Analiz,  Genel,  Türk Dünyası,  Türk Dünyası Raporu,  Zehra Çimen'in Yazıları

TÜRK DÜNYASI RAPORU-Nisan 2019

 


AZERBAYCAN
TİKA desteğiyle Azerbaycan noter arşivi kuruldu

Azerbaycan Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı bünyesinde, noterlerde üretilen evrakları kabul etmek, kaydını tutmak, muhafaza etmek ve kullanımını sağlamak üzere kurulmuş bulunan Devlet Noter Arşivi, vatandaşların ülkenin farklı noterlerinde değişik zamanlarda düzenlenmiş belgeleri elde etmelerine imkân sunuyor. Ülkenin son yıllar kaydetmiş olduğu gelişme sonucunda özel hukuk ilişkilerinin de genişlemesi ile noterlerin her yıl düzenlediği ve onayladığı evrakların muhafaza edilmesi bakımından yetersiz kalan Devlet Noter Arşivi’nin kapasitesi TİKA desteği ile iki katına çıkarıldı.


TİKA’dan Azerbaycanlı gençlere destek

Azerbaycan’da ortaokul öğrencilerinin sağlıklı ve topluma faydalı birey olarak yetiştirilmesine katkı sağlamak amacıyla Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı tarafından yürütülen “Değerlerimiz Servetimiz, Geleceğimizdir” projesi çerçevesinde düzenlenen yarışmaların galipleri Bakü’de gerçekleştirilen törende ödüllendirildi. İki devlet tek millet söylemiyle Azerbaycan ve Türkiye’nin ortak tarihi kültürel değerleri ve geleneklerinin genç nesillerle paylaşılmasını hedefleyen projede psikologlar ve eğiticiler tarafından seminer ve eğitimler verildi.
Ayrıca TİKA tarafından bir de “Bakü Gençlik Akademisi” projesi çerçevesinde, “Yeni Dünya Düzeni ve Türk Dünyası” konulu seminer düzenlendi. Bakü’de farklı üniversitelerde eğitim gören öğrencilerin, sivil toplum kuruluşlarının ve basın mensuplarının temsilcilerinin katıldığı seminerde, günümüz dünyasındaki güncel olaylar, bu olayların toplumlar üzerinde etkisi, Türk dünyasının mevcut durumu ve geleceği konuları ele alındı.

 Azerbaycan’ın tarihi kalesi restore edilecek

Dünyanın bir çok ülkesinde restorasyon projeleri yürüten TİKA, Azerbaycan’da kültürel varlıkların ve kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılabilmesi için Bakü’nün Merdekan Kasabası’nda 13.-14. yüzyıllarda yapılan Büyük Merdekan Kalesi ve kalenin hemen yanında bulunan 1492-1493 yıllarında inşa edilmiş Tuba Şah Mescidi’nin restorasyonunu gerçekleştirecek.


23 Nisan dolayısıyla Azerbaycanlı çocuklara 30 bin kitap hediye edildi

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle, Azerbaycan ve Türkiye’nin çocuk kitabı yazarları ile Azerbaycanlı çocukları farklı kültürel etkinliklerde bir araya getirmek, çocukların kitap okuma alışkanlıklarını arttırmak amacıyla Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı tarafından gerçekleştirilen “Kitabın Işığın Olsun” projesi kapsamında Azerbaycanlı öğrencilere 30 bin kitap dağıtıldı.


Türkiye ve Azerbaycan’dan ortak askeri tatbikat

Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, iki ülke arasındaki askeri iş birliği çerçevesinde yapılan tatbikata katılacak Türk askerleri Azerbaycan’a geldi. “Mustafa Kemal Atatürk 2019” ismi verilen tatbikata katılan birlik törenle karşılandı. Tatbikatla tecrübe paylaşımı yapılarak iki ülke silahlı kuvvetleri arasındaki koordinasyonun geliştirilmesinin amaçlandığı belirtildi.


Bakü’de “Milli Mücadele ve Kahramanlık” başlığıyla şiir etkinliği düzenlendi

Bakü’de, Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde yürütülen Kurtuluş Savaşı’nın 100. yılı münasebetiyle “Milli Mücadele ve Kahramanlık” konulu şiir etkinliği düzenlendi. Azerbaycan Milli Drama Tiyatrosu’nda Türkiye’nin Bakü Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği, Bakü Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Atatürk Lisesi, Türk Anadolu Lisesi ile Türkiye Diyanet Vakfı Türk Lisesi tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinliğe çok sayıda davetli katıldı.


Türkiye ile Azerbaycan arasında pamukçuluğun geliştirilmesi için proje imzalandı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ilişkinin, karşılıklı ticaret ve yatırıma dönüşeceğine inandığını söyledi. Bakan Pakdemirli ile Azerbaycan Tarım Bakanı İnam Karimov, iki ülke arasında pamukçuluğun geliştirilmesi projesinin hazırlanmasına dair niyet beyanını imzaladı. Törende ayrıca, Türkiye-Azerbaycan Tarım Yürütme Komitesi (TYK) 9. Dönem Toplantısı kapsamında TYK Tutanağı ile Pamuk Mutabakat Zaptı da imzalandı.


YTB ve Azerbaycan Devlet İdarecilik Akademisi arasında iş birliği protokolü imzalandı

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Devlet İdarecilik Akademisi arasında eğitim iş birliği protokolü imzalandı. YTB’den yapılan yazılı açıklamaya göre, mutabakat zaptına YTB Başkanı Abdullah Eren ve Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Devlet İdarecilik Akademisi Rektörü Prof. Dr. Urhan Alekberov imza attı.


THY, Ankara-Bakü uçuşlarına başladı

Türk Hava Yolları’nın Ankara-Bakü arasında doğrudan uçuşu başladı. Hattın ilk uçuşu dolayısıyla Haydar Aliyev Havaalanı’nda kokteyl düzenlendi. Etkinliğe, Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Nadir Hüseynov, Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, KKTC Temsilcisi Ufuk Turganer, THY Genel Müdür Yardımcısı Abdulkerim Çay, Azerbaycan sivil havacılık yetkilileri, Türk kurumları ile turizm acentalarının temsilcileri katıldı.


KAZAKİSTAN
Kazakistan’ın yeni Cumhurbaşkanı ilk resmî ziyaretini gerçekleştirdi

Nursultan Nazarbayev’in istifasından sonra geçici olarak Kazakistan’ın Cumhurbaşkanı görevini üstlenen Kasım-Jomart Tokayev, ilk resmi yurt dışı ziyaretini Rusya’nın başkenti Moskova’ya yaptı.


Dede Korkut’un Türkistan Nüsahası (üçüncü nüsha) Kazakistan’da bulundu

Bugüne kadar iki nüshası bilinen Dede Korkut Kitabı’nın üçüncü nüshası Türkistan’da bulundu. Türkolog Prof. Dr. Metin Ekici, bulunan nüshanın en eskisi olabileceğini söyledi. Ekici ayrıca, bulunan nüshada kayıp 13’üncü destanın da yer aldığını açıkladı. Ekici, gelişmeyi Türk Dil Kurumu, Bayburt Valiliği, Bayburt Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Türkiye Milli Komisyonu iş birliği ile düzenlenen “Dünya Kültür Mirası Dede Korkut Uluslararası Sempozyumu”nda açıkladı. Metin Ekici, 61 sayfalık eseri “Türkistan nüshası” olarak adlandırmayı tercih ettiklerini belirtti.


Türk Konseyi Türk Üniversiteler Birliği Ahmet Yesevi Üniversitesi Ev Sahipliğinde Yapıldı

Türk Üniversiteler Birliği 4. Kurul rektörler toplantısı Türk Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ömer Kocaman’ın moderatörlüğünde üye üniversitelerin temsilcilerinin katılımlarıyla Türkistan Yerleşkesi Rektörlük Senato salonunda yapıldı. Toplantıda konuşan Genel Sekreteri Bağdat Amreyev Türk Konseyinin, Türkiye ve Azerbaycan’ın girişimleriyle 2019 kurulduğunu ve bu 10 yıllık süre zarfında diğer Türk Cumhuriyetlerinin katılımlarıyla büyük bir yapıya kavuştuğunu ifade etti. Siyasi, sosyal, eğitim, bilim, kültür, ekonomik vb. alanlarda işbirliklerinin geliştirilmesi Türk Konseyinin en önemli hedefleri arasında yer aldığına dikkat çeken Amreyev, bu anlamda Türk Dünyası’nda birlik ve beraberliğinin sağlanması adına önemli rol üslendiklerini vurguladı.


Çin’den Kazakistan’a ‘Doğu Türkistan’daki terörle mücadeleye destek’ teşekkürü

Başkent Pekin’de Kazak meslektaşı Beibut Atamkulov ile görüşmesinin ardından açıklama yapan Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ülkesinin Doğu Türkistan’daki Uygur ve Kazak Türklerine karşı yürüttüğü faaliyetleri savundu. Toplama kamplarının aşırılığa karşı bir adım olduğunu öne süren Çinli yetkili, alınan önlemlerin de oldukça etkili olduğunu iddia etti. Wang Yi, ülkesinin Doğu Türkistan’daki Müslüman Uygur ve Kazan Türklerine yönelik faaliyetlerini radikalleşmeye karşı adımlar olarak tanımladı ve bu bağlamda kendilerine desteğinden ötürü Kazakistan’a teşekkür etti.


Kazakistan’da erken seçim duyurusu

Kazakistan’da 20 Mart günü parlamento ortak oturumunda yemin ederek görevi Kazakistan’ın kurucu ve ilk Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’den devralan Kasım Jomart(Cömert) Tokayev, halka seslenerek 9 Haziran 2019’da erken başkanlık seçimlerini yapılmasına karar verdiğini duyurdu. Tokayev söz konusu konuşmasında, bu kararı kurucu Cumhurbaşkanı Nazarbayev ve Parlamento Başkanı ile iştişare ederek aldığını belirterek, “Kazakistan demokratik bir ülkedir ve devlet başkanını halk seçer” değerlendirmesinde bulundu.


Kazakistan Milli Kütüphanesinden Latin alfabesi dersleri başladı

Nursultan Nazarbayev’in 2017 yılında Kiril alfabesinden Latin alfabesine geçiş kararı almasının ardından kütüphane, 2018 yılında halka ücretsiz Kazakça dersleri vermeye başladı. Bugüne kadar binin üzerinde kişinin katıldığı kurslarda Latin harflerinin kullanıldığı 32 harfli yeni Kazak alfabesi öğretiliyor.


Türk Yazılımının Kazakistan’daki Başarısı 

Çeyrek asırdır yerli havayolu yazılım ürünleri ile dünyaya hizmet ihraç eden Hitit, Türk Cumhuriyetleri’ndeki iş ortaklarına bir yenisini daha ekledi. Kazakistan’ın en büyük havayolu firması Air Astana’nın yeni havayolu şirketi FlyArystan Hitit ile anlaştı. Yazılım ihraç ettiği ülke sayısını arttırarak, hızlı bir büyüme eğilimine giren Hitit, iş ortaklarının da büyümesine katkı sağlıyor.


Rusya’dan Kazakistan’a nükleer santral teklifi

Rus lider Vladimir Putin, Kazakistanlı mevkidaşı Kasım Cömert Tokayev ile bir araya geldi. Putin Tokayev’e, ilk yurtdışı ziyaretinin Rusya’ya yaptığı için teşekkür etti ve görüşmenin Nazarbayev döneminde oluşan geleneklere uygun geçtiğini kaydetti. Vladimir Putin, Kazakistan’a nükleer güç santral inşa etmeyi teklif ettiklerini belirtti.
Kazakistan’ın başkenti 12. Astana Ekonomik Forumu’na ev sahipliği yapacak
Kazakistan’ın başkenti, önde gelen uluslararası uzmanları, Nobel Ödülü kazananlarını, şu anki ve eski başkanları, politikacıları, ekonomistleri, bilim adamlarını, iş adamlarını, Fortune 500’de listelenen CEO’ların katılacağı, 16-17 Mayıs 2019 tarihlerinde yapılacak 12.

Astana Ekonomik Forumu’na ev sahipliği yapacak.

Kazakistan’da Halk Asamblesi Kurultayı
Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da Türkiye, Rusya, Kırgızistan ve Almanya’dan delegelerin katılımıyla Kazakistan Halkı Asamblesinin 27. Kurultayı yapıldı. Türkiye adına katılan Ahi Evran Üniversitesi öğretim üyesi siyaset bilimci Prof. Dr. Kürşad Zorlu, kurultayda yaptığı konuşmada, siyaset uzmanı olarak 20 yıldır Kazakistan’ın kurucu Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in çalışmalarını araştırdığını belirterek, Nazarbayev için “Türk dünyasının aksakalı, günümüzün Bilge Kağanı” nitelendirmesini yapan Zorlu, “Nazarbayev, Türk dünyası iş birliği ve entegrasyon sürecinde büyük bir şans.” yorumunda bulundu.


Türk Keneşi Türk Liderleri Forumu Türkistan’da düzenlendi

Türk İdaresinin Genç Liderleri 2. Forumu, Türk İdaresinin Türk Üniversiteleri Birliği IV Genel Kurulunun “Türkistan Türk Dünyasının beşiğidir” oturumu kapsamında yapıldı. Foruma Azerbaycan, Kırgızistan, Türkiye, Özbekistan ve Kazakistan’dan genç delegeler katıldı.


ÖZBEKİSTAN
Özbekistan Başbakan Yardımcısı’ndan TİKA ziyareti

Özbekistan Yatırım ve Dış Ticaretten Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ganiev’in, Özbekistan’ın Ankara Büyükelçisi Aliser Azamhocayev ve beraberindeki heyet ile birlikte TİKA Başkanı Serdar Çam’ı ziyaret ettiği görüşmede TİKA’nın iki ülke arasında gelişen işbirliğine yönelik katkıları ve yeni projeler değerlendirildi.


Özbekistan ve BAE 10 milyar dolarlık anlaşma imzaladı

Özbekistan Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev ve Abu Dabi Emirliği Taç Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan’ın BAE başkentindeki müzakereler sırasında toplam 10 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladıkları bildirildi.


Özbekistan’da “Türk Filmleri Haftası”

Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te düzenlenen “Türk Filmleri Haftası”, “Somuncu Baba: Aşkın Sırrı” filminin gösterimiyle başladı. Taşkent’teki Alişir Nevai Sanat Sarayı’nda hafta sonuna kadar gösterilecek filmler arasında “Somuncu Baba: Aşkın Sırrı”, “Kurtlar Vadisi Vatan”, “Rafadan Tayfa: Dehliz Macerası”, “Kardeşim Benim” gibi filmler yer alıyor. Açılış programında konuşan İsmail Safi, daha önce farklı resmi görevlerle geldiği Özbekistan’a bu defa Türk filmlerini tanıtmak amacıyla gelmesinin kendisini çok heyecanlandırdığını söyledi.


Özbekistan-Türkiye-Pakistan ortak tatbikatı

Özbekistan, Türkiye ve Pakistan’ın katılımıyla yapılan “Ortaklık Kalkanı-2019” tatbikatı sona erdi. Terörle mücadele konusunun işlendiği ortak tatbikatta üç ülke silahlı kuvvetleri birlikte hareket ederek, yasa dışı yollarla ülkeye sızan terör örgütlerine karşı ortak mücadele becerisini sergiledi. Tatbikatta Özbek, Türk ve Pakistanlı askerler senaryo gereği karadan ve askeri helikopterlerle havadan saldırılar düzenleyerek teröristleri etkisiz hale getirdi.


KIRGIZİSTAN
TİKA’nın Kırgızistan’da yenilediği okul hizmete açıldı

Çüy Bölgesi Isık-Ata İlçesi Budenovka köyünün yerleşik ortaokulunun 17 farklı milletten yaklaşık 750 öğrencinin eğitim gördüğü okul binası 3 ayrı bloğun birleşmesinden oluşuyor. TİKA, 2017 yılında okulun ana girişinde yer alan bloğun dış cephe tadilatını yapmıştı. 2018 yılında proje devam ederek okulun pencereleri, çatı kaplaması ve diğer blokların dış cephesi yenilendi.
Rusya, Kırgızistan’daki hava üssünü modernize edecek
Kırgızistan ile Rusya arasında, ülkedeki Rus askeri üssün statüsü ve süresini öngören anlaşmada değişiklik yapılmasına dair protokol imzalandı. Kırgızistan’a resmi ziyarette bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov arasında yapılan ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından imza törenine geçildi. Kırgızistan Genelkurmay Başkanı, “İki ülke silahlı kuvvetleri arasında imzalanan protokol, Rus hava üssünde Kırgız askerlerin insansız hava araçlarının kullanımı konusunda eğitilmesini ve Kırgız askeri pilotların kullandığı Rus hava üssündeki pistin modernizasyonunu öngörüyor” açıklamasında bulundu.


Kırgızistan-Kazakistan sınır kapısındaki sorunlar

Başbakanlık Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, Kırgızistan Başbakanı Muhammedkalıy Abılgaziyev’in, Kazakistan Başbakanı Askar Mamin ile sınırdaki durumu çözmek için yaptığı telefon görüşmelerinin ardından Kazakistan’ın başkenti Nur-Sultan kentine Başbakanlık Gümrük Devlet Hizmetleri Başkanı Almaz Onolbekov’un başkanlığında bir heyeti gönderdiği ve heyetler arası toplantının açık ve yapıcı geçtiği hatırlatıldı.


Oş şehrinin kalkınmasına Türkiye desteği

Türk Dünyası Kültür Başkenti Oş’ta, antik İpek Yolu üzerindeki şehrin ve bölgenin turizm potansiyelinin ele alındığı “Süleyman Dağı-Barış ve Birliğin Simgesi” başlıklı uluslararası iş forumu düzenlendi. Forumda Türkiye’nin turizm alanındaki başarılarını anlatan Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat, “Sokaklarda gezerken halk kalkınmak istiyor. ‘Gelin bizi, Oş şehrimizi tanıyın ve bizi destekleyin.’ diyor. Türkiye olarak biz varız. Elimizden geleni yapacağız. Oş şehrinin kalkınmasına Türkiye olarak destek vereceğiz.” ifadesini kullandı.
Bişkek’in kuruluş yıl dönümü kutlandı
Kırgızistan’ın bir milyon nüfuslu, Tanrı Dağları’nın eteğindeki başkenti Bişkek’in kuruluşunun 141. yıl dönümü düzenlenen konserle kutlandı. Sovyetler Birliği döneminde “Frunze” adını taşıyan ve Kırgız halkın bağımsızlığına kavuştuğu 1991’de “Bişkek” olarak değiştirilen şehrin adı, Türkistan’dan Çin’e uzanan İpek Yolu üzerinde Kırgız kabilelerin öz topraklarına dönmesini sağlayan bir Kırgız kahramanına ait.


Oş 2019 Türk Dünyası Kültür Başkenti açılış töreni

Kırgızistan’ın Türk dünyası başkenti Oş kentinde bu yılın sonuna kadar sürecek olan etkinliklerin resmi açılış töreni yapıldı. Oş kentinde Ahmatbek Suyunbayev Stadı’nda gerçekleştirilen törenin açılışını Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov yaptı. Törene, bakanlar, milletvekilleri, diplomatik misyon temsilcileri, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ile İslami Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu (ISESCO) temsilcileri, Türk dünyasının çeşitli bölgelerinden misafirler katıldı. Cumhurbaşkanı Ceenbekov, burada yaptığı konuşmada, Türk dünyasında özel bir yere sahip olan güneydeki büyük şehrin “Türk Dünyası Kültür Başkenti” ilan edildiğini hatırlattı.


TÜRKMENİSTAN
Türkiye, Türkmenistan ve Azerbaycan arasında enerji işbirliği

İstanbul’da Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov ve Türkmenistan Jeoloji Devlet Kurumu Başkanı Şahım Abdrahmanov arasında üçlü Enerji Bakanları Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, yenilenebilir enerji kaynakları, enerji verimliliği, yeşil teknolojiler, şirketler arasındaki bağların güçlendirilmesi, bilimsel araştırma merkezleri, ortak çalışma alanları ve üç ülkenin petrol, gaz endüstrisi ile enerji alanındaki mevcut işbirliğinin genişletilmesi konuları görüşüldü. Bu konuların yanı sıra, ortak bölgesel çıkarlar ve Afganistan-Türkmenistan-Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye ulaşım koridoru, Trans-Avrasya otobanı ve Büyük İpek Yolu’nun yeniden canlandırılması gibi projelerin uygulanması hususlarında mutabakat sağlandı.


Türkmenistan’dan Rusya’ya 3 yıl sonra yeniden doğalgaz akışı başladı

Türkmenistan’ın 3 yıl aradan sonra Rusya’ya yeniden doğalgaz sevkiyatına başladığı bildirildi. Gazprom’un 30 Haziran’a kadar Türkmenistan’dan 1.15 milyar metreküp doğalgaz almayı planladığı kaydedildi.


Türkmenistan’da At Bayramı

Dünyada At Bayramı kutlanan tek ülkesi olan Türkmenistan’da Nisan ayının son pazar günü, 1992 yılından bu yana “At Bayramı” başka bir isimle “Bedev Bayramı” olarak kutlanıyor. At Bayramı’nın kutlandığı tek ülke Türkmenistan’da bayram kapsamında, ülkede halk tarafından da yoğun ilgi gören çeşitli etkinliklere yer veriliyor. Başkent Aşkabat’ta, Ahal Teke atları ile ilgili olarak düzenlenen fuarlar ve sergiler, bayram kapsamında düzenlenen etkinliklerin başında yer alıyor. Dünyanın At Bakanlığı bulunan tek ülkesi Türkmenistan’da Ahal Teke atları için güzellik yarışması da düzenleniyor.


Türkmenistan ile Fransa arasında siyasi ve ekonomik işbirliği

Fransa Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Dışişleri Genel Sekreteri Jean-Baptiste Lemoine başkanlığındaki Fransız heyet, siyasi, ticari ve yatırım konularında görüşmeler yapmak üzere Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a geldi. Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan toplantıda, Afganistan dâhil olmak üzere bölgesel siyasi ilişkilerin yoğunlaştırılmasına ilişkin konular ele alındı. Taraflar, Türkmenistan ve Fransa arasındaki hükümetlerarası ve parlamentolar arası ilişkilerin yüksek seviyesine ve BM, AB ve AGİT de dâhil olmak üzere uluslararası kuruluşlar çerçevesinde olumlu işbirliğine dikkat çekti.


Türkmenistan, tütünle mücadelede dünya lideri

Dünya Sağlık Örgütü tarafından Aşkabat’ta düzenlenen “Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrolü Uluslararası Konferansı”nda, Türkmenistan’ın, tütünle mücadelede dünya birincisi olduğu, verilen sertifikayla tescil edildi.


TACİKİSTAN
Rusya ve Tacikistan’dan 17 anlaşma

17 Nisan’da Moskova’ya resmi bir ziyaret gerçekleştiren Tacik Cumhurbaşkanı Emomali Rakhmon (İmamli Rahman) ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında 17 anlaşma imzalandı. Rusya Federasyonu resmi raporunda, ikili ilişkilerin kilit konuları, siyasi, ticari, ekonomik, kültürel, insani ve diğer alanlarda karşılıklı yararlı işbirliğinin daha da geliştirilmesi için tedbirler konuşulduğu belirtildi.


Rusya, Tacikistan’da beş yeni Rus dili okulu inşa edecek

Rusya lideri Vladimir Putin’in eski yardımcısı Devlet Duma Başkanı Vyacheslav Volodin ile Tacikistan Cumhurbaşkanı Emomali Rakhmon, 16 Nisan’da gerçekleştirdikleri toplantıda Rusya’nın Tacikistan’da beş Rus dili okulunun yapımı konusunda bir anlaşma imzaladıklarını söyledi.


DİĞER
Irak Türkmen Cephesi’nin 24. Yılı

Irak Türkmen Cephesi’nin kuruluşunun 24. Yıl dönümü münasebetiyle Kerkük’te kutlama düzenlendi. Kerkük’ün mesaya bahçesinde düzenlenen kutlama törenine Irak Türkmen Cephesi başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, Irak Türkmen Cephesi yetkilileri, Türkmen Sivil Toplum Örgütleri temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Irak Türkmen Cephesi’nin kuruluşunun 24. Yıldönümü kapsamında Musul’un Reşidiye bölgesinde de kutlama düzenlendi. Kutlama töreni Türkmeneli Televizyonu tarafından canlı olarak yayınlandı. Tören tüm Türkmen şehitlerinin ruhuna Fatiha Suresi okunması ile başlandı. Ardından Irak Ulusal marşı ve Türkmen Milli marşı seslendirildi.


Çavuşoğlu Erbil’de Irak Türkmen Cephesi’ni Ziyaret Etti

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Irak’taki temasları kapsamında Erbil’deki Türkmen siyasiler ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) yetkilileri ile bir araya geldi. Çavuşoğlu, Türkmenlerin haklarını her zaman savunduklarını dile getirirken, “Irak’taki Türkmenler, Irak içinde üçüncü en büyük etnik grup. Diğer taraftan Irak’ta yaşayan Türkmenler Irak’a, Irak devletine ne kadar bağlı olduklarını her zaman göstermişlerdir ve özellikle DEAŞ’a karşı mücadelede devletine ve vatanına nasıl sahip çıktıklarını herkes görmüştür. Türkmen kardeşlerimizin de sürece dâhil olması gerekiyor.” açıklamasında bulundu. Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, başkent Bağdat’taki temasları kapsamında da Türkmen milletvekilleriyle bir araya geldi.


Büyükelçi Yıldız Musul’da Türk Askerlerini Ziyaret Etti

Musul kentini ziyaret eden Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız, kentte 21 Martta meydana gelen feribot faciasında kaybolanları bulmak için bölgede faaliyet yürüten Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı dalgıç ekibi ile bir araya geldi.


TİKA’ Bosna Hersekli gençlere destek

Bosna Hersek’te, işsizliğin azaltılması amacıyla, TİKA çeşitli alanlarda istihdam oluşturacak proje ve faaliyetler gerçekleştirme kapsamında genç, kadın ve savaş mağdurlarının ekonomik güçlendirilmesine ve topluma kazandırılmasına yönelik projelere önem veriliyor. Mesleki Eğitim Merkezinin kurulması ile otomotiv, metal ve tekstil endüstrilerinin hızla gelişmekte olduğu Kuzey Bosna bölgesine Türkiye’nin bu alandaki tecrübelerin aktarılması hedefleniyor. Eğiticiler tarafından Gradaçats’ta yeni kurulan Mesleki Eğitim Merkezinde geçtiğimiz yıl içerisinde toplam 75 kursiyer eğitilerek iş sahibi olması sağlandı.


Sokollu Mehmed Paşa Köprüsü’nün restorasyonu tamamlandı

Osmanlı tarihinin en önemli sadrazamlarından Sokollu Mehmed Paşa’nın adını taşıyan ve ülkedeki en önemli Osmanlı miraslarından biri olan tarihi köprünün restorasyonun tamamlanması dolayısıyla tören düzenlendi. Törene, Sırp Cumhuriyeti’nin (RS) Çevre, İnşaat ve Ekoloji Bakanı, Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi, TİKA Saraybosna Koordinatörü ve Visegrad Belediye Başkanı katıldı.


TİKA’dan Kuzey Makedonya’da kadınlara destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Kuzey Makedonya’nın güneybatısında Pirlepe ve Manastır şehirleri arasında Pelagoniya bölgesinde Kanatlar ve Budaklar köylerinde yaşayan 100 çiftçi aileye, iklime bağlı kalmadan, bütün yıl boyunca sebzeciliğin yapılabileceği sera tarım işletmeleri kuruldu.


TİKA’dan Macaristan’da Ata Sporuna destek

Türkiye ve Macaristan için ortak bir değere sahip olan ata sporu güreşin desteklenmesi amacıyla Dunakeszi Spor Salonunda düzenlenen 2019 Senesi TİKA Kupası Öğrenci ve Genç Yaş Gurubu Kız Ulusal Güreş Şampiyonasına 80 takımdan 153 sporcu katıldı. Açılış konuşmasını yapan TİKA Budapeşte Program Koordinatörü Seda Dağlı; TİKA tarafından organize edilen şampiyonluğun önemine değinen bir konuşma yaptı.


Kırım Tatarları’nın at sevgisi nesilden nesle aktarılıyor

Konya’nın Sarayönü ilçesine bağlı Konar Mahallesi’nde yaşayan Kırım Tatarları, anayurtlarından getirdikleri birçok geleneği yaşatmanın yanında atlara olan bağlılıklarıyla da dikkati çekiyor.


Tatarlar Antalya’da kültürlerini yaşatıyor

Antalya’daki yerleşik Tataristanlı vatandaşlar, hem Türk dünyasının önemli şairlerinden Abdullah (Gabdulla) Tukay anmak hem de kültürlerine yaşatmak için bir araya geldi. Konyaaltı ilçesinde Hurma Cemile Yusuf Delialioğlu Camisi’nde düzenlenen etkinlikte, Tatar vatandaşlar giydikleri geleneksel kıyafetler ve müzik eşliğinde kültürlerini sergiledi. Antalya Tatarları Derneği Başkanı Enis Ziyalı, Tataristan’dan ve başka ülkelerden gelen 2 binden fazla Tatar vatandaşının Antalya’da yaşadığını söyledi.


Macaristan pazarında Çin tehlikesi

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı ve üyeler, Romanya ve Macaristan ziyaretinden edindikleri izlenimleri basın ile paylaştı. Pek çok yeni iş birliğinin temellerinin atıldığı ziyarette Başkan yardımcısı, Macaristan pazarındaki Çin tehlikesine dikkat çekti. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği, bölgede faaliyet gösteren Çin şirketlerinin Türk firmaları için bir tehlike oluşturduğunu açıkladı.


Dünya Kültür Mirası Dede Korkut Uluslararası Sempozyumu

Bayburt Üniversitesi organizasyonunda, Bayburt Valiliğinin katkıları, Türk Dil Kurumu ve UNESCO Türkiye Milli Komitesi iş birliğiyle düzenlenen “Dünya Kültür Mirası Dede Korkut Uluslararası Sempozyumu” düzenlendi. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkan Vekili Prof. Dr. Metin Ekici, Dede Korkut geleneğinin UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne kaydettirilmesi bir sonuç olmadığını belirterek, “Aslında bir başlangıçtır. Bu başlangıç, Türkiye ve bu mirasa sahip olduğunu belirten kardeş Türk Cumhuriyetlerinin dünyaya verdiği bir sözdür.” dedi.


Moğolistan’da Kazak kültür Merkezinin İnşasına Başlandı

Ulan Bator’da içinde camisi ve okuma salonları olan Müslüman Kazak kültür Merkezi yapımına başlandı. Merkezin Kurban Bayramında açılışı düzenlenecek. İnşaat işlerini Orta Asya Gençlik Vakfı ve Wamy (Dünya Gençlik Asamblesi) ortaklaşa yürütüyor.

Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir