Analiz,  Enerji,  Genel,  İran,  Orta Doğu,  Rusya,  Savunma,  Türk Dünyası,  Türk Dünyası Raporu,  Zehra Çimen'in Yazıları

AAE- TÜRK DÜNYASI RAPORU Eylül-2019

 

AZERBAYCAN
Bakü’de Eternity-2019 tatbikatı düzenlendi

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan’ın katılımıyla bilgisayar destekli komuta yeri tatbikatı düzenlendi. Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, tatbikat öncesinde düzenlenen toplantıda üç ülkenin milli marşları çalındı, “toprak bütünlükleri için hayatını kaybeden askerlerin anısına” saygı duruşunda bulunuldu. Tatbikatta, üç ülkenin askeri birimleri ve ilgili devlet kurumlarının temsilcileri bölgesel ekonomik projelerin korunmasına yönelik görevler icra etti.

Azerbaycan’da Tur-Az Kartalı 2019 tatbikatı düzenlendi

Azerbaycan’da, Azerbaycan ve Türk hava kuvvetlerinin ortak askeri tatbikatı TurAz Kartalı 2019 düzenlendi. Azerbaycan ve Türkiye hava kuvvetlerince iki ülke arasındaki yıllık askeri iş birliği planı kapsamında organize edilen tatbikat, Türk F-16’larının Azerbaycan’a gelmesiyle başladı. Tatbikatın Azerbaycanlı Koordinatörü Albay Faik Aliyev, yaptığı açıklamada, tatbikatla iki kardeş ülkenin hava kuvvetlerinin gerektiğinde ortak hareket etmeye hazır olmalarının amaçlandığını söyledi. Tatbikatta Pakistan Hava Kuvvetleri temsilcileri de gözlemci olarak yer aldı.

Türk Konseyi üyesi ülkelerin istihbarat başkanları Bakü’de toplandı

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) İstihbarat Kurumları Konferansı’nın 22. Toplantısı yapıldı. Azerbaycan Devlet Güvenlik Servisinden yapılan açıklamaya göre toplantıda, uluslararası terörizme karşı mücadelede iş birliğinin geliştirilmesi, çeşitli tehdit ve suçlarla ilgili operasyonel bilgi alışverişinde bulunulması gibi konular müzakere edildi. Toplantıda, Türk Konseyi İstihbarat Kurumları Konferansı Daimi Sekretaryasının Ankara’da kurulması yönünde mutabakat sağlandı.

Bakü’de “Nuri Paşa ve Kafkas İslam Ordusu” sergisi açıldı

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’yü Ermeni çeteleri ve Bolşevik birliklerinden kurtaran, Kafkas İslam Ordusu ismi verilen Osmanlı ordusu komutanı Nuri Paşa ve askerlerinin anısına sergi açıldı. Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye ve Azerbaycan’ın aynı milletin iki kolu olduğunu, Kafkas İslam Ordusunun da 101 yıl önce Azerbaycan’a bu anlayışla geldiğini söyledi.

Bakü’nün kurtuluşunun 101. yıl dönümü

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’nün Kafkas İslam Ordusu tarafından Ermeni ve Bolşevik çetelerden kurtarılışının 101. yıl dönümü dolayısıyla Gobustan ilindeki Acıdere şehitliğinde yürüyüş ve tören düzenlendi. Yürüyüşte, Azerbaycanlı askerlerce 101 Türk ve 101 Azerbaycan bayrağı taşındı. Şehitlikte düzenlenen törende İstiklal Marşı ve Azerbaycan Milli Marşı okundu. İlkokul öğrencilerinin şiirler okuduğu tören, Kafkas İslam Ordusu 28. Tabur Komutanı merhum Yüzbaşı İzzet Efendi’nin anıtın yakınlarında bulunan kabrinin ziyaret edilmesiyle sona erdi.

Bakü’de Ahmet Ağaoğlu’nun doğumun 150. yılı

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, Azerbaycan ve Türkiye tarihindeki önemli şahsiyetlerden, siyaset adamı, hukukçu, yazar ve gazeteci Ahmet Ağaoğlu’nun doğumun 150. yılı dolayısıyla konferans düzenlendi. Toplantıda konuşan Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, Ahmet Ağaoğlu’nun “bir millet, iki devlet” sloganını kendi şahsında bütünleştiren çok büyük bir yol göstericisi olduğunu söyledi. Özoral, Türkçülüğün esaslarını ortaya koyan mütefekkirlerden birisi olan Ağaoğlu’nun öğrenilmesi ve genç kuşaklara öğretilmesi gereken bir kişilik olduğunu belirtti.

Kafkas Kartalı tatbikatı

Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan özel kuvvetleri Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de ortak askeri tatbikat düzenledi. Tatbikatta temsili düşmanın hava savunma sistemlerinin devre dışı bırakılması yönünde görevler icra edildi. Karma gruplar halinde icra edilen görevlerde hava araçları da kullanıldı. Tatbikata Pakistanlı askerler de gözlemci olarak katıldı.

Türkiye Bankalar Birliği’nden Azerbaycan’dan gelen bankacılara eğitim

Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB), Azerbaycan Bankalar Birliği ile başlattığı eğitim iş birliği programı kapsamında Azerbaycan’dan İstanbul’a davet edilen 24 bankacıya eğitim verildi. Eğitim boyunca Azerbaycan’dan 24 banka yöneticisi, aralarında ödeme sistemleri, alternatif dağıtım kanalları, dijital bankacılık, dijital para, blockchain, POS cihazları ve kart operasyonları gibi başlıkların yer aldığı seminerler ve görüşmelere katıldı.

IRCICA’dan Bakü’de el sanatları festivali

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) ve Bakü İçerişehir İdaresi tarafından Uluslararası El Sanatları Festivali düzenlendi. Açılışın ardından 30 Müslüman ülkeden yaklaşık 50 sanatçının eserlerinin yer aldığı festival alanı gezildi. IRCICA Genel Direktörü Prof. Dr. Eren, İslam dünyasındaki el sanatlarını geliştirmek ve bu işle uğraşan ustaların emeklerini değerlendirmek için her yıl bir ülkede festival düzenlediklerini bildirdi.

Azerbaycan’dan Ermenistan’a BM’de “Dağlık Karabağ” çağrısı

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov, Dağlık Karabağ sorununa ilişkin, ”Ermenistan, uluslararası toplumu ve kendi halkını yanıltma girişimleriyle zaman harcamak yerine sürdürülmesi mümkün olmayan mevcut statükoyu devam ettirme girişimlerine son vermeli ve uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeli. Erivan, tahripkâr siyasi ajandasına ne kadar erken son verirse halklarımız da barış, istikrar ve iş birliğinden o kadar çabuk yararlanır.” dedi. Mammadyarov, Ermenistan’ın bölgedeki ”agresif ve düşmanca” politikasına son vermesi halinde bu politikaları nedeniyle karşılaştığı ciddi siyasi, ekonomik ve sosyal yükün de üstesinden daha çabuk geleceğini söyledi.

Karabağ kahramanı Albert Agarunov’un Bakü’de heykeli dikildi

Azerbaycan’ın milli kahramanı Albert Agarunov için Bakü’de anıt heykel dikildi. Bakü Şehri İcra İdaresi Basın Sözcüsü İsrafil Kerimov, heykelin Albert Agarunov caddesine yerleştirildiğini bildirdi. Albert Agarunov, Karabağ Savaşı’nda Ermenilere karşı savaşmıştı. Agarunov orduda tankçı olarak görev yaptı ve Şuşa’yı Ermenilere karşı savunan son Azerbaycanlılardan biri oldu.

Ukrayna’dan Azerbaycan’a Karabağ desteği

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Dağlık Karabağ’da Ermeni işgalciler tarafından düzenlenen sözde seçimler hakkında çok önemli bir mesaj yayımladı. Ukrayna Dışişleri Bakan Sözcüsü Katerina Zelenko’nun yayınladığı mesajda şu ifadeler yer aldı: “Ukrayna, 8 Eylül’de işgal altındaki Azerbaycan toprakları olan Karabağ’da gerçekleştirilen sözde seçimleri tanımamaktadır ve yasa dışı olarak görmektedir. Sözde seçimler Azerbaycan anayasasını, uluslararası hukukun ilke ve normlarını ihlal etmiştir ve geçersiz sayılmaktadır. Ukrayna çok güçlü ve tavizsiz bir şekilde Azerbaycan Cumhuriyeti’nin uluslararası arenada tanınmış sınırları içerisindeki egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklemektedir.”

Azerbaycan Kırım’daki sözde seçimleri tanımıyor

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Leyla Abdullayeva da Ukrayna’nın bu desteğine müteşekkir olduklarını belirterek Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğine olan desteklerini yinelediklerini bildirdi. “Kırım adasındaki sözde seçimlere dair Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Leyla Abdullayeva’nın cevabı” adlı mesajda şu ifade kullanıldı: “Azerbaycan Cumhuriyeti, Ukrayna tarafından izin verilmemiş hiçbir seçimi tanımamaktadır.” Ukrayna, Türkiye ile birlikte Azerbaycan’ın da bölgedeki en önemli müttefiklerinden biri haline geldi.

Türkiye ve Azerbaycan arasında enformasyon işbirliği

Türkiye ve Azerbaycan Dışişleri Bakanlıkları arasında enformasyon alanında iş birliği konuları müzakere edildi. Ankara’da gerçekleşen toplantıda, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy ile Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Leyla Abdullayeva başkanlığındaki heyetler bir araya geldi. İstişarelerde, iki ülke arasında enformasyon ve kamu diplomasisi alanlarındaki iş birliğinin nasıl geliştirileceği gibi konular ele alındı.

Azerbaycan Türk Ocağı yeniden faaliyete geçti

Azerbaycan’da 1918’de kurulan ve Sovyetlerin Azerbaycan’ı işgalinden sonra kapatılan Türk Ocağı yeniden faaliyete geçirildi. Bakü’de gerçekleşen toplantıda; Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, Türk Ocakları İstanbul Şube Başkanı Prof. Dr. Cezmi Bayram, İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Balcı, kurucular kurulu ve bunun yanında çok sayıda davetli yer aldı.

KAZAKİSTAN

Türkiye’den Kazakistan’a 10 bin Türkçe kitap

Kazakistan’ın başkenti Nur-Sultan’da düzenlenen Birinci Asya Ülkeleri Yazarları Forumu’na katılan, Türkiye İlim ve Edebiyat Eserleri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının destekleriyle Kazakistan’a 10 bin kitap bağışlayacaklarını belirtti. Parmaksız, “Kitapların hepsi Türkçe, Kazakistan Latin alfabesine geçiyor ve bu kitaplara ihtiyacı var. Kitaplarla kültür, dil ve edebiyat bağımızı oluşturmuş olacağız.” dedi. Parmaksız, kitapların kasım ayında teslim edileceğini ve bu kapsamda “Kitap en sağlam köprüdür” başlıklı bir konferans düzenleyeceklerini ifade etti.

Kazakistan’da Birinci Asya Ülkeleri Yazarları Forumu

Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da Birinci Asya Ülkeleri Yazarları Forumu düzenlendi. EXPO 2017 Kongre Merkezi’nde düzenlenen forumun açılış töreni ve ana oturumuna Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in yanı sıra Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 38 ülkeden 300’e yakın tanınan yazar ve edebiyatçı katıldı. Edebiyat dünyası için imkânlar yaratmanın temel hedefleri olduğunu vurgulayan Tokayev, “Bu hedefler için edebiyat ödülünü oluşturmalıyız ve bu ödül statüsünü dünyaca tanınan ödüller seviyesine çıkarmak için elimizden geleni yapmalıyız.” dedi. Tokayev, Asyalı yazarların elektronik kütüphanesini oluşturma zamanının geldiğine işaret ederek, bu tür iyi başlangıçların yazarları birleştireceğini ve Asya edebiyatını yeni seviyeye çıkaracağını sözlerine ekledi.

Kazakistan’da İkinci Orta Asya Su Forumu

Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da “Orta Asya’da su konularında diyalog: ulusaldan bölgesele” temalı İkinci Orta Asya Su Forumu düzenlendi. Başkent Nur Sultan’da düzenlenen foruma Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan ve Türkmenistan’dan uzmanlar katıldı. Kazakistan Dışişleri Bakanlığı Özel Talimatlar Büyükelçisi Ayımdos Bozjigitov, burada yaptığı konuşmada, Orta Asya’daki su kaynaklarının tamamen tarımda kullanıldığını ve bu nedenle bölgede su kıtlığının hissedildiğini belirtti. Orta Asya ülkeleri arasında su kaynakları konularının çözümü için öneriler oluşturmayı hedefleyen forum, ilk kez 2018 yılında Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te yapılmıştı.

Kazakistan’da kımız hazırlamada dünya rekoru

Karaganda eyaletinin Janaarka ilçesinde Kazak şair Saken Seyfullin’in doğumunun 125. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte, bin kadın aynı anda 10 bin litre kımız hazırlayarak dünya rekoru kırdı. Etkinliğe katılan Guinness Dünya Rekorları kitabı temsilcisi Yudelkis Dias kımız hazırlama olayını kaydetti ve Janaarka Vali Yardımcısı Abzal Nukenov’a rekorun kırıldığını onaylayan sertifika teslim etti. Kımız hazırlama olayı katılımcılarından Amankeş Nışanbayeva, kımızın sağlığa çok faydalı olduğunu belirterek, “Geleneksel içeceğimiz kımızı dünyaya tanıtmaktan gururluyuz.” dedi.

“Türk İşbirliğinin Mimarı” kitabının tanıtımı yapıldı

Kazakistan’ın kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev hakkında yazılan makalelerden oluşan “Türk İşbirliğinin Mimarı” kitabı tanıtıldı. Nahçıvan Anlaşması’nın imzalanmasının 10’uncu yıl dönümü dolayısıyla Uluslararası Türk Akademisi tarafından hazırlanan kitabın tanıtımı için Kazakistan’ın Ankara Büyükelçiliği’nde tanıtım toplantısı düzenlendi. Nursultan Nazarbayev’in Kazakistan için taşıdığı değere vurgu yapan Büyükelçi Abzal Saparbekuli, “İleriki nesiller Nazarbayev’i sadece Kazak bir lider değil, Türk dünyasının lideri olarak hatırlayacak.” ifadesini kullandı.

Kazakistan’da halk Çin’e karşı ayaklandı

Kazakistan’ın güney batısında Hazar Denizi yakınındaki Janaözen şehrinde halk Çin karşıtı protesto düzenledi. Janaözen Valiliği önüne gelen kalabalık grup Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in Çin ziyaretini iptal etmesini istedi. Janaözen halkı Kazakistan’da Çin sermayesi ile açılması planlanan 55 endüstriyel tesisin iptal edilmesini talep etti. Göstericiler dile getirdikleri sloganlarda Tokayev’in Çin’den borç almaktan vazgeçmesi istedi. Kazakistan’da Çin karşıtı gösteriler ülke geneline yayıldı. Başkent Nursultan, Aktöbe, Almatı ve Çimkent başta olmak üzere birçok şehirde Çin yayılmacılığına karşı gösteriler yapıldı.

Türkiye’nin Nur-Sultan büyükelçisi değişti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 12 Eylül 2019 tarihinde bazı ülkelere yeni Büyükelçi atamalarını gerçekleştirdi. Türkiye’nin yeni Nur-Sultan büyükelçisi Ufuk Ekici oldu.

Kazakistan’da Dışişleri Bakanı değişti

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, kabinede önemli değişikliklere gitti. Cumhurbaşkanı Tokayev, Dışişleri Bakanlığına Beybut Atamkulov’un yerine Muhtar Tilevberdi’yi atadı. Beybut Atamkulov ise Sanayi ve Kalkınma Bakanı olarak atandı. Muhtar Tilevberdi’nin 2016 yılından beri Dışişleri Bakanlığı’nda Bakan Yardımcısı olarak görev yaptığı öğrenildi.

2500 yıllık Altın Elbiseli Adam Türkiye’de

Kazakistan’da inşaat çalışmaları sırasında bulunan, üzerindeki 3 binden fazla el işlemesi altın plaka nedeniyle bir hakana ya da oğlu tegine ait olduğu düşünülen Altın Elbiseli Adam zırhı Türkiye’ye getirildi. Kazakistan’ın “Altın Elbiseli Adam Dünya Müzeleri’nde” projesi çerçevesinde Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmeye başlanan zırh, Türk kültürünün ve medeniyetinin tarih içindeki derinliğini ortaya koyan önemli argümanlar arasında yer alıyor. Ucunda dağ keçisi motifi bulunan kalpakta, dünya hakimiyetini simgeleyen 4 okla güneş tanrısını sembolize eden 2 kanatlı at motifi dikkati çekiyor. Isık Kurganı olarak adlandırılan mezardan çıkarılan zırhın yanındaki malzemeler ise Türklerin 2 bin 500 yıl öncesinde büyük bir devlet ve medeniyet kurduğunu, kendi yazı dillerini kullandığını ortaya koyuyor.

ÖZBEKİSTAN

Özbekistan’da af ilan edildi

Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, ülkesinin bağımsızlığının 28. yılı dolayısıyla “işledikleri suçtan pişman olan ve düzelme yoluna giren mahkumların” affedilmesine ilişkin kararnameyi imzaladı. Kararnameye göre, toplam 65 mahkum aftan yararlandı, bu çerçevede 13’ü şartlı olmak üzere 30 mahkum tahliye edildi. Ayrıca 20 hükümlünün cezası hafifletildi, diğer mahkumların ise ceza süreleri kısaltıldı.

Uluslararası Tekstil Konferansı Özbekistan’da düzenlendi

Taşkent’te başlayan Global Tekstil Günleri etkinliği kapsamında organize edilen 2. Uluslararası Tekstil Konferansı’na dünyanın 20’ye yakın ülkesinden 100’den fazla yetkili ve uzman katıldı. Konferansın açılışında konuşan Özbekistan Başbakan Yardımcısı Elyar Ganiyev, daha önce pamuk ham maddesi ihraç eden Özbekistan’ın artık tekstil sektörünü geliştirerek ve büyük yatırımlar yaparak, tekstil sektöründe önemli pay kapmaya gayret gösterdiğini ifade etti.

Özbekistan Türk Konseyi’ne katılma kararı aldı

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Özbekistan’ın Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyine (Türk Keneşi) katılma kararı aldığını, Türkmenistan’ın da gözlemci üye olmak istediğini bildirdi. Katılım belgesinin, Nahçıvan Anlaşması’nın “depozitörü” konumundaki Türkiye Dışişleri Bakanlığına iletildiğinin bildirildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Tarafımızdan da gerekli işlemler ve bildirimler bugün tamamlanmış olup, ilgili maddesi uyarınca Nahçıvan Anlaşması, Özbekistan için 14 Ekim 2019 tarihinde yürürlüğe girecektir. Dost ve kardeş ülke Özbekistan’ın Türk Konseyi’ne tam üye olarak katılımıyla Türk dünyası içindeki dayanışma daha da pekişecek, halklarımızın ortak refahı ve esenliği için yürüttüğümüz iş birliği ve eş güdüm daha da güçlenecektir. Özbekistan’ın Türk Konseyine tam üye olarak katılacak olmasından duyduğumuz memnuniyeti bir kez daha ifade ediyoruz.”

Özbekistan-Kazakistan ortak tatbikatı

Özbekistan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Taşkent yakınlarındaki Çırçık poligonunda Özbekistan ve Kazakistan silahlı kuvvetleri Kalkan-2019 ortak askeri tatbikatı düzenledi. Ortak tatbikat kapsamında iki ülke silahlı kuvvetleri ülkeye yasa dışı yollarla sızan silahlı çetelerin etkisiz hale getirilmesine ilişkin karadan ve havadan operasyonlar düzenledi. Tatbikata iki ülkeden 100’e yakın asker katıldı.

Özbekistan, 19 Yaş Altı Asya Futbol Şampiyonası’na ev sahipliği yapacak

Özbekistan Futbol Federasyonundan yapılan açıklamaya göre, gelecek sene ülkede ilk kez 19 Yaş Altı Asya Futbol Şampiyonası düzenlenecek. Özbekistan’ın ilk kez ev sahipliği yapacağı organizasyon, 14-31 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek.
Özbekistan-Tacikistan ortak tatbikatı
Özbekistan’ın Namangan bölgesindeki Gurumsaray poligonunda Özbekistan ve Tacikistan silahlı kuvvetlerinin katıldığı Merkez-2019 ortak askeri tatbikatı düzenlendi. Özbekistan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, ülkenin Tacikistan sınırındaki Namangan vilayetinde bulunan Gurumsaray poligonunda başlayan ortak askeri tatbikatta yasa dışı yollarla ülkeye sızan silahlı çetelere karşı mücadelede iş birliği konusu işlenecek. Bu yıl ikincisi düzenlenen ve 100’den fazla Özbek ve Tacik askerinin katıldığı tatbikatta Özbekistan silahlı kuvvetlerine ait askeri araç ve teçhizatlar da kullanılacak.

Zamanını Aşan Medeniyet: Özbekistan Sergi ve Paneli”

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) destek verdiği, İstanbul ve Marmara üniversitelerinin iş birliğiyle İnsan ve Medeniyet Hareketi (İMH) tarafından hazırlanan “Zamanını Aşan Medeniyet: Özbekistan Sergi ve Paneli”nin ikinci etabı, Taşkent’teki Sanat Galerisi’nde başladı. Açılışta konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, serginin, kardeş Özbekistan halkıyla ortak ve kadim medeniyeti birlikte tekrar keşfetme fırsatı sunduğunu belirtti.

Özbekistan’ın bağımsızlığının 28. yılı kutlandı

Başkent Taşkent’teki Forumlar Sarayı’nda düzenlenen törenle Özbekistan’ın bağımsızlığının 28. yılı kutlandı. Burada konuşan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, artık ülkesinin kalkınmanın yeni etabına adım attığını belirterek “Cesur ve kararlı insanlarımız, ağır sınav ve zorluklara rağmen, iradesini sergileyerek her zaman kendi seçtikleri bağımsızlık yoluna bağlı kaldı.” ifadelerini kullandı. Bağımsızlık Bayramı dolayısıyla ülkenin kalkınmasına önemli katkıda bulunanlar, Mirziyoyev’in imzaladığı kararnameyle devlet ödülü ve nişanıyla ödüllendirildi.

Özbekistan Türk Keneşi’nden sonra TÜRKPA’ya katılıyor

Özbekistan, Türk Konseyi’ne bağlı olarak çalışan Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi’ne (TÜRKPA) katılacağını duyurdu. Özbekistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov’un, Azerbaycan’ın Olağanüstü ve Tam Yetkili Büyükelçisi Hüseyin Guliyev ile TÜRKPA’ya katılımı görüştüğü ifade edildi.

KIRGIZİSTAN

TİKA Kırgızistan’daki aile sağlığı merkezini yeniledi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığınca, Kırgızistan’ın kuzeyindeki Narın bölgesine bağlı At-Başı ilçesinde bulunan aile sağlığı merkezi yenilendi. TİKA Bişkek Program Koordinatörlüğü, yüklenici firma aracılığıyla iki katlı ve 24 odadan oluşan, 54 doktorun görev yaptığı, 40 yıldır hiç bakım görmediği belirtilen aile sağlığı merkezini yenileyerek törenle teslim etti.

TİKA Kırgızistan’da teknoloji merkezi açtı

TİKA’nın, Kırgızistan’ın en köklü üniversitesi Cusup Balasagun Milli Üniversitesinin (KMÜ) rektörlük binasında kurduğu İnovasyon, Dijital Teknoloji ve Ekonomik Araştırmalar Merkezi’nin (İDTEAM) açılışı yapıldı. TİKA, İnovasyon, Dijital Teknoloji ve Ekonomik Araştırmalar Merkezi’ni 28 bilgisayar, büyük ekran, ses ve görüntü sistemi, kürsü, masa, dolap ve sandalyelerle donattı.
Kırgızistan devlet büyüklerinden Anadolu Mektebi heyetine büyük ilgi
Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sami Güçlü’nün başkanlığındaki lise ve üniversite öğrencileri, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesinin (KTMÜ) ev sahipliğinde “Bozkırın Bilgesi Cengiz Aytmatov” adı altında düzenlenen panelde dünyaca ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’u anlattı. Katılımcılara hitap eden Meclis Başkanı Cumabekov, Cengiz Aytmatov’u anlatan Anadolu Mektebi öğrencileri ile övündüğünü belirterek, “Türkiye halkı, Cengiz Aytmatov’u okuyorsa ve tanıyorsa bizim bundan gurur duymamız gerekiyor. Bugün hayatta olmayan Aytmatov’u kalbimizde hissettiren ve Türk dünyasında yaşatan Türk öğrencilerine kendim ve meclis adına çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

TİKA’dan Kırgızistan’da kültür merkezi tadilatı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kırgızistan’ın Talas bölgesinde Bakay-Ata İlçe Kültür Merkezi’nin tadilatına ve donatılmasına destek sağladı. Ülkenin bağımsızlık döneminde yenilenmeyen Bakay-Ata İlçe Kültür Merkezi’ne kumaş kaplamalı konferans koltuğu, sahne perdesi, Kırgız milli müzik enstrümanı, ses sistemleri yardımı da verildi.

Kırgızistan’da 1. Ulusal Geleneksel Oyunlar düzenlendi

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov’un himayesinde 1. Ulusal Geleneksel Oyunlar, ihtişamlı kapanış töreni ile sona erdi. Ülkede ilk kez düzenlenen etkinlik için Talas şehrindeki Manas Kültür Merkezi’nde onlarca çadır ve hipodrom kuruldu. Etkinlikte bölgeler ve şehirler 5 gün boyunca geleneklerini ve hünerlerini sergiledi. Oyunların gelecek yıl ülkenin güneyindeki Oş’ta yapılacağı açıklandı.

Kırgızistan’da “Günaydın Türk Dünyası” şiir kitabı tanıtıldı

Azerbaycan’ın Bişkek Büyükelçisi Hidayet Orucev’in yazdığı ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nın (TÜRKSOY) 7 dilde bastırdığı “Günaydın Türk Dünyası” adlı şiir kitabı tanıtıldı. Etkinlikte, Türk dünyasına yaptığı katkılardan dolayı TÜRKSOY altın madalyası ile ödüllendirilen Orucev’a, Kırgızistan Yazarlar Birliği tarafından fahri üyelik verildi. Türkiye’nin Bişkek Büyükelçiliğinin Kültür ve Tanıtma Müşaviri Nuri Şimşekler de Türkiye’de 26 Eylül 1932’den bu yana Türk Dili Bayramı kutlandığını hatırlatarak, şiir kitabının özellikle 26 Eylül’de tanıtımının yapılmasının “anlamlı ve manidar” olmasından dolayı TÜRKSOY yönetimine teşekkür etti.

Kırgızistan ABD’de kültür ve dil merkezi açtı

Kırgızistan Kültür ve Dil Merkezi, Amerika Birleşik Devleri’nin Cincinnati kentinde açıldı. Açılışı, Kırgızistan’ın ABD Büyükelçisi Bolot Otunbayev yaptı. ABD’nin Bişkek Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, “31 Ağustos-1 Eylül 2019’da, Kırgız Cumhuriyetinin Bağımsızlık Günü kutlamaları kapsamında, Kırgızistan diasporası temsilcileriyle birlikte Kırgızistan’ın ABD Büyükelçiliği, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan yurttaşlar arasındaki bağları korumayı amaçlayan toplu kültürel etkinlikler düzenledi.” ifadelerine yer verildi. Açılış töreninde bir konuşma yapan Otunbayev, Kırgız dilinin, devletçiliğin temel temellerinden biri olduğunu ve bu yıl Kırgız Cumhuriyetinin devlet dilinin statüsünü kazanmasının Kırgız dilinin 30. yıl dönümünü işaret ettiğini dile getirdi.

Issık Göl’de milli spor oyunları ve festival düzenlendi

Kırgızistan’da Issık Göl Oyunları ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Milli Spor 2. Festivali düzenlendi. Çolpon Ata şehrindeki Ruh Ordo Kültür Merkezinde Oyunların ve festivalin açılış töreni yapıldı. Törene Devlet Ajansı Yardımcısı Kanatbek Arpaçiyev ve katıldı. Milli Spor 2. Festivali’ne, bilek güreşi, sambo, masrestling, Kırgız güreşi, dokuz kumalak ve halat çekme olmak üzere sporun altı dalında 82 sporcu yarıştı.

Kırgızistan ve BM arasında iş birliği

Kırgızistan’da Dışişleri Bakanı Cengiz Ayderbekov başkanlığındaki toplantıda, başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası örgütlerle karşılıklı iş birliği adımları müzakere edildi. Kırgızistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, adı geçen toplantıda, Kırgızistan’ın bazı yabancı devletlerle ve uluslararası örgütlerle iş birliği konuları ele alındığı ve sunumların Bakanlığın ilgili bölümlerinin başkanları tarafından yapıldığı kaydedildi.

Kırgızistan’da Kopuz Günü coşkusu

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’teki Devlet Filarmoni Orkestrası, 9 Eylül Kopuz Günü dolayısıyla konser düzenlendi. Etkinliğe katılan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanı Dosalı Esenaliyev, burada yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov’un adına halkı Kopuz Günü dolayısıyla tebrik etti. Kırgızistan’da her yıl 9 Eylül’de, Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov’un imzaladığı kararname uyarınca Kopuz Günü olarak kutlanacak.

Kırgızistan’da Latin Alfabesi için taslak hazırlandı

Kırgızistan’da dilbilimci Dr.Gulzura Jumakunova, Yusuf Balasaguni(Has Hacip) Üniversitesinde taslağını hazırladığı yeni Kırgız Latin Alfabesini tanıtacak. Kırgızistan Yusuf Balasaguni Üniversitesinden mezun olan ve Türkiye’de Ankara Üniversitesinde akademisyen olarak hayatına devam eden Filoloji doktoru Dr.Gulzura Jumakunova, yeni Kırgız Latin Alfabesi taslağını sunacak. Gulzura Jumakunova, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Sanal ortamda da olsa çağımızın talebi olan Latin yazısını hemşehrilerimin yazışmalarında kullanmalarına katkı sağlayacağını, düşünsel anlamda çalışma yapılabileceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Özbekistan-Kırgızistan sınırı yeniden düzenleniyor

Özbekistan-Kırgızistan sınırındaki problemler yeni düzenlemeler ile kolaylığa kavuşturuluyor. Kırgızistan’ın Aravan bölgesinde, Özbek sınır birliklerinin düzenleme çalışmalarına başladığı bildirildi. İki ülke arasında, toprak takası yapılarak tartışmalı bölgelerde sorunların azaltılması bekleniyor. Kırgızistan-Özbekistan sınırının 2022 yılına kadar tamamen düzenlenmesi bekleniyor.

TÜRKMENİSTAN

Türkmenistan İslam Sigorta Kurumu’na üye oldu

Türkmenistan, İslami Kalkınma Bankası’na bağlı, İslam Yatırım Sigortası ve İhracat Kredisi Kurumu (ICIEC)’na üye oldu. ICIEC Direktörü Qussama Kaissi, Türkmenistan’ın İslam Sigorta Kurumu’na üye olması ile ilgili olarak, kurum tarafından sağlanan hizmetlerin, Türkmen pazarındaki çeşitli yabancı bankaların, yatırımcıların ve ihracatçıların faaliyetlerini kolaylaştıracağını ifade etti. Kaissi, “Risk yönetimi ve borç verme hizmetlerimiz ülke ekonomisini güçlendirecek ve çeşitlendirecektir” dedi.

“Türkmen’in Altın Asrı Ödülleri” sahiplerini buldu

Türkmenistan’da her sene 27 Eylül tarihinde kutlanan Bağımsızlık Bayramı arefesinde dağıtılan Türkmen’in Altın Asrı Kültür-Sanat Ödülleri, Devlet Başkanı Kararnamesi ile bu yılki sahiplerini buldu. Ödül töreninde ayrıca toplam 534 bin 800 Manat tutarında ödül de verildi. Ödüller, halkın manevi mirasının yeniden canlanmasına ve yükselmesine, ülkede kültür sanat yoluyla, yaratıcı faaliyetlerin geliştirilmesine yapılan katkıları özendirmeyi ifade ediyor.

BDT Ekonomik Konseyi, Aşkabat’ta toplandı.

 

Bağımsız Devletler Topluluğu Ekonomik Konseyi, Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta 83. toplantısını gerçekleştirdi. BDT İcra Kurulu Başkanı ve Genel Sekreteri Sergey Lebedev başkanlığında yapılan toplantıda daha yüksek düzeyde ekonomik işbirliği sağlamayı amaçlayan ortak faaliyetlerin sonuçları ve BDT organlarının birleşik bütçesinin uygulanması da dahil olmak üzere daha önce varılan anlaşmaların uygulanması gözden geçirildi. BDT hükümetlerinin Sosyo-Ekonomik İşbirliği alanındaki faaliyetlerinin koordinasyonunun güçlendirmesi kararlaştırılan toplantıda, Ekonomik İşler Komisyonu faaliyetlerinin sonuçları da değerlendirildi. Müzakereler sonunda çeşitli konularda 24 belge imzalandı.

Aşkabat Büyükelçisi Değişti

Türkiye’nin yeni Aşkabat büyükelçisi  Tonga’n Oral oldu.

Türkmenistan Uluslararası Enerji Fuarı

Türkmenistan Enerji Bakanlığı ile Ticaret Odası tarafından organize edilen uluslararası fuarda, yerli ve yabancı şirketler, ileri teknolojiye sahip enerji ürün ve ekipmanlarını sergileme imkânı buldu. Rusya, ABD, Almanya, Türkiye, İtalya, Japonya, Çin, İran, Belarus ve Ukrayna’nın yanı sıra birçok ülkeden 130 firmanın katıldığı fuarda özellikle Türkmenistan’ın enerji sektöründe kaydettiği gelişmeler ve enerji sektörü modernizasyon ekipmanları sunuldu.

Türkmenistan’da Bağımsızlık Bayramı

1991 yılında bağımsızlığına kavuşan Türkmenistan Cumhuriyeti, resmi tören ve şenliklerle bağımsızlığının 28. Yılını kutladı. Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile Devlet Başkanı Yardımcıları, bakanlar ve çok sayıda yabancı konuğun katıldığı Bağımsızlık Bayramı, Bağımsızlık Anıtı’na çelenk konulmasıyla başladı. Ülkenin diğer vilayetlerinde de çeşitli etkinlikler düzenlenerek kutlanan Bağımsızlık Bayramı münasebetiyle Türkmenistan’da iki gün resmi tatil yapıldı.

IRAK

TİKA’dan Irak altyapısına destek

DEAŞ terör örgütü tarafından yıkıma uğratılan Irak’ın yeniden imarı, kamu hizmetlerinin tesis edilmesi, bölgeye geri dönüşlerin hızlandırılması ve şehrin ticari hayatının normale dönmesi amacıyla tahrip edilen altyapıların onarımı için TİKA tarafından önemli çalışmalar yürütülüyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy TİKA’nın Musul şehrinin yeniden imarı ve ticari hayatının normale dönmesi amacıyla, doğu ve batıyı birleştiren ve savaş sırasında tahrip edilmiş Musul 4 No’lu köprüyü onaracağını açıkladı.

Bağdat’ta Kerkük diplomasisi

Irak Türkmen Cephesinin (ITC), Bağdat’taki ofisini ziyaret eden Irak’ın Kürt partileri, Türkmen siyasetçiler ile Kerkük’ün geleceği hakkında görüş alışverişinde bulundu. ITC Genel Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi daha sonra Şii liderlerden Ammar El Hakim ile görüştü. Erşat Salihi sosyal medyadan, “Bağdat’ta Sayın Ammar El Hakim’le görüştük. Kerkük meselesinin ulusal bir mesele olduğunu, tüm Iraklıları ilgilendiren bir vilayet olduğunu konuştuk. Kerkük’te valinin Türkmen olması için görüşümüzü bildirdik .” ifadelerini kullandı.
Kerkük valisinin Erbil’e çağrısı sonuç verdi
Kerkük Valisi Rakan Said, kendisini ziyaret eden Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı ve Irak Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Erşat Salihi ile bir araya geldikten sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Said, yargı önüne çıkarılmaksızın 15 yıldan bu yana bazı kişilerin IKBY hapishanelerinde tutulduğunu söyleyerek, Kerkük’te tüm taraflar arasında barış ve huzurun sağlanması için tutuklu veya alıkonulanların serbest bırakılması ya da durumlarıyla ilgili yargıya bilgi verilmesi gerektiğini kaydetti. Kerkük Arap Meclisi Üyesi Hatem et-Tai, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) bağlı güvenlik güçleri tarafından 2003-2017 yıllarında alıkonulan veya tutuklanan Kerkük sakinlerinden 90 kişiyi Kerkük yerel hükümetine teslim ettiklerini açıkladı.

Irak Türkmenleri yapılacak nüfus sayımından endişeli

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkan Yardımcısı Hasan Turan, ülkede 2020’de yapılması planlanan nüfus sayımından endişe duyduklarını ifade etti. Turan, nüfus sayımında hile olabileceği ihtimalinden söz ederek, “Irak nüfus sayımında kamuoyuna açıklanacak verilerin doğru olmayacağından endişeliyiz.” değerlendirmesinde bulundu. Bu sayımla planlı şekilde ülkedeki Türkmen nüfusunun az gösterilmek istenebileceğini de sözlerine ekledi. Ayrıca Turan, Irak’ta 2003 yılından bu yana nüfus sayımının yapılmadığını dile getirirken nüfus sayımına karşı olmadıklarını ancak Türkmen bölgelerinden alınacak verilerin hükûmet tarafından titizlikle incelenip, bunların şeffaf ve gerçeği yansıtacak şekilde açıklanmasını istediklerini vurguladı.

Kerkük’te Milliyetçi Türkmen Partisi’ne saldırı

Irak’ın Kerkük kentinde Türkmen Milliyetçi Hareket Partisi Genel Merkezine, kimliği belirsiz kişi ve kişilerce silahlı saldırı düzenlendiği bildirildi. Türkmen Milliyetçi Hareket Partisi Başkan Yardımcısı Abbas Beyatlı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Karşı taraftan birkaç motorlu kişi parti binasına ateş açtı. Bizim askerlerimiz de ateşe karşılık verdi. Olayda çok şükür, hiçbir can ve mal kaybı olmadı. Bu saldırıyı kimin yaptığını tabii ki çok iyi biliyoruz.” ifadelerini kullandı.
ITC Başkanı Erşat Salihi’den basın açıklaması
Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşat Salihi ve Türkmenli’nin farklı bölgelerinden gelen çok sayıda parti yetkilileri ITC Erbil Merkez bürosunda bir toplantı düzenlendi. Toplantının ardından basına açıklamalarda bulunan Salihi, ”Olay nedeniyle yapılan tahribatta şimdiye kadar İklim’deki olan hükûmetten destek görülmedi.” diyerek ITC’nin Kifri bürosunu kendi imkanlarıyla tamir ettiğini belirtti. Ayrıca Salihi, “Erbil bizim için önemli, bildiğiniz üzere Erbil’de 95 yılında Cephe ilan edildi. Ama bugün Erbil’de silahlı kişiler tarafından saldırıya maruz kalındı. Bu olayın sıradan bir olay olmasını temenni ediyoruz. İnşallah neticesinde kötü bir şey çıkmaz. Bu ziyarette arkadaşlarımıza ‘Siz yalnız değilsiniz. Sizin arkanızda bir millet var’ diyoruz.” ifadelerini kullandı.

Erşat Salihi’den Erbil ziyareti

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Genel Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi’nin ziyareti ITC Erbil İl Başkanlığına yapılan saldırı sonrasında gerçekleşti. Erşat Salihi, Erbil ziyareti hakkında sosyal medyada şu açıklamalarda bulundu: “Gökbörü şehri Erbil’de idik bugün. Birkaç gün önce saldırıya uğrayan, ITC binamızdan milletimize seslendik. Ulusumuzun hiçbir saldırıdan etkilenmeyeceğini herkese bildirip, yerel seçimlere en güçlü şekilde hazır olacağımızı da vurguladık. Gökbörü şehri Erbil’i ziyaretimiz sırasında; orada görev yapan Türkiye Cumhuriyeti’nin Erbil‘deki konsolosluk görevlisi soydaşlarımız ile de bir araya geldik. Vermiş olduğumuz şehit diplomatımızı anıp, çeşitli konulara değindik. ITC Erbil İl Başkanlığı binasına yapılan saldırıda yaralanan değerli kardeşimiz Rasul Ömer’in evini ziyaret ettik.” ifadelerini kullandı.

KIRIM

Akmescit’te ilk Kırım Tatar Kitap Fuarı
Rus işgali altındaki Kırım’ın Akmescit kentinde ilk kez Kırım Tatar kitap fuarı düzenlendi. 15 Eylül 2019 tarihinde düzenlenen Kırım Tatar kitap fuarında Kırım Tatar dilinde yazılmış çeşitli kitaplar tanıtıldı. Fuarda tanıtılan kitaplarının son iki yıl içinde yazıldığı ve 20 Kırım Tatar yazar ve şairin fuara katıldığı bildirildi. Fuar sırasında yazarlarla sohbetler ve sanat gösterileri düzenlendi.

Herson bölgesinde bir Kırım Tatar sınıfı daha açıldı

Ukrayna’nın Kırım’a en yakın bölgesi olan Herson bölgesinde bulunan Novooleksiyivka kasabasında bu yıl da Kırım Tatar sınıfı açıldı. Novooleksiyivka okulu Müdürü Lenur Lyumanov yaptığı açıklamada, “Okulumuzda üç yıldır Kırım Tatar sınıfı açılıyor. Kırım Tatar dili ve edebiyatı ise 1’inci sınıftan başlayarak 11’inci sınıfa kadar okutuluyor.” dedi. Lyumanov okulda okuyan 645 öğrenciden 360’ının Kırım Tatar olduğunu belirtti. Novooleksiyivka Okulu, Ukrayna ana kısmında 1. ve 11. sınıflarda Kırım Tatar dil ve edebiyatı dersinin okutulduğu tek okul.

Serbest bırakılan Kırım Tatar Aktivist Edem Bekirov Kiev’de

Ağır hastalığı bulunmasına rağmen dokuz ayı aşkın bir süredir Rusya tarafından hapiste tutulan Edem Bekirov serbest kalarak, ailesine kavuştu. Rusya ile gerçekleşen esir takası kapsamında toplamda 35 Ukrayna vatandaşı serbest bırakıldı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskiy, serbest bırakılan Ukraynalı siyasi tutsakları karşılamak üzere havaalanına geldi. Zelenskiy, 24 Ukraynalı denizci ve 11 Kremlin esirinin serbest bırakılmasıyla ilgili basın açıklaması yaptı. Zelenskiy, bu değişimin daha ilk etap olduğunu bildirdi.

Kırımoğlu, Ukrayna ile Rusya arasındaki esir değişimini değerlendirdi

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ukrayna ile Rusya arasında yapılan esir değişimini yorumlarken Putin rejimiyle anlaşma yapmanın mümkün olmadığını ifade etti. Kırımoğlu, 35 Ukrayna vatandaşını serbest bırakan Putin’in yarın 10 kat daha fazla kişiyi tutuklayabileceğini söyledi.

Türkiye, Ukrayna ve Romanya’dan ortak dernek

Kırım Tatarlarının yaşadığı bölgelerde ekonomik iş birliği ve koordinasyonu sağlamak amacıyla, İstanbul merkezli Türkiye Ukrayna Romanya Kırım Sanayici İş İnsanları Derneği(TURKSİD) kuruluyor. Kırım Tatarlarının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile iştişareler sonucunda, bir araya gelen Kırım Tatar iş adamları, dünyadaki Kırım Tatar diasporasının bulunduğu her ülkede faaliyet göstermeyi planlıyor.

UNESCO’dan Kırım raporu

UNESCO, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki durum hakkında bir rapor yayımladı. Raporda; başta insan hakları olmak üzere pek çok konunun bozulma eğilimi gösterdiği kaydediliyor. Ukrainler ve Kırım Tatarlarına yönelik işgalciler tarafından uygulanan, temel hak ve hürriyetlere yönelik baskılar, eğitim ve kültürel hakların sağlanması ve haberleşme hürriyeti ve medya özgürlüğü gibi konularda sorunlar ele alınıyor.

DİĞER

Türk Konseyi Macaristan Ofisi açıldı

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyinin (Türk Keneşi-Türk Konseyi) tanıtım ofisi hizmete açıldı. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Budapeşte’de Türk Konseyi’nin ofisinin açılış gününde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, başta Macar hükümeti ve Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto’ya Türk Konseyi’nin Budapeşte’de ofisine yer verdiği için teşekkür etti. Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto da ülkesinin her zaman Doğu ve Batı’nın iş birliği yapması için çalıştığını ve Türk Konseyi’nin Budapeşte’de ofis açması kararının da bunu ispatladığını söyledi.

Türk dünyası ortak program havuzu oluşturacak

Türk Konseyine üye 6 ülkenin medya temsilcileri Ankara’da bir araya geldi. TRT Avaz ve Türk Konseyi iş birliği ile düzenlenen Medya İstişare Toplantısı’nda ortak yayınlar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan, Kazakistan ve Türkmenistan’dan gelen medya kuruluşlarının temsilcileri ile ortak bir program havuzu oluşturulmasına karar verildi. Türk Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Kocaman, Türk Konseyi üye devletleri arasında ortak havuz ile program değişiminin mümkün olacağını söyledi.

Rusya’da “Türk Sineması Günleri”

Moskova Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından Yekaterinburg şehrinde Türk filmlerinin gösterildiği “Türk Sineması Günleri” düzenlendi. Türk mutfağından ikramların sunulduğu etkinlikte, müzik dinletisi ve “Türkiye’yi Tanıyalım” başlıklı bilgi yarışması gerçekleştirildi. Sinema günleri kapsamında her gün Rusça alt yazılı 2 Türk filmi sinemaseverlerle buluştu.

7. Uluslararası Balkan Tarihi Araştırmaları Sempozyumu Edirne’de gerçekleştirildi

TİKA ve Türk Tarih Kurumu tarafından desteklenen 7. Uluslararası Balkan Tarihi Araştırmaları Sempozyumu, Trakya Üniversitesinin (TÜ) ev sahipliğinde Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlendi. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Babacan, Sempozyum başkanı olarak açılışta yaptığı konuşmada, düzenlenen sempozyumlarla Osmanlı dönemini araştırdıklarını ve Osmanlı’nın dünyaya yaydığı anlayışı ortaya koymaya çalıştıklarını söyledi.

TİKA gönüllüleri Moğolistan’da

Türkiye’deki farklı üniversitelerde ebe ve hemşirelik bölümlerinde okuyan 13 gönüllü öğrenci, TİKA koordinasyonunda bu yıl üçüncüsü düzenlenen Tecrübe Paylaşım Programı ile Moğolistan’ın sağlık sistemini yakından tanıma fırsatı buldu. Açılış programının ardından, TİKA gönüllüleri, 10 Moğolistanlı Tıp Fakültesi öğrencisi ile birlikte; TİKA’nın daha önce tadilat ve donanımını gerçekleştirdiği Yenidoğan Bölümünde doğum öncesi tedavi, doğum sırasında müdahale, doğum sonrası ve acil müdahale bölümlerinde teorik derslerin ardından uygulama eğitimlerini tamamlayarak katılım sertifikalarını aldı.

TİKA’dan Bosna Hersek’te Arama Kurtarma Personeline eğitim

TİKA, Bosna Hersek Güvenlik Bakanlığı ve İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı işbirliğinde Bosna Hersek’in doğusunda yer alan Foça şehrine bağlı Tjentişte bölgesinde Doğada Arama Kurtarma Temel Eğitimi“ gerçekleştirildi. TİKA tarafından yürütülen Acil Durum ve Afet Müdahaleleri Eğitim Programı (ADAMEP) kapsamında 32 kişiye eğitim verildi. Kursiyerlere doğada arama kurtarma faaliyetlerine ilişkin ekibin organizasyonu, intikal şekli, kurtarma yapılacak alana gidilmesi, kurtarma yöntemleri gibi birçok alanda teorik ve uygulamalı eğitimler aldı.

TİKA’dan Bosna Hersek medya kuruluşlarına destek

TİKA tarafından Bosna-Hersek’in kuzey batısında yer alan Una Sana Kantonu’nda bulunan Una Sana Kantonu Radyo Televizyonu Kurumu’na (RTV USK) malzeme ve ekipman desteği sağlandı. 2016 ve 2017 yıllarında Full HD dijital yayına geçiş yapan Una Sana Kantonu Radyo Televizyonu’nun tam kapasiteye ulaşması amacıyla hem radyo hem televizyon yayınlarının kalitesini yükseltecek teknik ekipmanlar TİKA tarafından hibe edildi.

Kanuni’nin Hatıraları Macaristan’da Yaşatılacak

TİKA destekleri ile Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının defnedildiği Macaristan’ın Zigetvar kentinde yürütülen araştırma ve kazı çalışmalarının son aşamasında ulaşılan buluntular, Zigetvar Kalesi’nde, ”Turbek: Sultan Süleyman’ın Şehri- Turbek’te Bulunan Buluntular Sergisi”nde tanıtılıyor. Ayrıca araştırma ekibi ”Süleyman’ın Türbesinin Geçmişi, Bugünü ve Geleceği” başlıklı konferans düzenliyor.

Bulgaristan Türklerinin zorunlu göçünün belgeleri kayıt altına alındı

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ile Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneğince (Bal-Türk) yürütülen proje kapsamında, Bulgaristan’ın 1984-1989 yıllarında Türklere uyguladığı asimilasyon politikasından kaçan yaklaşık 350 bin kişinin yaşadıklarının unutulmaması amacıyla o döneme ait belge, fotoğraf, günlük ve görüntüler kayıt altına alınıyor. Bal-Türk tarafından Bulgaristan’ın asimilasyon politikası nedeniyle 1989 yılında, Avrupa’nın 2. Dünya Savaşı’ndan sonraki en büyük “zorunlu göçü” ile karşı karşıya kalan Türklerin yaşadıklarının unutturulmaması amacıyla hazırlanan proje kapsamında, 21-22 Eylül’de Kocaeli’de anma etkinlikleri düzenlendi.

Hıdırlık Tabyası Edirne Balkan Tarihi müzesi olarak kullanılacak

Edirne’ de bulunan Hıdırlık Tabyası, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan bir proje ile Balkan Tarihi Müzesi olarak restore ediliyor. Türklerin balkanlardaki 600 yıllık hikayesi tarihi, kültürel, sanatsal, insani yanları müzede yer bulacak. Müzenin bir bölümü ise balkan göçmenlerine ayrılmış durumda. Müzede, özellikle son yüz yılda balkanlardaki yurtlarından göçmek durumunda kalan insanların hikayesi de yer alacak. Balkan Savaşların’da Edirne savunmasında karargah olarak kullanılan Hıdırlık Tabyası, mesire alanları, animasyon odaları, maketler, balmumu heykelleri, yaşam alanları ile tarihe ışık tutacak. Müzenin, Türkiye’nin ve Balkanların en büyük interaktif müzesi olması hedefleniyor.

Kanadalı gazeteciden Çin’in toplama kampları yorumu

Arnavut asıllı Kanadalı gazeteci Dr. Olsi Jazeji (Jazexhi), Müslüman Uygur Türklerinin Çin tarafından hapsedildiğini, kimliklerini unutmaları ve bir güç oluşturamamaları için baskı altına alındıklarına şahit olduğunu kaydetti. Uygur Akademisi tarafından organize edilen İstanbul Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Topkapı Yerleşkesi’nde düzenlenen programda konuşan Kanadalı gazeteci, Çin’de tanık olduklarını ve Doğu Türkistan konusundaki izlenimlerini paylaştı.

Türk askerinden Kosova’daki öğrencilere destek

Kosova Barış Gücü (KFOR) bünyesinde görev yapan Türk Temsil Heyet Başkanlığı, Kosova’daki Naim Frasheri ilkokuluna yapmakta olduğu spor sahasının restorasyonu ile çocuk oyun parkının inşasını tamamladı. Kosova’nın kuzeyindeki Vıçıtırın şehrinde yer alan Naim Frasheri ilkokuluna yapılan spor sahası ve oyun parkının açılışı için tören düzenlendi.

Batı Traya Türkleri eğitim sorunlarını prostesto etti

İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesinde 12 Eylül 2019 tarihinde bina yetersizliği ve vardiyalı eğitime geçilmek istendiği için veliler tarafından eylem yapıldı. Kapatma eylemi sonrası veliler, İskeçe Belediye Başkanı Manolis Çepelis, Eyalet Başkan Yardımcısı Nikos Efraimidis ve ikinci dereceli okullar il eğitim müdürü Yorgos Papathanasiou’yu ziyaret ederek okulda yaşanan ciddi sıkıntıyı dile getirerek bir an once çözüme kavuşturulmasını talep ettiler.

Cengiz Dağcı’nın Korkunç yıllar’ı Rusça’ya çevrildi

Ünlü Kırım Tatar yazar Cengiz Dağcı’nın “Korkunç Yıllar” kitabı Rusça’ya çevrildi. Kitabı Türkçe’den Rus diline Doç.Dr. Ranetta Gafarova tercüme etti. Facebook sayfasında açıklama yapan Gafarova, “Bütün Türk dünyası onu Türkiye Türkçesinde tanıdı. Onun, önemi başka dillerde de bilinmesi gerekiyor. Türkiye’de Cengiz Dağcı çok seviliyor. Başka dillerde de onunla tanışsınlar ve aynı şekilde sevsinler diye düşündüm ve onun kitabını Rusça’ya çevirdim. Dünya edebiyatlarında onun yazarlık yeteneğinin bilinmesi ve değerlendirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. Kitabın Rusça versiyonu, Kırım’ın Akmescit kentinde gerçekleşen I. Kırım Tatar Kitap Fuarında okurlarıyla buluştu.

Dobruca’da kurultay coşkusu

Dobruca’da “Kurultay-Otantik Türk-Tatar Sabantoy Festivali” gerçekleştirildi. Festival Mecidiye’de, geleneksel güreş (kureş) müsabakalarıyla başladı. Ardından Bursa Mehter Takımı tarafından mehter gösterisi icra edildi. Festivalin ikinci gününde ise Mankalya’da “Kurultay-Sabantoy Festivali” etkinliği başladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Çin’e çağrı

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) adlı uluslararası sivil toplum örgütü Çin’in çocuk koruma programı adı altında zorla kamplarda tuttuğu çocukların serbest bırakılması için çağrıda bulundu. HRW’dan yapılan açıklamada, “Çinli yetkililer, anne babası kamplara konulmuş veya yurt dışında kalmak zorunda kalmış çocukları evebeynlerinin ulaşımına kapalı bir şekilde bir takım tesislerde barındırıyorlar” ifadeleri kullanıldı.

BM’den Kapalı Maraş açıklaması

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Sözcüsü Stéphane Dujarric, Kapalı Maraş’ı açma planlarıyla ilgili olarak BM’in resmi bir bilgi almadığını, BM’e Kapalı Maraş ile ilgili Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararları rehberlik ettiğini ve edeceğini söyledi.

Türk Dünyası gençleri Kazan’da buluşuyor

Tataristan’ın başkenti Kazan’da altıncısı düzenlenecek olan Türk Gençleri Festivali için hazırlıklarda sona gelindi. Etkinliğe Tataristan, Türkiye, Azerbaycan, Balkar, Başkortostan, Kazakistan,’ın yanı sıra Karaçay, Kırgızistan, Nogay, Tıva ve Çuvaşistan’dan Türk gençleri olmak üzere toplam 55 aktif temsilcinin katılması bekleniyor. Dünya’nın dört bir yanından Türk gençlerinin katılacağı festivalin amacı Türk gençleri arasında kültür, bilim, ve eğitim alanında işbirliğini genişletme olduğu bildirildi.

Uygur fikir adamına Avrupa Konseyinden insan hakları ödülü

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi tarafından verilen Václav Havel İnsan Hakları Ödülü 2019 yılında İlham Tohti’ye verildi. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi ödül ile ilgili sosyal medya hesabından bir açıklama yayımladı. Açıklamada, “Uygur entelektüel İlham Tohti’yi bu ödülden ötürü en içten duygularımız ile kutluyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir