Türk Dünyası,  Türk Dünyası Raporu,  Zehra Çimen'in Yazıları

AAE- TÜRK DÜNYASI RAPORU Ekim-2019

 

 

AZERBAYCAN
Türkiye ve Azerbaycan stratejik araştırma merkezleri arasında iş birliği protokolü
Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, Türk devletleri arasındaki iş birliğinin çatı kuruluşu Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyinin (Türk Keneşi) kuruluşunun dayanağı olan Nahçıvan Anlaşması’nın 10. yılı dolayısıyla konferans düzenlendi. Etkinlik kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) ile Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Uluslararası İlişkilerin Analizi Merkezi (AIR Center) arasında iş birliği protokolü imzalandı.

Azerbaycan’da Başbakan değişti

Azerbaycan’da, Ekonomik Konulardan Sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Asadov, ülkenin yeni başbakanı oldu. Nahçıvan’da 30 Kasım 1956’da doğan, Moskova Halk Ekonomisi Enstitüsünden 1978’de mezun olan Asadov, Sovyetler döneminde Azerbaycan Milli İlimler Akademisinde çeşitli görevlerde bulundu. Asadov, 2012’den itibaren aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcılığı görevini yürütüyordu.

Azerbaycan’da tarihi belgeler sergilendi

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, Osmanlı Devleti ve Azerbaycan Hanlıkları arasındaki siyasi yazışmaların ve belgelerin yer aldığı “Belgelerle Osmanlı Devleti ve Azerbaycan Hanlıkları Münasebetleri” sergisi düzenlendi. Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal, etkinlikte yaptığı konuşmada, hem Türkiye hem de Azerbaycan’ın muazzam arşivlere sahip olduğunu, Azerbaycan arşivleriyle çok yakın ilişki içerisinde bulunduklarını söyledi.

Azerbaycan’dan Barış Pınarı Harekatı’na destek

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığınca, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) başlattığı Barış Pınarı Harekatı’nın terör tehdidinin ortadan kaldırılmasına, mültecilerin evlerine dönmelerine, insani sorunların çözümüne, barış ve istikrarın sağlanmasına yardımcı olacağı belirtildi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Azerbaycan’ın, terörizmin tüm biçimlerini ve tezahürlerini şiddetle kınadığı ve uluslararası toplumun terörle mücadeledeki çabalarını desteklediği bildirildi.

Türk Konseyi Gençlik Platformundan Barış Pınarı Harekatı’na destek

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, Türk Konseyi Gençlik Platformu 1. Baş Asamblesi yapıldı. Toplantıda, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) Gençlik Platformu, Türkiye’nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzuru getirmek amacıyla başlatılan Barış Pınarı Harekatı’na desteğini açıkladı.

Türk Konseyi 7. Zirvesi Bakü’de düzenlendi

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) Devlet Başkanları 7. Zirvesi gerçekleştirildi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ev sahipliğinde düzenlenen zirveye üyelerin yanı sıra gözlemci üye Macaristan Başbakanı ve üye olmasa da etkinliklere katılım sağlayan Türkmenistan’ın Başbakan Yardımcısı da katıldı. Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Türk Konseyi ülkeleri nüfusunun yüzde 40’ının gençlerden oluştuğunu hatırlatarak, Genç Girişimciler Forumu’nun oluşturulmasını ve ilk toplantısının Özbekistan’da yapılmasını önerdi. Zirve’de, Kazakistan’ın kurucu Cumhurbaşkanı Nazarbayev’e, “Türk Konseyi Ömür Boyu Onursal Başkanı” unvanı İlham Aliyev tarafından takdim edildi. Ana konusu, “Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerinin Geliştirilmesi” olan zirve sonunda, Türkiye’nin Barış Pınarı Harekatı’na destek kararının da yer aldığı bildiri kabul edildi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, bir sonraki zirvenin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önerisiyle gelecek yıl Türkiye’de yapılacağını açıkladı.

AGİT Minsk Grubu eş başkanları Azerbaycan’da toplandı

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eş başkanları, Azerbaycan Dışişleri Bakanının ve Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Dış Politika Meseleleri Daire Başkanının da hazır bulunduğu toplantıda, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki çatışma ve Dağlık Karabağ sorununun çözümü için yürütülen sürecin mevcut durumu ve perspektifleri ele alındı. Minsk Grubu, Ermenistan-Azerbaycan anlaşmazlığı ve Dağlık Karabağ sorununun barışçıl yollarla çözülmesini teşvik ve taraflar arasında aracılık etmek amacıyla 1992’de kuruldu.

Azerbaycan Bağımsızlık Günü

28 Mayıs 1918’de Mehmet Emin Resulzade başkanlığındaki Milli Şura tarafından bağımsızlık ilan edilen, 2 yıllık kısa dönemden sonra Sovyetler Birliği tarafından işgal edilen Azerbaycan, 18 Ekim 1991’de tarih sahnesinde yeniden bağımsız devlet olarak yerini aldı. Azerbaycan’da 18 Ekim, 1992’den bu yana ulusal bayram olarak kutlanıyor.

Bakü’de “Türk Dünyası Elçileri: Nesimi” sempozyumu düzenlendi

Azerbaycan’da, Türk dünyasının önemli şahsiyetlerinden şair İmadeddin Nesimi’nin doğumunun 650. yılı münasebetiyle “Uluslararası Türk Dünyası Elçileri: Nesimi” konulu sempozyum düzenlendi. BDÜ Rektörü Doç. Dr. Elçin Babayev, Türk dünyasının çok sayıda ortak değere sahip olduğunu söyleyerek bu değerlerin birlikte öğrenilmesinin önemine vurgu yaptı. Nesimi’nin de Türk dünyasının ortak değerlerinden biri olduğunun altını çizen Babayev, bir şair ve filozof olarak tarihte iz bırakan ve şiirlerini Türkçe yazan Nesimi ile gurur duyduklarını belirtti.

Bakü’de Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi

Azerbaycan’da, Bağlantısızlar Hareketi Devlet ve Hükümet Başkanları 18. Zirvesi düzenlendi. Bağlantısızlar Hareketi üyesi 120 ülkeden üst düzey yetkililerin de yer aldığı zirvede, Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil etti.

Azerbaycan ile Kazakistan Arasında Vizesiz Seyahat Anlaşması

Azerbaycan ve Kazakistan, iki ülke arasındaki vizesiz seyahat süresini 30 günden 90 güne çıkardı. Yapılan anlaşmaya göre iki ülke vatandaşları seyahatleri süresince 30 gün boyunca herhangi bir yer bildirimi yapmak zorunda kalmayacak. 30 günden sonra seyahat eden kişilerin resmi yetkililere yer bildirimi yapması gerekiyor ancak bu durumda da herhangi bir vize gerekmiyor.

Azerbaycan’dan ABD Temsilciler Meclisinin kararına kınama

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Dış Politika Meseleleri Daire Başkanı Hikmet Hacıyev, ABD Temsilciler Meclisinin 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanıyan kararını ön yargılı ve haksız bulduklarını ve kınadıklarını bildirdi. Hacıyev, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, ABD Temsilciler Meclisinin 1915 olaylarıyla ilgili kararının hiçbir siyasi, hukuki ve tarihi dayanağının olmadığını belirtti. O dönemde yaşanan olayların siyasetçiler değil, tarihçiler tarafından araştırılması gerektiğini ifade eden Hacıyev, Ermenistan ve Ermeni lobisinin sözde soykırım iddialarını siyasi spekülasyon aracına dönüştürdüğünü kaydetti.

BDT Savunma Bakanları Konsey Toplantısı Bakü’de düzenlendi

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Savunma Bakanları Konsey Toplantısı düzenlendi. Toplantıda, 2019’un sonuçları özetlendi ve 2025 yılına kadar askeri işbirliği taslağı incelendi. Katılımcılar, 2025 yılına kadar Radyasyon, Kimyasal ve Biyolojik Durumun İzlenmesi ve Değerlendirilmesi için Ortak Sistemin, yönlendirme ve yasal destek konularında gelişme yönlerini ele aldı.

KAZAKİSTAN

Kazakistan’da “UNWTO Kent Turizmi Zirvesi”

Bağımsızlık Sarayı’nda “Akıllı şehirler, akıllı destinasyonlar” başlığıyla düzenlenen zirvenin açılış törenine Kazakistan Başbakanı Askar Mamin, UNWTO Genel Sekreteri Zurab Pololikaşvili, Nur Sultan Valisi Altay Kulginov ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın yanı sıra dünyanın farklı şehirlerinden belediye başkanları ve delegeler katıldı. Şehirlerde akıllı teknolojilerin uygulanmasına yönelik konuların görüşüldüğü toplantıda, “Akıllı şehirler, akıllı destinasyonlar” üzerine Nur-Sultan Deklarasyonu kabul edildi. Deklarasyonda, şehirlerde turizmin geliştirilmesi için akıllı teknolojilerin uygulanması, altyapının geliştirilmesi, mevcut kaynakların iyileştirilmesi gerektiği vurgulandı.

Kazakistan’da “Dünya Kanser Liderleri Zirvesi”

Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da 80’den fazla ülkeden 350 civarında onkoloji uzmanının katıldığı “Dünya Kanser Liderleri Zirvesi” düzenlendi. Kanserle mücadelenin ülkenin sosyal politikasının önceliklerinden olduğuna işaret eden Kazakistan Sağlık Bakanı Yeljan Birtanov, Kazakistan’ın Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in inisiyatifi üzerine ülkede, Orta Asya’daki en büyük onkoloji merkezinin inşa edildiğini anımsattı.

Kazakistan’da Görme Engelli Çocuklar Festivali

Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da düzenlenen Görme Engelli Çocuklar Festivali kapsamında Türk öğretmenler, golbol ve matematik eğitimi verdi. İçinde zil olan bir topla oynanan golbolun kurallarının görme engelli çocuklara anlatılmasının ardından, Türkiye, Azerbaycan ve Kazakistanlı çocuklar arasında müsabakalar yapıldı.

Tokayev-Lukaşenko ortak basın toplantısı

Tokayev, resmi ziyaret kapsamında Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’a gelen Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’yu Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda resmi törenle karşıladı. Taraflar, ikili ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdi, ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Tokayev, ikili ticari ve ekonomik iş birliği, bölgesel ve uluslararası gündemi ele aldıklarını belirterek, “Geçen yıl, karşılıklı ticaret hacmi 800 milyon civarında gerçekleşti. Bu iyi bir eğilim ancak yeterli değil. Bu nedenle bu yönde çalışma devam etmeli.” ifadelerini kullandı. Son üç yılda demir yolu üzerinden konteyner taşımacılığının Kazakistan ve Belarus üzerinden Çin ve Avrupa yönünde 6,5 kat arttığı bilgisini paylaşan Tokayev, “Ziyaret başarılı geçti. Anlaşmaların Kazakistan ve Belarus halklarının gelişmesine katkı sağlayacağından eminim.” dedi.

ÖZBEKİSTAN

Türk İş ve Yatırım Forumu Taşkent’te yapıldı

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Keneşi) Türk İş ve Yatırım Birinci Forumu Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te gerçekleştirildi. Forumun açılışında konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bizler 6 farklı ülkesi olan tek milletiz. 1,1 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğe, 560 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ve 160 milyonluk nüfusa sahibiz. Yani bir araya gelince, küresel bir güç haline geliriz.” dedi.

Türkiye ile Özbekistan arasında tıp eğitimi alanında iş birliği

İstanbul’da faaliyet gösteren devlet üniversitesi Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Özbekistan’ın Buhara şehrinde İbn-i Sina Tıp Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu kurdu. Yüksekokulun açılış töreninde konuşan Özbekistan Sağlık Bakanı Alişir Şadmanov, Türkiye’nin sağlık ve tıp eğitimi alanında büyük bir deneyime sahip olduğunu kaydederek, bu çerçevede Sağlık Bilimleri Üniversitesi’yle iş birliğinde kurulan fakülte ve yüksekokulun Özbekistan’da tıbbın daha da gelişmesine katkıda bulunacağını belirtti.

Özbekistan’da Kırgız Dili Günü kutlandı

Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te Kırgız Türkçesine “devlet dili” statüsünün verilmesinin 30’uncu yılı kutlandı. Kırgızistan’ın Taşkent Büyükelçiliği, Kırgız dilinin devlet dili statüsü almasının 30.yıl dönümü ve ünlü Manasçı Sayakbay Karalayev’in doğumunun 125. yıl dönümü vesilesiyle resepsiyon düzenledi. Etkinlik katılımcıları, ünlü Kırgız şairlerin şiirlerinin Kırgız öğrenciler tarafından okunmasını takip etti.

Türkiye-Özbekistan  ortak yapımı dizi çekilecek

Diriliş Ertuğrul dizisinin senarist ve yapımcısı Mehmet Bozdağ, gelecek ay çekimlerine başlanacak yeni projesi “Celaleddin Harezmşah”ın dünyada büyük ses getireceğini ifade etti. Özbekistan’ın teklifi üzerine bir yıldır üzerinde durdukları Celaleddin Harezmşah dizisiyle ilgili çalışmaların sonuna geldiklerini belirten Bozdağ, gelecek ay oyuncu seçimlerinin ardından çekimlere başlayacakları bilgisini paylaştı. Bozdağ, “Celaleddin Harezmşah dizisi vücuda geldiği vakit Türkiye-Özbekistan dostluğu adına büyük bir proje olacak.” dedi.

KIRGIZİSTAN


Kırgızistan’da “Orta Asya’da Dijital Dönüşüm” konferansı

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov’un katılımıyla “2019 Bölgesel Kalkınma ve Dijitalleşme Yılı” etkinlikleri kapsamında başkent Bişkek’te “Orta Asya’da Dijital Dönüşüm” konulu konferans düzenlendi. Ceenbekov, devletin dijitalleşme çabalarını ve hedeflerini anlatırken, “Dijitalleşme süreciyle devlet kurumlarının verimliliğini artırmayı ve yolsuzluğu önlemeyi amaçlıyoruz.” dedi. Ceenbekov, ülkede e-kitap, elektronik sıra, mobil uygulamalarla ödeme gibi yeniliklerin de yerini aldığını hatırlatarak, kurumlar arasında veri ve bilgi paylaşımını, bazı devlet hizmetlerinin dijital formatta sunulmasını, “Güvenli Şehir” ve “Güvenli Trafik” projelerini uygulamaya devam ettiklerini söyledi.

Kırgızistan-Azerbaycan Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısı 5 yılın ardından ilk kez yapıldı

Kırgızistan-Azerbaycan Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısı, Kırgızistan Başbakan Birinci Yardımcısı Kubatbek Boronov ve Azerbaycan Başbakan Birinci Yardımcısı Yakup Eyübov’un eş başkanlığında başkent Bişkek’te yapıldı. Ala-Arça Cumhurbaşkanlığı Konutları Kongre Merkezi’nde, iki ülke ilişkilerinin ele alındığı KEK toplantısının ardından protokol imzalandı. Boronov, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki KEK toplantısının 5 yıl aradan sonra ilk kez yapıldığını belirterek, Azerbaycan’ın Kırgızistan için Kafkaslar’da önemli bir partner olduğunu vurguladı.

Kırgızistan “Kutadgu Bilig’in Yazılışının 950. Yılı” konferansına ev sahipliği yapacak

Kırgızistan Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Bakan Azamat Camankulov’un, Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Darhan Kıdırali ile görüştü. Kırgızistan, Türk İslam tarihinin büyük şairi, bilim adamı ve düşünürü Yusuf Has Hacib’in kaleme aldığı Kutadgu Bilig Siyasetnamesi’nin yazılışının 950. yılı kapsamında düzenlenecek uluslararası konferansa ev sahipliği yapacak.

Kırgızistan’da uranyum madenciliği yasaklanıyor

Kırgızistan Meclisi, uranyum ve toryum yataklarının araştırılması ve çıkarılmasını yasaklama kararı aldı. Yasayla, hükümete, ülke mevzuatına uygun olarak, uranyum ve toryum yataklarında çalışan veya yakınında yaşayan insanların yaşamlarına veya sağlıklarına yönelik tehditleri önleme, radyasyon ve çevre güvenliğini sağlamak için tedbirler alması talimatı verildi.

Kırgız avukata BM ödülü verildi

Kırgız avukat Azizbek Aşurov, Birleşmiş Milletlerin mülteci ödülü olan “Nansen Mülteci Ödülü” verildi. Sovyetler Birliği sonrasında birçok insanın devletsiz statüsüne düşmesine karşı mücadele eden Aşurov, Kırgızistan’da bu sorunun son bulması için yoğun çabalar göstermiş bir aktivist olarak tanınıyordu. Aşurov, Orta Asya’nın en tartışmalı sınırlarının yer aldığı Fergana bölgesinden esinlenerek “Sınır Tanımayan Fergana Vadisi Avukatları” adlı bir organizasyon kurdu. Bu organizasyon hiçbir vatandaşlığa sahip olmayan insanlara bedava yasal danışmanlık hizmeti sunuyordu.

TÜRKMENİSTAN


Türkmenistan Hükümet Delegasyonu

İngiltere’ye çalışma ziyaretinde bulundu
Türkmenistan Tarım ve Çevre Koruma Bakanı ile Ahal Valisi başkanlığındaki heyet, İngiltere ve Kuzey İrlanda’da resmi temaslarda bulundu. Toplantılar sırasında taraflar, Türkmen-İngiliz ilişkilerini, farklı alanlarda genişletmek için önemli bir potansiyel bulunduğunu belirtti. İkili ilişkilerin, daha da güçlendirilmesi taleplerini dile getiren taraflar, dijitalleşmenin tarım sektörüne uygulanması, işgücü verimliliğinin artırılması, deneyim alışverişi ve tarım alanında bilimsel araştırmaların yapılması konuları başta olmak üzere bir dizi güncel konuyu görüştüler.

Aşkabat şehitlerini andı

6 Ekim 1948’de meydana gelen ve dünyada en fazla can kaybına yol açan depremler arasında sayılan Aşkabat depreminde hayatını kaybedenler ile vatan şehitleri için her yıl düzenlenen matem günü, bu yıl da çeşitli etkinliklere sahne oldu. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, başkent Aşkabat’ta bulunan yadigarlık anıtına çelenk koydu ve bütün yurtta bayraklar yarıya indirildi. UNESCO tarafından yirminci yüzyılın en yıkıcı felaketlerinden biri olarak kabul edilen 1948 depreminde Aşkabat, adeta haritadan silinmiş ve onbinlerce insan bu depremde hayatını kaybetmişti.

BDT Dışişleri Bakanları Konseyi Aşkabat’ta toplandı

Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Dışişleri Bakanları, Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta toplandı. Toplantıda, topluluğa üye devletlerin dış ilişkiler ajansları arasındaki ortaklığı güçlendirmek için Eylem Programının kabulüne karar verildi. BDT ülkelerinin Dışişleri Bakanları ayrıca 12 Aralık 2020 tarihinde Türkmenistan’da yapılacak olan Uluslararası Barış, Güvenlik ve Sürdürülebilir Kalkınma Konferansına katılmaya ve Türkmenistan’a Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından daimi tarafsızlık statüsü tanınmasının 25. Yıldönümü kutlamalarına davet edildiler.

BDT Zirvesi Aşkabat’ta yapıldı

Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Devlet Başkanları Konseyi Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta toplandı. Devlet Başkanları Konseyi Zirvesinde ilk olarak, BDT alanında işbirliği konusunda görüş alışverişinde bulunuldu ve daha yüksek seviyelerde çok taraflı işbirliğini amaçlayan ortak faaliyetler üzerinde duruldu. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanduli Berdimuhaedov’un, İnsani İşbirliği Fonu Madalyası ile ödüllendirildiği zirvede, BDT İcra Komitesi Başkanı Sergey Lebedev, Türkmenistan Tarafsızlık Devlet Ödülü ile ödüllendirildi ve görev süresi üç yıl daha uzatıldı. Görüşmelerin sonunda BDT Devletleri Stratejik Ekonomik İşbirliği Bildirgesi imzalandı. Toplantıda ayrıca “1941-45 Büyük Vatanseverlik Savaşı Sovyet Halkları Zaferi”nin 75. Yıl kutlamalarının, BDT devletleri tarafından ortaklaşa hazırlanması konusu görüşüldü.

Türkmenistan Havayollarının AB’ye uçuş yasağı kaldırıldı

Avrupa Birliği’ne üye ülkelerdeki tüm Türkmenistan uçuşları, 4 Şubat 2019 tarihinde; Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı (EASA) tarafından, uluslararası hava güvenliği standartlarını karşılamadığı gerekçesiyle askıya alınmıştı. Avrupa Birliği Havacılık Güvenliği Ajansı, Türkmenistan Havayolları’nın Avrupa Birliği’ne uçma izninin askıya alınmasını iptal etti. Bu karar, 24-26 Eylül 2019 tarihleri arasında Aşkabat’ta yapılan yerinde denetim sırasında Türkmen Havayolları tarafından gerçekleştirilen ve EASA tarafından gözden geçirilen standartlara dayanarak verildi.

Aşkabat’ta Petrol ve Gaz Fuarı düzenlendi

Türkmenistan devlet kurumu Türkmenneft’in düzenlediği “Türkmenistan Petrol ve Gaz – 2019” Uluslararası Fuar ve Forumu Aşkabat’ta düzenlendi. Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, fuar ve forum katılımcılarına hitaben bir mesaj yayınladı. Türkmen lider mesajında, “Muazzam doğal zenginliklere sahip olan ülkemiz, özellikle Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan doğalgaz boru hattı projesinde olduğu gibi, petrol ve doğal gaz sektöründe büyük projeler yürütüyor” dedi.

Türkmenistan Devlet Başkanının Japonya ziyareti

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, resmi ziyaret için Japonya’nın başkenti Tokyo’ya gitti. Yapılan ikili ve hükümetlerarası görüşmelerde; ulaştırma, iletişim ve lojistik, gaz, petrokimya, tarım ve eğitim alanlarında birçok anlaşma imzalandı. Devlet başkanı Berdimuhamedov, Japonya imparatoru Naruhito’nun tahta çıkış töreninde de yer aldı.

Türkmenistan Dünya Su Konseyi’ne üye oldu

Dünya Su Konseyi Yönetim Kurulu, Türkmenistan Su Kaynakları Devlet Komitesini, Dünya Su Konseyi üyeliğine seçti. Merkezi Marsilya’da bulunan Dünya Su Konseyi, 50 ülkeden 300’ün üzerinde kuruluşu bir araya getiriyor. Her üç yılda, ayrı bir ülkede düzenlenen Dünya Su Forumu’nda su ile ilgili küresel sorunların çözümüne yönelik sonuçlar elde ediliyor.

KIRIM

Kırım Tatar şairin eserleri Çince’ye çevrildi

Çin’de çıkan “Fleurs des lettres” isimli edebiyat dergisi, şair Seyare Kökçe’nin Kırım ve Kırım Tatarları ile ilgili dört şiirini Çince’ye çevirerek, yayımladı. Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de faaliyet gösteren Kırım Evi Kültür Merkezinin, konuyla ilgili Facebook sayfasında yaptığı açıklamada “Kırım Tatar şaire, ‘Kırım İnciri’ yarışmanın galibi Seyare Kökçe’nin şiirleri Çinceye çevrildi” ifadeleri kullanıldı.
Kırımlı aktivistler havadan broşür dağıtacak
Ukraynalı aktivistler işgal altındaki Kırım’da bilgilendirici broşürler dağıtmak için tekrar insansız hava aracı göndermeyi planlıyor. Bir önceki kampanyayı düzenleyen “Zaferin Ablaları” teşkilatının üyelerinden biri: “Bu kampanya ilk defa Kırım’da gerçekleşti. Geçici olarak işgal edilen diğer şehirlere, en azından büyük olanlara birçok defa broşür gönderdik. Bu kampanyayı 2016’da başlattık. Broşürlerin ilk dağıtımı tören sırasında gerçekleşti. İlk defa Kırım’da yapıldı. Devam etmeyi düşünüyoruz” dedi. Aktivistin aktardığına göre Armanpazarı (Armyansk) üzerinde uçuş yapan İHA toplamda 3500 broşür dağıttı.

Gençlik Gözüyle Kırım Forumu

Ukrayna’nın Kıyiv bölgesindeki Irpin kentinde “Gençlik Gözüyle Kırım” isimli gençlik forumu düzenlendi. Forumda Kırım’ın işgali, işgale karşı koyanlar ve koymaya devam eden Kırımlılar hakkında bilgi verildi. Foruma katılan gençlere seslenen Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilcisi Anton Korineviç, “Gençliğimizin, Oleg Sentsov, Volodımır Baluh, Ukraynalı denizciler ve Rus hapishanelerinde bulunan ve bulunmaya devam eden diğer Kremlin esirlerini örnek almasını isterdim. Gençlerimizin bu insanların kendi ülkelerini seven ve koruyan insanlar olduğunu anlamasını isterdim. Hep birlikte gerçeği, Ukrayna bağımsızlığını ve özgürlüğümüzü korumalıyız. Birlikte Kırım’ı geri almalıyız. Özellikle gençler sayesinde biz Kırım’ı geri alabileceğiz.” diye kaydetti.

Kırım Derneği’nden Barış Pınarı Harekâtı’na destek

Kırım Derneği Genel Merkezi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Suriye’nin kuzeydoğusunda yapılanan PKK/PYD/YPG bölücü terör örgütüne karşı başlattığı “Barış Pınarı Harekâtı”na destek bildirisi yayınladı. Bildiride, Barış Pınarı Harekâtı’nın Suriye’nin toprak bütünlüğünün, bölge barışının ve bölge halklarının huzurunun sağlanmasının teminatı olacağı inancının vurgulandı.

Dünya Kırım Tatar Kongresi İdare Heyeti toplantısı

Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) İdare Heyeti toplantısı 16 Kasım 2019’da Ukrayna’nın başkenti Kiev’de gerçekleştirilecek. Toplantının gündem başlıklarından biri “Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Heyet Toplantısı” hakkında olacağı bildirildi.

Kırım’da yaşanan hak ihlalleri bilgilendirme kitapçığına taşındı

Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra Ukrayna’nın ana kısmında faaliyete başlayan Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığı, Rusya Federasyonu tarafından işgal edilen Kırım’da insan hakları ihlalleriyle ilgili ilk bilgilendirme kitapçığını yayımladı. Savcılığın yayımladığı kitapçıkta; Kırım’ın yasa dışı işgaline yol açan olayların kronolojisi, Kırım Tatarlarına ve Ukrainlere karşı uygulanan baskılar, kaçırmalar ve işkenceler dahil olmak üzere insan hakları ihlalleri yer alıyor.
Kırım’da siyasi tutsakların sayısı 100’e ulaştı
Rus işgali altındaki Kırım’da 88’i cezaevinde olmak üzere toplamda 99 siyasi tutsak bulunuyor. Ukrayna’nın başkenti Kiev’de, 2019’un ilk 9 ayında işgal altındaki Kırım’da yaşanan insan hakları ihlallerinin analizinin yapıldığı bir toplantı gerçekleştirildi. Basın toplantısında konuşan Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi, Kırım Tatar Kaynak Merkezi Genel Başkanı Eskender Bariyev, siyasi tutsakların 80’inin Kırım Tatarı olduğunu bildirdi.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi Kırım Tatar diline çevrildi

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Kırım Tatar diline tercüme edildi. Başkent Kiev’de Kırım Tatar diline tercüme edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi tanıtıldı. Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) üyesi Eskender Bariyev, “Bugün tarihi bir olay yaşanıyor. Biz hem Kırım Tatar tarihinde hem de dünya tarihinde ilk kez temel yasal belge olan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin Kırım Tatarca tercüme edilmesine şahit oluyoruz. Bundan sonra bu metni Birleşmiş Milletlerde Kırım Tatar dilinde tescil ettirmek için gerekli prosedürler yapılacak. Rusya, her zaman Kırım Tatarları bir halk olarak değil bir diaspora olarak tanıtmaya çalışıyor. Bu belgeyi çevirerek, biz tüm dünyaya Kırım Tatarlarının Kırım’ın yerli halkı olduğunu ve kendi diline, kültürüne, adetlerine sahip olduğunu göstereceğiz. ” diye kaydetti.

Tarihçi Gülnara Bekirova Washington’da sürgünü anlattı

Amerika Birleşik Devletlerinin (ABD) başkenti Washington’da Kırım Tatar Sürgününün 75. yıl dönümü etkinliği düzenlendi. Etkinliğe, Kırım Tatar tarihçi Gülnara Bekirova ve öğretim üyesi Brian Williams katıldı. Gülnara Bekirova, etkinlikle ilgili sosyal medya hesabında şu ifadeleri kullandı: “Kırım Tatar Sürgününün 75. yıl dönümü etkinliği, ilgili dinleyicilerle samimi bir ortamda geçti. Etkinlik, Washington’daki Kennan Enstitüsünde gerçekleştirildi. Katılan herkese çok teşekkür ederim.”

1944 Kırım Tatar Sürgünü’nü anlatan belgeler KTMM’ye verildi

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi, 1944 Kırım Tatar Sürgünü ile ilgili gizliliği kaldırılmış belgeleri Kırım Tatar Milli Meclisine (KTMM) verdi. KTMM üyelerine verilen belgeler arasında, Sovyetler Birliği İçişleri Halk Komiserliği (NKVD) görevlilerin Kırım Tatarlarının sürgün yerlerindeki durumunun anlatıldığı raporlardan alıntılar da yer aldı.

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ(KKTC)


KKTC’de Mehmetçik için zafer duası

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) Barış Pınarı Harekatı’nın zaferle sonuçlandırılması için dua edildi. Kılınan sabah namazıyla birlikte Türk ve yabancı Müslüman vatandaşlar, Türk ordusunun Suriye’deki terör örgütüne karşı başlattığı operasyonun başarısı ve Mehmetçik’in zaferi için Fetih suresi okuyarak dua etti. Din Hizmetleri Müşaviri Erdoğan Eken, Türk ordusunun barış için, barış pınarlarını Suriyeli kardeşlerine ulaştırmak için bir harekat yaptığını söyledi.

Türk Dünyası Belediyeler Birliği Üye Belediyeler Toplantısı KKTC’de yapıldı

Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) Üye Belediyeler Toplantısı, Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği ev sahipliğinde Girne’de gerçekleştirildi. KKTC İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, TDBB’nin Yönetim Kurulu Toplantısının KKTC’de gerçekleştirilmesinin hem yerel yönetimlerin güçlendirilmesi hem de Türk dünyası arasındaki sarsılmaz bağların güçlendirilmesi açısından son derece önemli olduğuna dikkati çekti.

DİĞER

Türk Dünyasında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 96’ncı yılı, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinde (KTMÜ) kutlandı.

KTMÜ Güzel Sanatlar ve İletişim Fakültelerince organize edilen programda, şehitler için saygı duruşu ve iki ülkenin milli marşların okunmasının ardından TRT’nin hazırladığı 29 Ekim Cumhuriyet belgeseli gösterildi. Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Alparslan Aşık, “Cumhuriyetin İlanı” konulu konferans verdi.

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Bakü Türk Şehitliği’nde tören yapıldı.

Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral’ın Şehitlik Anıtı’na çelenk koyduğu törende, şehitler için saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı ve Azerbaycan Milli Marşı okundu. Özoral ve beraberindekiler daha sonra Şehitler Hiyabanı’nı ziyaret etti.

İzmir Devlet Opera ve Balesi sanatçıları, Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta Cumhuriyetin 96. Yılı kutlamaları çerçevesinde bir senfonik konser verdi.

Konserde Selanik Türküsü, Nar Ağacı, ve Türkmen sahrası adlı eserler izleyicilerden büyük beğeni aldı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 96’ncı yıl dönümü dolayısıyla Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği tarafından resepsiyon düzenlendi.

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri’nin ev sahipliğinde düzenlenen resepsiyona, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, bazı bakanlar, parti başkanları, milletvekilleri, askeri erkan ile çok sayıda davetli katıldı.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramına dair tebrik mesajı paylaşarak Türk devletine ve milletine hayır ve esenlikler diledi.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Günü

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Keneşi) Genel Sekreteri Bağdat Amreyev, Türk Keneşi’nin kurulmasının yıl dönümü olan “Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Günü” vesilesiyle kutlama mesajı yayımladı. Bu anlaşmanın imzalandığı 3 Ekim’in, her yıl “Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Günü” olarak kutlandığını anımsatan Amreyev, “Bu yıl, dost ve kardeş Özbekistan’ın, Türk Konseyi’nin kuruluşunun 10. yıl dönümünü kutladığımız bu günlerde Konseye katılma kararı almasından ve Türk dünyasında asırlık tarihi bağlardan kaynaklanan yapıcı iş birliği ve ilişkilerin güçlenmeye devam ettiğini görmekten duyduğumuz memnuniyeti ifade etmek isterim.” değerlendirmesini yaptı.

Nur Sultan’da TWESCO tarafından Nahçıvan Anlaşması’nın 10. Yılı dolayısıyla toplantı düzenlendi

Toplantı, Uluslararası Türk Akademisi (TWESCO) Başkanı Darhan Kıdırali’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Kıdırali, Türk Konseyinin kuruluşunu öngören Nahçıvan Anlaşması’nın 10. yılını tebrik ederek, anlaşmanın Türk entegrasyon sürecinin gelişmesi açısından önemine işaret etti. Türkiye, Kırgızistan, Azerbaycan ve Özbekistan büyükelçileri de konuşmalarında Nahçıvan Anlaşması’nın Türk dünyası entegrasyon sürecine sağladığı katkılara değindi.

8. Türkoloji Kongresi İstanbul’da gerçekleştirildi 

“Türk Uygarlığı: Köklü Geçmişten Günümüze” ana temasıyla bu yıl 8’incisi düzenlenen Türkoloji Kongresi düzenlendi. İstanbul Üniversitesi (İÜ), Marmara Üniversitesi ve Ahmet Yesevi Üniversitesi iş birliğiyle İslam bilim tarihi araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin anısına düzenlenen kongrenin açılışı, İÜ Rektörlük Binası Doktora Salonunda yapıldı. Burada konuşan İÜ Rektör Vekili İlyas Topsakal, “Türkoloji, Türk bilimi, Türk tarihi, Türk dünyası” ile dillerinden daha çok gönüllerinin konuştuğu bir coğrafyayı anlatmaya çalıştıklarını ifade etti. İÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Develi ise dünyada ilk ve en eski Türkoloji kurumunun 1924 yılında kurulan İÜ Türkiyat Araştırmaları Merkezi olduğunu kaydetti.

TİKA’dan Tacikistan’a eğitim desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı Tacikistan’da bulunan Caloliddin Balhi ilçesi Enerji Koleji’nin yemekhane binasını yeniledi ve binaya donanım desteği sağladı. Yaklaşık bin öğrencisi bulunan kolejde 137 öğretmen görev yapıyor. Kolejin 350 öğrenci kapasiteli yurdunda şu an 217 öğrenci kalıyor.

Hazar ülkeleri askeri işbirliği anlaşması imzaladı

Rusya’nın St. Petersburg kentinde, Hazar kıyısı ülkeleri deniz kuvvetleri komutanları tarafından, askeri işbirliği anlaşması imzalandı. Hazar beşlisi olarak adlandırılan Rusya, Azerbaycan, İran, Kazakistan ve Türkmenistan Deniz Kuvvetleri komutanları tarafından imzalanan askeri işbirliği anlaşması; eğitim, operasyon, yardım, teknik, askeri gemilerin bakım ve onarımı, kurtarma ve bilgi alış verişi alanlarında işbirliğini kapsıyor.


“Bilge Kral” Aliya kabri başında anıldı

Bağımsız Bosna Hersek’in ilk cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç, vefatının 16. yılında mezarı başında anıldı. Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’daki Kovaçi Şehitliği’nde düzenlenen anma törenine, merhum liderin yakınları, devlet yetkilileri ve çok sayıda kişi katıldı. Bosna Hersek’e bağımsızlık yolunda önderlik eden ve felsefi kişiliği dolayısıyla Türkiye’de “Bilge Kral” olarak anılan Aliya’nın kabri başındaki törene katılanlar dua edip, mezara çiçek bıraktı.

Türk Dünyası Şairler Buluşması

Tokat’ta, Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Uluslararası Türk Akademisi ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı ile Dünya Yazarlar ve Aydınlar Derneği iş birliğinde “Türk Dünyası Şairler Buluşması” gerçekleştirildi. Tokat 26 Haziran Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Irak, Makedonya, Moldova ve Suriye olmak üzere 12 ülkeden gelen şairler katıldı. Etkinlikte şairler, yazdıkları birbirinden güzel şiirleri okudu.

Orta Asya Demiryolları Zirvesi

Uluslararası demir yolu ulaşımında “Güney Koridoru”na yönelik oluşturulacak hatlar ve ortak tarifelerin ele alındığı zirvede, Çin-Kazakistan-Özbekistan-Türkmenistan-İran-Türkiye güzergâhında konteyner taşımacılığı tarifesinin şartları masaya yatırıldı. Zirvede, TCDD’ye ait uluslararası standartlara uygun yük vagonlarının ikili anlaşmalarla dolaşımının sağlanmasına yönelik düzenlemeler değerlendirilerek, Türkiye, İran ve Kazakistan’ın belirli bölgelerindeki aktarma noktalarında lojistik merkezleri yapılması üzerinde duruldu. Görüşmelerin ardından taraflar arasında Orta Asya Demiryolları Zirvesi İyi Niyet Protokolü imzalandı.

Gürcistan’da Türkologlara Saygı Gecesi

Tiflis Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Gürcistan’daki en yaşlı Türkologlardan 82 yaşındaki Prof. Dr Elizbar Javalidze ile 86 yaşında olan Prof. Dr Tsitsana Abuladze için “Türkologlara Saygı Gecesi” organize etti. YEE Tiflis Koordinatörü Ali Oğuzhan Yüksel, programın açılışında yaptığı konuşmada, etkinliğin Gürcistan’da yıllardır Türkçenin öğretilmesine büyük ve önemli katkılar sağlayan Türkologlara saygı göstermek ve Türkçe öğrenmek isteyen öğrencilerle tecrübelerini paylaşmaları amacıyla düzenlendiğini söyledi. Prof. Abuladze de yıllardır Türk dili ve tarihi üzerine araştırmalar yaptığını belirterek, 1956’dan beri Osmanlı ve Gürcü tarihi belgelerini araştırdığını, hayatını Türk diline adadığını anlattı.

Kazan’da Türk Filmleri Haftası

25-28 Ekim tarihlerinde Tataristan başkentinde Türkiye’nin Kazan Başkonsolosluğu önderliğinde ve Yunus Emre Enstitüsü, Türk Hava Yolları, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün de destekleri ile IV. Kazan Türk Filmleri Haftası düzenlendi. Başkentin Mir Sinema Salonunda İftarlık Gazoz, Sarı Sıcak, Hokkabaz ve Ekşi Elmalar filmleri Kazan seyircisi ile buluştu.

TİKA’dan Kuzey Makedonyalı öğretmenlere STEM eğitimi

TİKA Trakya Üniversitesi ve Uluslararası Balkan Üniversitesi işbirliğinde Eğitim Öğretim Programı (EÖP) kapsamında Makedonyalı Fen Bilgisi, Fizik, Kimya ve Biyoloji öğretmenlerinden oluşan gruba Bütünleşik Öğrenme ve Öğretme / STEM Eğitimi (Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) gerçekleştirildi. Trakya Üniversitesinde gerçekleşen eğitimler alanında uzman akademisyenler tarafından verildi. Bu ve benzeri eğitim faaliyetleri ile Balkanlar ile kardeşlik ilişkilerinin güçlendirilmesi, tarihsel ve kültürel bağların canlı tutulması, bilimin ve eğitimin gelişimine ışık tutan gençlere destek verilmesi amaçlanıyor.

Çocuk doktorları Saraybosna’da buluştu

TİKA’nın da desteğiyle, Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Balkan Sağlık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Bosna Pediatri Derneği (BIH) işbirliğinde Saraybosna’da Güneydoğu Avrupa’da gerçekleştirilen ilk “Uluslararası Pediatri Kongresi” düzenlendi. Türkiye ile tarihi bağları bulunan başta Bosna-Hersek olmak üzere Balkan ülkeleri arasında tıp ve pediatri alanındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve tecrübe paylaşımının sağlanması amacıyla Saraybosna’da düzenlenen Kongre’ye, Türkiye ve Bosna-Hersek ile diğer Balkan ve Orta Avrupa ülkelerinden 300’ün üzerinde akademisyen katıldı.

TİKA’dan Kosova’da okul öncesi eğitime destek

TİKA tarafından Kosova’nın Gilan şehrindeki Musa Zajmi İlköğretim Okulu’nun okul öncesi sınıfları yenilenerek donanım desteği sağlandı. Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Çağrı Sakar, burada yaptığı konuşmada Kosovalı çocukların yüksek kalitede eğitim alabilmesinin Türkiye için bir öncelik olduğunu söyledi. Açılışını gerçekleştirdikleri projenin Türkiye ile Kosova’nın tarihi bağlarının da bir ispatı olduğunu belirten Sakar, “Burada Türk ve Arnavut çocuklar birlikte büyüyor.” dedi.
Romanya’da Türk-Romen ilişkileri konferansı
Transilvanya Bölgesi’nin merkezi Cluj-Napoca şehrinde bulunan ve Romanya’nın en prestijli üniversitelerinden biri olan Babeş-Bolyai Üniversitesi’nde 2009 yılının Ekim ayından bu yana faal olarak çalışmalarına devam eden “Türk ve Orta Asya Çalışmaları Enstitüsü”nün kuruluşunun 10. yılı kapsamında Türkoloji Kürsüsü Başkanı Romen tarihçi Prof. Tasin Gemil’in girişimleri ve TİKA’nın desteği ile Türk-Romen ilişkilerini ele alan, öğrenciler ve bölgede yaşayan Türk toplumu ile Türkiye ve Romanya’nın önde gelen tarihçilerini bir araya getiren bir konferans düzenlendi. Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın Osmanlı Dönemi’nde iki ülke arasındaki ilişkileri, Prof. Dr. Enis Tulça’nın ise Türkiye ve Romanya arasındaki yakın dönem ilişkilerini ele aldığı konferansa bölgede yaşayan soydaşlar, akademisyenler, öğrenciler ile iş adamları katılarak yoğun ilgi gösterdi.

Urum Türkçesi sözlüğü yayımlandı

Türk Dil Kurumu, Urum Türklerinin söz varlığını içeren “Urumca Sözlüğü” yayımladı. Sözlüğü yayına Aleksandr N. Garkavets hazırlarken; çevirmen ekibinde İrina Logvinenko ve Yuliya Romanenko yer aldı. Urumlar, Gagavuz Türkleri gibi Oğuz asıllı olup Ortodoks Hristiyanlığı benimsemiş Türk gruplarından olarak biliniyor. Urum Türkçesi, Türk dil grupları arasında çok az bilinse de dil bakımından Kırım Türkçesine ve Türkiye’nin Doğu Anadolu Azerbaycan Türkçesine yakınlık gösteriyor.

Güney Azerbaycan’dan Barış Pınarı Harekâtı’na destek

İran yönetimi altındaki Güney Azerbaycan’da Barış Pınarı Harekâtı’na destek geldi. Güney Azerbaycanlı sosyal medya kullanıcıları “Türk ordusu, Tanrı’nın goşunu (ordusu)” , “Kahraman Türk askeri” mesajlarıyla Türkiye’nin teröre karşı yürüttüğü mücadeleye destek verdiler. İran Meclisi’nde de Güney Azerbaycanlı Türk milletvekili Muhammed Hasannecad, Türkiye’ye destek söyleminde bulundu. Merend Milletvekili Muhammed Hasannecad’dan sonra Urmu şehrinin 3 Türk milletvekili de Türkiye’nin operasyonuna destek mesajı verdiler.

Balkan Türk Forumu

Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te Türk Hareket Partisi (THP) tarafından “Balkan Türk Forumu” düzenlendi. Başkent Üsküp’teki bir otelde düzenlenen forumda konuşan Kuzey Makedonya Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Oliver Spasovski, Türkiye, Kuzey Makedonya ve ülkedeki Türk toplumu arasındaki güzel ilişkilere işaret etti. Spasovski, Balkan Türk Forumu’nun Üsküp’te düzenlenmesinin büyük önem arz ettiğini vurgulayarak, alınacak bütün kararların bütün topluluklara, ülkelere, milletlere örnek olacağını ve bütün kararları saygıyla karşılayacaklarını söyledi.

Erşat Salihi’den Barış Pınarı Harekatı mesajı

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Genel Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, Türkiye’nin, PKK/PYD başta olmak üzere Fırat’ın doğusundaki terör örgütlerine yönelik başlattığı Barış Pınarı Harekâtı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Salihi resmi sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, harekâtın bölgedeki önemine değindi.

Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir