Siyasi Partilerin Seçim Beyannameleri Neler Vaad Ediyor?
31 Mart 2019 tarihinde yapılacak ve Türkiye sınırları içindeki yerel yönetimlerin belirleneceği seçimler için geri sayım başladı. Yerel seçimler 30 büyükşehir belediyesi, 51 il belediyesi, 922 ilçe, 32 bin 105 mahalle, 18 bin 306 köyde yapılacak. Seçimlere toplam 13 parti katılacak.
Seçimlere bir aydan daha az bir süre kala siyasi partilerin yerel yönetimlere ilişkin stratejileri netleşti. Yüksek Seçim Kurulu listelerinde 31 Mart 2019 yerel seçimlerine girecek olan 8 siyasi parti (AK Parti, CHP, DSP, HDP, İYİ Parti, Saadet Partisi, VATAN Partisi, ve TKP) yerel yönetimlere ilişkin stratejilerini ve vizyonlarını açıklayan seçim beyannamelerini yayımladılar.
Seçim beyannameleri tek başına, kentlerin yerel nitelikli sorunlarına yönelik çözüm önerilerinin ayrıntılarına ve projelerine yer veren bir belge değildir. Bu beyannameler, tüm Türkiye’nin geneline yönelik vaat ve projeleri ele alan bir yol haritası niteliğindedir. Seçimler, dinamik bir süreçtir. Dolayısıyla tek başına bu beyannameler, partilerin kentlere ilişkin yerel ölçekli sorunlarını ele almaktan öte; ulusal ölçekte yerel hizmetlere yönelik vaatleri ve projeleri kapsar. Kentlerin yerel ölçekteki sorunlarına yönelik daha ayrıntılı vaatler ve projeler, başta o yörenin medya organları olmak üzere, basın ve yayının yazılı, işitsel ve görsel iletişim araçları tarafından paylaşılmakta ve kamuoyuna servis edilmektedir. Ancak bu çalışmada sadece siyasi partilerin seçim beyannamelerindeki vaatlerine yer verilerek, değerlendirmeler yapılmış; partilerin yerel ölçekteki projeleri çalışmanın dışında bırakılmıştır.
Bu analiz TEPAV’da yayınlanmıştır.
Değerlendirme notuna erişmek için tıklayınız.