Türk Dünyası,  Türk Dünyası Raporu,  Zehra Çimen'in Yazıları

AAE- TÜRK DÜNYASI RAPORU -Mayıs-2020

 

AZERBAYCAN

Azerbaycan Cumhuriyeti’nin 102. yılı

Azerbaycan’da, 28 Mayıs 1918’de ilan edilen cumhuriyetin 102. yıl dönümü kutlandı. Kutlamalar kapsamında Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhuriyet Anıtı önünde düzenlenen törene katıldı, anıta çelenk bıraktı. Cumhuriyet Günü dolayısıyla çok sayıda ülkenin lideri ve birçok uluslararası kuruluşların yöneticileri Cumhurbaşkanı Aliyev’ikutladı. Ayrıca cumhuriyetin ilan edilmesinin 102. yılı dolayısıyla video konferans yoluyla sempozyum düzenlendi.“Şarkın İlk Cumhuriyeti Can Azerbaycan ve Jeopolitik Önemi” başlıklı sempozyuma Türkiye ve Azerbaycan’dan çok sayıda siyasetçi ve akademisyen katıldı. Azerbaycan Cumhuriyeti’nin ilan edilmesinin 102. yılı dolayısıyla 15 Temmuz Şehitler, Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim köprüleri ile Galata Kulesi, Azerbaycan bayrağının renkleriyle ışıklandırıldı 

Haydar Aliyev doğumunun 97. yılında anıldı

Azerbaycan’ın eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, doğumunun 97’nci yılında başkent Bakü ve ülke genelinde anıldı. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile eşi Mihriban Aliyeva, Haydar Aliyev’in Fahri Hiyaban’daki mezarını ziyaret etti. Aliyev, mezara çiçek bıraktı. Toplu ziyaretler ise Kovid-19 tedbirleri nedeniyle bu yıl yapılmadı.

Azerbaycan ordusundan geniş kapsamlı tatbikat

Azerbaycan ordusu 10 bin askerin katıldığı geniş kapsamlı tatbikat düzenledi. Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in onayladığı plan uyarınca Savunma Bakanı Zakir Hasanov komutasında düzenlenen tatbikata, ordunun çeşitli komutanlıklarına bağlı birliklerin katıldığı bildirildi. Hem gündüz hem de gece devam eden tatbikatta yaklaşık 120 tank ve zırhlı araç, 200 füze ve top sistemi, 30 uçak ve helikopter yer aldı.

Azerbaycan’da bazı kısıtlamalar kaldırıldı

Azerbaycan’da Kovid-19’la mücadele kapsamında uygulanan bazı kısıtlamalar kaldırıldı. 18 Mayıs itibarıyla sokağa çıkışlarda kısa mesajla izin alma uygulaması sona erdi. Kafe, restoran ve çay bahçeleri faaliyete başladı, parklar müze ve sergi salonları açıldı. 65 yaş üstüne 23 Mart’tan itibaren uygulanan sokağa çıkma yasağı da kalktı ve yaşlılar uzun süre sonra dışarı çıktı. Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de de yaklaşık 300 cadde ve sokak Kovid-19’la mücadele tedbirleri kapsamında dezenfekte edildi. Dezenfekte işleminde güvenlik güçlerine ait TOMA’lar da kullanıldı.

Azerbaycan’da Kovid-19 vakaları

Azerbaycan’da salgının başından 31 Mayıs’a kadar olan süreçteki vaka sayısı 5 bin 494. Sağlığına kavuşanların sayısı 3 bin 428’e, yaşamını yitirenlerin sayısı 63’e çıktı. Mayıs sonuna kadar 298 bin 648 testin yapıldığı Azerbaycan’da 2 bin 3 hastanın tedavisi sürüyor.

KAZAKİSTAN

Kazakistan’da Senato Başkanlığına yeni isim

Kazakistan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı kararıyla, Kazakistan’da Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in kızı DarigaNazarbayev’in yetkilerinin feshedildiği belirtildi.Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Senato Başkanı görevinde aktif ve verimli çalışmaları için DarigaNazarbayeva’ya teşekkür etti. Nazarbeyeva’nın yerine Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkan Yardımcısı MaulenAşimbayev, senato üyeliğine atanmasının ardından senato başkanı seçildi. Anayasaya göre, cumhurbaşkanının istifası ve ölümü durumunda yetkileri senato başkanına devrediliyor. 

Kazakistan Cumhurbaşkanı siyasi reformların devam edeceğini belirtti

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, zamanın gereklerine göre reformlar yaptıklarını belirterek “Benim inisiyatifimle Parlamento’da birtakım kanun değişiklikleri tartışılıyor. Şüphesiz barışçıl yürüyüşlerin yapılmasıyla ilgili kanun ülkenin daha da demokratikleşmesinde önemli belge haline gelecek.” ifadesini kullandı. Meclis ve konsey milletvekilleri seçimlerinde siyasi partilerin kadınlar ve gençler için yüzde 30 kota belirleyeceğini bildiren Tokayev, bu bağlamda ilgili kanunlarda değişiklikler yapıldığını aktardı.

Ahmet Yesevi Üniversitesi, hazırladığı Türk Edebiyatı İsimler sözlüğünü yayınladı

Ahmet Yesevi Üniversitesinden tarafından hazırlanan 16 binden fazla madde ve 62 bin eser içeren Türk Edebiyatı İsimleri elektronik sözlüğünün erişime açıldığı belirtildi.Yaklaşık 5 milyon kelimelik bir veri tabanına sahip sözlüğün 27 ciltlik ansiklopediye eş değer olduğu aktarıldı. Sözlüğün 21. yüzyıla (1985 doğumlu) kadar olan şair ve yazarları, divan, âşık, tekke geleneği ve Tanzimat sonrası modern Türk edebiyatını kapsadığı kaydedildi. Projenin yeni Türk edebiyatı alanında Türkiye ile sınırlı kalmadığı, Balkanlar, Kıbrıs ve Avrupa ülkelerinde bulunan ve Türkçe yazan yazarların biyografilerine de yer verildiği kaydedildi.

Kazakistan Vatan Koruyucuları Gününü kutladı

Kazakistan’da 7 Mayıs Vatan Koruyucuları Günü, Kovid-19salgını nedeniyle çevrimiçi etkinliklerle kutlandı. Vatan Koruyucuları Günü dolayısıyla video konferans yöntemiyle savunma ve güvenlik kurumlarında çalışanlara rütbe takdim törenleri yapıldı. Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, savunma bakanı ve yardımcılarının da aralarında bulunduğu 24 kişiye rütbelerin verilmesine ilişkin kararnameyi imzaladı.Kazakistan Silahlı Kuvvetlerinin kuruluş tarihi 7 Mayıs, 2013’ten bu yana Vatan Koruyucuları Günü olarak kutlanıyor.

Kazakistan’da 9 Mayıs Zafer Günü kutlandı

Başkent Nur Sultan’da askerler ve sanatçılar, savaş gazilerinin yaşadığı evlerin avlularında sıhhi önlemler alarak konserler verdi. Ülke genelinde askerler ve yerel yönetim temsilcileri, gazileri evlerinde ziyaret ederek hediyeler verirken sanatçılar da zafer konulu çevrimiçi tiyatro gösterileriyle konserler düzenledi. Vatandaşlar, savaşa katılan babaları ve dedelerinin resimlerini tutarak çektirdiği fotoğrafları sosyal medyada paylaştı. Hükümet, ülkede yaşayan 1000’in üzerinde İkinci Dünya Savaşı gazisine 2 bin 400 dolar civarında ödemeler yaptı.

Ahmet Yesevi Üniversitesi afetzede Türkistan köylerine yardım etti

Ahmet Yesevi Üniversitesi, Türkistan’ın Maktaaral bölgesinde selden zarar gören 5 köye insani yardım gönderdi. Ahmet Yesevi Üniversitesi, selden etkilenen bölge halkına 10 tondan fazla gıda ve temizlik ürünü yardımı yaptı. Dağıtıma üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Bolatbek Abdrasilov ve rektör vekili Prof. Dr. Cengiz Tomar da katıldı.

Kazakistan’da OHAL sona erdi

Kazakistan’da 16 Mart’tan itibaren uygulanan olağanüstü halrejimi 2 kere uzatılmasının ardından 11 Mayıs’ta sona erdi.Kuaför salonları, sağlık merkezleri, diş klinikleri, emlak, reklam, sigorta şirketleri, noter, döviz, küçük finans kuruluşları, bilgi teknolojisi şirketleri ve halka hizmet merkezleri de 4 Mayıs’ta çalışmaya başlamıştı. Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da karantina önlemleri gevşetilmeye devam ederken 20 Mayıs itibariyle de alışveriş merkezleri ve hamamlar sıhhi kurallara uyulması şartıyla açıldı. AVM girişlerinde sağlık kontrolü yapılırken, maskesiz kişiler içeri alınmıyor. Ziyaretçilere mikrofonla sosyal mesafelerin korunması uyarısı yapılıyor.

Kazakistan’da kullanılıp yere atılan yüz maskesi için para cezası kesilecek

Kazakistan OHAL Devlet Komisyonu’na atfen yayınlanan açıklamada, kullanılıp yere atılan yüz maskeleri için 55 bin 560 tenge para cezasının kesileceği bildirildi.

Kazakistan’da Kovid-19 vakaları

Kazakistan Sağlık Bakanlığının verilerine göre 31 Mayıs itibariyle, Kovid-19’dan iyileşenlerin sayısı 5 bin 404, hayatını kaybedenlerin sayısı 40. Ülkedeki vaka sayısı ise 10 bin 858 olarak açıklandı.

Kazakistan’da gösteri hakkı ve siyasi partilerle ilgili yeni yasalar onaylandı

Kazakistan’da gösteri hakkı ve siyasi partilerle ilgili yeni yasalar kabul edildi. Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, barışçıl gösteriler ve siyasi partilerle ilgili yeni düzenlemelerin öngörüldüğü yasaları onayladı. Gösterilerle ilgili yeni yasaya göre, her şehirde barışçıl gösteri ve toplantıların yapılması için en az 3 özel yer belirlenecek, bazı göstericilerin yasa dışı hareketleri nedeniyle gösteri iptal edilmeyecek. Siyasi partilere ilişkin yeni yasa ile de siyasi parti kurulması için üye sayısı 40 binden 20 bine indirilecek, meclis ve yerel meclis milletvekili aday listesinde 29 yaş altı ve kadınlar için en az yüzde 30 kota belirlenecek.

ÖZBEKİSTAN

Özbekistan’daki Sardoba Barajı’nın duvarı çöktü

1 Mayıs’ta şiddetli yağışların etkisiyle Sirderya vilayetinde baraj duvarı kısmen çökerken yüzlerce ev su altında kaldı, 90bin kişi bölgeden tahliye edildi. Acil Durumlar Bakanlığı taşkında 17 okul, 8 kreş, 7 sağlık ocağı ve 3 mescit binaları ile 13 köprü, 7 mezarlık, 52 kilometre kara yolu ve bir pazar yerinin hasar gördüğünü bildirdi. 2017 yılında inşası tamamlanan Sardoba Barajı, 922 milyon metreküp su kapasitesine sahipken Sirderya ve Cizzah vilayetlerindeki tarım arazilerinin sulanmasında kullanılıyordu. Taşkın sonucunda 6 vatandaş hayatını kaybetti. Özbekistan’daki Türk iş insanları, Sardoba Barajı duvarının çökmesi sonucu zarar görenler için 80 bin dolar yardımda bulundu.

Özbekistan’daki barajın çökmesiyle Kazakistan’da 30 bin kişi tahliye edildi

Özbekistan’daki baraj duvarının çökmesi nedeniyle ülke sınırında yer alan Kazakistan’ın Türkistan bölgesinde 14 köyden 30 bin 581 kişinin tahliye edildiğini belirtti.

Özbekistan, selde evini kaybeden vatandaşlar için yeni ev inşaatı çalışmalarını başlattı

Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Sardoba taşkında zarar gören bölgeyi dördüncü kez ziyaret ederek, felaketzedelerle bir araya geldi ve vatandaşlara moral verdi. Taşkın bölgesinde 4 bin 500 ailenin bulunduğunu kaydeden Mirziyoyev, her aileye 4 biner dolar para yardımı yapılacağını aktardı.Mirziyoyev, taşkının ardından bölgeden tahliye edilen 90 bin kişinin 66 bininin evlerine döndüğünü, evleri kullanılamaz hale gelen vatandaşların ise 1 Eylül’e kadar inşaatı tamamlanacak yeni evlere taşınacaklarını vurguladı.

Özbekistan, Avrasya Ekonomik Birliğinde gözlemci üye olacak

Özbekistan Senatosu, ülkenin Avrasya Ekonomik Birliğinde (AEB) gözlemci üye olarak yer almasını onayladı. Senato Başkanı Tanzila Narbayeva’nın başkanlığında düzenlenen Genel Kurulda Özbekistan’ın AEB’de gözlemci üye olmasına ilişkin yapılan oylamada 91 senatörün 71’i “evet”, 16’sı “hayır” oyu kullanırken, 4 senatör çekimser kaldı. 

Özbekistan’da 9 Mayıs Zafer Günü kutlandı

Özbekistan’da 9 Mayıs Zafer Günü çerçevesinde Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Zafer Parkı’nda İkinci Dünya Savaşı’nda çocuklarını ve eşlerini kaybeden annelerin anısına dikilen “Metanetin Methi” anıtına çelenk koydu.Mirziyoyev, savaş gazilerine 1000’er dolar ödül verilmesini kararlaştırdı.

Özbekistan’da Ramazan Bayramı sebebiyle 258 mahkum affedildi

Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Ramazan Bayramı dolayısıyla “işledikleri suçtan pişman olan ve düzelme yoluna giren mahkûmların” affedilmesine ilişkin kararnameyi imzaladı. Toplam 258 mahkûmun yararlandığı af çerçevesinde 141 mahkûm serbest kaldı, 117 mahkûmun da ceza süreleri kısaltıldı.

Özbekistan ve Kazakistan’dan kaçak göçe karşı mücadele

Özbekistan ve Kazakistan hükümetleri arasında yasadışı göçle mücadelede işbirliği konulu anlaşma 22 Mayıs 2020’de yürürlüğe girdi. Özbekistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, belgede, yasadışı göçe karşı mücadelede tarafların etkileşimi, iki devletin topraklarında yasadışı olarak ikamet eden kişilerin belirlenmesi ve tescili, ayrıca taraf çalışanlarının bilgi ve deneyim alışverişi, mesleki gelişimi ve ortak operasyonel ve önleyici tedbirlerin düzenlenmesi öngörülmektedir.

Özbekistan’da Kovid-19 vakaları

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, Mayıs sonu itibariyle ülkedeki Kovid-19 vaka sayısının 3 bin 554 olduğubildirildi. Açıklamada, 757 kişinin tedavisinin sürdüğü, 2 bin 783 kişinin sağlığına kavuştuğu belirtildi. Özbekistan’da Kovid-19 nedeniyle 14 kişi hayatını kaybetti. Öte yandan, daha önce 1 Haziran’a kadar belirlenen karantina tedbirleri, Koronavirüsle Mücadele Komisyonu kararıyla 15 Haziran’a kadar uzatıldı, bazı kısıtlamalar kaldırıldı.

KIRGIZİSTAN

Kırgızistan’da Zafer Bayramı affı

Kırgızistan’da 9 Mayıs Zafer Bayramı’nın 75’inci ve 7 Nisan Devrimi’nin 10’uncu yılı dolayısıyla, Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov Meclis tarafından kabul edilen ve 3 binden fazla mahkûmun yararlanması öngörülen af yasasını onayladı. Af yasası kapsamında, bazı hafif suçlardan mahkûm edilmiş olanlar, 55 yaşını doldurmuş kadınlar, 60 yaşını doldurmuş erkekler, engelliler ve 2’den fazla çocukları veya engelli çocuğu bulunanlar, ailesinin tek çalışanı olan mahkûmlar serbest bırakıldı

Kırgızistan IMF kredisini kullandı

Kırgızistan’da, Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) alınan 120 milyon 900 bin dolarlık kredinin, Kovid-19 salgınının ortaya çıkmasından kaynaklanan acil ödemeler dengesi ihtiyaçlarını karşılamak için kullanıldığı bildirildi. IMF’den 31 Mart tarihinde alınan kredinin memur maaşları, emeklilik ve sigorta primleri ödemesinde, tahıl ve tıbbı malzemelerin satın alınmasında ve halka gıda ve sosyal yardımların sağlanmasında kullanıldı.

IMF’den Kırgızistan’a ikinci kredi desteği

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Erkin Asrandiyev, düzenlediği basın toplantısında, Kovid-19 salgınının ortaya çıkmasından kaynaklanan acil ödemeler dengesi ihtiyaçlarını karşılamak için IMF’den ikinci mali yardımın alındığını bildirdi. Uluslararası Para Fonu (IMF), Kovid-19’lamücadelede kullanılmak üzere ikinci kez 120,9 milyon dolarlık kredi sağladı.

Kırgızistan’da sel nedeniyle evler sular altında kaldı

Kırgızistan’ın güney bölgesinde Batken’e bağlı İsfana şehrinde şiddetli yağış ve dolu sonrası sel meydana geldi. Birçok ev su altında kalırken can kaybı yaşanmadı.

Kırgızistan‘da 9 Mayıs Zafer Bayramı kutlandı

Kırgızistan’da 9 Mayıs Zafer Günü nedeniyle yapılan resmi törenlere halk Kovid-19 önlemleri nedeniyle katılmadı.Başkent Bişkek’teki törene sadece Cumhurbaşkanı SooronbayCeenbekov, Meclis Başkanı Dastanbek Cumabekov, Başbakan Muhammedkalıy Abılgaziyev ve diğer bazı devlet yetkilileri katıldı.

Kırgızistan’da OHAL sona erdi

Kırgızistan’da 25 Mart’ta ilan edilen OHAL 11 Mayıs itibarıyla sona erdi. OHAL’in sona ermesiyle ülkede bankacılık, mali, sigorta sektörleri, döviz, avukat, baskı, kuru temizleme, otomobil hizmetleri faaliyete başladı. Gıda, kumaş, inşaat malzeme pazarları ile otomobil satış salonları ve medya kuruluşlarının çalışmasına izin verildi. 1 Mayıs’ta da sanayi şirketlerin, ticari taksi ve berberlerin faaliyetine izin verilmişti.

Kırgızistan’dan Tacikistan Büyükelçisine nota

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Açıklamada, çok sayıda harç silahı da dahil olmak üzere, makineli tüfeklerden Kırgızistan’ın askerlerine ve vatandaşlarına hedefli ateş açılmasıyla bağlantılı olarak Kırgız Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’ndan Tacik diplomatına bir protesto notası verildiği aktarıldı.

Kırgızistan ve Macaristan Dışişleri Bakanları video konferans yoluyla görüştü

Kırgızistan ve Macaristan Dışişleri Bakanları arasında video konferans toplantısı düzenlendi. Taraflar, Kırgız Cumhuriyeti iş heyetinin Macaristan’ın ticaret ve yatırım potansiyeli ve kamu alımları sistemini incelemek üzere Macaristan’a ziyaretin organize edilmesi konusunda anlaştı. Toplantıda ayrıca, Kırgız öğrencilerinin Macaristan’ın üniversitelerinde eğitimi için 150 kota yerlerinin artırılması konusunda bir anlaşmaya varıldı.

Kırgızistan’da Kovid-19 vakaları

Kırgızistan Sağlık Bakan Yardımcısı Nurbolot Usenbayev 31 Mayıs itibariyle, Kovid-19 vaka sayısının 1748, taburcu edilenlerin sayısının da 1170 olduğunu bildirdi. Kırgızistan’da bugüne kadar 16 kişi Kovid19 nedeniyle yaşamını yitirdi.

TÜRKMENİSTAN

Türkmenistan’da Uluslararası Sağlık Dayanışması Konferansı düzenlendi

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı, video konferans yöntemiyle “Türkmenistan’ın Uluslararası Sağlık Dayanışması Konferansı”nı düzenledi. Türkmenistan Dışişleri Bakanı RaşidMeredov, Kovid-19 salgınının küresel bir tehdit olduğunu, bu nedenle sağlık alanında uluslararası dayanışmanın gerektiğini belirtti. Meredov, buradaki konuşmasında, Kovid-19’la mücadele kapsamında sağlık alanında uluslararası dayanışmanın geliştirilmesi amacıyla bu toplantıyı düzenlediklerini belirtti ve Türkmenistan’ın uluslararası bilim adamları konseyi kurmasını önerdiğini vurguladı.

Türkmenistan Gümrük işlemlerini iyileştiriyor

Sınırlardaki gümrük işlemlerinin ve yabancı ülkelerden gelen araçlara uygulanan giriş ve geçiş ücretlerinin yeniden düzenlenmesi konusu, Hükümet toplantısında ele alındı. Bu bağlamda, Türkmenistan üzerinden transit geçişler için yabancı taşımacıları cezbetmek üzere vize ve gümrük işlemlerinin basitleştirilmesi, özel ve rekabetçi tarifeler uygulanması çalışmaları,  Devlet Başkanı tarafından uygun görüldü. Gurbanguli Berdimuhamedov, öngörülebilir gelecek için temel görevlerinin Doğu-Batı ve Kuzey-Güney yönlerindeki yolları ve merkezleri birbirine bağlayan ana yönlerin yapısını daha da genişletmek olacağını söyledi.

Türkmenistan’da Zafer Günü Kutlandı

9 Mayıs Zafer Günü, Türkmenistan’da resmi törenler ve renkli gösterilerle kutlandı. Zafer Bayramı’nın 75. Yılı olması münasebetiyle bu yıl daha geniş katılımlı kutlama töreni düzenlendi. Resmi kutlamalar, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdmuhamedov’un Aşkabat’ta bulunan Anıtlar Kompleksi’ne çelenk koymasıyla başladı.  Daha sonra askeri tören düzenlendi.

Türkmenistan’da Kadir Gecesi affı

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamdov, bu sene de Kadir gecesi dolayısıyla, 1.192 hükümlünün cezasını kaldıran Başkanlık Kararnamesini imzaladı.Türkmenistan’da 1999 yılından beri uygulanan ve ”Kadir Gecesi affı” olarak bilinen genel af geleneği devam ediyor. 

Türkmenistan Dünya Ticaret Örgütü’ne katılıyor

Türkenistan hükümetinin gerçekleştirdiği oturumda Gurbanguli Berdimuhammedov’un Türkmenistan’ın Dünya Ticaret Örgütü’ne gözlemci üye olarak katılması ile ilgili kararnameyi imzaladığını bildirdi. Türkmenistan, DTÖ Genel Direktörü Roberto Azevedo’ya, örgüte gözlemci statüsünde üye olmak için başvuru mektubu göndermişti. DTÖ de katılım prosedürlerine göre yakın gelecekte yapılacak DTÖ Genel Kurulu toplantısında, Türkmenistan’ın örgüte gözlemci üye olarak kabul edilmesi konusunun ele alınacağı bildirildi.

Türkmenistan’da Anayasa ve Milli Bayrak Günü kutlan

Türkmenistan, bağımsızlığına kavuştuktan sonra 1992 yılında, Anayasa ve ay yıldızlı Türkmen Milli Bayrağı’nın kabul edilişinin 28. Yılını resmi törenler ve şenliklerle kutladı.Resmi tatil olan 18 Mayıs günü düzenlenen törenler Anayasa Anıtı Meydanında yapıldı. Tören, Milli Marşın okunması ve Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamdov’un Anayasa ve Bayrak anıtlarına çelenk koymasıyla başladı. Anayasa  ve Milli bayrak, bağımsızlık temellerinin dokunulmazlığını, Türkmen halkının barış, hümanizm ve iyilik ideallerine bağlılığını simgeliyor.

Aşkabat’ta 19 Mayıs kutlamaları

Türkmenistan’ın Başkenti Aşkabat’ta bulunan Atatürk Parkı içindeki Atatürk Anıtı’nın önünde düzenlenen anma programında Büyükelçi Togan Oral, Atatürk Anıtı’na çiçek koyduktan sonra saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı  okundu. Büyükelçi, burada yaptığı konuşmada, 19 Mayıs’ın, en karanlık günlerde bile umudumuzun her zaman var olduğunu hatırlamamıza vesile olan çok önemli bir gün olduğunu belirtti.

BDT Dışişleri Bakanları Konseyi toplandı

Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, Bağımsız Devletler Topluluğu Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısına katıldı. Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov’undönem başkanlığında gerçekleştirilen Video konferans toplantısında COVİD-19 salgınıyla mücadele ve küresel salgının, olumsuz ekonomik ve insani sonuçlarının üstesinden gelmede işbirliği konuları değerlendirildi.Toplantıda BDT ülkelerinin başta BM, AGİT AB AGİK ve DSÖ olmak üzere uluslararası kuruluşlarla işbirliğinin yanı sıra üye ülkelerdeki kurumlar arasında işbirliği öncelikleri ayrıntılı olarak tartışıldı.

Çin-Türkmenistan yeni tren güzergâhı hizmete açıldı

Çin-Türkmenistan arasında transit kargo taşımacılığı için kurulan yeni demiryolu güzergâhında, Çin’in Jinan Nanistasyonundan hareket eden yük treni, Kazakistan sınır istasyonları Horgos, Altınkol ve Bolaşak üzerinden Türkmenistan’ın Gıpcak istasyonuna vardı. Yeni tren güzergâhının ticaret ve ekonomik işbirliği için ek fırsatlar sunması ve kargo akış hacmini artırması bekleniyor.

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ(KKTC)

KKTC’de kısmi sokağa çıkma yasağı sona erdi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Kovid-19 tedbirleri kapsamında 23 Mart’tan itibaren uygulanan kısmi sokağa çıkma yasağı 4 Mayıs’ta sona erdi. Bakanlar Kurulu, okul, kreş, dershane, etüt merkezi gibi yerlerin kapalı kalma süresini 15 Mayıs’a kadar uzattı, tüm toplu etkinlikler de aynı tarihekadar yasak olmaya devam etti. Öte yandan ülkede maske takma zorunluluğu devam ediyor. KKTC’de yaklaşık 2 aydır kapalı olan restoran, kafe, pastane, büfe ve fast fooddükkânları da 11 Mayıs’tan itibaren paket servise başladı.

KKTC Bakanlar Kurulu’ndan Kovid-19 önlemleri

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Kovid-19’la mücadele kapsamında Bakanlar Kurulu’nda alınan yeni kararları açıkladı. Özersay, 30 Haziran’a kadar okullar ve eğitim kurumlarının kapalı kalacağını belirterek, “Bu okul dönemi, eğitim açısından kapanmıştır.” dedi. Özersay, “1 Haziran itibarıyla olağan ikamet yerleri KKTC’de bulunanların tamamı ülkeye giriş yapabilecek ancak bu kişiler 14 gün karantinada kalacak.” dedi. Özersay ayrıca, 1 Temmuz’dan itibaren turistlerin belli koşullarda KKTC’ye gelebileceğini ifade etti. Turistlerin hangi ülkeden geldiğine dikkat edileceğini vurgulayan Özersay, riskin yüksek olduğu ülkelerden geleceklerden PCR testi ve karantina isteneceğini ifade etti.

KKTC’deki son Kovid-19 hastası 11 Mayıs’ta taburcu edildi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde tedavi süreci tamamlanan 83 yaşındaki son Kovid-19 hastası Zekai Gece taburcu edildi.Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesinde tedavisi sona eren Gece, sağlık çalışanlarının alkışları arasında KKTC Başbakanı Ersin Tatar ve Sağlık Bakanı Ali Pilli’nin de katılımıyla uğurlandı.

Kıbrıslı öğretmenler şehit meslektaşları Aykübe’yi MağusaLimanı eşliğinde andı

Türkiye’den KKTC’ye görev için gelen öğretmenler, KKTC’li öğretmenler ve müzik eğitmenleri, şehit meslektaşları Şenay Aybüke Yalçın ve tüm şehitler anısına Mağusa Limanı isimli eseri seslendirdi. Organizasyon için bir klip hazırlanırken, eseri seslendirenlerin performansları, şehit öğretmen Yalçın ve 1943’te 29 yaşındayken öldürülen Kıbrıslı Türk Arap Ali’nin silüeti de klipte yer aldı.

KKTC’de 19 Mayıs kutlamaları

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı düzenlenen etkinliklerle kutlandı. 19 Mayıs etkinliklileri, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun Bayrak Radyo Televizyonundan (BRT) yaptığı ulusa sesleniş konuşmasıyla başladı. 19 Mayıs’ın bir başlangıç olduğuna vurgu yapan Çavuşoğlu, “19 Mayıs 1919 Türk milleti için büyük ve önemli bir dönüm noktasıdır. Çünkü bu tarih Türk milletinin asaleti ile Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde tam bağımsızlığını elde etmek için çıktığı yolda, kazandığı zaferin başlangıç noktasıdır.” dedi.

KKTC Başbakanı Tatar’dan AB dışişleri bakanlarının Doğu Akdeniz açıklamasına tepki

KKTC Başbakanı Ersin Tatar, AB dışişleri bakanlarınca Doğu Akdeniz’deki gelişmelere ilişkin yapılan açıklamaya yazılı olarak tepki verdi. Tatar açıklamasında, “AB’nin hala Rum yanlısı bir tutum izleyerek Kıbrıs Türk halkı ve Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki haklarını görmezden gelmesi ciddi bir vizyonsuzluk ve hukuk tanımazlık göstergesidir.” ifadesini kullandı. AB ve Rumların iddialarının aksine, KKTC ve Türkiye’nin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını kullanarak Doğu Akdeniz’de hidrokarbon arayışlarını sürdürdüğünü vurgulayan Tatar, kimsenin bunu eleştirme veya engelleme hakkı olmadığının altını çizdi.

KKTC Başbakanından DSÖ Genel Direktörüne mektup

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Ersin Tatar, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros AdhanomGhebreyesus’a mektup göndererek, KKTC’nin Kovid-19mücadelesindeki başarıyı anlattı. Tatar, mektubunda vaka ve test sayıları hakkında da Ghebreyesus’e bilgi verdi. Tatarayrıca, KKTC rakamlarının örgütün günlük ve genel raporları içerisinde yer alması için bir kez daha çağrı yaptı. KKTC rakamlarının dahil edilmesinin hem Ada’daki hem de dünyadaki gerçek rakamların aksettirilmesi prensibi temelinde yapılması gerektiğine işaret etti.

Türkiye ve KKTC Arasında İktisadi ve Mali İş Birliği Anlaşması imzalandı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Arasında İktisadi ve Mali İş Birliği Anlaşması”nın Kovid-19 salgınının ekonomide açtığı yaraların hızla iyileştirilmesine destek verecek şekilde, güçlü bir gelecek projeksiyonuyla tasarlandığını söyledi.

KIRIM

Kırım Tatar sürgününün 76. yıl dönümü

Bundan tam 76 yıl önce 18 Mayıs 1944’te, Sovyet lideri Stalin’in kararıyla vatanlarından sürgün edildiler. Kırım Tatarları, çıkarılan gizli bir kararnameyle bir gecede Orta Asya’ya sürüldüler. Çoğunluğu kadın, çocuk ve yaşlıların oluşturduğu Kırım Tatarları, hayvanların taşındığı tren vagonlarına bindirildi. 250 bine yakın Kırım Tatarı, 3 günde Orta Asya’nın farklı bölgelerine ve Sibirya’ya sürgün edildi.Bir kısmı zor şartlardan dolayı yolda, bir kısmı da sürgün edildikleri yerlerde hayatlarını kaybetti.

49 Kırım Tatar aktiviste uyarı kağıdı verildi

Kırım Tatar Kaynak Merkezi, işgalci yönetimin yılın başından bu yana 49 Kırım Tatar aktiviste“toplantılar, mitingler, gösteriler, yürüyüşler ile ilgili yasaların ihlalinin kabul edilemezliği hakkında” başlıklı uyarı kâğıtları dağıttığını bildirdi. Kırım Tatar Kaynak Merkezi, işgalci yönetimin söz konusu faaliyetlerinin, Rus işgaline karşı çıkan Kırım Tatar halkına baskı uygulama girişimlerinden biri olduğunu vurguladı.

Kırım Tatarlarını tanıtacak olan internet sitesi açıldı

Kırım Tatar halkının kültürü, medeniyeti ve tarihi konusunda detaylı bilgilerin yer aldığı İngilizce internet sitesi devletsaray.org” erişime açıldı. Sitenin logosunda, Kırım Hanlığı’nın tarihi başkenti Bahçesaray’daki Hansaraykullanıldı. İnternet sitesinin organizatörleri, sayfada gelecek dönemde “Kütüphane” sekmesinin açılacağını ve Kırım Tatarlarının tarihine ve kültürüne ait materyallerin buraya eklenebileceğini duyurdu.

Türk Ocakları’ndan Kırım Tatarlarına yardım

Türk Ocakları Genel Merkezinin her yıl tertip ettiği “Turaneli’ne Yardım Kampanyası” kapsamında, Ukrayna’nın Herson şehri Geniçesk (Cenişke) bölgesine bağlı Novoaleksiyivka kasabasında yaşayan Kırım Tatarlarına yardım dağıtıldı. Bölgede Türk Ocakları Genel Merkezi tarafından her yıl düzenlenen Ramazan ayı toplu iftar programları, bu yıl yeni tip koronavirüs salgını sebebiyle gerçekleşemedi.

Kırım’a girişleri yasaklanan gazeteciler AİHM’yebaşvurdu

Kırım’ın işgalci yönetiminin baskılarını ifşa ettikleri için yarımadaya girişleri yasaklanan Ukraynalı gazeteci OlenaSavçuk ve fotoğrafçı Alina Smutko, işgalci yönetimin yasa dışı eylemlerini, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) şikâyet etti.

Kırım Tatar sürgünü anıldı

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de 18 Mayıs Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü dolayısıyla anma etkinlikleri düzenlendi. Ukrayna’nın Herson bölgesinde de Kırım Tatar Sürgünü kurbanları anıldı. Bu yıl yapılan anma etkinlikleri dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgını dolayısıyla uygulanan önleyici tedbirler çerçevesinde gerçekleşti. Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York kentinde bulunan Ukrayna’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliğinin binasında, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü kurbanları anısına Kırım Tatar bayrağı asıldı.Türkiye’de yaşayan Uygur aktivistleri temsil eden Türkiye Uygur Hareketi de, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımının 76. yıl dönümünü anlamlı bir mesaj ile andı.Ukrayna-Çekya Sivil Toplum Forumu, Kırım Tatar halkının sürgün edilmesinin yıl dönümü sebebiyle bir basın açıklaması yayımladı. Litvanya’nın başkenti Vilnius’te de Kırım Tatar Sürgünü kurbanları anıldı. Ukrayna’nın Vilnius Büyükelçiliği binası önünde matem kurdeleli Ukrayna ve Kırım Tatar bayrakları göndere çekildi.

Karadağ’da Kırım Tatarları ile ilgili kitap yayımlandı

Karadağ’da Kırım Tatar tarihi hakkında yeni bir kitap çalışması yayımlandı. Ukrayna’nın Podgorica (Karadağ) Büyükelçiliğinin Facebook hesabından yapılan açıklamada, “Kırım Tatar halkı sürgününün kurbanlarını Anma Gününde, Edin Smajlović ve  Bozidar Prorocic tarafından Kırım Tatarlarının tarihi hakkında Karadağ dilinde yazılan “Kırım Tatarları: En başından bugüne kadar” adlı ilk kitap yayımlandı. ” ifadelerine yer verildi.  Büyükelçiliğin açıklamasında, kitabın Karadağ İslam Birliği’nin desteğiyle basıldığı kaydedildi.

Kırımoğlu hakkında yürütülen soruşturma sona erdi

Kırım’da Kremlin kontrolünde yasa dışı faaliyet gösteren Soruşturma Komitesi, Ukrayna Milletvekili, Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğluhakkında yürüttüğü sözde soruşturmanın sona erdiğini açıkladı. Soruşturma Komitesi, Kırımoğlu’nun “Rusya sınırını yasa dışı olarak geçmek”, “Patlayıcı maddelerin satın alınması ve bulundurulması” ve “Ateşli silahların dikkatsizce saklanması ve onların başka bir kişi tarafından kullanılmasına koşullar yaratması” suçlarıyla itham edildiğini kaydetti.

Moskova’da Kırım Tatarları için tek kişilik protestolardüzenlendi

Rusya’nın başkenti Moskova’da, 30 Mayıs’ta “Strateji 30” girişimi aktivistleri tarafından Kırım Tatar siyasi tutsakların serbest bırakılması talebiyle tek kişilik eylemler düzenlendi.Kampanyaya katılan aktivist Vera Lavreşina, yaptığı açıklamada, “1 Haziran Dünya Çocuk Günü, onlar ise geniş ailelere sahip çocukların babalarını alıkoyuyor. Sözde Hizb-ut Tahrir Davası çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatar siyasi tutsakların çoğunun çok sayıda çocuğu var.” dedi.

Kırım’da Kovid-19 vakaları

Salgının başından 31 Mayıs’a kadar Kırım’da 161’i Akyar’daolmak üzere 546 koronavirüs vakası tespit edildi. Hastalığın bulaştığı 294 kişi iyileşirken 14 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. 

IRAK

Türkmenlerden Kerkük’e Türkmen vali çağrısı

Türkmeneli Partisi Yürütme Kurulu Üyesi Timur Beyatlı, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Başbakan Mustafa Kazımi’den Kerkük’e Türkmen vali atamasını istiyoruz.” dedi. Kerkük’te valilik görevinin daha önce Kürtlere ve Araplara verildiğine dikkati çeken Beyatlı, Irak’ta yerel seçimlere kadar Kerkük valiliğinin Türkmenlere emanet edilmesini talep etti.Kerkük’te çoğunluğu teşkil eden Türkmenlerin bu görevi hak ettiklerini belirten Beyatlı, bunun gerçekleşmesi için Irak Meclisindeki Türkmen milletvekillerinin de üzerine önemli görev düştüğünü söyledi.

Irak’ta yeni hükümet güvenoyu aldı

Irak’ta Mustafa Kazımi hükümeti, Irak Meclisinde yapılan oylamada güvenoyu alarak resmileşti. Kazımi hükümetinde, Türkmen bakan bulunmaması Irak Türkmenlerinden büyük tepki gördü. Erşat Salihi, güvenoyu verildikten sonra sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, Her zaman olduğu gibi, Irak hükümetinde yine Türkmenlere bakanlık verilmedi. Bağdat’taki siyasetçiler, Kazımî’nin hükümetinde Türkmenlerin olmaması hakkında anlaştı. Türkmen vekillerin birleşmesi çok kimseleri kızdırmış oldu. Bizim parçalanmamızı istiyorlar.” ifadelerini kullandı.

DİĞER

Türk Dünyasında Ramazan Bayramı

Salgın nedeniyle camilerde bayram namazının kılınmadığı Kazakistan’da bayram kutlamaları evlerde yapıldı. Başkent Nur Sultan sokaklarında ve halka açık alanlarda kalabalık gözlemlenmedi.

Balkan ülkeleri Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ, Hırvatistan, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk’ta yaşayan Müslümanlar, Kovid-19 tedbirleri kapsamındaki kurallar çerçevesinde, Ramazan Bayramı namazı için camilere akın etti. Sosyal mesafe kuralına uygun kılınan bayram namazı, Kosova ve Slovenya’daki camilerde ise kılınmadı. Bu arada, Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosluğunda düzenlenen geleneksel halka açık bayram tebriği salgına karşı alınan tedbirler nedeniyle bu yıl yapılmadı. Cami bulunmayan başkent Atina ve Selanik’te ise, salgın nedeniyle bu yıl devlet tarafından toplu namaz için özel alanlar tahsis edilmemesi nedeniyle bayram namazları kılınmadı. Bulgaristan’da da bir milyona yakın Müslüman, salgın önlemleri nedeniyle bayram namazını açık alanlarda kıldı.

Dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 nedeniyle olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağının sona erdiği Gürcistan’ın başkenti Tiflis’teki Müslümanlar, bayram namazını Tiflis Cuma Camisi’nde kıldı. Batı Trakya’da yaşayan Müslüman Türk azınlığı da, bayram namazını Kovid-19 tedbirlerine ilişkin yönetmelik uyarınca hazırlanan bazı camilerde kıldı.

Kırgızistan’da Kovid-19 tedbirleri kapsamında ibadethaneler ve meydanlarda bayram namazı kılınmazken Müslümanlar, Ramazan Bayramı’nı evlerinde kutladı.

Türkmenistan’da Ramazan Bayramı büyük coşkuyla kutlandı. Başkent Aşkabat’ta Sabahın erken saatlerinde halk camileri doldurdu. Çok sayıda kadın ve çocuk da  bayram namazına katıldı.

Sırbistan’da OHAL kaldırıldı

Sırbistan’da Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında 15 Mart’ta ilan edilen olağanüstü hal 6 Mayıs itibariyle kaldırıldı.OHAL’in kaldırılmasıyla kısmi sokağa çıkma yasağı uygulaması da sona ererken, ordu mensuplarının da artık Kovid-19 ile mücadele kapsamında sokaklardaki görevi sona erdi. Öte yandan, sosyal mesafeye uyulması ve maske ile eldiven takılması zorunluluğu getirilirken, 50’den fazla insanın bir araya gelmesi meclis kararıyla yasaklandı.

Sırbistan’da ertelenen seçimler, 21 Haziran’da yapılacak

Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, 26 Nisan’da yapılması planlanan ancak Kovid-19 tedbirleri çerçevesinde ertelenengenel ve yerel seçimlerin 21 Haziran Pazar günü gerçekleşeceğini duyurdu. Sırbistan’da son olarak 2016’da yapılan genel seçimi, Vucic’in genel başkanlığını yaptığı Sırp İlerleme Partisi (SNS) kazanmıştı.

Macaristan, Türk Konseyi’nin ortak yatırım fonuna katılma kararı aldı

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyinin (Türk Konseyi) ortak yatırım fonu kurma kararı aldığını ve buna ülkesinin de katılacağını açıkladı.

Tacikistan’da Kovid-19’dan ilk ölüm

Tacikistan’da yeni tip koronavirüsten ilk iki ölümün 2 Mayıs’ta gerçekleştiği bildirildi. Tacikistan’da ilk vakanın 29 Nisan’da tespit edildiği açıklanmıştı.

Gürcistan’da 9 Mayıs Zafer Günü kutlandı

Başkent Tiflis’in merkezinde yer alan Vake Parkı’ndaki Meçhul Asker Anıtı’nın önünde düzenlenen kutlama programına, salgın nedeniyle İkinci Dünya Savaşı gazileri katılamadı. Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, Başbakanı Giorgi Gakharia ile Parlamentosu Başkanı ArçilTalakvadze, ayrı ayrı parka gelerek Meçhul Asker Anıtı’na çelenk bıraktı.

Bulgaristan’da OHAL sona erdi

Bulgaristan’da Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında 13 Mart’ta ilan edilen olağanüstü hal 13 Mayıs’ta sona erdi.Hükümete bağlı Kriz Masasının önerisiyle hayvanat bahçeleri, sinema, tiyatro, kütüphane, müze, galeri, otel, park ve spor tesisleri yeniden hizmete açıldı. Bulgaristan’da AB dışından gelenlere ülkeye giriş yasağı ise devam ediyor, AB vatandaşları da ülkede kalacağı adresini beyan ederek, 14 günlük polis denetimli karantina altına alınıyor.

YTB’nin yardım eli 14 ülkede 165 bin 559 vatandaşa ulaştı

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında, “Diaspora Kovid-19 Destek ve İş Birliği Programı”yla 14 ülkede 165 bin 549 kişinin ihtiyaçlarını karşıladı. Bu bağlamda, gıda paketleri, kira, elektrik ve gaz faturaları desteği, hijyen ürünleri, maske ve koruyucu ekipman üretimi ile eğitim ve medya içeriği oluşturma alanlarına kadar geniş yelpazede mali destek sağlandı. YTB, ramazan ayının gelmesiyle de iftar ve sahurlar için kumanyalar hazırlattı. Öte yandan, bakım evleri ve yalnız yaşayan yaşlı vatandaşlar ziyaret edildi ve bu ziyaretlerde 9 bin 107 hediye takdim edildi.

TİKA Litvanya’daki Kırım ve Karay Türklerini unutmadı

TİKA, Litvanya’da yaşayan özellikle yaşlı ve ihtiyaç sahibi Kırım ve Karay Türklerine yardımda bulundu. Yaklaşık 1000 kişinin faydalandığı Gıda Destek Programı, Türkiye’nin Vilnius Büyükelçiliği iş birliğinde 19-20-21 Mayıs’ta gerçekleştirildi. Kırım ve Karay Türkleri, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ile ramazan ayının aynı tarihlere denk geldiği günlerde yapılan dağıtımlarda Türkiye’den ve TİKA’dan gelen bu destekten dolayı memnuniyet ve şükranlarını ifade etti.

Bosna Hersek şehitlerini andı

Bosna Hersek İslam Birliğinin 23 Ocak 1995’te aldığı kararla Ramazan Bayramı’nın ikinci günü Şehitler Günü olarak kabul edilmişti. Bu günde de ülke genelindeki şehitliklerde anma programları düzenlendi. Bosna Hersek’te 1992-1995 yılllarında yaşanan savaşta, ülkelerinin bağımsızlığı için canlarını feda eden binlerce şehit dualarla anıldı.

TİKA Moğolistan tarımına destek sağladı

TİKA, Moğolistan’ın Hentii vilayetinde 250 tonluk yer altı sebze deposu inşa ederek, 500 üyeli “Hentii Sebze Yetiştiricileri Kooperatifi”ne destekte bulundu. Hentiivilayetinde, toplam 90,2 bin hektar alanda tarımsal faaliyet yapıldığı, 400-500 hektar alanda patates, soğan, kabak, havuç, turp ve şalgam gibi sebzeler yetiştirildiği belirtildi.

Bulgaristan’da 9 Mayıs Avrupa Günü kutlamaları

Avrupa Birliği’ne 2007’de katılan Bulgaristan’da 9 Mayıs Avrupa Günü çeşitli etkinliklerle kutlandı. Cumhurbaşkanı Rumen Radev ve Yardımcısı İliyana Yotova başkent Sofya’daki Meçhul Asker Anıtı’na çelenk koydular. Ardından Cumhurbaşkanlığı önünde ulusal marş ile AB marşları eşliğinde Bulgaristan ve AB’nin bayrakları yükseltildi.

Srebrenitsa Anma Merkezi Soykırımı İnkâr Raporu yayımladı

Bosna Hersek’te faaliyet gösteren Srebrenitsa Anma Merkezi, 1995 yılında ülkenin doğusundaki Srebrenitsa ve civarında 8 binden fazla Boşnak sivilin katledildiği SrebrenitsaSoykırımı’na ilişkin “Soykırımı İnkâr Raporu” yayımladı.Srebrenitsa Anma Merkezi Müdürü Emir Suljagic,“Soykırım konusunda bilinci artırmak amacıyla yeni bir sorumluluk aldık. Bu rapor da bu sorumluluğun ilk adımı.” ifadelerini kullandı. Rapordaki tüm verilerin gerçek olduğunu vurgulayan Suljagic, “Rapor, kesinlikle Sırp halkını hedef almamaktadır. Raporda soykırımı inkâr eden, savunan kişi ve kurumlardan söz edilmektedir.” dedi. Boşnakça ve İngilizce yayımlanan raporda, Bosna Hersek’teki savaş, yapılmaya çalışılan etnik temizlik, işlenen savaş suçları ve savaşın ardından Bosna Hersek Mahkemesinde ve Lahey’deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinde (ICTY) görülen davalar da anlatıldı.

Girit’in iadesi için dava açılacak

Mavi Vatan doktrinin ardından Girit’in hukuki statüsü ve Ege adaları yeniden gündeme geldi. 30 Mayıs 1913 Londra Anlaşması ile Girit’in dörtte üçünün Türkiye’ye verildiği, Yunanistan’ın ise anlaşmalara aykırı olarak adanın tamamını işgal ettiği yönündeki iddialar, uluslararası mahkemelere taşınmaya hazırlanıyor. Türk Dünyası Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, hukuken Türkiye’ye ait olduğunu düşündükleri 12 Ada, Libya, Musul – Kerkük, Kırım, Batı Trakya ile ilgili de uluslararası boyutta davalar açılacak. Dava sürecini ve amaçlarını değerlendiren İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Topsakal, Doğu Akdeniz’de ve Ege’de uluslararası hukuku çiğneyen komşular olduğunu bunların başında da Yunanistan’ın geldiğini söyledi.

Dağıstan’da Kovid-19 vakaları hızla artıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kovid-19 kaynaklı hasta ve ölü sayısının resmi rakamların üstünde olduğu iddialarının artması üzerine Dağıstan’daki durumla ilgili yetkililerle video konferans yoluyla toplantı yaptı.Dağıstan’daki Kovid-19 durumunun zorlaştığına dikkati çeken Putin, “Dağıstan’da durum zor ve acil önlemlerin alınmasını gerektiriyor.” dedi. Rusya Koronavirüs Enfeksiyonu Kontrol ve Önleme Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Dağıstan Cumhuriyeti’nde toplam vaka sayısı 3 bin 460, ölü sayısı ise 29 olarak açıklandı.

Bosna’daki savaşın sivil kurbanları anıldı

Bosna Hersek’te 2012’den beri düzenlenen Beyaz Kurdele Günü etkinlikleri kapsamında, başkent Saraybosna’daki anma programı, Skenderija Köprüsü’nde yapıldı. Bosna’daki savaşın başladığı 1992’de Prijedor şehri ve civarında kollarına bağladıkları beyaz kurdele ve evlerine astıkları çarşaflarla tespit edildikten sonra Sırplar tarafından katledilen sivil kurbanlar, Beyaz Kurdele Günü’nde anıldı.

Kosova’da 19 Mayıs dijital ortamda kutlandı

Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Prizren Şubesi Gençlik Kollarınca, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla dijital ortamda kutlama programı düzenlendi.

TİKA’dan Moğolistan’a temiz su desteği

Yaklaşık 100.000 nüfusa sahip Moğolistan’ın Darhan ilinde 40.000 kişi çadır mahallelerinde yaşıyor. Bu mahallelerde yaşayanların en büyük sıkıntısı temiz su kaynaklarına ulaşımsorunu. TİKA tarafından bölge halkının temiz suya erişim zorluklarının giderilmesi amacıyla Darhan’da modern içme suyu deposu inşa edildi.

Avrasya Türkologları Sözlüğü’nün 2. Cildi yayınlandı

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY ve Türk Tarih Kurumu, Avrasya Türkologları “Kazakistan ve Kırgızistan Türkologları”nın Biyobibliografik Sözlüğünün ikinci cildini yayınladı. 2011 yılında TÜRKSOY tarafından başlatılan çalışma kapsamında Prof. Dr. Aleksandr Kolesnikov ve Dr. İlyas Kamalov’un hazırladığı, Rusya Türkologlarını kapsayan eserlerin devamı niteliğinde olan eserde tarih, dil, edebiyat, arkeoloji ve sosyoloji alanlarında eser veren 340 bilim insanı yer alıyor.

Ukrayna’nın BM Daimi Temsilcisinden Putin’e Kırım eleştirisi

Ukrayna’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Sergiy Kislitsa, Kırım Tatar halkının Stalin rejimi tarafın sürgün edilmesi ve soykırıma uğramasının 76. yıl dönümünü andı. Ukrayna’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Sergiy Kislitsa yaptığı açıklamada, “Putin işgal ettiği Kırım’da yeniden zulüm ve baskı kampanyasını başlattı. O, Kırım’ın işgalini pekiştirmek için Stalin’in yöntemlerini kullanıyor.” diye bildirdi. 

Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir