Analiz,  Genel,  Türk Dünyası,  Türk Dünyası Raporu,  Zehra Çimen'in Yazıları

AAE- TÜRK DÜNYASI RAPORU Şubat-2020

 

 

AZERBAYCAN

Türk Konseyi Dışişleri bakanları Bakü’de toplandı

Azerbaycan’da, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) Dışişleri Bakanları Konseyi Olağanüstü Toplantısı düzenlendi. Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, toplantının başında yaptığı konuşmada, Türk Konseyinin uluslararası kuruluşlarla iş birliğinin geliştirilmesi, Türk Akademisi ve Türk Konseyinin Budapeşte ofisinin faaliyetinin genişletilmesi konularını müzakere edeceklerini söyledi. Toplantı basına kapalı olarak yapıldı.

Azerbaycan’da erken parlamento seçimi

Azerbaycan’da gerçekleştirilen milletvekili seçiminde, iktidardaki Yeni Azerbaycan Partisi (YAP) parlamentoda en fazla sandalyeye sahip parti oldu. Sonuçlara göre 43 bağımsız aday milletvekili olurken, Vatandaş Hemreyliyi Partisi 3, Demokratik Islahatlar Partisi, Büyük Kurtuluş Partisi, Bütöv Azerbaycan Halk Cephesi Partisi, Anavatan Partisi, Vahdet Partisi, Vatandaş Birliği Partisi ile Azerbaycan Demokratik Maarifçilik Partisi mecliste birer sandalye kazandı. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 5 Aralık 2019’da parlamentoyu feshetmiş ve erken seçim kararı almıştı.

Tarihte ilk kez Ermenistan ve Azerbaycan liderleri kamuoyu önünde tartıştı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 56. Münih Güvenlik Konferansı kapsamında düzenlenen bir panelde Dağlık Karabağ konusunu tartıştı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Karabağ Azerbaycan toprağıdır. Birleşmiş Milletler’in Ermenistan ordusunun işgale son vermesi gerektiği yönünde 4 kararı var. Bu kararlar uygulanmadı. Çözüm, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü temel alınarak elde edilmelidir.” dedi. Paşinyan ise Hocalı Katliamı’nı inkâr etti. Sorunun barış yoluyla çözülmesi gerektiğinin farkında olduğunu söyleyen Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Dağlık Karabağ’da Ermenistan ordusunun değil, Karabağ Ermenilerinin silahlı güçlerinin bulunduğunu iddia etti. Bu panelle, tarihte ilk kez bir Azerbaycan ve Ermenistan lideri kamuoyu önünde açık tartışma gerçekleştirdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanının İtalya ziyareti

Resmi ziyaret için İtalya’nın başkenti Roma’da bulunan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ilk olarak Cumhurbaşkanlığı Sarayı Quirinale’de İtalyan mevkidaşı Sergio Mattarella ile görüştü. İki lider, görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Hazar bölgesinden çıkarılan doğal gazın, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) ve Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı (TAP) ile Avrupa’ya ulaşmasının, Hazar ve Akdeniz bölgelerinin istikrar ve gelişimine katkı sağlayacağını bildirdi.

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki vize muafiyeti süresi arttı

Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki vize muafiyeti süresinin 30 günden 90 güne çıkarıldığını bildirdi. Özoral, “İki ülke vatandaşları birbirlerine 30 güne kadar turist amaçlı olarak gidip ziyaret edebiliyorlar. Bu süreyi de 90 güne çıkaracağız. Bunun neticesi olarak da gidiş gelişler kolaylaşacak. ” diye konuştu.

Bakü’de “Dijital Ekonomide Modern Eğilimler” konferansı düzenlendi

Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi himayesinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın da destekleriyle Bakü’de “Dijital Ekonomide Modern Eğilimler: Günümüzdeki Problemler ve Reel Fırsatlar” uluslararası bilimsel konferansı düzenlendi. Devlet ve özel sektör temsilcilerinin, akademik çevrelerin, basın mensuplarının katılımıyla gerçekleştirilen konferansta “Kamu yönetiminde dijitalleşmeğe dönüşüm süreci”, “Dijital iş birliğinde bölgesel vizyon”, “Sosyal sistemlerde dijital ekonomi” ve “Finansal teknolojilerde yeni eğilimler” konuları ele alındı.

KAZAKİSTAN

Avrasya Ekonomik Birliği Hükümetlerarası Toplantısı Kazakistan’da yapıldı

Kazakistan Almatı şehrinde Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) Hükümetlerarası Konseyi Toplantısı yapıldı. Toplantıda, 2025’e kadar Avrasya ekonomik entegrasyonunu geliştirme stratejik projesi hazırlıkları, AEB pazarında mevcut engellerin kaldırılması, ulusal enformasyon sistemlerinin entegrasyonu ve diğer konular görüşüldü. Kazakistan Başbakanı Askar Mamin AEB ülkelerinde 2021’e kadar kamu satın alımlarının tamamen elektronik formata dönüştürülmesini önerdi. Toplantı sonucunda da AEB’nin geliştirilmesine ilişkin belgeler imzalandı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı ve ABD Dışişleri Bakanı bir araya geldi

Kazakistan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Tokayev, resmi ziyaretiyle Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’a gelen Pompeo ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bir araya geldi. Tokayev ile Pompeo, görüşmede ticaret, yatırım, internet teknolojileri, demokratik değerlerin tanıtımı ve terörizmle uluslararası mücadele dahil tüm alanlarda ikili iş birliğini derinleştirmenin önemi vurguladı. Taraflar ayrıca bölgesel ve uluslararası gündemin güncel konularını ele aldı.

Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü’nden 34 uydu fırlatıldı

Rusya Federal Uzay Ajansından (ROSCOSMOC) yapılan açıklamada, One Web’in 34 uydusunu taşıyan Soyuz 2.1b roketinin fırlatıldığı belirtildi. Açıklamada, One Web’in düşük yörünge uydularının yüksek hızlı internet bağlantıların doğrudan sağlanması için kullanılacağı aktarıldı.

Kazakistan’da geleneksel aşık oyunu yaşatılıyor

Kazaklar, 3 bin yıllık tarihi olan geleneksel aşık oyununu, düzenledikleri yerel ve uluslararası yarışmalarla yaşatıyor. Türk haklarına özgü tarihi aşık oyunu, Kazaklarda “asık”, Kırgızlarda “çükö” ve Tıva Türklerinde “kajık” isimleriyle anılıyor. Aşık, koyun veya keçinin arka bacaklarından çıkarılan dört yüzlü kemikle oynanıyor. Oyunun kurallarının, oynandığı Türk halklarında benzerlik taşıdığı biliniyor.

Türk yazıtları atlası 126 yıl sonra Kazakistan’da basıldı

Göktürk Yazıtları atlası, Rus Türkolog Vasiliy Radlov’un çalışmasından 126 yıl sonra Kazak Türkolog Karjubay Sartkoja tarafından genişletilerek kitap olarak basıldı. Sartkoja’nın, Kazakistan Akademik Kütüphanesi’nde düzenlenen “Orhun Yazıtlarının Tam Atlası” başlıklı 3 bölümden oluşan bilimsel araştırma kitabının tanıtım törenine milletvekilleri, diplomatlar, Türkologlar ve akademisyenler katıldı. Orhun yazıtlarını araştırmak için Türk halklarının etnografyası, örf adetleri, gelenekleri, felsefesi ve arkeolojik yazıtların özelliklerini bilmek gerektiğinin altını çizen Sartkoja, bunları araştırmak için 50 yıl harcadığını ifade etti.

Altın Orda Devleti’nin kuruluşunun 750. yılı

Kazakistan’ın başkentinde, Altın Orda Devleti’nin kuruluşunun 750. yılı kutlandı. Kutlamalarda, Geleneksel Halk Müziği Topluluğu olan “Korkıt” tarafından aralıksız 75 eser seslendirildi. Öte yandan, Kazakistan’daki geleneksel halk müziği topluluğunun hiç ara vermeden 75 eser seslendirmesi dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor. Müzik topluluğunun, Guinness Rekorlar Kitabı’na adaylık için başvuruda bulunacağı öğrenildi.

KIRGIZİSTAN

Kırgızistan’da Dünya Başörtüsü Günü kutlandı

Kırgızistan İslam Umma dergisince başkent Bişkek’teki bir Türk alışveriş merkezinde gerçekleştirilen etkinliğe çok sayıda kadın katıldı. Etkinlikte, kadınlara yüz bakımı, ellere kına yapılmasıyla ilgili bilgilerin yanı sıra şal ve başörtüsü kullananlar için de pratik ipuçları verildi. Kırgız kadınlarının geleneksel başörtüsü “eleçek”in bağlanması gösterilirken, bilgi yarışmasına katılanlara hediyeler dağıtıldı. Derginin yöneticisi Eliana Satarova, Dünya Başörtüsü Günü’nün 2016’dan bu yana ülkede kutlandığını belirtti.

Türkiye’den Kırgızistan’a yargı alanında eğitim desteği

Adalet Bakanlığı tarafından, Kırgızistan savcılarına ve bürokratlarına yönelik “İnsan ticareti ile ilgili suçların soruşturulması, kovuşturulması, insan ticareti mağdurlarına sunulan destek hizmetleri ve uluslararası iş birliği” konulu eğitim semineri düzenlendi. Seminer, Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) Bişkek Program Koordinatörlüğünün desteği ile Kırgızistan Başsavcılığının iş birliğinde başladı.

Kırgızistan’da atlı top oyunu tanıtıldı

Kırgızistan’ın kuzeyinde bir açık hava hipodromunda Kırgızistan, Fransa ve Kanadalı oyunculardan oluşan iki takım atlı top oyunu oynadı. Kırgızistan’da tanıtılması ve yaygınlaşması amacıyla düzenlenen oyunun tanıtım gösterisi, izleyiciler tarafından ilgiyle izlendi.

Kırgızistan’da tepki çeken Çin sermayeli proje iptal edildi

Kırgızistan’ın kuzeyindeki Narın bölgesine bağlı At-Başı ilçesinde yapılmak istenen Çin sermayeli sanayi, ticaret ve lojistik merkezinin inşaat projesi, hükümet tarafından iptal edildi. At-Başı’nda yaşayanların projeye karşı çıkmasından dolayı merkezin inşaatının durdurulduğu bildirilen açıklamada, hükümetin, yatırımcının 644 bin dolarlık kaybını iade edeceği aktarıldı.

Lüksemburg’da Kırgızistan Fahri Konsolosluğu açıldı 

Dışişleri Bakanlığı basın hizmetinde yapılan açıklamaya göre, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Cengiz Aydarbekov, Lüksemburg temasları çerçevesinde, Kırgızistan Fahri Konsolosluğu’nun açılışına katıldı. Açılışa ayrıca Kırgızistan’ın Lüksemburg Büyükelçisi Muktar Cumaliyev, Lüksemburg’da yaşayan vatandaşlar da iştirak etti.

Kocogeldi Kultegin’in 8 kitabı Türkiye’de yayınlandı

TÜRKSOY Kırgızistan Ülke Temsilcisi ve Kırgız halk şairi Kocogeldi Kultegin’in 60. doğum yıldönümü onuruna kendisinin kaleme aldığı 8 kitabı Türkiye’de yayınlandı. Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı basın hizmetinden yapılan yazılı açıklamaya göre, şair Kocogeldi Kultegin’in Avrasya Yazarlar Birliği tarafından yayınlanan “Bursa Çınarı” adlı kitabı yazarın Türkçe ikinci kitabı olarak değerlendiriliyor.

ÖZBEKİSTAN

Özbekistan Dışişleri Bakanı ve ABD Dışişleri Bakanı bir araya geldi

Temaslarda bulunmak üzere Taşkent’te bulunan Pompeo, Özbek mevkidaşı Abdulaziz Kamilov ile bir araya geldi. Pompeo, Özbekistan’ın son yıllarda sivil toplum reformu, zorunlu çalışmanın önlenmesi, din ve ifade özgürlüğü konularında önemli ilerlemeler kaydettiğini belirterek, ülkesinin Özbekistan’da maliye ve vergi sistemlerindeki reformları teknik olarak desteklemeye hazır olduğunu kaydetti. Özbekistan’ın Afganistan’da barışın sağlanmasına yönelik girişimlerini alkışladıklarını vurgulayan Pompeo, ABD’nin Özbekistan ile Afganistan arasındaki ticaretin geliştirilmesi için 1 milyon dolarlık mali yardım yapacağını ifade etti.

Orta Asya-ABD “C5 1” Dışişleri Bakanları Toplantısı

Orta Asya-ABD “C5 1” Dışişleri Bakanları Toplantısı Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te gerçekleştirildi. Özbekistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, dışişleri bakanları toplantıda bölgesel güvenlik ve iş birliği meseleleri ile Afganistan’daki durumla ilgili fikir alışverişinde bulundu. Orta Asya’nın beş ülkesiyle ABD arasında ekonomik ve güvenlik alanlarında çok taraflı iş birliği mekanizması olarak kurulmuş olan “C5 1” formatının ana başlıkları arasında ekonomik kalkınma, bölgesel iş birliği ve güvenlik konuları yer alıyor. “C5 1” dışişleri bakanlarının ilk toplantısı 1 Kasım 2015’te Semerkant’ta yapılmıştı.

Özbekistan’da yeni doğal gaz yatağı keşfedildi

Ülkenin ulusal petrol-gaz şirketi Özbekneftgaz’dan yapılan açıklamada, Buhara vilayetinin Candar ilçesinde yapılan arama-keşif çalışmaları sonucunda yeni doğal gaz yatağının bulunduğu belirtildi. Söz konusu yatakta üretimin başlatılması için yeterli olan doğal gaz akışının temin edildiği belirtilen açıklamada, yeni gaz yatağında arama-sondaj ve yeni kuyuların tespitine yönelik çalışmaların sürdüğü vurgulandı.

Ziraat Bank Özbekistan, Semerkant’ta şube açtı

Ziraat Bank Özbekistan’ın ülkedeki dördüncü şubesi Semerkant’ta açıldı. Ziraat Bank Özbekistan Genel Müdürü Emin Çubukçu, açılışta yaptığı konuşmada, ülkede kurulan yüzde 100 yabancı sermayeli ilk banka olan Ziraat Bank Özbekistan’ın, Türk sermayeli bir banka olmakla birlikte Özbekistan’ın yerel bankası olduğunu ve ülke genelindeki faaliyetlerini genişletmeye devam edeceğini, Semerkant’ta açılan yeni şubenin bunun bir örneği olduğunu söyledi.

Özbekistan’da Uluslararası Havacılık Forumu yapıldı

Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te “Özbekistan Havaalanları, Havacılık ve Lojistik” Uluslararası Havacılık Forumu düzenlendi. Özbekistan hükümeti tarafından bu yıl ilki düzenlenen foruma aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 20’den fazla ülkeden 300’e yakın yetkili ve uzman katıldı.

TÜRKMENİSTAN

Türkmen Parlamentosu iki meclisli olacak

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov başkanlığında yapılan Anayasa Komisyonu toplantısında, “Türkmenistan Anayasasında Değişiklik ve ilaveler Hakkında Kanun” tasarısına son şekli verildi. Buna göre, “Ulusal Konsey” olarak adlandırılacak olan yeni Türkmenistan Parlamentosu, “Halk Maslahatı”nın da Parlamento çatısı altına alınmasıyla, iki meclisli olacak.

Hazar’da Arama Kurtarma İşbirliği Anlaşması

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan toplantıya, Azerbaycan, İran, Kazakistan, Rusya Federasyonu ve Türkmenistan hükümet yetkilileri ile uzamanlar katıldı. Hazar ülkeleri arasında, Hazar Denizinde arama kurtarma operasyonları yürütmedeki işbirliğinin etkinleştirilmesini amaçlayan anlaşmanın taslağı üzerinde görüşüldü.

Aşkabat’ta Rusya ile Güvenlik Toplantısı

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta Türkmen ve Rus heyetleri, güvenlik gündemiyle toplantı düzenledi. Toplantıda terörist tehditlerle mücadele için ikili önleyici eylemlerin uygulanması hakkında görüş alışverişinde bulunulmasının yan ısıra BM ve diğer  uluslararası kuruluşlarla  işbirliği hususları masaya yatırıldı.

Türkmenistan-Afganistan-Pakistan ortak elektrik hattı temeli atıldı

Mari vilayetinde yapılan temel atma töreniyle, Türkmen elektriğini Güney Asya ülkelerine ulaştıracak önemli proje resmen başlamış oldu. TAP Elektrik Nakil Hattı Projesi; Afganistan üzerinden Güney Asya ülkelerine elektrik enerjisinin ihracatının arttırılmasına, ayrıca bölge ekonomisinin güçlenmesine büyük katkı sağlayacak.

Türkmenistan-AB ilişkileri Büyükelçilik seviyesine çıktı

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamdov, Avrupa Birliğine Büyükelçi atama kararnamesini imzaladı. Chary Ataev, ilk AB büyükelçisi oldu. Aynı gün AB büyükleçisi Diego Ruiz Alonso, güven mektubunu Berdimuhamdov’a sunarak, Aşkabat’taki görevine başladı. Bu güne kadar ikili ilişkiler, AB İletişim Bürosu başkanı tarafından gerçekleştiriliyordu.

Türkmenistan, Viyana’da “Yabancı Terörist Savaşçılar” konferansına katıldı

Yabancı terörist savaşçıların güncel durumu, hukuki süreçleri, topluma yeniden kazandırılmaları gibi başlıkların ele alındığı konferansta, Türkmenistan’ın BM daimi temsilcisi tarafından “Türkmenistan’ın 2020-2024  Terörle Mücadele Ulusal Stratejisi” konulu bir sunum yapıldı. Konferansta, terörist oluşumlara katılımın önlenmesi, yabancı teröristlerin seyahat imkanlarının sınırlandırılması, terörist gruplara katılmış yabancılara yönelik hukuki süreç ve rehabilitasyon, yeniden entegrasyonlarının sağlanması gibi konular tartışıldı.

Petersburg Valisi Aşkabat’ı ziyaret etti

St. Petersburg Valisi Aleksandr Beglov, beraberindeki heyetle birlikte Başkent Aşkabat’ı ziyaret etti. Konuk Vali, Devlet Başkanı Berdimmuamedov tarafından kabul edildi. Görüşmede; siyasi, ekonomik ve kültürel konular ele alındı. Türkmenistan’ın Rusya Federasyonu ile ikili işbirliğinde önemli bir yer tuttuğu kaydedildi. Toplantının sonunda taraflar, iki ülkenin ikili ilişkileri daha da güçlendirme taahhüdünü yeniden teyit ettiler.

Türkmenistan’ın Daimi Tarafsızlığının 25. yıl dönümü İstanbul’da kutlandı

Türkmenistan’ın İstanbul Başkonsolosluğunca 2020’nin “Türkmenistan Tarafsızlığın Ülkesi” ilan edilmesi dolayısıyla toplantı düzenlendi. Türkmenistan’ın İstanbul Başkonsolosu Muratgeldi Seyitmammedov’un ev sahipliğinde Türk Dünyası Kültür Mahallesi Kültür AŞ Toplantı Salonu’nda yapılan etkinlikte, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 12 Aralık 1995’te Türkmenistan’a verilen “Daimi Tarafsızlık” statüsünün önemi anlatıldı.

Türkmenistan’da ‘‘Diplomatlar Günü’’ kutlandı

Türkmenistan’da her yıl 18 Şubat’ta kutlanan Diplomatlar Günü’nde “Tarafsızlık Politikası ve Barış Kültürü” konulu Uluslararası konferans düzenlendi. Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov,  konferans katılımcılarına gönderdiği mesajında, bütün diplomatları tebrik ederek, “Mevcut küresel gelişmelerde zorlu bir dönemin yaşandığı günümüzde, tarafsızlık politikasının önemi daha da artmaktadır.”  ifadelerini kullandı.

“Türkmenistan 2020-Petrol ve Gaz” Forumu Dubai’de düzenlendi

Dünyanın birçok ülkesinden hükümet delegasyonları ve uluslararası petrolgaz şirketlerinin katıldığı “Türkmenistan 2020- Petrol ve Gaz” konferansı ile “Road Show” programı Dubai’de düzenlendi. Konferansta ve Road Şhow  programında ‘TAPİ :Barış ve Kalkınmanın Boru Hattı’ konulu  Konferans ve Türkmenistan’ın petrolgaz sektörüne yabancı yatırımların çekilmesine yönelik marketing çalışmaları düzendi.

Aşkabat’ta Türkmen-Afgan İş Forumu düzenlendi

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta Sanayi ve Ticari İşbirliği konularının görüşüldüğü İş Forumu düzenlendi. Forum’da enerji, ulaştırma, inşaat ve  haberleşme sektörlerindeki ticareti artırma, petrol ve gaz sektöründeki ortaklıkları geliştirme olanakları ele alındı. Enerji, ulaştırma, lojistik, iletişim ve sanayi alanındaki ticari ilişkilerin yoğunlaştırılması olanaklarının da görüşüldüğü forumda, petrol, gaz ve inşaat sektörlerinde işbirliğinin genişletilmesi ve bu konularda düzenli görüşmelere devam edilmesini kararlaştırıldı.

Türkmenistan’da öğretmenlere yeşil renkli kalem ve defter kullanma zorunluluğu

Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov yönetimindeki ülkede bu sefer, öğretmenlerin kullanacağı defter ve kalemlere dair bir düzenleme yapıldı. Düzenlemeye göre öğretmenlerin 5 adet Türkmen halısı desenlerine sahip yeşil kalem ve bir adet yine Türkmen halısı desenlerine sahip yeşil defter alması ve bunları kullanması zorunlu hale getirildi. Türkmen kaynaklara göre bu yeşil kalemlerin pahalı olması sebebiyle birçoğu Türkiye’den getiriliyor.

KIRIM

Kırım’ın işgale direniş günü resmi gün ilan edildi

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, katıldığı “Age of Crimea” (Kırım Zamanı) forumunda 26 Şubat Kırım’ın Rus İşgaline Karşı Direniş Günü’nü resmi gün ilan etti. Buna göre her sene 26 Şubat günü resmi olarak Kırım’ın Rus İşgaline Karşı Direniş Günü kaydedilecek.

ABD Kırım yaptırımlarını uzattı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Kırım’ın işgali dolayısıyla Rusya’ya uygulanan yaptırımların uzatılmasını öngören kararnameyi imzaladı. Beyaz Saray basın servisi tarafından yayınlanan kararnamede, “Kırım’ın işgali ve Ukrayna’da gücün kullanılması dahil olmak üzere Rusya yönetiminin eylemleri ve politikası, ABD’nin ulusal güvenliği ve dış politikası için aşırı tehdit oluşturmaya devam ediyor. Bu nedenle 13660 sayılı kararnamede ilan edilen olağanüstü hal süresinin devam etmesi gerektiği belirlendi.” ifadeleri kullanıldı.

14 Kırım Tatar siyasi tutsağın tutukluluk süreleri uzatıldı

İşgalci mahkemeler, Rus işgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak için kurguladığı sözde Hizb-ut Tahrir Davası kapsamında alıkonulan 14 Kırım Tatar siyasi tutsağının tutukluluk sürelerini uzattı.

Donbas ve Kırım’da nüfus sayımı planlanıyor

Ukrayna Devlet Bakanı Dmytro Dubilet, Rus işgali altındaki Kırım ve Donbas bölgesinde nüfus sayımı yapmak için uydu verilerini kullanmak istediklerini ifade etti. Söz konusu projenin hayata geçirilmesi için BM temsilcileriyle görüştüğünü kaydeden Dubilet, ancak bunun zor bir proje olduğunu ve söz konusu yöntemle sayımın ne kadar net yapılabileceğini söylemenin zor olduğunu kaydetti.

Memorial İnsan Hakları Merkezi 11 Kırım Tatarını siyasi tutsak olarak tanıdı

Kırım Tatar halkının sürgün edildiği bölgelerden ana vatan Kırım’a dönüş mücadelesinde önemli rol oynayan, Uluslararası Memorial Derneği bünyesinde kurulan Memorial İnsan Hakları Merkezi, Rus işgalci yönetimi tarafından “Hizb-ut Tahrir Davası” kapsamında alıkonulan 11 Kırım Tatarını siyasi tutsak olarak tanıdı. Memorial Derneğinin internet sayfasında yayımlanan açıklamada, “Memorial İnsan Hakları Merkezi, 11 Kırım Tatarının vicdan, din, dernek ve barışçıl toplanma özgürlüklerine yönelik şiddet içermeyen uygulamaları nedeniyle siyasi nedenlerle zulüm gördüğüne inanıyor.” ifadelerine yer verildi.

Kırım Tatarlarının mücadeleleri kitaplaştırıldı

Araştırmacı yazar Talat Giray tarafından hazırlanan “Ötüken’den Kırım’a Kırım’dan Anadolu’ya Var Olma Savaşı-Kırım Türkleri” adlı kitap yayımlandı. Yeni çıkan kitap, Kırım Tatarlarının Kıpçaklardan itibaren tarihi var oluş mücadelelerini konu alıyor.

Genç Tatar Mecmuası yeni sayısı çıktı

Kırım ve Kırım Tatarlarına yönelik Facebook üzerinden yayınlar yapan Genç Tatar ekibinin hazırladığı, Genç Tatar Mecmuasının yeni sayısı internet üzerinden yayımlandı. Genç Tatar Mecmuasının yeni sayısında; Kırım Ahali Cumhuriyetinin 102. yıl dönümü merkeze alınırken, Türk Kızılay’ın kurulmasında büyük emekleri geçen Dr. Kırımlı Aziz Bey portresi ve Kırım Tatar Milli davasına yönelik yazılar yer aldı.

Ukrayna Kırım için fon oluşturacak

Ukrayna’nın yeni kurulan İşgal Edilen Topraklardan Sorumlu Bakanlığı bünyesinde, Ukrayna’nın geçici işgal altındaki topraklarında insan hakları ihlallerini kaydetme merkezi ve Kırım’ın yeniden entegrasyonu fonu oluşturulacak. İşgal Edilen Topraklardan Sorumlu Bakan Oksana Kolyada’ya göre, bu yıl başlatılacak iki proje için paralar devlet bütçesinden tahsis edilecek.

Kırım Tatarca çekilen ilk dizi tanıtıldı

Rusya işgali altındaki Kırım’ın Akmescit (Simferopol) kentindeki Sarabuz salonunda Qaradeniz Production stüdyosu tarafından çekilen Şamatalı Aile (Şamatalı Qoranta) dizisinin tanıtımı yapıldı. Toplam 10 bölümden oluşan komedi dizisinde Kırım’ın bir kasabasında yaşayan, milli âdet ve geleneklerine uyan bir ailenin hayatı ele alınıyor.

Ukrayna TURKSİD Derneği açıldı

Kırım Tatarlarının yaşadığı bölgelerde ekonomik iş birliği ve koordinasyonu sağlamak amacıyla, İstanbul merkezli olarak kurulan Türkiye Ukrayna Romanya Kırım Sanayici İş İnsanları Derneği (TURKSİD) Ukrayna Derneği açılışı yapıldı. Ukrayna’nın başkenti Kiev’de gerçekleştirilen etkinlik, sırasıyla Ukrayna, Türkiye, Romanya Kırım Tatar milli marşlarının okunmasıyla başladı. Sonra da açılış için hazırlanan film gösterildi.

Kiev’de “Ukrayna’nın Tuzu” etkinliği

Kırım’ın Rus işgalinin 6. yıl dönümü dolayısıyla Kiev’deki Kırım Evi Kültür Merkezinde “Ukrayna’nın Tuzu. Direnen Kırım ile Dayanışma Günü” etkinliği düzenlendi. Etkinlik çerçevesinde fotoğraf sergisi, tiyatro performansı, tartışma paneli ve Kırım’daki durumu, insan hakları ihlalleri, yarımadanın işgalden kurtarılması konularının ele alındığı konferans gerçekleşti. Bunlarla birlikte etkinlik çerçevesinde Kırım Tatar siyasi tutsakların çocuklarına yardım toplamak amacıyla kermes düzenlendi.

Numan Çelebicihan Kırım’da anıldı

Kırım’da, Kırım Tatar aktivistler, 23 Şubat 1918’de Bolşevikler tarafından öldürülen Kırım Halk Cumhuriyeti hükümetinin ilk başkanı, Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın kurucularından, Kırım, Litvanya, Polonya ve Belarus Müftüsü Numan Çelebicihan’ı andı. Kırım Tatar aktivis Rolan Osmanov, Facebook sayfasında bir video paylaşarak, “1918 yılında 22 ile 23 Şubat’ı bağlayan gecede Bolşevikler, Kırım Halk Cumhuriyeti hükümetinin ilk başkanı, Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın kurucularından, Kırım, Litvanya, Polonya ve Belarus Müftüsü Numan Çelebicihan’a işkence ederek onu vahşice öldürdü.” diye hatırlattı.

Çekya Kırım’ın işgalini tanımadığını yineledi

Çekya Dışişleri Bakanlığı, Kırım’ın işgalinin 6. yıl dönümünde de yarımadadaki işgali tanımadığını belirtirken, Donbas’ta Rusya tarafından gerçekleştirilen askeri saldırıları kınadığını bir kez daha vurguladı. Ukrayna basını tarafından yayımlanan açıklamada, “Çek Cumhuriyeti, Avrupa Birliği ve çoğu ülke ile birlikte Kırım’ın işgalini kınamaya ve Ukrayna egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklemeye devam ediyor.” diye bildirdi.

Litvanya’dan Kırım’ın işgalini tanımama çağrısı

Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, Kırım’ın Rusya tarafından işgalinin başlangıç günü olan 20 Şubat için Twitter hesabında yaptığı paylaşımda, uluslararası topluma Kırım’ın işgalini tanımama politikasına devam etme çağrısında bulunarak, “Rusya’nın Kırım’ı işgal etmeye başlamasının üzerinden altı yıl geçti. Bunu, Donbas’taki saldırganlık takip etti ve günümüze dek devam ediyor. Uluslararası toplum, Kırım’ın işgali ve ilhakını tanımama politikasını ve Ukrayna’ya desteğini sürdürmeli.” ifadelerini kullandı.

DİĞER

Türk Dünyası Hocalı Katliamını andı

Azerbaycan’da Ermenilerin 26 Şubat 1992’de gerçekleştirdiği Hocalı Katliamı’nın kurbanları, Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da törenle anıldı. Anma etkinlikleri kapsamında ayrıca, Uluslararası Saraybosna Üniversitesinde (IUS) yazar Sariyya Muslumgizi’nin “Onlar Asla Büyümeyecekler” isimli kitabının tanıtımı ve katliam fotoğraflarından oluşan serginin açılışı da yapıldı.

Azerbaycan’ın Nur Sultan Büyükelçiliğince Lev Gumilev Avrasya Milli Üniversitesinde düzenlenen anma programına, Azerbaycan Büyükelçisi Raşad Mamadov, akademisyenler, öğrenciler ve Kazakistan’da yaşayan Azerbaycanlılar da katıldı.

Gürcistan’da yaşayan Azerbaycanlılar, Hocalı Katliamının 28. yılı dolayısıyla başkent Tiflis’te yürüyüş gerçekleştirdi. Eski Tiflis semtinde Haydar Aliyev Parkı’nda bir araya gelen grup, Hocalı için adalet” yazılı yelekler giyip, Tiflis sokaklarında yürüyerek “Hocalı için adalet istiyoruz” sloganları attı ve katliamı anlatan broşürler dağıttı.

Azerbaycan’ın Bişkek Büyükelçilik konutunda düzenlenen anma programında, Hocalı Katliamı’nı anlatan fotoğraflarla tarih kitapları sergilendi. Programda, kurbanlar için saygı duruşunun ardından “Hocalı” belgeseli sunuldu.

Azerbaycan’da, Ermenilerin 26 Şubat 1992’de yaptığı Hocalı Katliamı’nın kurbanları anıldı. Azerbaycanlılar, Ermenilerin Hocalı’da katlettiği 613 kişiyi anmak için Bakü’deki Ana Feryadı Anıtı’na akın etti. Resmi verilere göre, Hocalı Katliamı’nda savunmasız durumdaki 106’sı kadın, 70’i yaşlı, 63’ü çocuk olmak üzere 613 Azerbaycan vatandaşı hayatını kaybetti. Katliamdan 487 kişi ağır yaralı olarak kurtuldu, Ermeni güçleri, 1275 kişiyi esir aldı, bunların 150’sinden bugüne kadar haber alınamadı.

Çankırı Karatekin Üniversitesinde eğitim gören Azerbaycanlı öğrenciler, Ermenilerin 26 Şubat 1992’de yaptığı Hocalı Katliamı’nın kurbanlarını andı. Tokat’ta ise Türkiye Kamu Çalışanları Vakfı (TÜRKAV) Tokat Şubesi tarafından Hocalı Katliamı’nın kurbanları, Yeraltı Çarşısı üzerinde açılan fotoğraf sergisi ile anıldı. Başkent Ankara’da Keçiören’deki Azerbaycan Parkı’nda, Azerbaycan Büyükelçiliği ve Keçiören Belediyesinin ev sahipliğinde düzenlenen program, iki ülke milli marşlarının okunması, şehitlere saygı duruşu ve Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında Ermeni güçlerinin saldırılarında hayatını kaybedenleri anmak için mesaj yayımladı. Hocalı’da 28 yıl önce Azerbaycanlı sivillere karşı “benzeri görülmemiş bir katliam yapıldığını” vurgulayan Amreyev, “İnsanlık tarihinin en kanlı suçlarından biri olan bu trajedi, Hocalı soykırımı olarak bilinmektedir.” ifadelerine yer verdi.

Türk Dünyası Opera Yıldızları, Saraybosnalı sanatseverlerle buluştu

Türk Dünyası Opera Yıldızları, Avrupa Konseyi ve UNESCO himayelerinde düzenlenen 36. Saraybosna Kış Festivali kapsamında Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da sahne aldı. Konserde, bu yıl doğumunun 250’nci yılı olan ünlü besteci Bethoven ile doğumunun 175’inci yılı olan Kazak aydını Abay Kunanbayev anılırken, Azerbaycan, Kazakistan ve Türkiye’den sanatçılar Kunanbayev’in eserlerini icra etti.

AB-Orta Asya Çevre ve İklim Değişikliği Toplantısı

“AB-Orta Asya Çevre ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu”nun 9. Toplantısı Brüksel’de gerçekleştirildi. Toplantıda, AB – Orta Asya Çevre ve Su Alanında İşbirliği Platformu çerçevesinde; çevre yönetimi, kapalı döngü ekonomi, sürdürülebilir üretim ve tüketim, iklim değişikliği ve su yönetimi konuları ele alındı. Toplantının sonunda; çevre, iklim değişikliği ve su kaynakları ile ilgili konularda AB ve Orta Asya ülkeleri arasında, gelecek dönemde öncelikli işbirliği konuları belirlendi ve çalışma programı onaylanarak kabul edildi.

Afganistan’da şair Ali Şir Nevai ile hükümdar Babür Şah anıldı

Afganistan’ın başkenti Kabil’de, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Emir Ali Şir Nevai Vakfınca düzenlenen törende şair Ali Şir Nevai ve hükümdar Babür Şah anıldı. Törendeki konuşmalarda, Ali Şir Nevai ve Babür Şah’ın hayatı, yaptığı çalışmalar ve siyasi faaliyetlerine değinildi. Törende, Ali Şir Nevai ve Babür Şah konulu panel düzenlendi, ses sanatçıları Ali Şir Nevai’nin şiirlerinden parçalar seslendirdi.

Gürcistanlılardan Türk dili ve kültürüne yoğun ilgi

Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Gürcistan’da başlattığı Türkçe eğitim programlarıyla Türk kültürünün tanıtılması ve iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesine katkı sağlıyor. Gürcistan’ın Başkenti Tiflis’te faaliyet yürüten YEE, Türkçe eğitiminin yanı sıra gerçekleştirdiği kültürel etkinliklerle, Türkçeye ve Türk kültürüne ilgi duyan Gürcistanlılar ile Türkoloji öğrencilerinin ilk adresi haline geldi. Devam eden kurslarda 270 kişinin eğitim gördüğü ve 2011 yılından bu yana faaliyet gösteren enstitüde yaklaşık 3 bin Gürcistanlı Türkçe öğrendi.

“Ortak Türk Tarihi” ders kitabı okutulmaya başlandı

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) devlet başkanlarının, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te 23 Ağustos 2012’de düzenlenen zirve toplantısında aldığı karar üzerine hazırlanan “Ortak Türk Tarihi” ders kitabı, Türkiye, Kazakistan ve Azerbaycan’da seçmeli ders olarak okutulmaya başlandı. En eski çağlardan 15. yüzyıla kadarki dönemi içeren kitapta, Türklerin dünya tarihindeki önemi, “Türk” adının anlamı, Türklerin yaşadığı bölgeler, Türk kavimlerinin göçü gibi bilgiler yer alıyor. Çok sayıda resim, fotoğraf ve haritanın yer aldığı kitapta, Türk tarihindeki önemli olaylar kronolojik olarak veriliyor.

 “Hazar Denizi Ulaştırma ve İletişim Potansiyeli” Toplantısı

Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu’nun (UNECE) İç Nakliye Komitesi 82. oturumunun bir parçası olarak Birleşmiş Milletler’in Cenevre Ofisi’nde düzenlenen toplantı, Türkmenistan BM Cenevre Ofisi Daimi Misyonu ile Azerbaycan BM Cenevre Ofisi  Daimi Misyonu’nun girişimiyle gerçekleştirildi. Toplantı, bölge ülkeleri arasında ulaştırma ve iletişim sahalarında Uluslararası İşbirliğinin geliştirilmesi bağlamında, Türkmenistan ve Azerbaycan’ın Hazar Denizi ulaşım yetenekleri ve altyapı politikaları görüşüldü.

Türk Dünyası Multipl Skleroz Kongresi’nin ikincisi düzenlendi

Geçen yıl TİKA desteğiyle ilki gerçekleştirilen Uluslararası Türk Dünyası Multipl Skleroz Kongresi’nin ikincisi bu yıl Antalya’da gerçekleştirildi. Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan, Azerbaycan ve KKTC’den nörologların da aralarında bulunduğu 250 bilim insanı, Multipl Skleroz (MS) hastalığındaki son gelişmeleri, tanı ve yeni tedavi yöntemlerini, bunu kliniğe yansımalarını ve çevresel boyutunu değerlendirdi.

TİKA Tacikistan Üniversitesi’nin konferans salonunu yeniledi

Tacikistan’ın en köklü yükseköğretim kurumu olan Tacikistan Milli Üniversitesinin ana kampüsünde yer alan konferans salonu, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı tarafından yenilendi. Türkiye’nin Duşanbe Büyükelçisi Ali Rifat Köksal, salonu üniversiteye kazandıran TİKA’ya teşekkürlerini sundu ve ziyaret ettikleri Türkçe sınıflarının ileride üniversite bünyesinde açılması planlanan Türkoloji kürsüsüne fayda sağlayacağını umut ettiğini belirtti.

TİKA, Tacikistan’da Çağdaş Diyabet Okulu kurdu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Tacikistan Cumhuriyeti Sağlık ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve “Hamadoni” Sivil Toplum Kuruluşu işbirliğinde kurulan Çağdaş Diyabet Okulu’nun açılışı törenle gerçekleştirildi. Diyabet hastalarının yaşam kalitelerinin arttırılması amacıyla kurulan okulda, Tacikistan Endokrinoloji Merkezi uzmanları tarafından modern yöntemlerle bilinçlendirme eğitimlerinin verilmesi planlanıyor.

Macaristan’ın Bişkek Büyükelçiliği açıldı

Macaristan Büyükelçiliğinin resmi açılış törenine Kırgızistan Dışişleri Bakanı Cengiz Aydarbekov ile Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto katıldı. Açılışta konuşma yapan Bakan Aydarbekov, Kırgız tarafının, Macaristan Büyükelçiliğinin Kırgızistan’da açılmasını takdir ettiğini vurguladı. Bakan, ortak çabalarla Kırgızistan ile Macaristan arasındaki işbirliğini yüksek potansiyelli yeni stratejik ilişkilere getireceğine olan güvenini dile getirdi.

Türkiye ile Kabardey-Balkar Cumhuriyeti arasındaki uçak seferleri yazın yeniden başlatılabilir

Rusya’ya bağlı Kabardey-Balkar Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı, Türkiye ile uçak seferlerinin önümüzdeki yaz döneminde yeniden başlamasının mümkün olduğunu ve bu konuda çalışmalar yapıldığını duyurdu.

Kuzey Makedonya NATO’nun 30. ülkesi olma yolunda ilerliyor

Kuzey Makedonya Meclisi, 11 Şubat 2020 tarihindeki 133. oturumda, NATO üyeliğini öngören metni oy birliğiyle kabul etti. Parlamentoda gündemin kabul edilmesi sonrasında konuşan Cumhurbaşkanı Pendarovski, NATO üyeliğinin büyük bir ayrıcalık ve aynı zamanda sorumluluk getirdiğini ifade ederek, “27 yıl önce ilk meclisimiz NATO üyeliğini stratejik hedef olarak belirledi. O günden bu yana hükümetler değişti, iç savaş geçti, ekonomi krizler yaşadık ancak NATO ve AB üyeliği bizim stratejik hedeflerimiz olarak kaldı” ifadelerini kullandı.

Doğu Türkistanlı İmam hapse mahkum edildi

Doğu Türkistan’ın Artuş şehrindeki Bostan Camisinin 20 yıllık imam hatibi olan Nur Kari’nin tutuklandığı bildirildi. Türkistan Press’in aktardığına göre Doğu Türkistan’ın Artuş şehrindeki Süntag beldesine bağlı Yakabağ köyünde ikamet eden 65 yaşındaki imamın 17 Ağustos 2017 tarihinde hastanede tedavi gördüğü yerde derdest edilerek nezarete atıldığı, daha sonra keyfi suçlamalarla 20 yıllık hapis cezasına çarptırıldığı öğrenildi. İmamın tutuklanma nedeninin cemaate yaptığı dini vaaz ve bazı nasihatler olduğu düşünülüyor.

Yunan gazetesi Atatürk konulu kitap dağıttı

Yunanistan’ın yaygın haftalık gazetelerinden Proto Thema “20. Asrın Büyük Şahsiyetleri” adlı kitap promosyonu çerçevesinde Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını anlatan bir kitapçığı okurlarına dağıttı. “Mustafa Kemal Atatürk – Türklerin Atası” başlıklı kitabın sunuş metninde, “Yunanların çoğu, Küçük Asya trajedisiyle özdeşleştirerek neredeyse içgüdüsel olarak ondan nefret ediyor. Bununla birlikte (Atatürk) Türkiye’de mutlak güç ve büyük çapta nüfuz sahibi bir şahsiyet idi. Mustafa Kemal Atatürk, ülkesinde kendi vizyonunu uygulama iradesine sahip olmasaydı, çağdaş Türkiye, en azından bugünkü haliyle olmayacaktı.” İfadeleri yer alıyor.

Kosova’nın ilk kadın meclis başkanı

Kosova Meclisindeki iki partinin birleşmesi ile yeni Başbakan Albin Kurti seçildi. Ayrıca, Kosova Meclis Başkanlığı için de seçim yapıldı. Seçi sonrası en yüksek oyu alan isim Vjosa Osmani, Kosova’nın ilk kadın meclis başkanı oldu. Osmani, bir ay önce seçilen Meclis Başkanı Glauk Konjufca’nın, koalisyon anlaşması gereği görevinden istifa etmesi üzerine seçildi.

Afganistan’daki Türkler ayaklandı

Ulusal tarih, kültür ve milli kimlik konulu bir programa konuk olan Afganistan Cumhurbaşkanı Muhammed Eşraf Gani, gerçekleştirdiği konuşma sırasında Büyük Timur İmparatorluğu’nun kurucusu Sahipkıran Emir Timur’a, Timurlenk diye hitap ettiği iddia edildi. Eşref Gani’nin Timurlenk sözü sosyal medyaya da hızla yayıldı. Cumhurbaşkanı Gani’nin bu açıklamasından sonra Afganistan Türkleri Gani’ye tepki gösterdi.

ABD’de ilk Türk Emniyet Müdürü göreve başladı

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Türklerin en yoğun yaşadığı New Jersey Eyaleti’ndeki Paterson şehrine ilk kez Türk kökenli bir Emniyet Müdürü atandı. İbrahim Mike Baycora, Paterson Belediyesinde düzenlenen törenle yemin ederek, resmen görevine başladı.

Kosova bağımsızlığının 12. Yılını kutladı

Kosova Cumhuriyeti, bağımsızlığının 12. yıl dönümü dolayısıyla 17 Şubat 2020’de tüm ülkede yerel ve merkezi yönetim tarafından bir dizi etkinlik düzenledi. Kosova’nın bağımsızlığının 12. yılı, başkent Priştine meydanlarında kutlanırken; bu yıl Kosova Güvenlik Gücü tarafından askeri geçit töreni düzenlenmedi.

Kosova’da yeni Türk partisi

Kosova’da bir Türk partisi daha kuruluyor. Ertan Simitçi, hakkında açılan yolsuzluk davasının ardından Prizren Belediyesi Ekonomi ve Maliye Müdürlüğünden istifa etti. Simitçi, Yaşanan son olaylar ve KDTP Genel Kurul süreci sonrasında yaşanan siyasi krizler hakkında, sosyal medya üzerinden görüntülü açıklama yaptı. Simitçi, siyasi kariyerine kuracağı yeni bir Türk partisiyle devam edeceğini duyurdu.

Salihi’den Allavi’nin başbakanlığına açık destek

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Genel Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, Irak’ta Adil Abdulmehdi’nin istifa etmesi sonrasında yerine gelecek kişi noktasında Muhammed Allavi’ye olan desteğini yineledi. ITC lideri Allavi’ye şu ifadeler ile sosyal medya hesabından desteğini iletti: “Irak’taki istikrarsızlığın önüne geçmek herkesin sorumluluğudur. Allavi’nin hükumet kurmasını engellemek, Irak’ı sonu bilinmeyen bir çıkmaza sürükleyecektir. Allavi’nin, ‘Bütün etnik gruplar temsil edilecektir’ sözünün en yakın zamanda gerçekleşmesini diliyoruz.”

KKTC’nin ilk yerli otomobili tanıtıldı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden ilk yerli otomobil GÜNSEL’in tanıtım toplantısı gerçekleşti. KKTC Başbakanı Ersin Tatar, tanıtım toplantısında bir konuşma gerçekleştirerek, “KKTC adına sevindirici bir olaya tanıklık ediyoruz ve bu güzelliği ortaya koyanları tebrik etmek istiyorum.” dedi.

Çeçen ve İnguş halklarının sürgünlerinin 76. Yıl dönümü

Sovyet Rusya tarafından 23 Şubat 1944’te Çeçen ve İnguş halkalarının sürgün edilmesi, tarihin kara sayfalarından biri olarak hatırlanmaya devam ediyor. Stalin’in emri ile bütün Çeçenler ve İnguşların, Çeçen-İnguş Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ve Dağıstan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nden Orta Asya’ya sürgünü başladı. Bazı verilere göre Çeçen ve İnguş sürgünü sırasında komünistler tarafından 650 binden fazla kişi sürgün edildi. Avrupa Parlamentosu 2004’te Çeçen ve İnguş halkalarının sürgününü soykırım olarak tanıdı.

Salihi: İdlip, Karabağ ve Kırım’daki Şehitler bizim şehidimizdir

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Genel Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi sosyal medya hesabından yayımladığı bir mesajda Türk Dünyası’na birlik çağrısında bulundu. ITC lider Erşat Salihi son dönemlerde Irak’ta ve bölgede yaşanan gelişmeleri değerlendirerek şu ifadeleri kullandı: “Biz, Türk Dünyası’nın bir parçasıyız. Bu yüzden Irak’ta yüzyıldır Türkçülüğün bedelini ödüyoruz. Nasıl ki Türk Dünyası’nın bir parçası olarak nerede olursa olsun bizlerin de zulüm altındaki Türklüğe destek olmamız gerekiyorsa biz de aynı yardım ve dayanışmaya muhtacız. Tüm Türk Dünyası malıyla, kanıyla, canıyla, ruhuyla birlik olmalıdır. İdlip’teki de, Karabağ’daki de, Kırım’daki de bizim şehidimizdir. İşte bizim beklentimiz de bu hassasiyet ve dayanışmadır.”

Türkiye’nin 3. Sondaj gemisinin geliş tarihi belli oldu

Sondaj çalışmalarını Fatih ve Yavuz gemileriyle sürdüren Türkiye’nin satın aldığı üçüncü sondaj gemisi “Sertao” Birleşik Krallık’tan yola çıktı, Mart ortasında Türkiye’ye gelmesi öngörülüyor. Söz konusu gemi, Birleşik Krallık’ın Port Talbot Limanı’ndaki hazırlıklarını 22 Şubat 2020’de tamamladı. Hâlihazırda “Sertao” olarak anılan fakat Türkiye’ye gelişinin ardından tekrar adlandırılması beklenen sondaj gemisi, 2012’de Güney Kore’de Samsung tarafından üretildi.

Google çeviri 3 Türk lehçesini daha sistemine ekledi

Google sistemine 5 adet yeni dil eklediğini duyurdu ve bunlardan üçünün Türk dillerine ait olduğu belirlendi. Google Çeviri sistemine Tatarca, Uygurca ve Türkmence de eklendi.  Diğer diller ise Ruanda’nın Kinyarvanda dili ve Hindistan’ın bir bölgesinde konuşulan Odia dili oldu.

“Türk Yurtlarında Neler Oluyor?”

  1. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü’nün “17. Strateji Günü” çerçevesinde Ankara’da “Türk Yurtlarında Neler Oluyor?” paneli gerçekleştirildi. Panelin açılış konuşmasını 21. Yüzyıl Enstitüsü Başkanı ve Yeniçağ yazarı Cahit Armağan Dilek yaptı. Dilek, program katılımcılarına teşekkür ettikten sonra İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ’ın babası Muzaffer Özdağ için hazırlanan kısa filmin tanıtım gösterimi yapıldı. Daha sonra her bir isim, doğudan batıya, kuzeyden güneye Türk yurtlarında nelerin yaşandığını ve tarihten günümüze uzanan hangi baskılara maruz kalındığını anlattı.
Paylaş:

Bir yorum

  • Prof.Yelda Ongun

    Son derece güzel derli toplu bir çalışma olmuş. Bölgeyi çalışanlara da rehberlik edecek nitelikte. Emeğinize sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir