Analiz,  Genel,  İran,  Orta Doğu,  Rusya,  Türk Dünyası,  Türk Dünyası Raporu,  Zehra Çimen'in Yazıları

AAE- TÜRK DÜNYASI RAPORU Aralık-2019

     

     AZERBAYCAN


Türkiye ve Azerbaycan arasında elektronik imza dönemi başlıyor

Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, 25. Uluslararası Telekomünikasyon, İnovasyon ve Yüksek Teknolojiler Fuarı’nın (BAKUTEL 2019) açılışına katıldı. Turhan, Azerbaycan ile Türkiye arasında elektronik imzaların tanınması konusunda gerekli hazırlıkların tamamlandığını, bundan sonra iki ülke arasındaki işlemlerin çok daha hızlı şekilde yapılacağını bildirdi.

Azerbaycan ve Ermenistan Dağlık Karabağ sorununu görüştü

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan, Dağlık Karabağ sorununun çözüm süreci kapsamında Slovakya’nın başkenti Bratislava’da bir araya geldi. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada çözüm süreci konusunda geniş müzakere yapıldığı bildirildi. Açıklamada, tarafların, müzakere sürecinin sürdürülmesi için 2020 başlarında yeniden bir araya gelmek üzere anlaştığı kaydedildi.


“Kamu Hizmetinde İnsan Kaynakları Yönetimi” konferansı gerçekleştirildi

Azerbaycan’da, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’dan davet edilen uzmanların katılımıyla “Kamu Hizmetinde İnsan Kaynakları Yönetimi: Uluslararası Trendler ve Ulusal Tecrübeler” konulu uluslararası konferans düzenlendi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı parlamentoyu feshetti

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan parlamentosunu feshetme kararı aldı. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, 5. dönem parlamentoyu fesheden Aliyev, erken genel seçimlerin 9 Şubat 2020’de yapılmasını kararlaştırdı. Azerbaycan’da, iktidar partisi Yeni Azerbaycan Partisinin (YAP) isteği üzerine parlamento, parlamentonun feshedilmesi ve erken genel seçim yapılması için Cumhurbaşkanı Aliyev’e başvurmuştu.

Nesimi’nin doğumunun 650. Yılında 650 bin fidan dikildi

Azerbaycan’da, ünlü şair ve mutasavvıf İmadeddin Nesimi’nin doğumunun 650. yılı dolayısıyla 650 bin fidan dikildi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Mihriban Aliyeva’nın teşebbüsüyle başlatılan fidan dikme kampanyası, Nesimi’nin doğduğu Şamahı kentinde başladı. Geleneksel müzikler eşliğinde adeta bir panayır havasında geçen etkinlikte katılımcılar fidan dikti.


Azerbaycanlı iki cerrah aynı seansta iki operasyonla ilke imza attı

Türkiye Cumhuriyeti’nin Orta Asya Türk cumhuriyetleri için başlattığı Büyük Öğrenci Projesi’yle Türkiye’de okuma fırsatı bulan öğrenciler, bugün ülkelerinde çeşitli sektörlerde hizmet veriyor. ”Büyük Öğrenci Projesi” kapsamında Dokuz Eylül Üniversitesinde tıp eğitimi alan Azerbaycanlı kalp damar cerrahı Reşat Mahmudov ile yine Türkiye’de Ege Üniversitesinde organ nakli konusunda uzmanlık eğitimi alan Mircelal Kazımi Azerbaycan’da gerçekleştirdikleri başarılı ameliyatlarla kendilerinden söz ettiriyorlar. Azerbaycanlı cerrahlar Mahmudov ve Kazımi, aynı seansta 5 yaşındaki çocuğa çalışan kalpte bypass ameliyatı ve canlıdan canlıya karaciğer nakli gerçekleştirdi.

Türkolog Ahmet Caferoğlu Bakü’de anıldı

Azerbaycan’da, ünlü Türkolog Ahmet Caferoğlu’nun doğumunun 120. yılı dolayısıyla konferans düzenlendi. “Gence’den başlanan Turan yolunda” başlıklı konferansta konuşan Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, Türklüğün tarihini öğrenmenin, Türklüğe hizmet etmiş isimleri öğrenmekten geçtiğini, Caferoğlu’nun Gence’den başlayan hayat yolculuğunun Türklüğe hizmetle geçtiğini belirtti. Türk Ocakları İstanbul Şube Başkanı Prof. Dr. Cezmi Bayram, Türkiye’nin düşünce hayatında Türkiye dışında doğan Ahmet Ağaoğlu, Ahmet Caferoğlu, Hüseyinzade Ali, Ayaz İshaki, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan gibi düşünürlerin büyük katkı sağladığını söyledi.

Haydar Aliyev vefatının 16. yılında anıldı

Haydar Aliyev’in Fahri Hiyaban’daki kabri başında, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, aile bireyleri, bakanlar ve üst düzey bürokratların katıldığı tören düzenlendi. Törende milli marş çalındı, Aliyev’in mezarına çelenk bırakıldı. Resmi törenin ardından halkın ziyaretine açılan Fahri Hiyaban’da uzun kuyruklar oluştu. Ziyaretçiler, mezara çiçek bırakarak dua etti. Azerbaycanlıların “Umummilli lider” diye hitap ettikleri Haydar Aliyev, ülkenin kurucu lideri olarak kabul ediliyor. Haydar Aliyev, ölüm yıldönümünde İstanbul’da da Kireçburnu’ndaki Haydar Aliyev Parkı’nda düzenlenen törenle anıldı.

Gence’de Göbeklitepe sergisi açıldı

Azerbaycan’ın ikinci büyük kenti Gence’de, Göbeklitepe fotoğraf sergisi açıldı. Göbeklitepe’nin 12 bin yıl öncesine ait kalıntıları barındırdığını vurgulayan Başkonsolos Zeki Öztürk, buradaki bulguların insanlığın toplu olarak birlikte yaşama ihtiyacının nasıl ortaya çıktığına işaret ettiğini belirtti.

Bakü’de “Azerbaycanlı Şairlerin Türkiye’ye İthaf Olunan Şiirleri” etkinliği düzenlendi

Bakü Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ve Azerbaycan Yazarlar Birliği Edebi Tercüme Merkezince Bakü Reşit Behbudov Mahnı Tiyatrosu’nda düzenlenen “Azerbaycanlı Şairlerin Türkiye’ye İthaf Olunan Şiirleri” etkinliğine çok sayıda davetli katıldı. İki kardeş milletin Sovyetler döneminde uzun süre birbirinden ayrı kaldığını hatırlatan Bakü YEE Müdürü Doç. Dr. Cihan Özdemir, “Şimdi bu aradaki mesafeyi kapatmak için çalışıyoruz. Biz hakikaten bir milletiz. Dertlerimizde ve sevincimizde birlikteyiz. Azerbaycanlı şairler Türkiye için duygularını şiirle ifade etmişler. Bunu başkası yapmaz.” şeklinde konuştu.

Azerbaycan ve Ukrayna ekonomik ilişkileri

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, resmi temaslarda bulunmak için geldiği Azerbaycan’da Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Azerbaycan-Ukrayna İş Forumu’na katıldı. Azerbaycan’dan Ukrayna’ya daha çok enerji sektöründen ihraç yapıldığını hatırlatan Aliyev, bu ülkeye ihracatı çeşitlendirmek istediklerini kaydetti. Azerbaycan Devlet Petrol Şirketinin (SOCAR) Ukrayna’daki faaliyetlerinden de bahseden Zelenskiy, “SOCAR’ın Ukrayna’daki faaliyetlerinin genişlenmesini arzu ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

TÜRKPA dönem başkanlığı Azerbaycan’a geçti

Bakü’de düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi Meclis Başkanları Toplantısı’nı açan TBMM Başkanı Şentop, TÜRKPA’nın her geçen yıl güçlendiğini görmekten büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. Şentop, TÜRKPA’nın Dönem Başkanlığını Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Asadov’a devretti.


Türkiye ve Azerbaycan’dan turizmciler Bakü’de buluştu

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Otelciler Birliğinin (TÜROB) Bakü’de bir otelde organize ettiği etkinliğe Azerbaycanlı turizmciler yoğun ilgi gösterdi. Türkiye’den 37 otelin temsilcisi yaklaşık 100 turizmcinin yer aldığı etkinlikte Azerbaycan’dan turizmcilere tanıtım yapıldı. Türkiye’nin Bakü Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşaviri İrfan Çiftçi de etkinlikle seyahat acenteleri ve oteller arasında doğrudan görüşmelerin sağlanmasını amaçladıklarını dile getirdi.

Azerbaycan’da yerel seçimler yapıldı

Azerbaycan’da, ülke genelinde şehir, kasaba ve köy belediye meclis üyeliği için yapılan seçimlerde oy verme işlemi sona erdi. Bağımsızlığın kazanılmasının ardından beşincisi düzenlenen yerel seçimlerde Azerbaycanlılar, meclis üyelerini belirlemek için sandık başına gitti. Azerbaycan yasaları gereği, yerel seçimlerde önce meclis üyeleri belirleniyor, daha sonra bu üyeler kendi aralarından belediye başkanını seçiyor.

Cephe hattında görev yapan Azerbaycan ordusuna moral konseri düzenlendi 

Türkiye’nin Bakü Büyükelçiliği ve Azerbaycan-Türkiye İşadamları Birliğince (ATİB), Azerbaycan-Ermenistan cephe hattında, Dünya Azerbaycanlıları Dayanışma Günü ve yılbaşı dolayısıyla konser düzenlendi. Dünya Azerbaycanlılar Dayanışma Günü 31 Aralık Azerbaycan’da ‘Dünya Azerbaycanlılar Dayanışma Günü’ olarak kutlanıyor.
Gün dolayısıyla Azerbaycan’ın Ağdam kentinde sınır birlikleri için moral konseri verildi, ülke genelinde çeşitli etkinlikler düzenlendi. Ağdam Valiliği’nin de destekleriyle düzenlenen konserde ulusal ve yerel sanatçılar sahne aldı. Organizasyonda, birlik ve beraberlik mesajları verildi.

KAZAKİSTAN

Kazakistan’da 1 Aralık Kurucu Cumhurbaşkanı Günü çeşitli törenlerle kutlandı

Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da 1 Aralık Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev Günü havai fişekle kutlandı. Kazakistan parlamentosu kararıyla 2012 yılından bu yana kutlanan Nazarbayev Günü kutlamaları çerçevesinde, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen törende Cumhurbaşkanlığı Alayı devlet bayrağını kaldırdı, Milli Marş’ı söyledi. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev de sosyal medyadan halkın Kurucu Cumhurbaşkanı Günü’nü kutladı.

Kazakistan bağımsızlığının 28. yılını kutladı

Orta Asya’nın hızla gelişen ülkelerinden ve dünyanın 30 gelişmiş ülkesi arasına girmeyi hedefleyen Kazakistan, bağımsızlığının 28. yılını kutladı. Kazakistan, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) dağılmasının ardından 16 Aralık 1991’de bağımsızlığını ilan etti. Bağımsızlık yıllarında barışçıl girişimlerde bulunan Kazakistan, ilk kez Birleşmiş Milletlerin (BM) barış ve güvenliği koruma misyonuna katılmak üzere Lübnan’a barış gücü askeri gönderdi. Kazakistan, 2017-2018 için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyeliğine seçildikten sonra, uluslararası gündemdeki anlaşmazlıkların barış yoluyla çözülmesine ilişkin öneriler sundu. Kazakistan, ekonomik, dini ve kültürel etkinliklere de ev sahipliği yaparak güvenlik, barışı koruma, ekonomi ve kültürde uluslararası bir merkez olma hedefini yerine getiriyor.

Kazakistan’da “Türk dünyasının büyük şahsiyeti” etkinliği düzenlendi 

Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da 1 Aralık Kazakistan’ın Kurucu Cumhurbaşkanı Günü nedeniyle “Türk Dünyasının büyük şahsiyeti” temalı etkinlik yapıldı. Etkinlik, Uluslararası Türk Akademisi (TWESCO) tarafından Milli Kütüphane’de düzenlendi. Nazarbayev’in Kazakistan’ın kalkınması, uluslararası barışın tesis edilmesi yönünde yaptığı girişimler hakkında konuşmaların yapıldığı toplantıda, Prof. Dr. Kürşad Zorlu’nun “Nazarbayev liderliği: Büyük bozkırın yükselişi” adlı Kazakça kitabının tanıtımı yapıldı.

Kazak Orkestrası Türkiye turnesine çıktı

Nur Sultan Valiliği Filarmoni Orkestrası Şefi Aytkali Jayımov, Kazakistan’ın Ankara Büyükelçiliğinin daveti üzerine Kazakistan’ın Bağımsızlık Günü nedeniyle Türkiye’de konserler verdi. Turne, Ankara’da, Antalya’da ve İstanbul’da düzenlenen konserlerle bitti. Konser programında Kazak geleneksel müzik ve dans gösterilerinin yanı sıra Türk halk müziği parçaları da yer aldı.

Kazakistan Senatosu Türkiye ile askeri iş birliği anlaşmasını onayladı

Senatoda Savunma Bakanlığı yetkililerinin katılımıyla düzenlenen oturumda, Kazakistan ile Türkiye arasındaki iş birliği anlaşması ele alındı. Oylamanın ardından anlaşma onay için Cumhurbaşkanlığına gönderildi. Savunma Bakan Yardımcısı Timur Dandıbayev, oturumda yaptığı konuşmada, bugüne kadar Kazakistan ile Türkiye arasında askeri iş birliğinin 1993 ve 1994 yıllarında imzalanan askeri bilim, teknik ve eğitim anlaşmaları temelinde yapıldığını belirterek, söz konusu anlaşmalarda etkinliklerin finansmanıyla ilgili normların olmaması nedeniyle yeni bir anlaşma yapma kararı alındığını bildirdi.

Türk firması, Kazakistan’da hastane inşa edecek

Türk şirketi tarafından Kazakistan’ın Türkistan kentinde, kamu-özel ortaklığı modeliyle 630 yataklı hastane inşa edilecek. 630 yataklı çok disiplinli hastanenin temel atma törenine Kazakistan Başbakanı Askar Mamin, Sağlık Bakanı Yeljan Birtanov ve YDA Holding temsilcilerinin katıldığı belirtildi. Açıklamada, hastanenin devreye alınmasıyla, 350 doktor dâhil bin 700 tıp çalışanı için iş yerinin oluşturulacağı belirtildi.

Nur-Sultan Devlet Akademik Filarmonisi Orkestrası Niğde’de konser verdi

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde, Kazakistan’ın bağımsızlığının 28’inci yılı dolayısıyla Nur-Sultan Devlet Akademik Filarmonisi Orkestrası, Korkıt Ata Tarihi Çalgılar Topluluğu ve Şalkıma Halk Dans Topluluğu tarafından “Tarihten Esintiler” konseri verildi.

Kazakistan’dan yabancı işçi kotası

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, başkent Nur Sultan’daki Bağımsızlık Sarayı’nda düzenlenen Milli Toplumsal Güven Konseyi toplantısında konuştu. Tokayev, 2020’den itibaren yabancı iş gücü alım kotasının yüzde 40 azaltılacağını kaydederek bu yıl 49 bin kişi olan sayının gelecek yıl 29 bine indirileceğini aktardı. Tokayev, İşçi sayısı 250’nin üzerinde olan ve 30’dan fazla yabancı iş gücü çeken firmaların her yıl denetleneceğine de işaret etti.

Kazakistan Kırgızistan’a “Aral’ı canlandırma”yı önerdiÜ

Kazakistan Çevre, Jeoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanı Magzum Mirzagaliyev, Kırgızistan’a Aral’ı Kurtarma Fonu (IFAS) çerçevesinde iş birliğini canlandırmayı önerdiklerini söyledi. Fonun aktif şekilde çalışmalar yürüttüğünü belirten Mirzagaliyev, ancak Kırgızistan’ın 2015’te IFAS’ın faaliyetlerinden çekilmesinin fonun faaliyetlerinde bir sorun olduğunu söyledi. Bakan Mirzagaliyev, Kırgızistan’a IFAS çerçevesinde iş birliğini yeniden canlandırmayı önerdiklerini belirtti. Kırgızistan’ın fona üyeliğinin Kazakistan için önemini vurgulayan Mirzagaliyev, Aral Gölü’nü besleyen Siriderya’nın (Seyhun) suyu Kırgızistan’ın Narın Nehri’nden aldığını dile getirdi.

Kazakistan 5G teknolojisine hazır

Kazakistan Dijital Gelişme, İnovasyon ve Uzay Sanayi Bakan Yardımcısı Darın Tuyakov, Kazakistan halkının 5G teknolojisine hazır olduğunu belirterek, “Bugün Kazakistan, bu teknolojiyi uygulayan öncü ülkeler arasında yer alıyor.” Dedi. Söz konusu teknolojiyi deneme çalışmalarının bu yıl Nur Sultan, Almatı ve Çimkent kentlerinde yapıldığını aktaran Tuyakov, denemelerin farklı frekans aralıklarında yapıldığını ve 5G’nin kullanılması için bir ticari şebekenin oluşturulması için her türlü çabayı gösterdiklerini sözlerine ekledi.

Kazakistan, Baykonur Uzay Üssü tesislerinden 116 kilometre alanı geri alacak

Kazakistan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Tokayev’in, Kazakistan ve Rusya arasında 10 Aralık 1994’te imzalanan “Baykonur Uzay Üssü tesislerinin kira anlaşmasında” değişikliklerin yapılmasını öngören protokolün onaylanmasına ilişkin yasayı imzaladığı bildirildi. Protokol, Baykonur Uzay Üssü tesislerinden 116 kilometre arazinin kiradan alınmasını öngörüyor. Kazakistan, 2004’te kira süresi 2050 yılına kadar uzatmıştı. Dünyanın en büyük uzay üssü Baykonur’da, Rusya Federal Uzay Ajansı (ROSCOSMOS) tarafından uzay araçları ve roketler fırlatılıyor.

Kazakistan’da yolcu uçağı düştü

Kazakistan’ın Almatı kentinde bir yolcu uçağının kalkışı sırasında düşmesi sonucu 14 kişi hayatını kaybetti, 30 kişi yaralandı. Kazakistan Acil Durumlar Komitesinden yapılan açıklamada, 95 yolcu ve 5 kişilik mürettebatla Almatı-Nur Sultan seferi yapan Bek Air Havayolları’na ait uçağın, Almatı kentinde kalkış sırasında konutların bulunduğu bölgeye düştüğü belirtildi. Kaza nedeni açıklanana kadar Bek Air şirketinin faaliyeti durduruldu. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Almatı kentinde yaşanan uçak kazası nedeniyle 28 Aralık’ı ulusal yas günü ilan etti.

14. Astana Görüşmesi gerçekleştirildi

Türkiye, Rusya ve İran’ın Suriye’de siyasi çözüm için başlattığı Astana süreci çerçevesinde yapılan 14. Garantörler Toplantısı’nın ardından üç ülke ortak bildiri yayımladı. Türk Dışişleri Bakanlığı’nın toplantıyla ilgili yaptığı açıklamada ise ortak bildiride yer alan “Tüm Suriyelilerin gönüllü ve güvenli şekilde savaştan önce bulundukları şehirlere dönmesi” hükmüne yer vermemesi dikkat çekti. Ortak bildiri, önce Rusya tarafından, daha sonra da Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesi üzerinden paylaşılırken bakanlık toplantı hakkında ayrıca bir açıklama yaptı.

KIRGIZİSTAN

Türk Dünyası Kültür Başkenti kapanış töreni yapıldı

2019 Türk Dünyası Kültür Başkenti resmi kapanış programı, Kırgızistan’ın güneyindeki Oş’ta, Sultan İbrağimov Oş Kırgız Drama Tiyatrosu’nda gerçekleştirildi. Türk dünyasının ünlü halk yazarlarının eserlerinde yer alan kahramanlar, tiyatro oyuncuları tarafından canlandırıldı. Oş Büyükşehir Belediye Başkanı Talaybek Sarıbaşev, Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanını taşıyan Oş’un siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik olarak geliştiğini ve kente sosyal alanlarda yeni yatırımların yapıldığını vurgulayarak, şehri ziyaret eden turist sayısındaki artışa dikkati çekti. 2020 Türk Dünyası Kültür Başkenti ise Özbekistan’ın Hive şehri seçildi.

Kırgızistan’da Manas Destanı Günü kutlandı

Kırgızların milli destanı Manas’ın, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi”ne alındığı gün olan 4 Aralık, Kırgızistan’da farklı etkinliklerle kutlandı. Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, 2019’un başında Manas’ı araştırmak, yaşatmak ve yaygınlaştırmak amacıyla kurduğu Manas ve Cengiz Aytmatov Milli Akademisinin de açılışını yaptı. Cengiz Aytmatov Sinema Evi’nde de ülkede Manas Destanı’nın yaygınlaştırılmasında emeği geçen akademisyenlerin katılımıyla “Büyük Manas” belgeselinin gösterimi yapıldı.

Aytmatov doğumunun 91. yılında anıldı

Türk dünyasının ortak değeri Kırgız yazar Cengiz Aytmatov, doğumunun 91. yılında Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’teki mezarı başında ailesi, meslektaşları ve sevenleri tarafından anıldı. Ata Beyit Mezarlığı’ndaki Aytmatov’un kabrine çelenk bırakıldı ve Kur’an-ı Kerim’i okundu. Aytmatov’un eşi Mariya Aytmatova, “91 yıl önce büyük insan dünyaya geldi. Yazdığı eserleriyle halkını ve ülkesini dünyaya tanıttı. Bizim insanlarımız, onun yeteneği ve eserlerinden ilham almaya devam etmeli, onun nasihatlerini yerine getirmeli, dürüst olmalı ve vatanına hizmet etmeli.” ifadelerini kullandı.

Kırgızistan’da 9. Uluslararası Kısa Film Festivali düzenlendi

Kırgızistan’ın ev sahipliğinde düzenlenen “9. Uluslararası Kısa Film Festivali”nde ödül töreni düzenlendi. Uluslararası yarışmada Letonyalı Adriana Roze’nin yönettiği “Takım ve Ben” adlı film “en iyi kısa film” ödülünü kazandı. Ukraynalı Marina Roşina, yönettiği “Mutlulukta ve Sadece Mutlulukta” adlı kısa filmle “en iyi görüntü yönetmeni” ve Rusya’dan Maksim Kapya’nın yönettiği “Karanlıkta” adlı kısa film de “jüri özel” ödülüne layık görüldü.

Kırgızistan’da uranyum madenciliği resmen yasaklandı

Kırgızistan’da Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, uranyum ve toryum yataklarının araştırılması ve çıkarılmasını yasaklayan kanunu onayladı. Açıklamada, yasa ile halkın ve çevre ve su kaynaklarının sağlığının yanı sıra vatandaşların yaşamı, çalışması ve eğlence hakkının korunmasının amaçlandığı vurgulandı.

Mevlana ölüm yıldönümünde Kırgızistan’da anıldı

Büyük Türk İslam düşünürü ve mutasavvıfı Mevlana Celaleddin-i Rumi, 746. ölüm yıldönümü vesilesiyle Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinde (KTMÜ) “Kardeşlik Vakti” adlı konserle anıldı. KTMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü Sanatçısı Gökhan Usal tarafından hazırlanan konser, KTMÜ İlahiyat Fakültesi Araştırma Görevlisi Şohimerdan Orunbekov’un Kur’an tilaveti ile başladı.

TİKA’dan Kırgızistan’a sağlık desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı desteğiyle Kırgızistan’ın güneyindeki Celalabad bölgesinin Suzak ilçesinde sağlık ocağı kuruldu, Batken bölgesindeki Batken Birleşik Bölge Hastanesinin Bulaşıcı Hastalıklar Bölümü yenilendi. Sağlık ocağının, Kırgızistan Sağlık Bakanlığı tarafından personel atandıktan sonra hizmet vermeye başlayacağı belirtildi.

Kırgızistan’da anne ve bebek sağlığının korunmasına TİKA desteği

TİKA tarafından Bişkek Şehri Perinatal (Doğum) Hastanesi Patoloji Bölümünün tadilat çalışmaları tamamlandı. Bişkek Şehri Perinatal (Doğum) Merkezi Kırgızistan’daki özellikle erken doğumlarda sağlık hizmeti sunan en büyük doğum evi olma özelliğine sahip. Uzun zamandan beri kullanım dışı kalan hastanenin Patoloji Bölümünün hizmete açılması için başlatılan tadilat çalışmaları TİKA tarafından 75 günde tamamlandı.

ÖZBEKİSTAN

Türkiye’den Özbekistan’a sağlık yatırımı 

Özbek-Türk Sağlık İş Forumu, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te yapıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye ve Özbekistan arasındaki sağlık iş birliği kapsamında ön tanı ve koordinasyon merkezinin açılacağını, yakın zamanda bir sağlık müşavirinin de göreve başlayacağını bildirdi.

Özbekistan’da 92 mahkûm affedildi

Başkent Taşkent’te, ülke anayasasının kabul edilişinin 27. yıl dönümü dolayısıyla kutlama töreni düzenlendi. Törende konuşan cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, ülke anayasasının kabulünün 27. yıl dönümü nedeniyle “işlediği suçtan pişman olan ve düzelme yoluna giren” 92 mahkûmun affedilmesine ilişkin kararnameyi imzaladığını ifade etti.

Ahıska Türkleri, sürgünün 75. yılında Özbekistan’da anıldı

Özbekistan Türk Milli Kültür Merkezi, Ahıska Türklerinin, Gürcistan’dan sürgün edilişinin 75. yılı dolayısıyla başkent Taşkent’te anma programı düzenledi. Programa, aralarında sürgün tanıklarının da bulunduğu Özbekistan’ın çeşitli bölgelerinde yaşayan Ahıska Türkleri ve Özbek vatandaşları davet edildi. Azerbaycan ve Kazakistan’dan da Ahıska Türklerinin katıldığı anma programında, sürgün sırasında hayatını kaybedenler için Kur’an-ı Kerim okundu, dualar edildi. Anma töreninde davetlilere geleneksel Özbek pilavı ikram edildi.

Özbekistan ile İran arasında 3 yıl aradan sonra ilk uçak seferi yapıldı

Özbekistan Ulaştırma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, İran’ın Zagros Airlines şirketi Tahran-Taşkent seferini tamamladı. Taşkent Havalimanı’nda 3 yıl aranın ardından yapılan seferin yolcuları Özbek makamlarınca törenle karşılandı.

Özbek Türklerinin Lazgı dansı UNESCO Kültürel Miras Listesi’nde

Özbekistan’ın Harezm yöresine özgü geleneksel “Lazgı” dansı, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne dâhil edildi. Başbakan Yardımcısı Aziz Abduhakimov, Lazgı’nın, zengin tarihi geçmişi, bölgedeki diğer danslardan farklılığı ve dinamik doğası nedeniyle listeye dahil edildiğini belirten Abduhakimov, halk destanlarını ezbere okumaya yönelik “Bahşı” sanatının da söz konusu listeye alınması için çalışmaların sürdüğünü aktardı.

Özbekistan’da genel seçimler yapıldı

Merkez Seçim Komisyonu Başkan Mirza-Uluğbek Abduselamov, ülkede düzenlenen seçimlerde Liberal Demokrat Partinin 43, Milli Yükseliş Partisinin 35, “Adalet” Sosyal Demokrat Partisinin 21, Halk Demokrat Partisinin 18 ve Özbekistan Ekoloji Partisinin 11 milletvekilliği kazandığını bildirdi. Abduselamov, yurt dışındaki Özbek vatandaşlar da dikkate alındığında seçime katılım oranının yüzde 67,8 olarak gerçekleştiğini belirterek seçimlerde 13 milyon 355 bin 911 seçmenin oy kullandığını söyledi.

Özbekistan, ABD ve Afganistan üçlü görüşmesi yapıldı

“Asya’nın Kalbi İstanbul Süreci” 8. Bakanlar Konferansı çerçevesinde Özbekistan, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Afganistan delegasyonları üçlü görüşme gerçekleştirdi. Üçlü görüşmede Orta Asya ülkeleri ile Afganistan arasındaki ticareti geliştirme, Afganistan’ın içtimai ve iktisadi gelişimine yardım etme ve Afganistan’ın bölgesel entegrasyonu meseleleri ele alındı.

The Economist, Özbekistan’ı yılın ülkesi seçti

Birleşik Krallık merkezli yayın organı The Economist, 2019’un en çok gelişme kaydeden ülkesi olarak Özbekistan’ı belirledi. Economist’in yayımladığı yazıda, Özbekistan’ın üç yıl önce eski tarz bir Sovyet sonrası diktatörlüğe sahip olduğu ve kapalı bir toplum görünümü verdiği ifade edildi.

TÜRKMENİSTAN

“Afganistan İçin İstanbul Süreci” Teknik Komitesi Aşkabat’ta toplandı

Afganistan İçin İstanbul Süreci ve güven artırıcı tedbirler çerçevesinde, “Bölgesel Altyapı” konulu teknik komite toplantısı, Aşkabat’ta yapıldı. Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’nın bildirdiğine göre, toplantıda, Afganistan’ın güvenlik ve istikrarına katkı sağlamak için alınması gereken ekonomik önlemler, devam eden enerji ve transit ulaşım ağı altyapı projeleri görüşüldü. “İstanbul Süreci” Afganistan’a destek sağlamak için 2 Kasım 2011 tarihinde İstanbul’da düzenlenen konferansla başlatılmıştı. Konferansa, “Asya’nın Kalbi” oluşumu ülkeleri katılmış ve Afganistan konusunda; siyaset ve güvenlik, ekonomi, eğitim, kültür, hukuk alanlarında yapılacak işbirliği ve uluslararası kuruluşlar ile bölge ülkelerinden beklentileri kapsayan 23 maddelik bir metin üzerinde mutabakat sağlanmıştı.

Dünya Bankası İle Aral’ı Kurtarma Fonu arasında anlaşma imzalandı

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta Dünya Bankası Orta Asya Bölge Direktörü Liliya Burunchuk ile Aral Gölünü’nü Kurtarma Uluslararası Fonu (IFAS) İcra Komitesi arasında, Orta Asya’daki Hidrometeorolojik Hizmetlerin Modernizasyonu Projesi Ek Finansmanı anlaşması imzalandı. Uluslararası Aral’ı Kurtarma Fonu (IFAS) beş Orta Asya ülkesi Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan liderlerinin ortak kararı ile 1993 yılında kuruldu. IFAS’ın 2017-2019 dönem başkanlığını Türkmenistan yapıyor.

Türkmenistan’da anayasa değişikliği

Devlet Başkanı Kurbankulu Berdimuhamedov başkanlığında toplanan Anayasa Komisyonu, anayasada yapılacak değişiklikleri ve iki meclisli parlamento sistemine geçiş çalışmalarını görüştü. Anayasada yapılacak değişiklikle, Halk Maslahatı (Halk Konseyi Kongresi)’nın Parlamento çatısı altına alınarak çift meclisli parlamento sistemine geçilmesi öngörülüyor.

Türkmenistan’da “Tarafsızlık Günü” kutlamaları

Türkmenistan’da 12 Aralık Uluslararası Tarafsızlık Günü kutlamaları düzenlenen sergi ve “Türkmenistan’ın tarafsızlığı: Barış, Güvenlik ve Sürdürülebilir Kalkınma için İşbirliği” konferansıyla başladı. Konferans, Türkmenistan Devlet Başkanı Kurbankulu Berdimuhamedov’un mesajının okunması ile başladı. Konferansa, Türkmenistan’da bulunan yabancı misyon şefleri yanı sıra Birleşmiş Milletlerden temsilciler konuşmacı olarak katıldı. Tarafsızlık Bayramı münasebetiyle 528 mahkûm, Devlet Başkanı tarafından af edildi.

Türkmen Halısı UNESCO Kültürel Miras Listesinde

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO, İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi’ne geleneksel Türkmen halı sanatını ekledi. Türkmenistan Devlet Başkanı Kurbankulu Berdimuhamedov, UNESCO’nun bu kararı üzerine, halı dokuma ustalarını ve Türkmenistan halkını tebrik ederek, “Türkmen ulusal halı dokuma sanatının, UNESCO Somut Olmayan Kültürel dâhil edilmesi, dünya toplumunun harika halılarımızı bir sanat eseri olarak tanıdığını açıkça kanıtlamaktadır” dedi.

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ(KKTC)


TİKA’nın 62’nci yurt dışı ofisi Lefkoşa’da açıldı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının 62’nci yurt dışı ofisinin açılışı, KKTC’nin başkenti Lefkoşa’da yapıldı. TİKA’nın KKTC’de faaliyet gösterecek olmasının çok önemli bir gelişme olduğunu söyleyen Başbakan Ersin Tatar, başkanlığın tecrübesi ve birikimiyle ülkesine değer katacağını bildirdi.

İHA ve SİHA’lar KKTC’den havalanacak

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) hükümeti, İHA ve SİHA uçaklarının Doğu Akdeniz’de daha rahat faaliyet yapabilmesi için Geçitkale Havaalanı’nı kullanıma açtı. KKTC Bakanlar Kurulu, 1982 yılında askeri maksatlar için inşa edilen Geçitkale Havaalanı’nın İnsansız Hava Araçları (İHA) ile Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) merkezi yapılması yönünde karar aldı.

KIRIM

Kiev’de Kırım Tatar tarihi ile ilgili yeni belgeler yayımlandı

Ukrayna Güvenlik Servisi, arşivlerinde yer alan “1917-1920 yılları arasında Kırım Tatar Milli Hareketi” isimli yeni yayınında Kırım Tatarlarının tarihine ışık tutacak 30 yeni belgeyi kamuoyunun bilgisine sundu. Aralarında Kurultay protokolleri, Kırım’ın Bolşevikler tarafından işgal edilmesiyle yaşanan kayıplar hakkında parlamento kararları ve 1917-1920 yılları arasında Kırım Tatar Milli Hareketi hakkında Sovyet istihbaratının belgeleri yayımlananlar arasında yer aldı.

Rusya’da Kırım Tatarlarına destek eylemleri yapıldı.

İşgal altındaki Kırım’da, insan hakları ve özgürlüklerinin ihlallerine dair Rus toplumunu bilgilendirmek amacıyla her ayın 18’inde eylem düzenleyen “Strateji-18” girişimi aktivistleri, Kırım Tatarlarına destek vermek için bir kere daha Moskova ve St. Petersburg kentlerinde tek kişilik eylemler düzenledi. Aktivistler, “Sentsov Listesinde yer alan Kırım Tatarları serbest bırakılsın”, “Kırım Tatarlarına Özgürlük”, “Kırım Tatarlarının Sürgününe Hayır”, “Kremlin Esirlerine Özgürlük” yazan pankartlar açtı.

Kırım Tatar yazı tipi “Mustafa

Ukraynalı tasarımcı Viktor Harik, “Mustafa” adı verilen ulusal Kırım Tatar yazı tipi tasarladı. Tasarımını sosyal medya üzerinden duyuran Viktor Harik, “Uygulamanın amacı Arap yazısından Latin veya Kiril yazısına geçen Türk halklarının yazı tipi kimliğini yeniden yaratmaktır. Metin içinde yazı tipi tarafsız bir görüntüye sahip olduğu için herhangi bir dil için kullanılabilir. Yazı tipi; Avrupa, Türkiye, Kırım ve Azerbaycan Latin alfabesini, Slav ve Türk Kiril alfabesini desteklemektedir.” ifadelerini kullandı. “Mustafa” yazı tipi, dört yüze sahip ve ücretli bir içerik.

“Kırımoğlu, Bir Halkın Mücadelesi” kitabı yayımlandı

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı, yapımcı ve yönetmen Zafer Karatay’ın “Kırımoğlu, Bir Halkın Mücadelesi” kitabı yayımlandı. Kitap Kırım Tatarlarını milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun yaşam öyküsünü ve Kırım Tatarlarının milli mücadelesini anlatıyor. Kitabın gelirinin, Emel Kırım Vakfı Kütüphane ve Arşiv Merkezinin satın alınması için Emel Kırım Vakfına bağışlanacağı bildirildi.

IRAK
Irak’taki 15 Türkmen okuluna kırtasiye desteği verildi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Irak’ın Erbil kentindeki 15 Türkmen okulunda eğitim gören öğrencilere çanta ve kırtasiye malzemesi yardımında bulundu. TİKA Irak Koordinatörü Cüneyt Esmer, bu yıl Irak’ta faaliyetleri kapsamında eğitime destek için Kerkük ve Erbil’de iki aşamalı bir projeyi hayata geçirdiklerini ifade etti.

Türkmenlerden Irak’taki protestolara destek

Irak’ta Adil Abdulmehdi hükümetinin istifasına kadar giden protesto mitinglerine Irak Türkmenlerinden de destek geldi. Kerkük Üniversitesindeki öğrenciler, Irak ve Türkmeneli bayrakları ile ülkenin güney illerindeki protestoları destekleme amaçlı gösteri düzenledi. Daha önce de Irak Türkmenlerinin sivil toplum örgütleri, Kerkük’te bir basın açıklamasında bulunarak protestoları desteklediklerini belirtmişlerdi. Kerkük’ün güneyinde yer alan Tavuk ilçesinde de Türkmenler, protestoları desteklemek için sokağa çıktı. Göstericiler protestolarda ölenleri anarak, Abdulmehdi hükümetini bir kez daha kınadılar.

Erşat Salihi’nin Özel Kalem Müdürünün evine saldırı düzenlendi 

Irak Kerkük Polis Müdürlüğü Basın Sorumlusu Afrasyav Kamil, basına yaptığı açıklamada, Irak Türkmen Cephesi Başkanı (ITC) Erşat Salihi’nin Özel Kalem Müdürü Behcet İzettin’in Musalla semtindeki evine el bombası atıldığını söyledi. Motosikletli saldırganların henüz kimliğinin tespit edilemediğini belirten Kamil, saldırı sonucu can kaybı yaşanmadığını ifade etti.

Kerkük’te üniversite öğrencileri eylem yaptı

Irak’ın Kerkük kenti Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya gelen üniversite mezunu gençler, yıllardır işsiz kaldıklarını belirterek bir an önce atamalarının yapılmasını istedi. Göstericilerden İmad el-Cubburi, hukuk fakültesini bitirdiğini ve 5 yıldır atama beklediğini söyledi. Haklarını aramaktan vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Cubburi, “Atamalarda artık etnik ve mezhebe dayalı kriterlerden uzak durulmalı” ifadelerini kullandı. Türkmenlere karşı Arap sözleşmeli öğretmenler de protesto düzenledi.

Türkmen liderden Irak’taki göstericilere destek

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Genel Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, Irak’taki protesto gösterilerine desteğini açıkça belirtti. Salihi, “Aylardan beri protesto eden insanların reform taleplerini umursamayan yöneticiler büyük bir utanç vesikasıdır. Asimilasyon politikaları, yolsuzluk, kaçırma ve cinayet vakaları arttıkça; Irak bölünmeye doğru gidecektir. Bu kaos ortamı devam ederse, uluslararası camianın Irak’ın içişlerine müdahale etmesini doğurur.” dedi.

Irak Cumhurbaşkanından istifa açıklaması

Cumhurbaşkanı’nın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in Bina Koalisyonu’nun adayı Esad İdani’ye hükumeti kurma teklifi sunmayacağını içeren yazıyı Meclis’e gönderdiği belirtildi. Meclis’ten en büyük koalisyonla ilgili çelişkili bilgiler aldığını vurgulayan ve kendisine yönelik siyasi baskılara işaret eden Salih, baskıların devam etmesi halinde Cumhurbaşkanlığı görevini bırakmaya hazır olduğunu kaydetti.

DİĞER
Doğu Türkistan’a destek eylemleri artıyor

Avrupa Parlamentosu (AP) Doğu Türkistan’da Uygurlar ve diğer Müslüman azınlık gruplara yönelik baskı rejiminden ötürü Çin yönetimini kınayan bir karar aldı. Baskı politikasının sorumlusu Çinli yetkililere yaptırım uygulanmasını istedi. Hong Kong’da Doğu Türkistan’a destek amaçlı bir yürüyüş gerçekleştirildi. Gök bayraklı maskeler ile yürüyen göstericiler “Dün Doğu Türkistan ve Tibet, bugün Hong Kong, yarın Tayvan” yazılı pankartlar ile Çin’in saldırgan politikasını hedef aldı.Malezya hükümeti, Çin yönetiminin Uygur Türklerine yönelik uyguladığı etnik ayrımcılık ve insan hakları ihlallerinin araştırılması için Uluslararası İslami Düşünce ve Medeniyet Enstitüsünü (ISTAC) görevlendirdiğini bildirdi.Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlalleri Hollanda’nın başkenti Amsterdam’daki Dam Meydanı’nda ve Almanya’nın başkenti Berlin’de binlerce kişinin katılımıyla protesto edildi.

Tacikistan’da parlamento seçimi 1 Mart’ta yapılacak

Tacikistan Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, ülkede parlamento ve yerel seçimlerin yapılmasına ilişkin kararnameyi imzaladı. 1 Mart 2020’de yerel seçimler ile ülke parlamentosunun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi seçimi, 27 Mart 2020’de ise parlamentonun üst kanadı olan Milli Meclis seçimi yapılacak.

Moğolistan Turizm Sektörü Tanıtım Toplantısı Yapıldı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından “Moğolistan Turizm Sektörü Tanıtım Toplantısı” gerçekleştirildi. Toplantıda Moğolistan turizm sektöründeki iş ve yatırım fırsatları konuşuldu. Toplantı çerçevesinde Moğolistan’dan gelen heyet üyeleri faaliyetleri hakkında bilgi verdi, turizm sektörüyle ilgili Türkiye iş çevrelerinin ilgisini çekebilecek iş ve yatırım olanaklarını anlattı.

Türkolog Murad Adjı Ankara’da anıldı

Türk halklarının “Kavimlerin Büyük Göçü” teziyle Altaylardan Avrupa’ya göç ettiğini ortaya koyan Kumuk Türklerinin temsilcilerinden Türkolog Murad Adjı’nın doğum yıl dönümü dolayısıyla, Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreterlik binasında anma etkinliği düzenlendi. Etkinlikte konuşan Adjı’nın eşi Marina Adjiyeva da eşinin Sibirya, Saha-yakut ve Rusya’nın kuzeyinde bilimsel çalışmalar yaptığını, 1970’li yıllarda Sibirya’da yürüttüğü çalışmaların bilim insanları tarafından olumlu karşılandığını bildirdi.

TAP’ta sona yaklaşıldı

Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı (TAP) Dış İlişkiler Başkanı Vugar Veysalov, projenin yüzde 90,5’inin tamamlandığını belirterek, “TAP, Ekim 2020 itibarıyla Şah Deniz gazını Avrupa’ya ulaştırmak üzere hazır olacak.” dedi. TAP’ın yatırım tutarının 4,5 milyar avro seviyesinde olduğunu aktaran Veysalov, projenin ana ülkeleri Yunanistan, Arnavutluk ve İtalya’da boruların yüzde 99’unun döşendiğini dile getirdi.

Ahıska Türkleri sürgünü anlattı

Sovyetler Birliği döneminde Stalin tarafından bugün Gürcistan sınırları içinde kalan Ahıska bölgesinden sürgün edilen Türkler, tren vagonlarında Orta Asya’ya sürülürken maruz kaldıkları zulmü unutmadı. Azerbaycan’da yaşayan 95 yaşındaki Enser Rızmanoğlu, şimdi Gürcistan topraklarında bulunan memleketi Kikinet’ten 20’li yaşlarında sürgün edildiğini belirtti. Ailesiyle birlikte Özbekistan’a sürgün edildiğini anlatan Rızmanoğlu, “Ölenlerimiz oldu. İhtiyarlarımız, yolda izde kalanlar… 1958’e kadar Özbekistan’da yaşadık. Daha sonra Azerbaycan’a geldik. Hala orada yaşıyoruz.” dedi.

Romanya’da “13 Aralık Tatar Günü” etkinlikleri düzenlendi

Romanya’nın Dobruca bölgesinde, “13 Aralık Tatar Günü” düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Programa, Romanya’da yerleşik ve Ukrayna’dan gelen soydaşların yanı sıra Türkiye’nin farklı şehirlerinden çok sayıda Kırım Tatar kökenliler yoğun ilgi gösterdi. Kırım Tatarlarının lideri Kırımoğlu’na, Mecidiye Mehmet Niyazi Kültür Derneğince “Mehmet Niyazi Ödülü” verilen programda, Ukrayna’dan gelen sanatçılar ve Türkiye’den gelen halk dansları ekibi sahne aldı.

İtalya’da Nesimi Günleri gerçekleştirildi

Dahi düşünür ve şair İmadeddin Nesimi`nin doğumunun 650. yıldönümü dolayısıyla 2019 senesinin Nesimi Yılı ilan edilmesi ile ilgili Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev`in imzaladığı kararname doğrultusunda Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı ve Azerbaycan Cumhuriyeti`nin İtalya Cumhuriyeti`ndeki Büyükelçiliği tarafından İtalya`nın çeşitli kentlerinde Nesimi Günleri isimli etkinlikler serisi düzenlendi. Bu kapsamda ilk organizasyon, Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı tarafından İtalyancaya çevrilerek yayınlanmış Nesimi Şiirleri kitabının Napoli Oryantal Araştırmalar Üniversitesi`nde düzenlenen tanıtım konferansı oldu.

Gagauz Özerk Yeri’nin kuruluşunun 25. yıl dönümü

Başkent Komrat’ta Gagauz Özerk Yeri’nin kuruluşunun 25. yıl dönümü nedeniyle tören düzenlendi. Gagauz Özerk Yeri Başkanı İrina Vlah, burada yaptığı konuşmada, Gagauz Özerk Yeri’nin 23 Aralık 1994’te kurulduğunu hatırlatarak, “Gagauz halkı çok uzun ve zor bir yoldan geçti. Gagauzlar, 25 yıldır Moldova’da millet olarak tanınıyor. Bu sadece Gagauzya’nın değil, bütün Moldova’nın bayramıdır.” ifadesini kullandı. Vlah, Gagauz Özerk Yeri haklarının, Moldova anayasasında yer alması gerektiğini vurguladı. Etkinlik, Gagauz türkülerinin okunması ve yöresel halk oyunları gösterisinin ardından son buldu.

Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan Üçlü Dışişleri Bakanları 8. Toplantısı yapıldı

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te Devlet Törenleri Sarayı’nda düzenlenen Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan Üçlü Dışişleri Bakanları 8. Toplantısı sonrasında T.C. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gürcistan Dışişleri Bakanı Davit Zalkaliani ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov Tiflis Deklarasyonu ve 2020-2022 Eylem Planı’nı imzaladı. Zalakliani, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum Doğal Gaz Boru Hattı, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) gibi projelerde iş birliği yaparak üç ülkenin bölgesel enerji alanında başarılı bir iş birliği sergilediğini hatırlattı.

Kadriya Temirbulatova’nın adı Yalova’da bir caddeye verildi

Yalova’nın Çiftlikköy ilçesinde, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ve Çiftlikköy Belediyesi iş birliğiyle anma programı gerçekleştirildi. Program Temirbulatova’nın hayatının anlatılmasıyla başladı. Nogay Türkleri’nin ünlü şairi Kadriya Temirbulatova’nın adı, doğumunun 70’inci yılı dolayısıyla Yalova’nın Çiftlikköy ilçesinde bir caddeye verildi.

Dağıstanlı Nogay şair Kadriye Temirbulatova için TÜRKSOY’da anma töreni düzenlendi

Dağıstanlı Nogay şair Kadriye Temirbulatova’nın doğumunun 70. yılı dolayısıyla Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreterliğinde anma programı düzenlendi. Şair Temirbulatova’nın anısına saygı duruşunun ardından programda, “Türk Dünyasının UNESCO’su TÜRKSOY” konulu tanıtım filmi gösterildi. TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Temirbulatova’nın aşk, vatan, anne ve bozkır konularında kaleme aldığı şiirlerin halen hafızalarda yer tuttuğunu kaydetti.

Dünya Engelliler Gününde anlamlı destek

TİKA Karadağ’ın başkenti Podgoritsa’da bulunan Podgoritsa Çocuk ve Gençler Engelliler Merkezi bünyesindeki kütüphaneye donanım desteği sağlandı. Kütüphanenin açılışı 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde gerçekleştirildi. 1948 yılında kurulan ve geçtiğimiz yıllarda en iyi çalışan devlet kurumu ödülü alan merkez 0-18 yaş arası engelli çocuk ve gençlere yönelik ücretsiz eğitim-öğretim ve rehabilitasyon hizmeti veriyor.

Kanuni Sultan Süleyman’ın Macaristan’daki türbesindeki kazı çalışmaları tamamlandı

Zigetvar Kuşatması sırasında 7 Eylül 1566’da hayatını kaybeden Kanuni Sultan Süleyman’ın, TİKA destekleriyle ortaya çıkarılan türbe alanındaki kazı çalışmaları tamamlandı. TİKA Budapeşte Program Koordinatörü Seda Dağlı “Sultan Süleyman’ın iç organlarının defnedildiği türbesinin bulunmasına yönelik araştırma ve kazı çalışmaları sırasında türbenin yanı sıra cami, tekke, kervansaray, ordugâh ve onu koruyan palankanın da bulunduğu bir kompleksin gün ışığına çıkarılması başta Türk-Macar araştırma ekibinin sorumluları olmak üzere her iki ülkeden paydaşları hem çok heyecanlandırmış hem de gururlandırmıştır.” dedi.

9. Avrasya Tıp Günleri Ankara’da gerçekleştirildi

TİKA ve Türkiye İş Bankası iştiraki Bayındır Sağlık Grubu işbirliği ile Ankara’da “9. Avrasya Tıp Günleri” düzenlendi. Hekimler arası tecrübe paylaşımını artırmak ve toplum sağlığını ilgilendiren önemli hastalıklar konusunda farkındalık yaratmak amacıyla her yıl sağlık alanında yeni, gelişmiş teknolojilerin ve yöntemlerin paylaşıldığı Avrasya Tıp Günleri’nde bu yıl “Kanser ve Kanser Cerrahisi” konuşuldu. İki gün süren toplantılara Avrasya coğrafyasındaki 11 ülkeden 29 doktor katıldı.

Moğolistan’da Onkoloji Rehabilitasyon Merkezi kuruldu

TİKA tarafından Moğolistan Sağlık Bakanlığı’na bağlı yılda 100 bin kişinin muayene olduğu Milli Kanser Araştırma Merkezi’nde kanser hastalığına ilişkin kamusal farkındalığın yaratılması, hastalara doğru bilgilerin verilmesi ve kanser tedavisi ruhsal yıkımların azaltılması amacıyla kurulan

Onkoloji Rehabilitasyon Merkezi törenle açıldı.

Türkçenin 13. Uluslararası Şiir Şöleni
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın desteğiyle, Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından Türkçenin 13. Uluslararası Şiir Şöleni Edirne, Filibe, Kırcaali ve Gümülcine olmak üzere dört ayrı şehirde gerçekleştirildi. On üçüncüsü gerçekleştirilen şölene çok sayıda ülkeden şairler, yazarlar ve ilim adamları katıldı. Mimar Sinan’a adanan şölende; konser, konferanslar ve söyleşilerin yanı sıra atölye çalışmalarında “dergicilik ve şiir” konusu da tartışıldı.

Kırgız yönetmenin filmine Polonya’daki festivalden üç ödül

Cöö Külük filmi, Polonya’da yapılan Ale Kino Genç Seyirciler 37. Uluslararası Film Festivalinde gösterildi. Mirlan Abdıkalıkov’un “Cöö Külük” adlı filmi, Polonya’da düzenlenen festivalde üç ödül kazandı. Kırgız filmi, çocukların problemleri, yargılarını, ancak her zamanki saflık ve çocukluklarını nasıl yaşadıklarını anlatıyor.

Türk Dünyası 3. Gençlik Festivali İstanbul’da Gerçekleşti

2-6 Aralık 2019 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen festivale 8 ülkeden 150’den fazla kişi katıldı. Kırgızistan, gençlik örgütleri, gönüllüler, öğrenci konseyi liderleri ve ajans üyeleri tarafından temsil edildi. Festival kapsamında gençlerin problemleri ele alınan seminerler düzenlendi. Katılımcılar seminerde çeşitli sorular sordu ve bunları çözmenin yollarını önerdiler. Aktivistler ayrıca, uygulamalarının gençlerin yaşamları üzerinde olumlu bir etkisi olacak projeler sundu. Ayrıca, Kırgız katılımcıların Manas Destanı’ndan bölümler okuduğu, şarkı ve danslarda yeteneklerini sunduğu konser gerçekleştirildi.

Birleşmiş Milletler 2020’yi Farabi Yılı İlan Etti

Büyük Türk bilgini ve filozof Farabi’nin doğumunun 1150. yıldönümü anısına Birleşmiş milletler 2020’yi Dünya Farabi yılı ilan etti. Farabi, Kazakistan’ın Otrar kenti sınırlarında olan eski Farab kentinde 870 yılında dünyaya geldi. Aristo’dan sonra “İnsanlığın ikinci öğretmeni” olarak dünyada üne kavuşmuş Türk bilim insanı Farabi 950 yılında Şam’da hayatını kaybetti. Farabi bir bilim adamı, İslam felsefesinin parlak yıldızı, dünya felsefesinin önde gelen isimlerindendir.

Kahire ve Buhara 2020 İslam Dünyası Kültür Başkenti seçildi

Tunus 2019 İslam Dünyası Kültür Başkenti Kapanış Programı’nda, İslami Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu (ISESCO), Kahire ile Buhara’nın 2020 İslam Dünyası Kültür Başkenti seçildiğini açıkladı. Kapanış programında konuşan ISESCO Genel Müdürü Salim bin Muhammed el-Malik, söz konusu programla İslam ülkeleri arasında kültürel kalkınmayı desteklemeyi hedeflediklerini söyledi.

ABD’den Çin’e Doğu Türkistan yaptırımı kararı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi, Doğu Türkistan’daki Uygur Türklerine yönelik baskı politikalarından dolayı Çinli yetkililere yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısını kabul etti. Tasarıda, ABD Başkanı Donald Trump yönetimine, Uygur Türklerine ve diğer Müslüman azınlıklara uygulanan baskı ve şiddet sebebi ile bazı Çinli yetkililere yaptırım uygulanması çağrısı yapıldı. Ayrıca tasarıda, gözetleme amaçlı kullanılabilen tüm ABD menşeli cihazların Çin’e satışının yasaklanması istendi. Çin Dışişleri Bakanlığı ise Temsilciler Meclisinin, Çinli yetkililere yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısını kabul etmesine tepki gösterdi.

İskeçe’deki Türk Azınlık Okuluna provokatif yazı

Batı Trakya Türk azınlığının İskeçe ilindeki tek azınlık ortaokul ve lisesinde yaşanan bina sorununa çözüm beklenirken, okulun giriş kapısına “Domuz eti lezzetlidir” şeklinde provokatif bir yazı yazılması büyük tepkiye neden oldu. İskeçe Azınlık Ortaokulu-Lisesi’nde 700’ün üzerinde öğrenci eğitim görüyor ve çözüme kavuşturulmayan bina sorunu nedeniyle vardiyalı eğitim devam ediyor.

TURKSİD Romanya Temsilciliği açıldı

Kırım Tatarlarının yaşadığı bölgelerde ekonomik iş birliği ve koordinasyonu sağlamak amacıyla, İstanbul merkezli olarak kurulan Türkiye Ukrayna Romanya Kırım Sanayici İş İnsanları Derneği (TURKSİD), Romanya Temsilciliğinin açılışı yapıldı. Açılış töreni, Romanya’nın Köstence şehrinde düzenlendi.

Azatlık Tatar Gençleri Birliği Kurultayı Gerçekleştildi

Tataristan’ın başkenti Kazan’da faaliyet gösteren Azatlık Tatar Gençleri Birliği, 16. kurultayını gerçekleştirdi. Kurultaya, 104 Kazan Tatar genci katıldı. Kurultay çerçevesinde, Azatlık Tatar Gençleri Birliğinin başkanlığına Nail Nabiullin seçildi.
Genç Tatar Mecmuası yayın hayatına başladı
Genç Tatar ekibinin hazırladığı “Genç Tatar Mecmuası” yayımlanmaya başladı. Daha önce de “Birlik-Bülten”le yazın camiasında varlık gösteren ekip, aylık e-dergi olarak hazırladıkları “Genç Tatar Mecmuası”nın ilk sayısını yayımladı. Genç Tatar Mecmuası’nda Kırım ve Kırım Tatarlarıyla ilgili tarihi bilgiler, güncel meseleler, ünlü Kırım Tatarları hakkında bilgiler, öykü başta olmak üzere edebiyat yazıları ve Kırım Tatarca atasözleri ile deyimler de yer alıyor.

Uluslararası Balkan Üniversitesinde Türkçe Eğitim Bayramı kutlaması

Uluslararası Balkan Üniversitesinde 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı kutlandı. Uluslararası Balkan Üniversitesi, Türkçe Öğretmenliği bölümü tarafından organize edilen 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı dolayısıyla ile 1. Türkçe Eğitim Günü Şöleni üniversitenin konferans salonunda büyük bir coşku ile kutlandı.

Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir