AAE- TÜRK DÜNYASI RAPORU Kasım 2019
AZERBAYCAN
Azerbaycan’dan Türkiye’nin terörle mücadelesine destek
Azerbaycan Savunma Bakanı Orgeneral Zakir Hasanov, 12. Azerbaycan-Türkiye Yüksek Düzeyli Askeri Diyalog Toplantısı’na katılmak üzere Bakü’de bulunan Genelkurmay İkinci Başkanı Korgeneral Metin Gürak başkanlığındaki heyeti kabul etti. Hasanov, görüşmede, ülkesinin savunma kapasitesini artırmak için Türkiye ile askeri iş birliğini genişlettiğini, bunun da bölgede istikrarın sağlanmasında kilit rol oynadığını söyledi. Hasanov, ayrılıkçılıkla mücadele eden ülke olarak “Azerbaycan’ın Türkiye’yi tam desteklediğini” belirtti. Toplantıda Türkiye ile Azerbaycan arasındaki 2020 askeri iş birliği faaliyet planı da belirlendi.
Azerbaycan’dan Rusya’ya Dağlık Karabağ notası
Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Rusya’nın Bakü Büyükelçisi Mihail Boçarnikov bakanlığa çağrıldı ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Halef Halefov tarafından kendisine nota verildi. Notada, işgal altındaki Azerbaycan topraklarının sözde yöneticilerinin Rusya’ya gitmesi, orada bazı Rus uzmanlar ve fikir merkezlerinin temsilcileriyle görüşmesinin provokatif nitelik taşıdığı, Rusya’nın da ara bulucularından biri olduğu müzakere sürecine darbe vurduğu kaydedildi.
Ahıska Sürgünü’nün 75. yılında Azerbaycan’da anma etkinliği düzenlendi
Azerbaycan’da, Ahıska Türklerinin ata yurtlarından sürgün edilişinin 75. yıl dönümü dolayısıyla Vatan Derneğince Saatlı ilinin Nesimikend köyünde anma etkinliği düzenlendi. Her bir Ahıska Türkü’nün vatana dönmek için çalışması gerektiğini vurgulayan Vatan Derneği Başkanı İsmayıl Rahimov, “En azından dedelerimizin mezarını ziyaret etmek için vatanımıza gitmeliyiz. Türk dünyasında iyileşmeyen çok yara var. Ahıska da o yaralardan biri. Azerbaycan ve Türkiye devletleri bizi destekliyor. Bu iki devletten gördüğümüz desteği kimseden görmedik.” ifadelerini kullandı.
Azerbaycan’ın “Devlet Bayrak Günü”
Azerbaycan’ın başkenti Bakü’nün ünlü tarihi ve mimari yapıları, “Devlet Bayrak Günü” dolayısıyla Azerbaycan bayrağının renklerine büründü. Bakü’nün sokak ve caddelerindeki tüm monitörlerde gün boyunca, dalgalanan Azerbaycan bayrakları gösterildi. Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçiliğinde de “9 Kasım Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Devlet Bayrağı Günü” çerçevesinde resim sergisi açıldı. Mavi, kırmızı ve yeşil olmak üzere 3 renkten oluşan Azerbaycan bayrağı, 9 Kasım 1918’de Azerbaycan Cumhuriyeti hükümet toplantısında kabul edildi. Ülkede, 2009’daki Cumhurbaşkanı kararnamesiyle 9 Kasım, “Devlet Bayrak Günü” ve resmi tatil ilan edildi.
Dünya Dini Liderleri Bakü Zirvesi
Azerbaycan’ın ev sahipliği yaptığı Dünya Dini Liderleri 2. Bakü Zirvesi sona erdi. Bakü Kongre Merkezinde Azerbaycan Kafkas Müslümanları İdaresi (KMİ) öncülüğünde düzenlenen toplantının açılışına 70’ten fazla ülkeden yaklaşık 500 din ve devlet adamı katıldı. Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başlayan etkinlikle terörizm, saldırganlık, yabancı düşmanlığı, İslamofobi, antisemitizm ve Hristiyan fobisine karşı dini liderlerin, hükümet yetkilileri, bilim adamları ve kanaat önderlerinin ortak faaliyetinin önemi üzerine tartışmalar yaptı.
Türkiye’nin Bakü Büyükelçiliğinden Ahıska Türklerine sağlık ve gıda yardımı
Türkiye’nin Bakü Büyükelçiliği heyeti, Azerbaycan’ın Saatlı ilinde yaşayan Ahıska Türklerini sağlık muayenesinden geçirdi ve bölge halkına gıda yardımında bulundu. Türkiye-Azerbaycan İş Adamları ve Sanayiciler Birliğinin (TÜİB) organize ettiği gezi kapsamında, Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral ve beraberindekiler köyün girişinde Ahıska Türklerinin sürgün edilişinin 75. yılı anısına 75 fidan dikti.
Bakü’de “5. Türk Filmleri Haftası” düzenlendi
Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen 5. Türk Filmleri Haftası, yönetmen Şükrü Alaçam’ın “Locman” filminin gösterimiyle başladı. Büyükelçi Erkan Özoral Türk filmlerinin Azerbaycan’da gördüğü ilgiden memnun olduklarını belirtti.
TTK Başkanı Turan’a Azerbaycan’da fahri doktora verildi
Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Refik Turan’a Azerbaycan Milli İlimler Akademisi (AMİA) Tarih Enstitüsü tarafından “fahri doktora” unvanı tevdi edildi. AMİA Tarih Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Yakup Mahmudov, ilmi çalışmalarının yanı sıra iki ülke arasındaki akademik ilişkilerin gelişmesine sunduğu katkılardan dolayı Turan’a fahri doktora unvanı verildiğini duyurdu. Turan’ın çok büyük tarihçi olduğunu vurgulayan Mahmudov, o göreve geldikten sonra Türkiye ve Azerbaycan tarih enstitüleri arasındaki ilişkilerin daha da geliştiğini belirtti.
Türkmenistan ile Azerbaycan arasında fiber optik iletişim hattı için anlaşma
Türkmenistan ve Azerbaycan İletişim Kurumları Hazar Denizi’nin altından Trans-Avrasya Superenformasyon Kablo Anahattı (TASIM) yapımı için anlaştı. Türkmenistan’ın Hazar’a kıyı Türkmenbaşı bölgesi ile Azerbaycan’ın Siyezen kıyı kentini birbirine bağlayacak olan fiber optik iletişim hattının, Asya ile Avrupa arasındaki telekomünikasyon transit rotalarını da iyileştirmesi bekleniyor.
KAZAKİSTAN ??
Kazakistan’da “KazOil 2019” Uluslararası Konferansı düzenlendi
Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da 12 ülkeden 200’ün üzerinde yağlı tohum üretimi ve işletmeciliği alanında faaliyet gösteren delegenin katılımıyla “KazOil 2019” Uluslararası Konferansı yapıldı. Bu yıl üçüncü kez düzenlenen etkinlikte, Kazakistan’da yağlı tohum sektörünün geliştirilmesi, geleceği ve tehditleri konuları tartışıldı.
Kazakistan’da Uluslararası Mücevher Fuarı açıldı
Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da 33. Uluslararası Mücevher Fuarı “Aru 2019” düzenlendi. “Aru 2019″da, Kazakistan, Türkiye, Özbekistan, Rusya, Polonya, Gürcistan ve Ermenistan’dan mücevher firmaları yer aldı. Firmalar, altın ve gümüşten yapılan takı ürünlerini sergiledi.
Türkiye ile Kazakistan’dan uzay alanında iş birliği
Türkiye ve Kazakistan, Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 11. Dönem Toplantısı Protokolü’nde mutabık kalınan 65 eylem planına ilave olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vurguladığı uzaya insanlı veya insansız erişim dahil olmak üzere uzay ve havacılık teknolojileri alanında iş birliği yapma konusunda anlaşmaya vardı. Ayrıca, iki ülke arasında tercihli ticaret anlaşması imzalanması ve bu anlaşmanın imzalanmasının ardından Kazakistan Türk Ticaret Merkezi açılması konusunda anlaşma sağlandı.
Türkiye ile Kazakistan arasında üç yeni anlaşma
Türkiye ile Kazakistan arasında ekonomi, yük taşımacılığı ve helal akreditasyon alanında anlaşmalar imzalandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Kazakistan Başbakanı Askar Mamin eş başkanlıklarında, Türkiye-Kazakistan Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 11. Dönem Toplantısı neticesinde Türkiye ve Kazakistan arasında 3 alanda anlaşmaya varıldı. Helal Akreditasyon Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı ve Yeni Sinerji Ortak Ekonomi Programı 2019-2020 Eylem Planı da Ticaret Bakanı ve Kazakistan Ulusal Ekonomi Bakanı tarafından imzalandı.
Nazarbayev’den Putin ve Zelenskiy’e ara buluculuk önerisi
Kazakistan kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Ukrayna krizinin çözümüne ilişkin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’e ara buluculuk önerisinde bulunduğunu söyledi. Jeopolitik savaşların arttığını belirten Nazarbayev, “Lider güçler arasındaki çatışma otomatik olarak Avrasya’daki birçok sıcak noktaya taşınıyor ve Suriye ile Ukrayna’daki krizlerin barışçıl çözüm sürecini zorlaştırıyor.” dedi.
Türkiye’den Kazakistan’a 10 bin Türkçe kitap bağışı
Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM), “Türk dünyası kütüphanelerine kitap bağışı ve kitap en sağlam köprüdür” projesi kapsamında Kazakistan’a 10 bin Türkçe kitap bağışladı. İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız, Kazakistan’ın Latin alfabesine geçiş sürecinde bu Türkçe kitapların önemine işaret ederek, “Çünkü Latin alfabesindeki dil birlikteliğimiz daha da ilerleyecek. Kazakça ile Türkçe yüzde 40 birbirine benziyorsa, bazı harfleri ortadan kaldırırsak bu yüzde 50’lilere ulaşacaktır.” diye konuştu.
Kazakistan’da “Türk Filmleri Haftası” düzenlendi
Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da “Türk Filmleri Haftası” etkinliği, “Uzun Hikaye” filminin gösterimiyle başladı. Filmi, Türkiye’nin Nur Sultan Büyükelçisi Nevzat Uyanık’ın yanı sıra Kazakistan Parlamentosu milletvekilleri, Türk diplomatlar da izledi. YEE Nur Sultan Müdür Vekili Almagül İsina, Kazakistan’da Türk dizi ve filmlerine büyük ilgi olduğuna belirterek, “Bu ilgiyi dikkate alarak bu etkinliği yapıyoruz. İki ülke arasındaki kültürel bağların güçlenmesi ve derinlemesine katkı sağlamayı amaçlıyoruz.” dedi. “Türk Filmleri Haftası”, “Selvi Boylum Al Yazmalım” filminin gösterimiyle sona erdi.
Kazakistan ve Azerbaycan’ı bağlayan fiber optik iletişim hattı inşaatı başladı
Hazar Denizi’nin altından geçen ve Kazakistan ile Azerbaycan’ı bağlayan fiber optik iletişim hattı inşaatı başladı. Avrupa ile Asya arasında dijital telekomünikasyon koridorunu oluşturacak proje kapsamında, Hazar Denizi’nin altına 380-400 kilometre uzunluğunda kabloların döşenmesi planlanıyor. Kablolar, Kazakistan’ın Transtelecom ve KazTransCom, Azerbaycan’ın AzerTelecom firmaları tarafından döşenecek. Projenin, 2021 yılında tamamlanması bekleniyor.
Kazakistan’da 17. Uluslararası Eğitim ve Bilim Fuarı düzenlendi
Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da 17. Uluslararası Eğitim ve Bilim Fuarı kapılarını açtı. Fuara katılanlardan Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Rektör Danışmanı Yedil Tölegenov, üniversitede 17 ülke, 41 milletten öğrencinin eğitim aldığını ve Türkiye’den 200’den fazla öğrenci bulunduğunu söyledi. Üniversitenin Kazakistan’da uluslararası statüye sahip tek eğitim kuruluşu olduğuna dikkati çeken Tölegenov, Kazakça, Türkçe, İngilizce ve Rusça eğitim verildiğini dile getirdi.
Kazakistan’da Türk yazısının deşifre edilmesinin 126. yıl dönümü etkinlikleri
Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da eski Türk yazısının deşifre edilmesinin 126. yıl dönümü münasebetiyle etkinlik düzenlendi. Türk yazısının ilk kez deşifre edildiği 25 Kasım’ın tüm Türk Cumhuriyetlerinde kutlanması arzusunu dile getiren Ulu Budun Derneği Başkanı Meruert Kurmangaliyeva, “Gelecek yıl bu tür etkinliklerinin tüm Türk halkları tarafından da kutlanacağını umuyoruz.” ifadesini kullandı. Türk yazısı, ilk kez 25 Kasım 1893’te Danimarkalı dilbilimcisi Wilhelm Thomsen tarafından deşifre edilmişti.
Kazakistan’da, ilk kez Türk Dünyası Genç Parlamenterler Toplantısı yapıldı
Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da “Gençlerin değerleri ve parlamenterlerin dayanışması” konulu “Türk Dünyası Genç Parlamenterler Toplantısı”nın ilki yapıldı. Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) ile Kazakistan Meclisi tarafından, meclis binasında düzenlenen toplantıda, TÜRKPA Genel Sekreteri Altınbek Mamayusupov, yaptığı konuşmada, küresel eğilim ve tehditler fonunda Türk dili konuşan ülkelerin gençlerinin çeşitli alanlarda çabalarının birleştirilmesine ihtiyaç olduğunu belirtti.
AB’den Orta Asya ülkelerinde 28 milyon avro değerinde proje
Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da düzenlenen “Orta Asya’nın Gelişmesi Adına Entegrasyon Sürecinin Güçlendirilmesi” temalı bölgesel konferansta, Avrupa Birliği’nin (AB) Orta Asya’da uygulayacağı 28 milyon avro değerindeki projelerin tanıtımı yapıldı. AB’nin Nur Sultan Büyükelçisi Carlson, “Uygulamasına bugün başlayacağımız programlardan çok şey bekliyoruz. Orta Asya ülkelerinin kendi ekonomilerini çeşitlendirme ve rekabet gücünü artırma konusuna ne kadar ciddi yaklaştıklarının farkındayız.” dedi. AB’nin Orta Asya ülkelerindeki projelerinin, Avrupa Konseyi, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ve Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) tarafından uygulanması bekleniyor.
ÖZBEKİSTAN ??
ŞİÖ ülkeleri hükümet başkanları Özbekistan’da toplandı
Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Taşkent’te bulunan Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) üyesi ülkelerin hükümet başkanları ile görüştü. Açıklamaya göre, görüşmelerde ülkeler arasındaki iş birliği ile tarafları ilgilendiren güncel meseleler ele alındı. Özbekistan Başbakanı Aripov, burada yaptığı konuşmada, örgüt üyelerini, Aral Gölü’nün kurumaması için mücadeleye çağırdı. Kazakistan Başbakanı Askar Mamin, ŞİÖ Bankası ve Kalkınma Fonu’nu oluşturma sürecinin hızlandırılması gerektiğini belirterek, örgüt içi ticari ilişkilerde ulusal para birimlerinin kullanımının teşvikine ilişkin yol haritasının hazırlanmasını önerdi.
Türk uzmanlar Özbek askerlere terörle mücadele eğitimi verdi
Özbekistan Savunma Bakanlığı Basın Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Özbekistan Savunma Bakanlığı ile Türkiye Genelkurmay Başkanlığı arasındaki iş birliği planı çerçevesinde, Türk uzmanlar ülkenin kuzeyindeki Karakalpakistan bölgesinde bulunan Nukus askeri eğitim alanında Özbek askerlere terörle mücadele eğitimi düzenledi. Bir ay süren eğitimin ardından Özbek askerlere katılım sertifikaları törenle teslim edildi. Törenin sonunda Türk askeri uzmanlara geleneksel Karakalpak giysisi olan “çapan” ve “kalpak” hediye edildi.
Özbekistan, Çin yapımı füzeyi tatbikatta denedi
Özbekistan, “Açık Gökyüzü” adıyla düzenlenen eğitim tatbikatında, Çin yapımı hava savunma sistemi olan FD-2000 uzun menzilli uçaksavar füzesini denedi. Füze, hedef alınan havadaki insansız hava aracını başarılı bir şekilde imha etti.
Özbekistanlı Türkiye Mezunları Taşkent’te buluştu
Türkiye mezunu Özbekistanlılar, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) “Türkiye Mezunları Programı” kapsamında Taşkent’te buluştu. Özbekistan’da ilk defa düzenlenen “Türkiye Mezunları Buluşması” programı çerçevesinde farklı dönemlerde Türkiye’de çeşitli üniversitelerde lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerinde eğitim alarak ülkelerine dönen mezunlar bir araya geldi.
25.Taşkent Uluslararası Turizm fuarı
‘Tarihi ipek yolu üzerinde Özbekistan’ sloganıyla Taşkent’te başlayan fuar ilk gününde yoğun ilgi gördü. Turizm Komitesi Başkanı Abdulaziz Akulov ” 3 gün sürecek etkinlikte tüm görevli arkadaşlarla Özbekistan’ın tanıtımını en iyi şekilde gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. 3 bin 500 yıllık tarihi ile Özbekistan kadim bir medeniyete sahip. Türk kardeşlerimiz bu süreçte bize çok yardım etti. TRT’ye zengin tarihimizi dünyaya anlattığı için çok minnettarız.’’ dedi. Fuar kapsamında, ziyaretçiler dünyaca ünlü şehirleri Hiva, Buhara, Semerkant; eşsiz doğa güzellikleriyle Fergana Vadisinin zenginliklerini görme fırsatı buldu.
Özbekistan’da Yabancı Yatırımcılar Konseyi kurulacak
Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (AİKB) iş birliğinde Yabancı Yatırımcılar Konseyinin oluşturulmasına ilişkin kararı imzaladı. Konsey, AİKB iş birliğinde Özbekistan’daki yatırım ortamını daha da iyileştirmek, ekonominin öncelikli sektörlerini doğrudan yabancı yatırım yapılmasını artırmak, uluslararası çağdaş deneyimleri dikkate alarak yenilikçi süreçleri geliştirmek amacıyla oluşturuluyor.
Özbekistan’dan Afganistan’a insani yardım
Özbekistan Devlet Demir Yolları İşletmesinden yapılan açıklamaya göre, Özbekistan Gençleri Uluslararası Birliğince “Barış için” ismiyle organize edilen yardım kampanyası sonucunda elde edilen kitap, giysi, spor aletleri ve diğer eşyalardan oluşan insani yardım Afganistan’a gönderildi. Afgan yetkililerince teslim alınan insani yardımlar, Afganistan’daki yetim ve zorlu koşullarda yaşayan Özbek asıllı gençlere ulaştırılacak.
Türk uzmanlardan Özbek görevlilere uluslararası helal standartları eğitimi
Türk Standartları Enstitüsü (TSE), Özbek görevliler için uluslararası helal standartları eğitim semineri düzenledi. Özbekistan Standartları Enstitüsüyle iş birliğinde düzenlenen seminerde, TSE’de görevli Türk eğitmenler Özbekistan’ın çeşitli vilayetlerinde bulunan resmi ve özel kuruluşların kalibrasyon laboratuvarlarında görevli 35 uzmana, uluslararası helal standartları, helal gıda ve gıda güvenliği konularında 5 gün süren bir eğitim verdi. Seminerin ardından kursiyerlere sertifikalarını takdim etti.
Türk uzmanlardan Özbekistanlı doktorlara “çocuklara ileri yaşam desteği” eğitimi
TİKA desteğiyle Sağlık Bakanlığı ve Türkiye’deki çeşitli üniversitelerde görevli 5 Türk uzman Özbekistan’ın Karakalpakistan bölgesindeki çeşitli hastanelerde görev yapan pediatri, neonatoloji, çocuk cerrahisi ve anestezi alanında uzman doktorlara “Çocuklara ileri yaşam desteği” eğitim semineri düzenledi. Eğitim seminerine 76 doktor katıldı. 4 gün süren eğitim seminerlerinin ardından sertifika töreni düzenlendi.
Özbekistan’da “Modern çatışmalarda Türk Silahlı Kuvvetlerinin saha tecrübesi” konferansı düzenlendi
Türk askeri uzmanlar Özbekistan Silahlı Kuvvetler Akademisi öğrencilerine “Modern Çatışmalarda Türk Silahlı Kuvvetlerinin Saha Tecrübesi” konferansı verdi. Konferans, iki ülke savunma bakanlıkları arasındaki iş birliği planı kapsamında gerçekleştirildi. Türk uzmanlar dünyada ve bölgede askeri-siyasi durum, Orta Asya’daki bölgesel iş birliği ve günümüzdeki çatışmalarda Türkiye Silahlı Kuvvetlerinin askeri tecrübesi, askeri eğitimlerde orduyu yönetme tekniği ve askeri hazırlık sistemini geliştirmeye ilişkin bilgilerini paylaştı.
Özbekistan’ın Hive şehri 2020 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçildi
Türk dünyasının 2019 Kültür Başkenti Kırgızistan’ın Oş şehrinde düzenlenen TÜRKSOY Kültür Bakanları Daimi Konseyi 37. Dönem Toplantısı sona erdi. Kırgızistan Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanı Azamat Camankulov, toplantının kapanış oturumunda, Özbekistan’ın Hive şehrinin oy birliği ile “2020 Türk Dünyası Kültür Başkenti” seçildiğini duyurdu.
Orta Asya ülkeleri Cumhurbaşkanları 2. İstişare Toplantısı
Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te Mirziyoyev’in başkanlığında düzenlenen Orta Asya Ülkeleri Cumhurbaşkanları 2. İstişare Toplantısı’nda konuşan, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, “Orta Asya, her zaman zengin kültürel, tarihi mirası ile Avrupa, Orta Doğu, Güney ve Doğu Asya’yı bağlayan ender bir köprü olmuştur.” dedi. Toplantıda Orta Asya ülkeleri arasındaki siyasi, ticaret, ekonomik, ulaştırma, lojistik, kültürel ve diğer alanlardaki işbirliğinin yanı sıra bölgesel güvenlik ve Afganistan’daki durumla ilgili konular da ele alındı. Nursultan Nazarbayev de, 15 Mart’ın Orta Asya Günü olarak kutlanması önerisinde bulundu.
Özbekistan’da Göktürk’lere ait mezar bulundu
Özbekistan’ın başkenti Taşkent’in kuzey doğusunda Tanrı Dağlarının batı ucunda yer alan dağlık bir bölgede bin metre yükseklikte 6. veya 7. yüzyıllara ait Göktürk mezarı bulundu. Özbekistan Bilimler Akademisi, bulunan mezar alanının yağışlar ve mevsim değişiklikleri nedeniyle ortaya çıktığını belirtti. İncelemeler sonucunda, birkaç iskelet kafası, çanak çömlek, demir hançer, bıçak, üzengi, birkaç toka ve demir eritilen bir fırının parçası bulundu.
KIRGIZİSTAN ??
Kırgızistan’da uranyum madenciliğine yasak geliyor
Kırgızistan Meclisi, uranyum ve toryum yataklarının araştırılması ve çıkarılmasını yasaklama kararı aldı. Cumhurbaşkanının yasayı onaylaması halinde, ülkede uranyum yataklarının keşfi, incelenmesi ve çıkarılması için daha önce verilen lisanslar da iptal edilecek. Kırgızistan hükümetinin 2010’da verdiği işletme ruhsatı ile 2016’da ruhsatını uranyum üretimine çeviren ‘YurAsya Kırgızistan’ adlı Kanada-Kırgızistan ortaklığındaki şirketin çalışmaları, Nisan ayında ülkenin kuzeyindeki Kırgız halkının tepkisini çekmişti. Çevreciler de uranyum üretimi için verilen lisansların iptal edilmesini ve uranyum üretimini yasaklayan bir kanun istediklerini talep etmişti.
TİKA’dan Kırgızistan’a Kooperatifçilik Eğitim ve Danışmanlık Merkezi
TİKA, kooperatifçiliğin geliştirilmesi amacıyla Kırgızistan Milli Tarım Üniversitesi (KMTÜ) bünyesinde Kooperatifçilik Eğitim ve Danışmanlık Merkezi kurdu. Açılış töreninin ardından Kooperatifçilik Eğitim ve Danışmanlık Merkezi’nde 12 Aralık’a kadar sürecek kooperatifçilik konusundaki tecrübe paylaşım programı, Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı uzmanları Mehmet Ali Korkmaz ve Mesut Gölbaşı tarafından başlatıldı.
Kırgızistan’da KKTC’nin 36. kuruluş yılı kutlandı
Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat’ın ev sahipliğinde, KKTC’nin 36. kuruluş yılı dolayısıyla kutlama programı düzenlendi. KKTC’nin Kırgızistan Temsilcisi Atınç Keskin, Kıbrıs Türk halkının milli varlığının ve benliğinin simgesi olan KKTC’nin kuruluşunun 36. yılını ata yurdu Kırgızistan’da gurur ve coşkuyla kutladıklarını söyledi.
Türkiye-Kırgızistan İş Forumu
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın katılımıyla gerçekleştirilen Türkiye-Kırgızistan İş Forumu’nda konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türk Ticaret Sanayi Odası Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kırgızistan’ın da kurucu olarak yer aldığı Türk Ticaret Sanayi Odasını 6 devlet, tek millet vizyonuyla kurduklarını belirtti. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak Türkiye’nin 1991 yılında Kırgızistan Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını ilk tanıyan ülke olduğunu anımsatarak, aynı yıl DEİK Türkiye-Kırgızistan İş Konseyi’nin kurulmasının da ayrıca önemli olduğunu söyledi. Kırgızistan Başbakan Birinci Yardımcısı Kubatbek Boronov da, “Türk iş insanları tarafından bize iletilen teklifler, bizler için de faydalı gözüküyor. İleride yapacağımız işlerde de faydalı olacaktır.” dedi.
Kırgızistan’da 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlandı
Türkiye’nin Bişkek Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliğince, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla kutlama programı düzenlendi. Program, Bişkek’teki Türk Ortaokulu’nda, Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat, Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk ile şehitler için yapılan saygı duruşu ve iki ülkenin milli marşının okunmasıyla başladı. Eğitim Müşaviri Harun Karcı, Türkiye’de 1981’den beri, her yıl 24 Kasım’ın Öğretmenler Günü olarak kutlandığını anımsatarak, “Bir insanı yetiştirmeyi dünyanın en büyük zenginliği olarak gören öğretmenlerimize gerekli saygı, sevgi ve hürmeti her zaman göstermeliyiz.” ifadelerini kullandı.
Kırgızistan ile Kazakistan arasındaki kapsamlı iş birliği programı
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, başkent Bişkek’e gelen Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev’i resmi törenle karşıladı. İkili görüşmenin ardından “Kırgızistan-Kazakistan Yüksek Düzeyli Konseyi (YSDK) 5. Toplantısı” düzenlendi. Bu kapsamda, Kırgızistan ile Kazakistan arasında 2020-2022 yıllarını kapsayan iş birliği programı ve ortak deklarasyon kabul edildi. Göç, askeri, lojistik, mali suçlarla mücadele, sağlık, metrolojik denetimin yürütülmesinde tecrübe alışverişi alanlarında iş birliği anlaşmaları imzalandı.
Kırgızistan’da Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü zirvesi yapıldı
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Ala-Arça Cumhurbaşkanlığı Konutları’ndaki Kongre Merkezi’nde başlayan Kollektif Güvenlik Antlaşması Örgütü zirvesine katılan üye ülke liderlerini karşıladı. Zirve kapsamında, KGAÖ üyesi ülkelerin liderleri ilk olarak, uluslararası ve bölgesel güvenlik sorunlarının masaya yatırıldığı baş başa bir toplantı yaptı. Geniş katılımlı oturumda ise, Tacik-Afgan sınırının güçlendirilmesi, KGAÖ üye devletlerinin Küresel Terörle Mücadele Stratejisi’ni uygulaması ve bilgi güvenliği alanındaki tehditlere karşı mücadele mekanizmalarının iyileştirilmesi konuları ele alındı. KGAÖ dönem başkanlığının Rusya’ya geçtiği bilgisini veren Ceenbekov, Putin’i, dönem başkanlığı dolayısıyla tebrik etti.
4. Türk Konseyi Gençlik ve Spor Bakanları Toplantısı yapıldı
Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) üyesi ülkeler Kırgızistan’ın ev sahipliğinde gerçekleşen 4. Türk Konseyi Gençlik ve Spor Bakanları Toplantısı’nda, gençliğin durumu ile gelecek yıl Özbekistan’da düzenlenecek Genç Girişimciler Forumu ve Türkiye’de yapılacak 4. Dünya Göçebe Oyunları’na hazırlık konularını ele aldı.
Ahıska Türklerinin sürgününün 75. Yılında Kırgızistan’da anıldı
Kırgızistan’da yaşayan Ahıskalı Türkler, sürgünün 75’inci yılında bir araya geldi. Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği, Türklerin, 14 Kasım 1944’te Gürcistan’ın Ahıska bölgesinden sürgün edilişinin 75. yılı dolayısıyla anma programı düzenledi. Ahıska Türklerini konu alan belgesel film gösterimiyle başlayan programda, sürgün sırasında hayatını kaybedenler için Kur’an-ı Kerim okundu, dualar edildi.
TÜRKMENİSTAN ??
Türkmenistan Devlet Başkanı İtalya’yı ziyaret etti
Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuyhamedov, İtalya’ya resmi ziyarette bulundu. Türkmen lider, Başbakan Giuseppe Conte ve Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile görüştü. İkili görüşmenin ardından Türkmenistan ve İtalyan hükümet delegasyonlarının katılımıyla genişletilmiş toplantı yapıldı. Müzakerelerin tamamlanmasının ardından, iki ülkenin çeşitli örgütleri arasındaki işbirliğinin genişletilmesi ile enerji, sanayi, ulaştırma ve eğitim alanlarında işbirliği anlaşmaları imzalandı.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk vefat yıl dönümünde Türkmenistan’da anıldı
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 81. yıl dönümünde Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta anıldı. Türkiye’nin Aşkabat Büyükelçiliği tarafından Atatürk Parkı’ndaki Atatürk anıtı önünde bir anma töreni düzenlendi. Yerel saat ile 09.05’te iki dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşları’nın okunmasının ardından Aşkabat Büyükelçisi Mustafa Kapucu, Türkmen askerleri eşliğinde, Atatürk anıtına çelenk koydu.
Türkmenistan’da Hasat Bayramı
Türkmenistan’da pamuk hasadının sona ermesiyle ülke genelinde kutlanan Hasat Bayramı, renkli görüntülere sahne oldu. Her yıl kasım ayının ikinci pazar günü düzenlenen Hasat Bayramı kutlamaları, bu yıl, Aşkabat Atçılık Merkezi’nde yapıldı. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov Hasat Bayramı münasebetiyle bir kutlama mesajı yayınladı. Türkmen Lider mesajında; tarım sektöründeki kapsamlı reformlar ve ziraatçıların verimli çalışmaları sayesinde, buğday, sebze ve meyve mahsulleri ile “beyaz altın” olarak bilinen pamuğun rekor seviyede yetiştirildiğini ifade etti.
BDT, terörle mücadelede işbirliği için Aşkabat’ta toplandı
Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) temsilcileri, terörle mücadelede işbirliğini geliştirmek için Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta “BDT üye devletlerinin terörle mücadelede etkileşimi: ortak zorluklar ve tehditler” konulu bir toplantı yaptı. Dışişleri Bakanlığı’nın verdiği bilgilere göre toplantıda; küresel ve bölgesel düzeylerde güvenlik tehditleri tartışıldı ve uluslararası örgütler çerçevesinde terörle ortak mücadeleyi genişletme olanakları değerlendirdi. Son olarak potansiyel tehditlere zamanında karşılık verebilmek için modern teknolojilerin kullanımı da dahil olmak üzere özel eğitimler yapma hususlarında görüş alışverişinde bulunuldu.
Aşkabat III. Uluslararası Tiyatro Festivali
Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Tiyatro Festivalinin açılışı Ana Drama Tiyatrosunda yapıldı. Birçok ülkenin katıldığı festivale, Türkiye’yi temsilen, İstanbul Devlet Tiyatrosu, “Bir nefes Dede Korkut” oyunu ile katıldı. Festivalde, sahneye konan tiyatro oyunlarının yanısıra, söyleşiler, seminerler, sergiler ve müzikal gösteriler de yer aldı.
Türkmenistan’da din ve inanç özgürlüğü konulu toplantı düzenlendi
Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta bulunan Devlet Hukuk ve Demokrasi Enstitüsü, din ve inanç özgürlüğü konulu bir yuvarlak masa toplantısı düzenledi. Türkmenistan’da faaliyet gösteren çeşitli inanç ve dini kuruluşların temsilcilerinin de katıldığı toplantıda, din ve inanç özgürlüğünün standartlarının geliştirilmesi amacıyla yürütülen faaliyetler değerlendirildi.
Türkmentel-2019 Uluslararası Haberleşme Fuarı açıldı
Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta bu yıl 12.si düzenlenen “Türkmentel-2019 Uluslararası Haberleşme Fuarı” düzenlendi. Türkmenistan Sanayi ve Komünikasyon Bakanlığı ile Ticaret ve Sanayi Odası’nın ortaklaşa gerçekleştirdiği fuarın açılış töreninde, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un, fuar dolayısıyla yayınladığı mesajı okundu. Türkmen Lider mesajında; bu fuarın telekomünikasyon alanındaki ileri teknolojilerin tanıtılması ve uluslararası işbirliğinin geliştirilmesi bağlamında büyük önem taşıdığını kaydetti. Haberleşme fuarı, yüksek teknoloji alanındaki 90 yerli ve yabancı şirketi bir araya getirdi.
Mirziyoyev ile Berdimuhamedov bir araya geldi
Özbekistan’da Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbangulı Berdimuhamedov bir araya gelerek, ikili iş birliğini ele aldı. İki mevkidaşın görüşmesinde, Özbekistan ile Türkmenistan arasındaki stratejik ortaklık düzeyine ulaşan iş birliğinin hızla geliştiği belirtildi. Terör, aşırıcılık, sınır ötesi suç ve yasa dışı uyuşturucu kaçakçılığına karşı ortak çabaların önemini vurgulayan taraflar, Afganistan’daki siyasi süreci desteklemeye hazır olduklarını da kaydetti. İki mevkidaş, bölgesel su kaynaklarına da değinerek, su sorununun bölgedeki tüm devletlerin çıkarını dikkate alarak uluslararası hukuk normlarına uygun çözülmesi gerektiğini vurguladı.
Türkmenistan Dubai’de konsolosluk açtı
Türkmenistan Hükümeti, Dubai’deki başkonsolosluğunu resmen açtı. Konsolosluğun açılış töreninde konuşan Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov şunları söyledi: “Bu önemli gelişme, Türkmenistan ile BAE arasındaki dostluğu açıkça gösteren parlak bir örnek. Etkili ikili ortaklıkları koordine etmek için oluşturulan ülkeler arasındaki ortak bir işbirliği komitesinin çalışmalarını özellikle belirtmek isterim.”
KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ (KKTC)
KKTC’nin 36. kuruluş yılı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) 36. kuruluş yılı dolayısıyla Kıbrıs Türk halkının özgürlük mücadelesi lideri Dr. Fazıl Küçük ile kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş için anma töreni düzenlendi. KKTC’nin 36. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla KKTC Ankara Büyükelçisi Kemal Köprülü’nün ev sahipliğinde resepsiyon verildi. Köprülü, Türkiye’nin sarsılmaz desteğinin KKTC’nin en büyük güç kaynağı olacağını vurgulayarak, “Uluslararası toplumun adadaki gerçekleri görmesi ve Kıbrıs Türk halkı üzerinde uygulanan haksız izolasyonu kaldırmasının zamanı çoktan gelmiş ve geçmiştir.” dedi.
Kıbrıslı Türk lider anısına para basıldı
Kıbrıs Türk Halkı’nın Özgürlük Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük adına basılan “0” Avro Hatıra Parası, Dr. Fazıl Küçük Müzesi’nde basın toplantısıyla tanıtıldı. Dr. Fazıl Küçük Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Küçük etkinlikte yaptığı konuşmada, amaçlarının belirli bir gelir elde etmek değil, Kıbrıs Türk Halkı’nın Özgürlük Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük’ü dünyaya tanıtmak olduğunu belirtti. Küçük, basılan 10 bin adet hatıra parasının KKTC’nin yanında Türkiye ve Avrupa’da da satışa çıkacağını dile getirdi.
KKTC Başbakanı Tatar’dan Maraş açıklaması
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersin Tatar, katıldığı bir programda Doğu Akdeniz’deki ve Kıbrıs’taki gelişmeleri değerlendirdi. Maraş konusuna da değinen Tatar, “Hükümetimizin Maraş kararlılığı devam ediyor. Maraş’ı 2020’nin sonunda açmayı hedefliyoruz” dedi. Başbakan Tatar, “Doğu Akdeniz’de Türkiye ve KKTC kararlı bir politika izliyor” ifadesini kullanarak, Doğu Akdeniz’deki kararlılığı belirtti. KKTC’yi eğitimde ve turizmde cazibe merkezi yapmayı hedeflediklerini belirten Tatar, çalışmaların devam ettiğini vurguladı.
IRAK
Erşat Salihi’den protestolara yönelik açıklama
Irak Türkmen Cephesi (ITC) Genel Başkanı ve Kerkük milletvekili Erşat Salihi, Irak’ta yaşanan protestolar ve hükümetin politikasına dair açıklamada bulundu. Ülkede 1 Ekim tarihinden beri yolsuzluklar, işsizlik ve temel hizmetlerden yoksunluğu protesto etmek adına başlatılan gösterilerde şimdiye kadar 300’den fazla kişi hayatını kaybetti. ITC lideri Salihi protestolara müdahale noktasında hükümeti eleştirdi. Türkmen lider şu ifadeleri kullandı: “Irak hükümetinin aldığı kararlar, caddelerde yaşanan ayaklanmayı durdurmayacaktır. Mezhepsel projelerle, insanlar refah görmeyecekler. Bizler de Irak Türkleri olarak, bu projelere engel olmamız elzemdir. Milli çizgi kurtuluş yolumuzdur.”
Türkmenlerden seçmen kütüğü komisyonunun feshedilmesine tepki
Irak Anayasa Mahkemesinin, seçmen kütüklerini inceleyen komisyonu lağvetmesi yönündeki kararından sonra Türkmenler duruma tepki gösterdi. Irak Türkmen Cephesi Başkan Yardımcısı Hasan Turan, Kerkük’te seçmen kütüklerini inceleme komisyonunun feshedilmesi kararının adil olmadığını ifade etti. Kerkük’ün 2003 yılından sonra demografik değişikliğe uğratıldığına dikkat çeken Turan, “Seçmen kütüklerinin incelenmesi konusunda ısrarcı olacağız.” dedi. Türkmen yetkili, Anayasa Mahkemesinin aldığı kararı gözden geçirmesi gerektiğini vurgulayarak, “Türkmenler olarak yasal olmayan bu kararın karşısında yer aldıklarını” kaydetti.
Irak Başbakanı istifa etti
Irakta giderek şiddetini artıran hükumet karşıtı protestolar sonucunda, Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih, Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi’nin istifa etmeyi kabul ettiğini açıkladı. Parlamentodan yapılan açıklamada, oturumda hazır bulunan milletvekillerinin katıldığı oylama sonucunda Başbakan Abdulmehdi’nin istifa kararının kabul edildiği belirtildi. Toplam 329 sandalyeli parlamentoda 241 milletvekilinin hazır bulunarak oylamaya katıldığı, Cumhurbaşkanı Berhem Salih’e anayasanın 75’inci maddesine göre yeni başbakanı tayin etmesi için yazı gönderileceği aktarıldı.
Kerkük’te DEAŞ’a yönelik hava operasyonu
Kerkük Polis Müdürü Ali Kemal’in basına yaptığı açıklamada, Irak Hava Kuvvetleri tarafından Kerkük’ün güneyinde terör örgütü DEAŞ militanlarına yönelik hava harekâtı düzenlendiğini ifade etti. Kemal, hava harekâtında Rıyad kasabası yakınında gizlenen DEAŞ mensubu 6 teröristin öldürüldüğünü açıkladı. Kent dolaylarının güvenliğini sağlayan Kerkük Operasyonlar Komutanlığının, bölgedeki istihbarat çalışmalarını genişlettiğini vurgulayan Kemal, DEAŞ kalıntılarına eylem fırsatı vermediklerini söyledi.
KIRIM
Berlin’de Kırım Konferansı düzenlendi
Almanya’nın başkenti Berlin’de “Kırım işgalinin 5. yılı” konferansı düzenlendi. Konferansta Rusya tarafından işgal altındaki Kırım’ın durumu ve Rusya’ya uluslararası gösterilen baskının arttırılması konuşuldu. Sivil Haklar Merkezine göre, en az 87 Ukrayna vatandaşı siyasi veya dini sebeplerden hapse atıldı, onlardan yaklaşık 40 kişi son bir ay içinde gözaltına alındı.
Kırımoğlu’na Özgürlük Ödülü
Ukrayna’nın başkenti Kiev’de 7-10 Kasım 2019 tarihler arasında gerçekleştirilen Özgürlük Zirvesi çerçevesinde düzenlenen yemekte, Kırım Tatar halkının lideri Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na Avrupa muhafazakarları ve reformistleri partisinin Özgürlük Ödülü (ECR Party Liberty Prize) takdim edildi. Kırımoğlu hayatı boyunca halkına hizmet ettiği için ve hem Sovyet rejimine hem de Kırım’ın Rusya tarafından işgaline cesurca karşı durduğu için ödüle layık görüldü.
St. Petersburg İnsan Hakları Konseyinden Kırım Tatarlarına destek
Rusya’nın en eski hak savunucu örgütlerinden biri St. Petersburg İnsan Hakları Konseyi, Rus işgali altındaki Kırım’da Kırım Tatarlarına yapılan baskılarla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada “Biz, St. Petersburg İnsan Hakları Konseyi üyeleri, Kırım Tatarlarına karşı yapılan baskıların durdurulmasını talep ediyoruz.” ifadelerine yer verildi.
Ukraynalı Gazeteciler Birliği’nden Kırım Tatar siyasi tutsaklarına ödül
İşgal altındaki Kırım’da baskı altında olan Kırım Tatar yurttaş gazeteciler, Ukrayna Gazeteciler Birliği tarafından İgor Lubçenko’nun adını taşıyan Ulusal Konuşma Özgürlüğü Ödülü’ne layık görüldü. Ödül kararı, 5-6 Kasım 2019 tarihlerinde düzenlenen Ukrayna Gazeteciler Birliğinin toplantısında kabul edildi.
TURKSİD İstanbul’da bir törenle açıldı
Kırım Tatarlarının yaşadığı bölgelerde ekonomik iş birliği ve koordinasyonu sağlamak amacıyla, İstanbul merkezli Türkiye Ukrayna Romanya Kırım Sanayici İş İnsanları Derneği (TURKSİD) açılışı gerçekleştirildi. Açılış Astem Holding sponsorluğunda gerçekleşti. Derneğin açılış törenine Kırım Tatarlarının milli lideri başta olmak üzere siyaset erbapları, iş adamları, STK temsilcileri ve basın mensupları katıldı.
DİĞER
Türk ve Moğol kadınlar “kırkyama”da buluştu
Türkiye’nin Ulanbator Büyükelçisi Ahmet Yazal’ın eşi sefire Dr. Kadire Zeynep Sayım Yazal, Türk ve Moğol kadınları “kırkyama” sergisinde buluşturdu. Türkiye ile Moğolistan arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 50’nci yıl dönümü münasebetiyle açılan sergide, Türk ve Moğol kadınlarının birbirinden renkli yaklaşık 300 kırkyama yatak ve masa örtüsü ile tablolar ilgililere sunuldu.
Gürcistan’da “Türkiye Haftası” etkinlikleri
Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te “Türkiye Haftası” etkinlikleri “Göbeklitepe” konferansı ve fotoğraf sergisi ile başladı. Gürcistan Milli Müzesi Genel Müdürü Davit Lortkipanidze, konferansta yaptığı konuşmada, milli müze olarak Türkiye ile uzun yıllardır işbirliği yaptıklarını ifade etti. Tiflis’te böylesi bir etkinliğin düzenlenmesinin bu ilişkileri daha yüksek seviyeye getireceğini kaydeden Lortkipanidze, Göbeklitepe’nin dünya için çok önemli bir miras olduğunu dile getirdi.
Büyük Önder Atatürk Tiflis’te anıldı
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 81. yılında Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te anma töreni düzenlendi. Türkiye’nin Tiflis Büyükelçiliğinde düzenlenen anma töreninde konuşan Büyükelçi Fatma Ceren Yazgan, bugün Türkiye’de Atatürk’e olan samimi sevgi, saygı ve minneti sosyal medyada sanatla, edebiyatla, şarkıyla paylaşan genç neslin, Atatürk’ün anısı ve ülküsünü şeklen değil özünde sahiplenmesinin gurur verici olduğunu kaydetti.
TİKA’dan Moğolistan’da veteriner hekimlere destek
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Moğolistan’da veteriner hekimlere kışlık üniforma desteğinde bulunuldu. Yapılan yazılı açıklamada, Başkanlığın, Moğolistan’ın 21 il ve 331 ilçesinde görev yapan 700 veteriner hekime düzenlenen törenle kışlık üniforma dağıttığı belirtildi.
Geleneksel Türk okçuluğuna UNESCO’dan övgü
Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamada, Kolombiya’nın başkenti Bogota’da gerçekleştirilecek UNESCO toplantısına sayılı günler kala, geleneksel Türk okçuluğu için övgü dolu bir tavsiye kararı yayımlandığı belirtildi. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Değerlendirme Organının yayımladığı taslak kararda, Geleneksel Türk okçuluğunun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne kaydedilmesinin kararlaştırıldığı, böyle örnek bir dosya sunduğu için Türkiye’nin tebrik edildiği ifade edildi.
Rusya’da “Türk Sineması Günleri” düzenlendi
Rusya’da gerçekleşen ve Türkiye’nin “özel statü” sıfatıyla katıldığı “8’inci St. Petersburg Uluslararası Kültür Forumu” kapsamında “Türk Sineması Günleri” düzenlendi. 3 gün süren Türk Sineması Günleri’nde, Rusça alt yazılı 5 film sinemaseverlerle buluştu.
TÜRKSOY 2020’yi “Abay Kunanbayev Yılı” ilan etti
Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Kültür Bakanları Daimi Konseyi 37. Dönem Toplantısı’nda, 2020’nin Kazak şair “Abay Kunanbayev Yılı” ilan edilmesi kararlaştırıldı. Şair, filozof, düşünür, besteci olarak tanınan Kunanbayev, yeni Kazak yazma edebiyatının temelini attı. Kunanbayev, Doğu klasik şairleri Nevai, Firdevsi, Nizami, Saadi, Hafız’ın eserlerini orijinal dilde okudu. Yazarın çeşitli temalardaki 45 eğitici sözünden oluşan “Ahlaki sözler” eseri özellikle gençlerin halkın bilgeliğinin manevi kökenleriyle birleşmesinde önemli rol oynadı. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) himayesinde, 1995’te Kunanbayev’in doğumunun 150. yıl dönümü kutlanmıştı.
Türkiye Kuzey Makedonya’da köy okulu inşa etti
TİKA marifetiyle Kuzey Makedonya’nın güneydoğusundaki Valandova şehrinde yeni okul binası inşa edildi. Kızıldoğan (Kazandol) Köyü’nde inşa edilen, Valandova “Tsvetan Dimov” İlköğretim Okuluna bağlı köy okulunun eğitim binası törenle açıldı. Pero Valandova Belediye Başkanı Kostadinov da Valandova’daki yoğun Türk nüfusuna dikkati çekerek “Hepimizin eşit olduğu ve herkes için aynı koşulların yaratılması gerektiği görüşündeyim. Bir arada yaşamanın mümkün olduğunu her alanda gösteriyoruz.” diye konuştu.
Bosna Hersek’teki Tarihi Medrese restore edilecek
Bosna Hersek’in orta kesimlerindeki Travnik şehrinde bulunan tarihi Elçi İbrahim Paşa Medresesi, TİKA tarafından yürütülen proje ile aslına uygun olarak restore edilecek. Medrese, Osmanlı döneminde 77 vezir çıkaran ve halk arasında “Vezirler Şehri” olarak anılan Travnik’in sembollerinden biri. Travnik’te 1706’da açılan ve halen eğitim verilen medresenin minarelerinin iki ay içinde tamamlanması öngörülüyor.
Sakarya ile Semerkant arasında Kardeş Şehir protokolü imzalandı
Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Özbekistan’a giden Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Semerkant Belediye Başkanı Boburmırzo Oblakulov ile kardeş şehir protokolünü imzalayarak, hayırlı olmasını temenni etti. Protokol ile iki şehir arasındaki bağların daha da kuvvetleneceğini ifade eden Başkan Yüce, ortak projelerle de şehirlere katkılar sunulacağını dile getirdi.
12 Kasım Doğu Türkistan Milli Günü
Doğu Türkistan Türkleri, 12 Kasım 1933 ve 12 Kasım 1944’te iki kez bağımsız bir devlet ilan etmişti. Bu nedenle, iki Cumhuriyet’in yıl dönümü “Doğu Türkistan Milli Günü” olarak kutlanıyor ve Doğu Türkistanlı Uygur ve diğer Türk toplulukları için 12 Kasım tarihi büyük bir önem taşıyor.
Doğu Türkistanlılar için mücadele veren aktivist sınır dışı edildi
Doğu Türkistan’da yaşanan insan hakları ihlallerine karşı mücadele veren ve yaşananları dış dünyaya duyuran aktivist Gene Bunin, Özbekistan’dan sınır dışı edildi. Gene Bunin de sosyal medya hesabında şu açıklamalarda bulundu: “Ülkeye girişim reddedildikten sonra resmi olarak Özbekistan’dan sınır dışı edildim. Almatı’ya giden bir uçaktayım. (Memurlar) Dışişleri Bakanlığına sormamı istediler. ‘Biz sadece sınır polisiyiz, neden girişine izin verilmediğini bilmiyoruz. Bunu senin bilmen gerek’ dediler.”
Kuzey Makedonya’da Anayasa Mahkemesi Başkanlığına Bir Türk getirildi
Kuzey Makedonya’da Anayasa Mahkemesi Başkanlığına Türk kökenli hakim Salih Murat seçildi. Anayasa Mahkemesinin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, Anayasa Mahkemesi üyelerinden Salih Murat’ın, mahkemenin yeni başkanı seçildiği ifade edildi. Kuzey Makedonya’nın Gostivar şehrine bağlı Vrapçişte’de 1966’da dünyaya gelen Salih Murat, Belgrad Üniversitesi Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk Bölümü’nden 1991’de mezun oldu.
Güney Azerbaycan’da gösteriler sürüyor
İran genelinde benzin fiyatlarında yaşanan artışlara karşı düzenlenen protestolar, Güney Azerbaycan bölgesinde de yankı buldu. Tebriz, Erdebil, Urmu, Kerec ve Goşaçay gibi Türk yoğunluklu şehirlerde soydaşlar sokaklara döküldü. Tebriz’de Pasdaran caddesine çıkan göstericilerin, “Ruhani, Ruhani, vadelerin bes hani (yeter nerede)?” ve “Azerbaycan yatmayıp, öz elini atmayıp” sloganları attığı öğrenildi.
Suriye Türkmen Meclisi’nden Çobanbey’de kongre
Suriye’nin Halep kentine bağlı Çobanbey ilçesinde Suriye Türkmen Meclisi 5. Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirildi. Genel Kurul Toplantısı, Kilis’in Elbeyli ilçesinin karşısında bulunan Suriye’nin Çobanbey ilçesinde yoğun güvenlik önlemleri kapsamında yapıldı. Türkiye ve Suriye’nin çeşitli bölgelerinden gelen Türkmenler salonu doldurdu.
TANAP Avrupa’ya bağlandı
Edirne’nin İpsala ilçesi Sarıcaali Köyü’nde bulunan TANAP MS4 Ölçüm İstasyonu’nda gerçekleştirilen törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katıldı. Yatırım tutarı yaklaşık 7 milyar dolar olan TANAP, Yunanistan sınırında Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) üzerinden Avrupa’ya bağlandı. Avrupa tarafındaki süreçlerin tamamlanmasının ardından TAP üzerinden gaz sevkiyatına başlanacak. Toplam kapasitesi 16 milyar metreküp olan boru hattından Türkiye’ye gelen gaz miktarının yakın zamanda 6 milyar metreküpe çıkarılması hedefleniyor. Kalan 10 milyar metreküp doğal gaz ise TAP ile Avrupa’ya gönderilecek.