Gücü çağrısı

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşat Salihi, Kerkük’e yönelik terör saldırıları karşısında Türkmenlerden oluşan savunma birliğinin güçlendirilmesi çağrısında bulundu. ITC Başkanı Salihi, terör örgütü DEAŞ tarafından Tavuk ilçesine düzenlenen saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, “Tamamı Türkmenlerden oluşan Kerkük Savunma Gücü’nün takviye edilmesi gerektiğini” söyledi. Kerkük Savunma Gücü’nün, ITC’nin desteğiyle kurulduğunu hatırlatan Salihi, Irak merkezi hükûmetine bağlı güçlerin Türkmen ilçe ve kasabalarını korumakta yetersiz kaldığına dikkati çekti.

DİĞER

Türk Dünyasında Kurban Bayramı

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te vatandaşların bayram namazı için yoğun ilgi gösterdiği alanlardan biri Başbakanlık binası önündeki meydan oldu. Kurban Bayram namazını kılmak için Başbakanlık binası önündeki alana gelen yüzlerce kişi seccadelerini meydana, caddelere ve çimenlere serdi.
Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da Müslümanlar, bayram namazını kıldı. Bayram namazı şehrin 11 camisinde kılınırken binlerce Müslüman merkez cami Nur Astana’ya akın etti. Camiye sığmayanlar avluda saf tuttu. Cami avlusunda el güreşi, halter kaldırma ve çeşitli spor etkinlikleri düzenlendi.
Özbekistan’da Kurban Bayramı dolayısıyla sabah erken saatlerde ülkedeki tüm cami ve mescitlerde bayram namazı kılındı. Namazın ardından ülkenin kalkınması, refah, huzur, tüm dünyada barış ve istikrarın yerleşmesi için dua edildi.

Yunus Emre Enstitüsü Yaz Okulları kapanış töreni

Küçüksu Kasrı’nda gerçekleştirilen “YEE Yaz Okulları-2019” kapanış programı, öğrencilerin sahneye gelerek deneyimlerini ve duygularını anlatmasıyla başladı. YEE Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, yurt dışından gelen öğrencilere tavsiyede bulunarak, “Gittiğiniz her yerde Türkiye’yi unutmayın Türkiye’yi kalbinizde taşıyın ama somut olarak da Türkiye ile bir iş yapın.” dedi.

Türk Keneşi Macaristan’da ofis açacak

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Keneşi-Türk Konseyi) Üye Ülkelerinin Dışişleri Bakan Yardımcıları, İstanbul’da bir araya geldi. Taraflar, Konseyin Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yapılacak 7’nci zirvesinin hazırlıkları ile Nahçıvan Anlaşması’nın 10’uncu yıl dönümüne ilişkin görüş alışverişinde bulundu. Toplantıda konuşan Türk Keneşi Genel Sekreteri Bağdat Amreyev, “Toplantıda, Macaristan’da Türk Konseyi tanıtım ofisinin kurulmasına ilişkin mutabakat zaptının taslağına son halini verdik. Ekimde Bakü’de düzenlenecek 7. Türk Konseyi Zirvesi çerçevesindeki etkinlik ve programlara ilişkin de detaylı bilgilere erişildi.” ifadelerini kullandı.

Moğolistan’da Türk kağanlığına ait “Aşina” damgaları bulundu

Uluslararası Türk Akademisi (TWESCO) tarafından Moğolistan’da yapılan arkeolojik kazılarda, Aşina Kağan sülalesine ait damgalar ve aslan heykelleri bulundu. TWESCO Başkanı Darhan Kıdırali, yaptığı açıklamada, 2014’ten beri Moğolistan’da kazı çalışması yaptıklarını, bu çerçevede Şivet Ulan bölgesinde birçok arkeolojik buluntunun ortaya çıktığını söyledi. Kıdırali, önemli buluntuların Bilge Kağan ve Kültigin Anıtları’na yakın Nomgon bölgesinde keşfedildiğini ifade etti.

Gagauz Özerk Yeri’nde “Kilim Günü” etkinliği

Moldova Cumhuriyeti’ne bağlı Gagauz Özerk Yeri’nde “Kilim Günü” kutlandı. Gagauz Özerk Yeri’nin Gaydar köyünde düzenlenen etkinliğe, Gagauz Özerk Yeri Başkanı İrina Vlah, Moldova Parlamento Başkan Yardımcısı Monica Babuc ve çok sayıda davetli katıldı. Başkan Vlah, burada yaptığı konuşmada, günün önemine işaret ederek, “Gagauz kilimi, Gagauz halkının ruhudur. Bu tür güzel geleneklerimizi korumamız lazım.” dedi. Gagauz kültürüne has renkli kilim ve halıların sergilendiği etkinlikte, Gagauz yemekleri ikram edildi.

Moskova’da Türk müziği dinletisi

Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Rusya’nın başkenti Moskova’daki Devlet Çaykovski Konservatuarı’nda gerçekleştirilen Uluslararası Müzik Festivali kapsamında “Türk Müziği Tanıtım Konseri” düzenledi. Türk dünyasının müzik aletlerinden dombıra, ıklığ, üç telli, kengirge ve saz dinleyicilere tanıtıldı.

TİKA’nın gönüllüleri Macaristan’da

TİKA “2019 Tecrübe Paylaşım Programı” kapsamında Macaristan’da bulunan gönüllüler “Köpekli Arama Kurtarma, Afet ve Acil Durum Teorik ve Uygulamalı Eğitim Programı”na katıldı. Gönüllüler 30 yıllık tecrübesi ile Avrupa genelinde hizmet veren resmi “112 Acil Destek Hattı”na dahil olabilmiş tek sivil kuruluş olarak Macaristan Emniyet Teşkilatı ile iş birliğinde, ülkenin farklı bölgelerindeki 15 merkezi, 100’e yakın gönüllüsüyle tüm dünyada yaşanan afet ve acil durumlar kapsamında arama kurtarma ve yardım faaliyetleri yürütmekte olan “Macaristan Köpekli Arama Kurtarma Dernekleri Federasyonu”nun “Köpekli Arama Kurtarma, Afet ve Acil Durum Teorik ve Uygulamalı Eğitim Programı”na katıldı.

TİKA’dan Arnavutluk’a arıcılık alanında destek

TİKA tarafından yürütülmekte olan ‘’Balkanlar ve Doğu Avrupa Ülkeleri Gıda ve Yaşam Güvenliği Destekleme Programı’’ kapsamında Arnavutluk’un Diber şehrinde 14 ayrı kırsal bölgede yaşayan ve bal/arı ürünleri üretimi ile geçimlerini sağlayan Diber Arıcılar Birliği üyesi 40 küçük aile işletmesine arıcılığı geliştirmek üzere destek verildi. Proje kapsamında verilen eğitimlerin ardından TİKA tarafından temin edilen 400 arılı kovan, arıcılık malzemeleri ve bal sağım makinaları düzenlenen törenle hak sahiplerine teslim edildi.

TİKA gönüllülerinden Ahıska Türklerine ziyaret

TİKA gönüllüleri, “2019 Tecrübe Paylaşım Programı” kapsamında, Samtskhe-Javakheti bölgesindeki Ahıska kentine yakın Vale şehrine giderek, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) tarafından 1944’te sürgün edilen ve 2007’de vatanına dönen 99 yaşındaki Seyfettin Dursunov’u ziyaret etti. Öğrenciler daha sonra Ahıska’daki ailelerle görüştü. Genç gönüllüler, tarımla geçimini sağlayan Ahıska Türklerinin TİKA desteğiyle oluşturdukları seralarında fide ekimi çalışmalarına katıldı.

Batı Trakya Türklerine ait 6 okul Yunanistan tarafından kapatıldı

Yunanistan’da, geçen yıllarda çok sayıda azınlık ilkokulu öğrenci azlığı gerekçe gösterilerek Eğitim Bakanlığı tarafından kapatılmıştı. Batı Trakya genelinde 6 Türk azınlık ilkokulunun daha kapatılmasına karar verildi. Son 10 yılda kapatılan azınlık ilkokulu sayısı 60’ı aşarken, azınlık ilkokullarında eğitim gören öğrenci sayısında da ciddi bir azalma yaşanıyor. Çerçevesi başta Lozan Antlaşması olmak üzere, ikili anlaşmalar ve özel düzenlemelerle belirlenen azınlık eğitiminin özel statüsünü dikkate almadan azınlık okullarının kapatılması tepkiyle karşılanıyor.

Kosova’nın ilk Türk kökenli büyükelçisi göreve başladı

Kosova’nın ilk Türk büyükelçisi olan Güner Ureya, Bangladeş’in başkenti Dakka’da yeni görevine başladı. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünden mezun olan ve yüksek lisansı programını Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde tamamlayan Ureya, Kosova Cumhuriyeti’nin ilk Kosovalı Türk büyükelçisi oldu. Ureya, başkent Kosova’nın Dakka Büyükelçiliği görevini yürütecek.

Polonya’da görkemli Tatar festivali

Polonya’da geleneksel olarak gerçekleştirilen Tatar Festivali, büyük coşkuyla kutlandı. Kruszyniany Tatar köyünde her yıl “Sabantuy” adı altında kutlanan ve büyük bir ilgi gören festivale; Polonya, Kırım, Belarus, Litvanya ve Kazan Tatarlarının temsilcileri de katıldı. Binlerce insanın katıldığı festivalde, 600 yılı aşkın bir süredir bölgede yaşamakta olan Kırım Tatarlarının folklor ve kültüründen örnekler de sergilendi. Bir zamanlar savaşlarda karşı karşıya gelmiş Tatarlar ve Polonyalılar bu kez okçuluk ve atıcılıktaki maharetlerini birlikte sergilediler.

Rodos ve İstanköy’de Türkler ibadet hakkından mahrum bırakılıyor

Rodos, İstanköy ve Onikiada Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, Yunanistan’ın uyguladığı baskı nedeniyle İstanköy’deki Müslüman Türklerin milli ve dini özgürlüklerini yerine getirmekten mahrum olduğunu belirtti. Kaymakçı, yaptığı yazılı açıklamada, Kurban Bayramı öncesi Yunanistan’a ülkedeki cami ve mescitleri ibadete açması çağrısında bulundu. Mustafa Kaymakçı, “Günümüzde İstanköy’deki bütün camiler ibadete kapalıdır. 2017 depreminde hasar gören ve şadırvanı yıkılan Cezayirli Gazi Hasan Paşa (Lonca) Camisi, aradan iki yıl geçmiş olmasına karşın onarımları yapılmamıştır.” ifadelerini kullandı.

Bulgaristan Türklerinin milli kahramanı Nuri Turgut Adalı mezarı başında anıldı

Türk Dünyası ve Bulgaristan Türklerinin Özgürlük Kahramanı Gazi Nuri Turgut Adalı, Bulgaristan’ın Kirkovo (Kızılağaç) ilçesine bağlı doğup büyüdüğü Ostrovets’te (Adaköy) mezarı başında anıldı. Nuri Turgut Adalı, 1922 yılında Bulgaristan’ın Ostrovets köyünde dünyaya geldi. Bulgaristan Türklerinin Nelson Mandela’sı olarak adlandırılan Adalı, Totaliter rejim döneminde Bulgaristan Türklerinin hak ve özgürlüklerinin en parlak savunucularından biri oldu.

TİKA gönüllülerinden Karapapak Türklerine kermes desteği

TİKA, “2019 Tecrübe Paylaşım Programı” kapsamında Gürcistan’da düzenlenen Karapapak Türklerinin geleneksel Sarvanoba halk festivaline katılım gösterdi. Gürcistan’ın Kvemo Kartli bölgesindeki bir yaylada düzenlenen ve Gürcistan’da yaşayan Karapapak Türklerinin geleneksel festivali olarak bilinen Sarvanoba’ya katılan TİKA’nın gönüllü elçileri ve TİKA Tiflis Ofisi, tarafından bölgedeki ihtiyaç sahibi insanlara yardım toplamak amacıyla kermes organize edildi.

Bulgaristan Türklerinin futbol takımı Arda Kırcaali 95 yaşında

10 Ağustos 1924’te Bulgaristan’ın Kırcaali kentinde kurulan futbol takımı, PFK Arda Kırcaali (Arda Kardzhali) 95. yaşını kutladı. Kırcaali futbol takımı, Bulgaristan’ın Kırcaali bölgesinde yaşayan Türklerin kurduğu bir takım olarak biliniyor. 10 Ağustos 1924’te kurulan takım, zamanla ismi değişse de 23 Haz 2018’de yeniden profesyonel bir şekilde kurularak mücadele etmeye başladı.

Kuzey Makedonya’da ilk Türkçe film

Sektör Film tarafından yapımı üstlenilen ve Serdar Akar’ın yönettiği “En Zor Şey” isimli ilk Türkçe Makedon filminin çekimleri tamamlandı. Sektör Filmin bildirdiğine göre, yapıt, Türk dilinde çekilmiş ilk Makedon filmi olacak. Şu anda gerçekleşmekte olan filmin çekimleri, belli bir zamanda yolları kesişen iç içe geçmiş birkaç yaşamın akışını anlatıyor.

Bugaç Yaylasındaki Atalar Günü kutlamaları

Macaristan’da her yıl düzenlenen Hun ve Türk kökenli milletlerin soylar toplantısını andıran etkinlikler, 16- 18 Ağustos 2019 tarihleri arasında birçok geleneksel törene sahne oldu. Macaristan’ın Bugaç Yaylası’nda düzenlenen törenlere: Azerbaycan Türkleri, Başkurt, Bulgar, Avar, Buriat, Japon, Karakalpak, Kazak, Kırgız, Madyar Boyu, Özbek, Moğol, Tatar, Türkmen, Türkiye Türkleri, Uygur, Macar, Saha ve Kuzey Kıbrıs Türkleri gibi pek çok Türk kökenli halktan katılım sağlandı. Bu yıl, gerçekleşen törenlerde, ana tema “Ataları Anma” olarak belirlendi. Katılımcılar, atalarını anma anlamında 3 gün boyunca çadırlarda kalarak, kılıç kuşanıp ok atarak tarihi dönemleri canlandırdı.

Bulgaristan Türklerinin zorunlu göçü kitaplaştırıldı

Bulgaristan’ın, Türklere yönelik uyguladığı asimilasyon politikası nedeniyle 1989 yılında Türkiye’ye “zorunlu göç” eden ailesinin yaşadıklarından etkilenen Gülbahar Kurtuluş, bu süreçteki gerçek yaşam öykülerini kitaba aktardı. Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Türk Tarihi Ana Bilim Dalı’nda doktora öğrencisi olan Gülbahar Kurtuluş, anne ve babasının da zorunlu göçte Hasköy kentinden İzmir’e gelenler arasında olduğunu belirtti.

İlk Türk Cumhuriyeti’nin 106. Kuruluş yıldönümü

Balkan Savaşlarının hemen akabinde, Osmanlı’nın Rumeli topraklarından çekildiği esnada 1913’te kurulup üç ay kadar ayakta kalan Batı Trakya Bağımsız Hükûmeti (Garbi Trakya Hükûmet-i Müstakilesi), ilk Türk cumhuriyeti olarak tarihe geçti. Bu cumhuriyet, Osmanlı Devleti ve Bulgaristan Krallığı tarafından siyasi sebeplerle tanınmamıştır. Bu cumhuriyeti ileride kurulacak meşhur Teşkilat-ı Mahsusa’nın bünyesinde yer alacak Türk subaylar tarafından kurulmuştur. Kendi posta puluna ve posta teşkilatını, ordusunu, resmi gazetesini hatta milli marşını dahi oluşturmuş Batı Trakya Cumhuriyeti, 29 Eylül 1913’te Osmanlı Devleti ile Bulgaristan arasında yapılan İstanbul Antlaşması ile Batı Trakya’nın Bulgaristan’a terk edilmesine tepki olarak tarih sahnesine çıkmıştı. General Lazarof komutasındaki Bulgar kuvvetleri 30 Ekim 1913 tarihinde bölgeyi tamamen işgal ederek bu cumhuriyete son verdi.

Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir