Genel

AAE- TÜRK DÜNYASI RAPORU -Temmuz-2020

 

AZERBAYCAN

Azerbaycan-Ermenistan sınırında çatışma

Ermenistan ordusu 12 Temmuz’da sınırın Tovuz bölgesinde Azerbaycan mevzilerine top atışları da kullanarak saldırı girişiminde bulunmuş, Azerbaycan ordusunun karşılık vermesi üzerine kayıp vererek geri çekilmişti. Çatışmada, Azerbaycan ordusundan biri üsteğmen dört asker hayatını kaybetmiş, dört asker yaralanmıştı. Devam eden çatışmalarla beraber biri tümgeneral olmak üzere 7 asker şehit oldu. Karşı saldırılarla Ermenistan ordusundan yaklaşık 100 askerin öldürüldüğünü bildiren Azerbaycan Savunma Bakan Yardımcısı Kerim Veliyev, Tümgeneral Polad Heşimov ile Albay İlgar Mirzeyev’in kahramanca şehit olduğunu açıkladı. Ermenistan ordusunun saldırısı sonucu Azerbaycan’ın Tovuz ilinde bir sivil hayatını kaybetti.

İlham Aliyev Güvenlik Konseyini topladı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan-Ermenistan sınırında yaşanan çatışmalar nedeniyle Güvenlik Konseyini topladı. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, çatışmalar konusunda bilgi vererek Ermenistan’ın bu yeni provokasyonunu bir saldırı eylemi olarak değerlendirdiklerini bildirdi. Avrupa Birliği (AB), Ermenistan’ın Azerbaycan’a top atışlarıyla saldırı girişiminin ardından, tüm taraflara çatışmaya son verme ve gerginliğin azaltılması için acil adım atma çağrısında bulundu. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de, Azerbaycan-Ermenistan sınırında yaşanan çatışmalardan derin endişe duyduğunu belirterek çatışmalara son verme, gerginliği azaltma ve provokatif söylemlerden kaçınma çağrısı yaptı.

Azerbaycan’da halk seferberlik için toplandı

Ermenilerin, Azerbaycan ordusunun sınırdaki mevzilerine düzenlediği saldırıları ve bu saldırılardaki can kayıplarını protesto etmek amacıyla sokaklara dökülen binlerce Azerbaycanlı seferberlik talebiyle Milli Meclisin önünde toplandı. ABD’de yaşayan Azerbaycanlılar da, Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırılarını ve bu saldırılardaki can kayıplarını protesto etmek amacıyla Ermenistan’ın Washington Büyükelçiliği önünde protesto eylemi gerçekleştirdi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı değişti

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov’u, Dağlık Karabağ çözüm süreci müzakerelerinde başarısız olduğu, 12 Temmuz’da sınırda çatışmalar başladığında ise yeterli şekilde faaliyet gösteremediği gerekçesiyle görevden aldı. Memmedyarov’un görevden alınmasına ilişkin kararı imzalayan Aliyev, Eğitim Bakanı Ceyhun Bayramov’u Dışişleri Bakanı olarak atadı.

Rusya ve Azerbaycan Dışişleri Bakanları sınırdaki çatışmaları görüştü

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Azerbaycan Dışişleri Bakanı olarak atanan Ceyhun Bayramov’la telefonda görüştü.Bayramov, Ermenistan-Azerbaycan sınırında Ermeni güçlerin son askeri provokasyonları konusunda Rus mevkidaşını bilgilendirdi, gerginliğin başlıca nedeninin Ermenistan’ın 30 yıldan fazladır devam eden saldırgan politikası olduğunu kaydetti. Sergey Lavrov ise taraflara ateşkese uyma ve bölgede gerginliğin azaltılması yönünde çağrıda bulunduklarını ifade etti.

Türkiye ve Azerbaycan ordularından geniş kapsamlı tatbikat

Türkiye ve Azerbaycan silahlı kuvvetleri, Azerbaycan’da geniş kapsamlı ortak askeri tatbikata başladı. Tatbikata her iki ülkeden kara ve hava kuvvetleri katıldı. Hava kuvvetlerinin tatbikatı 29 Temmuz-10 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek. Kara kuvvetlerinin tatbikatı ise Bakü ve Nahçıvan’da 1-5 Ağustos’ta yapılacak. Tatbikatın hava unsurlarının yer alacağı kısım olan “TurAz Kartalı 2020″ye katılacak Türk F-16’ları törenle karşılandı.

TurAz Kartalı 2020’de bayram heyecanı

Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, tatbikatın hava unsurlarının yer aldığı kısım olan “TurAz Kartalı 2020″ye katılan askerler için bayram etkinliği düzenlendi. Kurban kesilen etkinlikte dualar edildi ve katılımcılar sosyal mesafe kurallarına uygun olarak birbirleriyle bayramlaştı.

Azerbaycan’da Kovid-19 son durumu

Azerbaycan Bakanlar Kuruluna bağlı Kovid-19 karargahından yapılan açıklamaya göre, 31 Temmuz itibarıyla toplam vaka sayısı 31 bin 560. Sağlığına kavuşanların sayısı 25 bin 168, yaşamını yitirenlerin sayısı 441’e çıktı. Ülkede Temmuz ayında günlük 500’ün üzerinde seyreden vaka sayısı, son günlerde 400’ün altına inmişti.

KAZAKİSTAN

Kazakistan’da 13 Temmuz ulusal yas günü ilan edildi

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, 13 Temmuz’u Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenler için ulusal yas günü ilan etti. Salgının can almayı sürdürdüğünü dile getiren Tokayev, “Hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Bu bizim ortak acımız. Bu nedenle salgından hayatını kaybedenler için 13 Temmuz’u ulusal yas günü ilan etme kararı aldım.” dedi.

Kazakistan’da Kovid-19 son durumu

Kazakistan Sağlık Bakanlığının verilerine göre, 31 Temmuz itibarıyla Kovid-19 vaka sayısı 89 bin 78’e yükselirken, virüsten iyileşenlerin sayısı 59 bin 517’ye ulaştı. 31 Temmuz’a kadar ülkede virüsten 793 kişi hayatını kaybederken, 30 binden fazla hastanın tedavisi sürüyor.

Türk dünyasından sanatçılar Nazarbayev’in 80’inci doğum gününü kutladı

Türk dünyasından 50’in üzerinde sanatçı, çektikleri kliple Kazakistan’ın kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in 80’inci doğum gününü kutladı. Klip, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından kurulan ve Türk dili konuşan ülkelerin sanatçılarından oluşan Halk Çalgıları Orkestrası ile Kazakistan’ın Korkıt ve Sazgen Sazı gruplarının iş birliğiyle çekildi. Klipte sözleri Nazarbayev’e ait olan “Üş Konır” şarkısı seslendirildi. Klibi, TÜRKSOY Sanat Yönetmeni Arman Nurmahamatuli yönetti.

Kazakistan’da Diplomatik Hizmet Günü kutlandı

Kazakistan Dışişleri Bakanı Muhtar Tleuberdi, 2 Temmuz Diplomatik Hizmet Günü sebebiyle bir mesaj yayımladı. Mesajında, Kazakistan’ın dış politikasının pragmatizm ve karşılıklı yarar sağlayacak iş birliği prensibi üzerine geliştiğini belirtti. Kazakistan’ın 182 ülkeyle diplomatik iş birliği kurduğunu ve kilit uluslararası örgütlere üye olduğunu vurgulayan Tleuberdi, “Kazakistan, bulundurduğu 98 büyükelçiliğiyle dünyanın 103 ülkesinde temsil ediliyor.” ifadesini kullandı.

Kazakistan, tarım topraklarının yabancılara satılması kalıcı olarak yasakla

Kazakistan lideri Kasım Comert Tokayev, ülkesinin tarım topraklarının yabancılara satılmaması kararını aldığını açıkladı. Bu karar ile Kazakistan’da toprak reformu planlarına ilişkin devam eden tartışmalar sona erdi. 2016 yılında ülkede protestolara neden olan Kazakistan’da tarım topraklarının yabancılara satılmasının değerlendirilmesi; protestolar nedeniyle o dönem hükumeti, bu konudaki nihai kararın alınmasını 2021’e dek ertelemişti.

ÖZBEKİSTAN

Özbekistan’da Kovid-19 son durumu

Özbekistan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, 31 Temmuz itibarıyla ülkede vaka sayısının 23 bin 558’e, ölüm sayısının ise 137’ye çıktığı kaydedildi. Açıklamada, iyileşenlerin sayısının 248 artarak 13 bin 680’e ulaştığı aktarıldı. Özbekistan’da, Kovid-19 durumunun kötüleşmesi nedeniyle 1 Ağustos’a kadar yürürlükte olan karantina tedbirleri 15 Ağustos’a kadar uzatılmıştı.

Özbekistan’da tedbirler yeniden sıkılaştırıldı

Özbekistan’da vakaların artmasının ardından Kovid-19’la Mücadele Komisyonu, 10 Temmuz’dan itibaren 1 Ağustos’a kadar karantina tedbirleri sıkılaştırma kararı aldı. Bu kapsamda, ülkede tüm araçların hareketi yasaklanırken, 65 yaş üstü vatandaşların halka açık yerlerde bulunması ve üçten fazla kişinin bir araya gelmesi yasaklandı. Devlet kurumları uzaktan çalışma sistemine geçildi.

Özbekistan’da karantina isyanı

Taşkent’in Urtaçirçik bölgesindeki Urtasaray karantina bölgesinde yurt dışından gelerek 14 günlük zorunlu karantina sürecini geçiren Özbekistan vatandaşları, 8 Temmuz’da mağdur olduklarını söyleyerek tepki gösterdi. Karantinada gerektiğinden fazla kaldıklarını ve yeterli yiyecek verilmediğini ve yetkili kimseye ulaşamadıklarını söyleyen karantina sakinleri, mağdur olduklarını iddia ederek seslerini duyurabilmek için isyan başlattı. İsyanı özellikle çocukları aç kalan kadınların çıkardığı bildirildi.

KIRGIZİSTAN

Kırgızistan’da 30 Temmuz ulusal yas günü ilan edildi

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov’un imzaladığı kararnameyle 30 Temmuz Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenler için ulusal yas günü ilan edildi. Yas günü sebebiyle kamu binalarında ve ülkenin dış temsilciliklerinde bayraklar yarıya indirildi, televizyon ve radyolardaki eğlence programlarına ara verildi.

Kırgızistan’da Kovid-19 son durumu

Kırgızistan Sağlık Bakanlığı Temsilcisi, 31 Temmuz itibarıyla Kovid-19 vaka sayısının 35 bin 805’e, ölü sayısının 1378’e çıktığını bildirdi. Akmatova, salgınla mücadelenin başladığı 18 Mart’tan bu yana ülkede Kovid-19 ve zatürre nedeniyle tedavi gören 25 bin 526 kişinin iyileştiğini kaydetti.

Bişkek’te yeni sınırlamalar

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek Belediye Başkanı Aziz Surakmatov, kentte bazı tedbirlerin yeniden alındığını bildirdi. 21 Mayıs itibarıyla faaliyetlerine izin verilen bar ve gece kulüplerinin yeniden kapatıldığını belirten Surakmatov, toplu ulaşımın sadece sabah ve akşam saatlerinde çalışacağını kaydetti. Surakmatov, sınırlı sayıda vatandaşın meydan ve çocuk parklarını ziyaret edebileceğini ifade etti.

Macaristan Kırgızistan’a solunum cihazı gönderdi

Resmi ziyaret kapsamında Bişkek’te bulunan Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Kovid-19 ile mücadele kapsamında ülkesinin Kırgızistan’a 20 solunum cihazı yardımında bulunduğunu açıkladı.

Kırgızistan’dan iki filmin galası Çin’de yapılacak

Kırgızistan’da iki filmin galası Çin’de düzenlenecek Şanghay Film Festivali’nde yapılacak. Prömiyeri Şanghay Film Festivali’nde yapılacak, “Şambala” adlı film dünyaca ünlü yazar Cengiz Aytmatov’un “Beyaz Gemi” adlı hikayesinden uygulanarak çekildi.

TÜRKMENİSTAN

DSÖ heyeti Türkmenistan’da inceleme ve izleme faaliyeti yürüttü

10 günlük bir program çerçevesinde Türkmenistan’a gelen 5 kişilik DSÖ heyeti, Kovid 19 salgınını önleme ve kontrol etme koşullarını yerinde inceleme faaliyetleri yürüttü. DSÖ heyetinin  inceleme ve izleme faaliyetlerinin sonuçları hakkında düzenlenen brifingde, DSÖ heyet Başkanı tıbbi tesislerde ve laboratuvarlarda, enfeksiyon salgınını önleme ve kontrol etme koşullarını  incelediklerini, test faaliyetlerine katıldıklarını, sınır bölgelerindeki kontrol noktalarında inceleme yaptıklarını ifade ederek herhangi bir Kovid-19 vakası kaydetmediklerini belirtti. Önleyici tedbir olarak; dışarıda ve tüm kapalı alanlarda maske takılmasının zorunlu hale getirildiği, yurt içi otobüs, tren ve hava yolu ulaşımının durdurulduğu, spor merkezleri, kreş ve çocuk yuvalarının kapatıldığı, üniversite giriş sınavlarının vilayet bazında yapılacağı, bütün toplu etkinliklerin durdurulduğu bildirildi.

Aşkabat’ın ünlü pazarı geçici olarak kapatıldı

Aşkabat’ta bulunan Türkmenistan’ın en büyük pazarı, Altınasır Pazarı (Çöl Pazarı) 13 Temmuz tarihinden itibaren geçici olarak kapatıldı. Yerel yetkililer kapatma kararının, Pazar yerinde hijyen ve sağlık koşulların oluşturulması ve önleyici sıhhi tedbirlere duyulan ihtiyaç nedeniyle alındığını açıkladı.

Türkmenistan BM Genel Kurulunun 75. Oturumunun Başkan Yardımcılığına seçildi

Birleşmiş Milletler’in Türkmenistan Daimi Misyonu, Türkmenistan’ın BM Genel Kurulunun 75. Oturumunun Başkan Yardımcılığına seçildiğini açıkladı. Bu kararla Türkmenistan altıncı kez Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun oturum başkan yardımcılığına seçilmiş oldu.

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ(KKTC)

KKTC’de 75 gün sonra ilk Kovid-19 vakası görüldü

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne girişlerin 1 Temmuz’da başlaması ile 75 günün ardından ilk kez Kovid-19 vakasına rastlandı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Ali Pilli yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’den gelen 434 yolcuda yapılan testler sonucunda KKTC’ye deniz yolu ile gelen yolcular arasından 4 yeni vaka tespit edildiğini ifade etti.

KKTC’de uçuşlar 3 ay aradan sonra başladı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin başkenti Lefkoşa’daki Ercan Havalimanı’na 3 ay aradan sonra ilk tarifeli uçuş 1 Temmuz’da gerçekleşti. Kovid-19 salgını önlemleri çerçevesinde tarifeli seferlere kapatılan Ercan Havalimanı’na ilk uçuşunu İstanbul’dan 180 yolcusuyla Türk Hava Yolları (THY) yaptı. Yolcular, Sağlık Bakanlığının hazırladığı taahhütnameye göre PCR testi negatif çıkana kadar halk arasına karışmama şartıyla kabul ediliyor. Riskli olarak sınıflandırılan ülkelerden gelen yolcular ise 14 gün karantinada kalmak koşuluyla ülkeye gelebiliyor.

KKTC Başbakanı Doğu Akdeniz‘de barış ve iş birliği çağrısı yaptı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Ersin Tatar, Doğu Akdeniz’de herkesin faydasına olacak bir barış ve iş birliğinin, ancak Kıbrıs Türkleri ve Türkiye’nin bölgedeki haklarının kabul edilmesiyle mümkün olabileceğini ifade etti. Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’in bölgede yaşanan gelişmeleri doğru değerlendiremediğini vurgulayan Başbakan Tatar, “Rum lider ne yazık ki bir türlü Avrupa Birliği’ni kullanarak Türkiye ile Kıbrıs Türk halkının Doğu Akdeniz’deki haklarını gasbedebileceği rüyasından uyanıp, akıl mantık yolu olan Kıbrıs Türk tarafı ile iş birliğine yanaşmıyor.” ifadesini kullandı.

KKTC Dışişleri Bakanlığı’nın Kapalı Maraş açıklaması

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Kapalı Maraş’ın KKTC yönetimi altında açılması politikasının oluşturulan bir komisyonla ilerlediğini ve son aşamaya gelindiğini söyledi.KKTC’de geçen yıl 18 Haziran’daki Bakanlar Kurulu toplantısında 1974’ten bu yana kapalı olan Maraş’ın açılması konusunda adım atılarak uzman ekiple bilimsel envanter çalışması yapılması kararı alınmıştı.

KKTC’den ABD’nin askeri eğitim programına tepki

KKTC Cumhurbaşkanlığı’ndan, ABD’nin, Güney Kıbrıs Rum yönetimini “Uluslararası Askeri Eğitim ve Talim” (IMET) programına dahil edilmesiyle ilgili yapılan açıklamada, Doğu Akdeniz’de yükselen gerilime işaret edilerek “Tüm ilgili tarafların müdahil olduğu kapsamlı bir diyalog ve iş birliği yerine, ABD ile GKRY arasında ikili olarak askeri faaliyetlerin ve programların artırılmasıyla bölgesel istikrara nasıl fayda sağlanacağı anlaşılır değildir.” ifadeleri kullanıldı.

KKTC’de Üreten Gençler Buluşması düzenlendi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanlık Gençlik Dairesi ve Gençlik Merkezi Birliği ortaklığıyla “Üreten Gençler Buluşması” etkinliği düzenlendi. Başkent Lefkoşa’da “Zanaat Sanatla Gençler Halkla Buluşuyor” sloganıyla başlayan etkinlikte, 18-35 yaş aralığındaki 120 genç, ürettiklerini sergileme fırsatı buldu.

Türkiye KKTC’ye yangın söndürme helikopteri gönderdi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, Türkiye’ye teşekkür ederken, “Ülkemizin orman yangınlarına müdahalede her zaman eksikliği hissedilen yangın söndürme helikopteri talebimiz doğrultusunda Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından ülkemize konuşlandırılmıştır.” ifadelerini kullandı.

Türkiye KKTC’ye tıbbi malzeme gönderdi

Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Kovid-19’lamücadele kapsamında 3 tır aşı, ilaç ve tıbbi malzeme gönderdi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Ersin Tatar, yardımlar için Türkiye Cumhuriyeti hükümetine teşekkür ederken, yardım malzemelerinin içerisinde 20 bin test kiti, 10 solunum ve 2 PCR cihazının yanı sıra farklı birçok malzeme olduğunu kaydetti.

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı dolayısıyla törenler düzenlendi. Başkent Lefkoşa’da Boğaz Şehitliği’ndeki tören, şehitliğe çelenklerin sunulmasıyla başladı, saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle sürdü.Kıbrıs Barış Harekatı’nın 46’ncı yıl dönümü etkinliklerikapsamında da KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Girne Kapısı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Kıbrıs Barış Harekatı’nda yer alan çıkarma gemi modelinin sonuncusu olan “Ç-128”, Girne Yeni Turizm Limanı’nda düzenlenen törenle müze gemi olarak ziyarete açıldı.

KKTC’den Ayasofya-i Kebir Camii’ne destek

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde eski ismi “Aya Sofya Camii” olan Selimiye Camii’nde, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin cuma namazıyla birlikte 86 yıl sonra ibadete açılması dolayısıyla mevlit ve Kuran okunup, dualar edildi.

KKTC’de 1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı kutlandı

Kıbrıs’ın Osmanlılar tarafından fethinin 449’uncu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığının (GKK) 44’üncü, Türk Mukavemet Teşkilatı’nın (TMT) 62’inci kuruluş yılı olan 1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı, başkent Lefkoşa’daki Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törenlerle kutlandı.

KKTC cumhurbaşkanlığı seçim takvimi belli oldu

KKTC halkı, 11 Ekim’de 5 yıl görev yapacak cumhurbaşkanını seçmek ve Yüksek Mahkeme yargıçlarının sayısının artırılmasını öngören Anayasa değişikliğine dair oy vermek için sandığa gidecek. YSK’den yapılan açıklamaya göre, seçim takvimi ve yasaklar 12 Ağustos’ta başlayacak.Kıbrıs Türk halkı, cumhurbaşkanı seçmek üzere 1974’ten sonra 10’uncu kez sandığa gidecek.

KIRIM

Ukrayna’nın doğusunda 27 Temmuz’dan itibaren geçerliateşkes ilan edildi

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisinden yapılan açıklamada, Ukrayna krizinin çözümü için oluşturulan Üçlü Temas Grubu toplantısı sonrasında tarafların Minsk Anlaşması gereği çatışmaların durdurulması konusunda mutabakata vardığı kaydedildi. Ateşkesin 27 Temmuz saat 00.01’den itibaren yürürlüğe gireceği belirtilen açıklamada, Normandiya formatındaki toplantıların bu kararın alınmasında etkili olduğu belirtildi.

AB, Kırım’da yapılan Rusya anayasa değişikliği oylamasını kınadı

Avrupa Birliği (AB) Ukrayna Temsilciliği tarafından yapılan resmi açıklamada, “Avrupa Birliği olarak Ukrayna’nın işgal altındaki bölgelerinde Rusya Anaysa değişikliği referandumu yapılmasını ve bu bölgelerde ikamet edip, Rus pasaportu almak zorunda kalan sakinlerin oylamaya katılmasını kınıyoruz.” ifadelerine yer verildi.  Bildiride ayrıca, Avrupa Birliği’nin Ukrayna toprak bütünlüğü ve egemenliğini desteklemeye devam edeceği de kaydedildi. 

Kırımlı gençlerin Ukrayna Üniversitelerine girişi kolaylaştırıldı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskiy, işgal edilen Kırım ve Donbas’ta ikamet eden lise mezunları için Ukrayna üniversitelerine başvuru yapma imkanını genişleten yasayı imzaladı. Konu ile ilgili açıklama yapan Zelenskiy, “İşgal altındaki topraklarda yaşayan gençler için mücadele ediyoruz; onların beyinleri ve yetenekleri için. Bu yüzden işgal edilen topraklarda yaşayan yetenekli çocukların Ukrayna yönetimi tarafından kontrol edilen topraklardaki üniversitelerde eğitim almaları için teşvik edilmesi gerekiyor.” diye kaydetti.

Emine Ceppar’da Kırım açıklaması

Ukrayna Dışişleri Bakanı Yardımcısı Emine Ceppar, Rusya’nın uluslararası platformlarda Kırım’ın işgalini meşrulaştırma girişimlerde bulunarak Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaşı devam ettirdiğini ifade etti. Ceppar uluslararası toplumun Ukrayna toprak bütünlüğüne destek verdiğini belirtirken, “BM’de onaylanan karar var. 100’den fazla ülke buna destek vererek net bir şekilde: ‘Kırım’ın işgalini tanımıyoruz, Ukrayna toprak bütünlüğüne destek veriyoruz’ dedi. Bu çok önemli bir ayrıntı.” diye kaydetti.

Kırım Tatar Milli Hareketinin gazetesi 30 yaşında

Kırım  Tatar gazetesi “Avdet”, 15 Temmuz 2020 tarihinde kuruluşunun 30. yıl dönümünü kutladı. Konuyla ilgili, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov sosyal medya üzerinden gazeteyi ve okuyucularını tebrik ederek,30 yıl önce Kırım Tatar milli hareketinin basın organı ‘Avdet’ gazetesinin ilk sayısı çıktı. Gazetenin organizatörlerini, Avdet gazetecilerini ve en önemlisi okuyucularını tebrik ederim.” açıklamasında bulundu.

Kırım Tatar milli deseni UNESCO’nun ön listesine eklendi

Kırım Tatarlarının milli deseni Örnek, UNESCO’nun ön listesine dahil edildi. Örnek, 2018 tarihinde Ukrayna’nın somut olmayan kültürel miras unsurları listesine dahil edilmişti. Örnek, çoğunlukla pembe, yeşil, sarı, mavi gibi yumuşak tonlardaki renklerden oluşan, ana sembolleri çiçekler ve ağaçlar olan bir desen.

Rusya, Kırım’ın Ukrayna’ya geri verilmesini aşırılık olarak nitelendiren yasa tasarısını onayladı

Rusya Devlet Duması, 22 Temmuz 2020 tarihinde “Aşırılık faaliyetleri ile mücadele hakkında” isimli yasa tasarısını onayladı. Bu yasaya göre, Rusya tarafından 2014 yılında işgal edilen Kırım da dahil olmak üzere Rusya Federasyonu topraklarının ayrılması aşırılık olarak nitelendirilecek. 

Siyasi tutsağın üç yaşındaki oğlu Kırım’da son yolculuğuna uğurlandı

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da 26 Temmuz 2020 tarihinde cansız bedenine ulaşılan Kırım Tatar siyasi tutsak Ruslan Süleymanov’un 3 yaşındaki oğlu Musa Süleymanov toprağa verildi. Kırım Tatar halkı, küçük Musa’yı gözyaşları içinde uğurladı. Oğlunun cenazesine katılamayan Ruslan Süleymanov’un ailesine destek vermek için Kırım’ın çeşitli yerlerinden insanlar geldi.

Kırım’da dini özgürlüklerin korunması konulu toplantı düzenlendi

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilcisi Anton Korineviç ve yardımcıları, Ukrayna Etnopolitik ve Vicdan Özgürlüğü Devlet Hizmeti Başkanı Olena Bogdan ile bir araya geldi. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Kırım Daimi Temsilciliğinin basın servisinden konuya ilişkin yapılanaçıklamada, görüşme sırasında işgal edilen Kırım’da dini özgürlüklerin durumu ve yerli halk olan Kırım Tatarlarının etnik kimliğinin korunması ile ilgili konuların konuşulduğu bildirildi.

IRAK

14 Temmuz Kerkük katliamı kurbanları anıl

Irak’ın Kerkük kentinde 61 yıl önce katledilen Türkmenler için anma töreni düzenlendi. 14 Temmuz Kerkük katliamının kurbanlarına ait kent merkezindeki Şehitler Mezarlığında düzenlenen anma merasimine, Irak Türkmen Cephesi temsilcileri, yerel yetkililer ve katliamın tanıkları katıldı.Kerkük’te 14 Temmuz 1959’da, cumhuriyetin ilanının birinci yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen etkinliğe katılan yüzlerce Türkmen, dönemin Komünist Partisi üyeleri tarafından öldürülmüştü.

ITC Peşmerge’nin Kerkük’e geri getirilmesine tepkili

Irak Türkmen Cephesi Başkan Yardımcısı Hasan Turan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) bağlı Peşmerge’nin Kerkük’te yeniden görevlendirilmesi girişimin anayasaya aykırı olduğunu ve bunun kente zarar vereceğini söyledi.Turan, Başbakan Mustafa el-Kazımi’nin, Türkmenlerin görüşlerine başvurmadan Peşmerge güçlerini Kerkük Ortak Operasyonlar Merkezi’nde görevlendirmesinin doğru olmadığını, ayrıca Peşmerge’nin Kerkük’te terör örgütü DEAŞ’ın saldırılarını gerekçe göstererek 2017 yılına kadar varlığını sürdürdüğünü ve günlük 400 bin varil petrol çaldığını söyledi.

Irak Başbakanı devlet bakanlığı için Türkmen aday gösterdi

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, Devlet Bakanlığı için eski Türkmen Vekil Hasan Beyatlı’yı aday gösterdi. Kazımi ayrıca söz konusu bakanlığın oylanması için Meclis’i oturum düzenleme çağrısında bulundu.

DİĞER

Türk Dünyasında Kurban Bayramı

Azerbaycan’da karantina tedbirleri nedeniyle bayram namazı kılınamadı, geleneksel hayvan pazarları açılmadı. Azerbaycan Tarım Bakanlığı bir site oluşturarak vatandaşlara internet üzerinde kurbanlık hayvan alma fırsatı sundu.

Kazakistan’da da bayram namazı kılınmadı, cami avlularında spor müsabakaları yapılmadı. Hayvan pazarları ve kurban kesim yerlerinin kapalı olduğu ülkede, büyükşehirlere büyükbaş ve küçükbaş hayvan girişi sınırlandırıldı.Müslümanlar ancak Kazakistan Müslümanları Dini İdaresinin (KDMİ) oluşturduğu internet sitesi üzerinden kurban bağışı yapabiliyor.

Kırgızistan’da da bayram namazı kılınmadı fakat halkın kurban alım, satım ve kesimine izin verildi. Kurbanlık hayvan almak isteyen vatandaşlar, kurban pazarında yoğunluk oluşturdu.

Camilerin geçici kapatıldığı Özbekistan’da da bayram namazı kılınmadı. Son dönemde ülkede günlük vaka sayısının belirgin ölçüde artması nedeniyle kapatılan hayvan pazarları şehir dışına taşındı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde vatandaşlar, bayram namazı için camilere akın etti. Bayram namazında teşrik tekbirleri, hutbe ve dualar okundu. Vatandaşlara namaz çıkışında cezerye ikram edildi.

Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’daki tarihi Gazi Hüsrev Bey Camisi, namaz vaktinden 15 dakika önce cemaate açılırken, Karadağ’da İslam Birliği kararıyla bayram namazı camilerde kılınmadı. Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de ise şehirle aynı ismi taşıyan camide toplanan Müslümanlar, Kurban Bayramı’nı dualarla karşıladı. Arnavutluk’taki Kurban Bayramı merkezi töreni ise başkent Tiran’daki Kokonoz Camisi’nde düzenlendi. Kosova’da ise salgın nedeniyle bayram namazı kılınmadı.

Kuzey Makedonya’da her yıl bayram dolayısıyla düzenlenen merkezi tören, bu yıl Kovid-19 salgını nedeniyle düzenlenmedi. Kuzey Makedonya İslam Birliği’ne bağlı Üsküp Müftüsü bayram namazı hutbesini Arnavutça, Makedonca ve Türkçe olmak üzere 3 dilde okudu.

THY Bulgaristan seferlerine yeniden başladı

Kovid-19 nedeniyle Bulgaristan’a uçuşlarını 16 Mart’ta askıya alan Türk Hava Yolları (THY) 1 Temmuz itibarıyla uçuşlara yeniden başladı. Başkent Sofya Havaalanı’na iniş yapan ilk THY uçağının yolcularını Türkiye’nin Sofya Büyükelçiliği Müsteşarı Erman Topçu karşıladı.

Üçlü Astana Zirvesi

Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi 1 Temmuz’da video konferans yöntemiyle yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ve Ruhani’nin katıldığı zirve 1,5 saat sürdü. Zirvede Kovid-19’la mücadele ve Suriyeli sığınmacılar konusu görüşüldü.

Macaristan, Türkiye’yi güvenli ülkeler listesine aldı

T.C. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kovid-19 sürecinde Türkiye’nin güvenli ülke olduğunu ülkelerin açıkladığını belirterek, “Macaristan Dışişleri Bakanı da beni arayarak, Türkiye’yi güvenli ülkeler listesi içinde tuttuklarını ve Türkiye’den dönecek Macar turistlere 14 günlük karantina uygulamayacaklarını söyledi. AB’nin kararına rağmen.” dedi.

TİKA’dan Moğolistan tarımına destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve Moğolistan Tarım Üniversitesi Hayvancılık ve Biyoteknoloji Fakültesi Dekanlığı iş birliğinde, Töv vilayetinin Altanbulag ve Bornuur ilçelerinde sulamalı ve kuru tarım olmak üzere iki yöntemle gerçekleştirilen proje kapsamında 10 hektar deneme alanları çitle çevrilerek sulama sistemi, motopomp, yem bitkisi presleme makinesi, sırt pülvazatörü temin edildi.

Gürcistan’da 45 Ahıska Türkü ailenin evine tadilat yapıldı

TİKA Gürcistan’ın Ahıska ve Gori şehirlerinde ikamet eden 45 Ahıska Türkü aileye, evlerinin tadilatını yaparak sera desteği sağladı ve seracılıkla ilgili eğitimler verdi. Toplamda 215 kişinin faydalandığı sera desteği projesi kapsamında, kendilerine ait arazilerinde seralarına kavuşan Ahıska Türklerine sulama teknikleri, seracılık, bitki zararlılarıyla mücadele gibi farklı konularda tarım uzmanlarınca teorik ve pratik eğitimler de veriliyor.

Türkiye-Kosova ilişkileri Kovid-19 salgını döneminde ilerleme kaydetti

Kosova Ticaret ve Sanayi Bakanı Vesel Krasniqi Kovid-19 salgını sırasında yaşanan süreç, ekonominin toparlanması yolunda alınan tedbirler ve bu dönemde Türkiye ile ticari ilişkilerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kosova’nın geçtiğimiz dönemde Sırbistan ve Bosna Hersek ürünlerine uyguladığı ve nisan ayında kaldırılan yüzde 100 gümrük vergisinin de etkisiyle Türkiye’den yapılan ithalatın arttığını söyleyen Krasniqi, “Geçmişte olduğu gibi Kovid-19 salgını döneminde de Türkiye ile iyi ilişkilerimiz devam etti.” şeklinde konuştu.

TİKA Karadağ’da cami yeniledi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Balkan ülkesi Karadağ’daki Karabusko Polje Camisi’nin tadilat ve donanımını tamamladı. Başkent Podgorica’ya 7 kilometre uzaklıkta bulunan ve nüfusunun tamamına yakını Boşnaklardan oluşan Karabusko Poljo beldesinde 1990’da inşa edilen caminin ihtiyaç duyduğu tadilat, donanım ve yeni abdesthane inşası TİKA tarafından yapıldı. Tadilat ve donanımı tamamlanan caminin, salgın tedbirlerine uyularak Karadağ İslam Birliği (Diyanet İşleri) yetkililerine teslim edildiği bildirildi.

rk Konseyi Sağlık Bilim Kurulu Kovid-19 konulu toplantı yaptı

Türk Konseyi Sağlık Bilim Kurulu, Sağlık Bakan Yardımcısı ve Türk Konseyi Sağlık Bilim Kurulu Başkanı başkanlığında video konferans yöntemi ile “koronavirüs” konulu bir toplantı yaptı. Toplantıda, Türk Konseyi üyesi ülkeler olmak üzere tüm dünyada Kovid-19 kapsamında yaşanan gelişmeler ele alındı.Toplantının moderatörlüğünü de yapan Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdat Amrevey, Türkiye’nin üye ülkelere yapmış olduğu vantilatör ve koruyucu ekipman yardımı ile tecrübe paylaşımı için teşekkür etti.

Başkurdistan’dan Türk iş dünyasına davet

Rusya Federasyonu’na bağlı Başkurdistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Radiy Habirov, çoğunluğu Türk ve Müslüman halkın yaşadığı Başkurdistan ile Türkiye arasındaki ilişkilere yönelik değerlendirmelerde bulundu. Türk iş dünyasının ciddi şekilde Başkurdistan’da temsil edildiğini belirten Habirov, pek çok büyük firmayla önemli müzakereler gerçekleştirdiklerini söyledi. Kovid-19 salgınına kadar Türk iş insanları ve Türk yetkililer ile sık sık görüştüğünü vurgulayan Habirov, Türkiye ile ticari ilişkilerin artması için çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Ayrıca Başkurdistan Cumhuriyeti, İstanbul’da Ağustos ayının sonunda ticari temsilcilik açacak.

Balkan ülkeleri Kovid-19 vakalarının artmasıyla bazı tedbirleri geri getirdi

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da, 18 Temmuz’a kadar olağanüstü hal ilan edildi. Başkentte maske takma zorunluluğunu ihlal eden kişilere para cezası uygulanırken, kapalı alanda 100’den fazla, açık alanda ise 500’den fazla kişinin bir araya gelmesi yasaklandı. Karadağ’da ise Sırbistan ve Kosova sınırında bulunan Gusinje ve Berane belediyelerinde salgın nedeniyle cami ve kiliselerin toplu ibadete kapatıldığı, belediyeler arası toplu taşımanın da istisnai durumlar dışında yasaklandığı, belediyelerde bulunan anaokullarının faaliyetlerinin durdurulduğu bildirildi. Bosna Hersek’te de Sağlık Bakanlığı yetkilileri, vatandaşlara maske takma ve sosyal mesafeyi koruma çağrısında bulundu.

Yurt Dışı Türkler Öğretmen Akademisi’nin tanıtımı yapıldı

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren, MEB Başöğretmen Salonu’nda düzenlenen “Yurt Dışı Türkler Öğretmen Akademisi Tanıtım Programı”na katıldı. Bakan Yardımcısı Serdar Çam “Dünyanın en zengin dillerinden Türkçe’nin muhafazası ve yaşatılması için sadece Türkiye Cumhuriyeti’ne değil, medeniyetin devamı noktasındaki tüm öğretmenlere görev düşüyor.” ifadesini kullandı.

Srebrenitsa Soykırımı’nın 9 kurbanı daha toprağa verildi

Bosna Hersek’in doğusundaki Srebrenitsa’da, 1995 yılının Temmuz ayında yaşanan soykırımda öldürülen ve kimlik tespiti yapılan 9 soykırım kurbanı daha Saraybosna’dan dualarla uğurlandı ve her yıl olduğu gibi 11 Temmuz’da Potoçari Anıt Mezarlığı’nda kılınan cenaze namazının ardından defnedildi. Bu yıl defnedilen soykırım kurbanlarının en genci öldürüldüğünde 23 yaşında olan Salko İbisevic, en yaşlısı ise 70 yaşında öldürülen Hasan Pezic oldu. Srebrenitsa Soykırımı’nda hayatını kaybeden Boşnak siviller, Kosova’nın Prizren şehrinde de düzenlenen törenle anıldı. Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu’nda Srebrenitsa Soykırımı’nın 25’inci yıldönümü için düzenlenen oturumda konuşan, Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi, Srebrenitsa Soykırımı’nın Avrupa’nın “açık yarası” olmaya devam ettiğini ifade ederek, tüm sorumluların cezalandırılması gerektiğini belirtti.

Tacikistan, Afganistan ve Özbekistan’a 30 milyon dolarlık elektrik sattı

Tacikistan Enerji ve Su Kaynakları Bakan Yardımcısı Cemşit Şaimzade, Tacikistan’ın yılın ilk yarısında komşusu Afganistan ve Özbekistan’a 30,2 milyon dolarlık elektrik ihraç ettiğini bildirdi.

Türk Dünyasında 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü anıldı

Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.Amreyev, mesajında, bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin hukukun üstünlüğü ve demokrasiye bağlılığının bir kez daha kanıtlandığını vurgulayarak, “15 Temmuz 2016 gecesi gerçekleşen hain darbe girişimine karşı kazandığı demokrasi zaferinin ve Türk hükümetinin halkıyla beraber onurlu duruşunun yıl dönümünü idrak etmekteyiz.” ifadesini kullandı. Yunus Emre Enstitüsünün yurt dışı merkezlerinde Türkçe kurslarına katılan yabancı öğrenciler de, 15 TemmuzDemokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla İstiklal Marşı’nı okudu. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” dolayısıyla anma töreni ve etkinlikler düzenlendi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mektup gönderdi.

Türkiye-Kosova ortaklığıyla yapılacak olan caminin inşası başladı

Kosova İslam Birliğince 2012’de temelleri atılan ve Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) katkılarıyla yapılacak Priştine Merkez Camisi’nin inşası başladı. Kosova İslam Birliği (Diyanet İşleri) Başkanı Naim Ternava, projenin 5 yıl boyunca gecikme nedeninin, Priştine Belediyesince projeye başlamak üzere caminin detaylarını derlemeye başlamak için kentsel koşulların sağlanmaması ve proje üzerinde çalışılması olduğunu belirtti.

Orta Asya-Çin siyasi diyaloğu düzenlendi

Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Çin dışişleri bakanlarının katılımıyla “Orta Asya-Çin” siyasi diyaloğunun birinci üst düzey toplantısı video konferans yöntemiyle yapıldı. Toplantıda uluslararası ve bölgesel gündemin güncel konuları, Kovid-19 salgınıyla mücadele, transit yük taşımacılığı, mali hizmetler, dijitalleşme, akıllı şehirler ve diğer konular ele alındı.

Sırbistan-Kosova diyaloğu yeniden başladı

Sırbistan ile Kosova arasındaki diyalog süreci toplantıları, 20 ay aradan sonra Avrupa Birliği (AB) ara buluculuğunda yeniden başladı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in ev sahipliğinde Brüksel’de yapılan toplantıya Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Kosova Başbakanı Avdullah Hoti ve AB’nin Belgrad-Priştine Diyaloğu Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak katıldı.Avdullah Hoti ilişkilerin normalleşmesinde tek çözümün Sırbistan ve Kosova’nın karşılıklı birbirini tanımasından geçtiğini vurguladı. Kosova, 2008’de Sırbistan’dan ayrılıp tek taraflı bağımsızlığını ilan etse de Sırbistan Kosova’yı hala kendi toprağı olarak görmeye devam ediyor.

Rusya Tacikistan’daki askeri üssünde S-300’lü tatbikat düzenledi

Rusya’nın yurt dışındaki en büyük üssü olan Tacikistan’daki 201. Rus askeri üssünde S-300 hava savunma füze sistemlerinin kullanıldığı eğitim tatbikatı düzenlendi.Tacikistan’ın Duşanbe ve Bohtar şehirlerinde konuşlanan askeri üs, iki ülke arasındaki anlaşma uyarınca 2042 yılına kadar faaliyet gösterecek.

Gürcistan’da ve Macaristanda Ermenistan’ın saldırıları protesto edildi

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te bir grup, Azerbaycan’ın Tiflis Büyükelçiliği binasının karşısında toplanarak Ermenistan ordusunun Azerbaycan-Ermenistan sınırında gerçekleştirdiği saldırılar ve Dağlık Karabağ’ın işgalini protesto etti. Grubabazı Gürcü siyaset uzmanları ve akademisyenler de katılarak Azerbaycan’ın toprak bütünlüğüne destek verdi. Macaristan’dada, Azerbaycan, Türkiye ve Macaristan vatandaşlarıErmenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırılarını protesto ederek, ”Karabağ bizimdir, bizim olacak” ve ”Şehitler ölmez, vatan bölünmez” sloganları attı.

Sırbistan’dan Ermenistan’a silah desteği

Sırbistan’ın Azerbaycan’daki maslahatgüzarı Danitsa Veinoviç, Ermenistan-Azerbaycan sınırında çatışmalar yaşandığında Ermenistan’a silah gönderdikleri gerekçesiyle Azerbaycan Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. Sırbistan Ticaret, Turizm ve Telekomünikasyon Bakanı Rasim Ljajic de, ülkesinden özel bir firma tarafından bu yıl Ermenistan’a silah gönderdiğini kabul etti. Azerbaycan ile ilişkilerine zarar gelmesini istemediklerini vurgulayan Ljajic, “Ulusal şirketler gönderime dahil değildi. Silah gönderimi söz konusu olduğunda Dışişleri, Savunma ve İçişleri bakanlıkları ile Güvenlik Bilgi Ajansının (BIA) onayı alınır. Bu 4 kurum da olumlu görüş belirtirse gönderim gerçekleşir.” diye konuştu.

Sea Breeze-2020′ tatbikatı düzenlendi

Karadeniz’de, “Sea Breeze-2020″ askeri tatbikatı düzenlendi. Tatbikata Türkiye’nin yanı sıra ABD, Fransa, Norveç, Romanya, Bulgaristan, Gürcistan, İspanya ve Ukrayna’dan yaklaşık 2 bin asker katıldı. Tatbikatta 20’den fazla savaş gemisi, uçak ve helikopter yer aldı. Yapılan açıklamada “Sea Breeze’nin amacı, Karadeniz bölgesinde istikrar ve güvenliği sağlamaktır.” ifadelerine yer verildi.

Macaristan’daki Gül Baba Türbesi uluslararası ödüle layık görüldü

Türkiye ve Macaristan hükümetlerinin iş birliğiyle restorasyonu yapılan ve Macaristan’daki Osmanlı eserleri arasında yer alan Gül Baba Türbesi, iki mükemmeliyet ödülü aldı. Gül Baba Türbesi, Uluslararası Gayrimenkul Federasyonunun (FIABCI) tüm dünyadan en prestijli projeleri değerlendirdiği “2020 Prix d’Excellence (Mükemmeliyet)” yarışmasında iki ödüle birden layık görüldü.

Tarihi Mostar Köprüsü’nün yeniden açılışının 16. Yılı kutlandı

Bosna Hersek’in güneyindeki Mostar kentindeki tarihi Mostar Köprüsü’nün restore edilip yeniden açılmasının üzerinden 16 yıl geçti. Mimar Sinan’ın talebesi Mimar Hayrettin tarafından 1566 yılında inşa edilen ve Bosna Savaşı sırasında 1993 yılında Hırvat birlikleri tarafından yıkılan köprünün restorasyon çalışmalarında yer alan mimarlardan Maja Popovac, köprünün eski ihtişamına kavuşmasının Mostar için oldukça önemli olduğunu aktardı. Her yıl düzenlenen “Geleneksel Mostar Köprüsü Atlayışları”nın da bu yıl 454’üncüsü yapıldı.

Arnavutluk Meclisi’nden Türkiye ile askeri iş birliği anlaşmasına onay

Arnavutluk Meclisi, Türkiye ile imzalanan mali ve askeri iş birliği anlaşması ve mali yardıma ilişkin uygulama protokolünü onayladı. Söz konusu anlaşma taraflar arasında 24 Ocak 2020 ve 24 Şubat 2020 tarihlerinde imzalanmıştı.

Moğolistan’da yaşayan Hoton Türklerine kışlık sera desteği

TİKA, Moğolistan’ın başkenti Ulanbator’dan yaklaşık 1650 kilometre uzaklıkta yer alan Uvs vilayeti, Tarialan ilçesinde yaşayan Müslüman bir Türk toplumu olan Hotonlara tarım alanında destekte bulunularak kışlık sera kurdu. Toprakları tarıma elverişli olan ve yoğun olarak Hotonlar’ın yaşadığı ilçenin adı Moğol dilinde tarım anlamına geliyor.

Romanya, Türkiye’yi riskli ülkeler listesinden çıkardı

Romanya Sağlık Bakanlığı Ulusal Hastalık Gözetim ve Kontrol Merkezinin internet sitesinde yayımlanan “epidemiyolojik olarak yüksek riskli ülkeler listesi”nden Türkiye çıkarıldı. 27 Temmuz’dan itibaren uygulanacak yeni listeye göre, Türkiye’den gelen kişilere ülkeye girişte 14 gün karantina uygulanmayacak.

Tacikistan’da koronavirüs salgınında son durum

Tacikistan’da vaka sayısı 30 Temmuz itibarıyla 7 bin 366 oldu. Tacikistan Sağlık ve Sosyal Koruma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, iyileşerek taburcu edilenlerin sayısı 6 bin 151’e yükseldi ve virüs kaynaklı ölüm sayısının 60 olduğu açıklandı.

Moğolistan’da veba paniği

Batı Moğolistan’da artan bubonik vebası nedeniyle karantina ilan edildi. Moğolistan’ın Zavhan eyaletinin Ulyastay bölgesinde 39 yaşındaki bir kişinin, dağ sıçanı eti yediği ardından da tıbbi yardım talebinde bulunduğu bildirildi.  Hastaneye kaldırılan kişinin halk arasında Kara Veba olarak geçen öldürücü ve bulaşıcı bir hastalık olan Bubonik Vebası belirtileri göstermesi üzerine bölgede karantina ilan edildi.

Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir