Analiz,  Genel,  Türk Dünyası,  Türk Dünyası Raporu,  Zehra Çimen'in Yazıları

AAE- TÜRK DÜNYASI RAPORU-Ağustos-2020

AZERBAYCAN

TurAz Kartalı 2020″ askeri tatbikatı

Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Türkiye ile Azerbaycan hava ve kara kuvvetlerinin Azerbaycan’da başlattığı geniş kapsamlı ortak askeri tatbikat kapsamında tank ve zırhlı araçlarla temsili düşman hedeflerine operasyon düzenlendi. Tatbikat kapsamında temsili düşmanın mevzi ve araçlarına atışlar yapıldı, senaryo gereği bazı stratejik noktalar düşmandan temizlendi. Ortak askeri tatbikatta Türk Hava Kuvvetlerine ait ATAK helikopterleri ile Türk F-16 uçakları da yer aldı. Tatbikatların ardından yurda dönmeye hazırlanan Türk ordusu için Azerbaycan Türkleri sokaklara inerek, “Türk ordusu gitme, kal!” eylemi gerçekleştirdi. Eylemciler Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Azerbaycan’da üs kurmasını istediklerini dile getirdiler.

Azerbaycan ordusunun Ermenistan’a ait İHA’yıdüşürdüğü bildirildi

Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, sınırdaki Tovuz ili yönünde Azerbaycan mevzileri üzerinde keşif uçuşu yapan Ermenistan’a ait İHA’nınvurulduğu belirtildi.

Azerbaycan askerleri, Ermenistan ordusunun keşif timinin komutanını esir aldı

Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, cephe hattının Goranboy ili yönünde Ermenistan ordusunun sabah saatlerinde gerçekleştirdiği sabotaj girişimi Azerbaycan askerlerince engellendi. Ermeni askerlerinin kayıp vererek geri çekildiği, keşif timi komutanı olduğu belirlenen bir üsteğmenin esir alındığı bildirildi.

Azerbaycan Türk Ocağı 100 yıl sonra yeniden açıldı

Azerbaycan’da 21 Eylül 2019’da kuruluşu gerçekleşen Azerbaycan Türk Ocağı, Azerbaycan Bakanlar Kurulunun onayıyla resmen faaliyete başladı. 100 yıl sonra yeniden faaliyete geçen Azerbaycan Türk Ocağı’nın başkanı Akif Aşırlı oldu.

Azerbaycan’dan Lübnan’a maddi yardım

Azerbaycan, Beyrut Limanı’nda meydana gelen patlama nedeniyle oluşan zararın giderilmesine katkı sağlamak amacıyla Lübnan’a 1 milyon dolar yardımda bulundu.Azerbaycan Başbakanı Ali Asadov’un imzaladığı karar gereği, yardım için belirlenen meblağ 2020 devlet bütçesinin rezerv fonundan temin edilecek.

Türkiye ve Azerbaycan’dan ortak film

Türkiye ve Azerbaycan’ın Kurtuluş Savaşı’ndaki dayanışmasına odaklanan “Altın Tren” filminin hazırlıklarına başlandı. “Altın Tren”, Mustafa Kemal Atatürk, Neriman Nerimanov ve Kazım Karabekir’in liderliğinde oluşturulan stratejiyle bir araya getirilen özel bir ekibi merkeze alıyor. Filmin, 2022 yılı Nisan ayında vizyona girmesi hedefleniyor.

Azerbaycan’dan Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine destek

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri, Cumhurbaşkanlığı Dış Politika Meseleleri Daire Başkanı Hikmet Hacıyev, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini açık şekilde desteklediklerini belirterek, “Türkiye bölgede uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını korumaktadır.” dedi.Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Leyla Abdullayevada, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini kararlılıkla desteklediklerini bildirdi. Abdullayeva, Ermenistan Dışişleri Bakanlığının Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine yönelik açıklamasıyla ilgili “Ermenistan’ın Türkiye aleyhine asılsız suçlamalar içeren tutum ve açıklamaları, Akdeniz’deki hassas durumu kendi dar siyasi çıkarları için kötüye kullanma girişimi olarak kınanmalı ve reddedilmelidir.” değerlendirmesinde bulundu.

Ebulfez Elçibey vefatının 20. Yılında Ankara’da anıldı

Türk dünyasının bilge şahsiyetlerinden Azerbaycan’ın ikinci Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey, vefatının 20. yılında saygıyla anıldı. Ankara’daki Azerbaycan vatandaşları, Ulus’taki Atatürk heykeli önünde toplanıp, anma etkinliği öncesinde İstiklal Marşı ve Azerbaycan milli marşını okudu.

Azerbaycan’da Kovid-19’da son durum

Azerbaycan Bakanlar Kuruluna bağlı Kovid-19 karargahındanyapılan açıklamaya göre, toplam vaka sayısı 36 bin 435’e yükseldi. Sağlığına kavuşanların sayısı 33 bin 847’ye ulaştı, yaşamını yitirenlerin sayısı 534 oldu. Bugüne kadar 922 bin 69 testin yapıldığı Azerbaycan’da 2 bin 54 kişinin tedavisi sürüyor.

KAZAKİSTAN

10 Ağustos şair Abay Günü

Kazakistan Başbakanı Askar Mamin’in imzaladığı kararnameye göre, hükümetin 31 Ekim 2017 tarihli bayram günleri listesinin onay kararında değişiklikler yapıldı.Değişikliklere göre, 10 Ağustos Abay Günü ilan edilerek, bayram listesine eklendi. Kazakistan bu yıl Kazak şair Kunanbayev’in doğumunun 175. yıl dönümünü çevrimiçi etkinliklerle kutladı. Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı da geçen yıl aralık ayında 2020’yi “Abay Kunanbayev Yılı” ilan etmişti.

Kazakistan’da anayasanın kabul edilişinin 25. yılı

Kazakistan Anayasa Konseyi Başkanı Kayrat Mami, 30 Ağustos Anayasa Günü dolayısıyla “Kazakistan Anayasacılığı: Tecrübe ve Perspektifler” temalı makale yayımladı. Makalesinde, bağımsızlığın ilanının üzerinden yaklaşık 30 yıl geçen Kazakistan’ın uluslararası toplumda eşit haklara ve olgun bir devlet özelliklerine sahip itibarlı bir ülke olduğunu belirten Mami, “Ülkenin böyle başarılı seviyeye ulaşmasında kilit rolü, bağımsızlık yıllarında gerçekleşen tüm değişimlere temel teşkil eden Kazakistan Cumhuriyeti Anayasası oynamaktadır.” ifadesini kullandı.

Kazakistan Lübnan’a askeri doktor gönderdi

Kazakistan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in talimatı üzerine 29 sağlık görevlisi ve 4 tercümandan oluşan bir grubun Lübnan’ın başkenti Beyrut’a gönderildiği belirtildi.

Kazakistan’da 15 yüzyıla ait sufi tekkesi bulundu

Kazakistan Kültür Bilimsel Araştırma Enstitüsünden yapılan açıklamada, Türkistan’ın en kadim bölgesi Kultöbe’dedüzenlenen arkeolojik kazı çalışmalarında, bilim adamlarınca sufi tekkesi bulunduğu belirtildi. Yapının 15. ile 19. yüzyıllar arasında hizmet verdiği ve tekkenin Hoca Ahmet Yesevi’nintürbesine yakın yerleşmesi ve mezarlıkların türbeye doğru bakması açısından Yesevi’nin kurduğu sufizm akımına ait olduğu bildirildi.

Kazakistan’da El Farabi Dünyası Eğitim Merkezi açıldı

Kazakistan’da filozof Farabi’nin doğumunun 1150. yıl dönümünde El Farabi Dünyası Eğitim Merkezi açıldı. Başkent Nur Sultan’daki Öğrenciler Sarayında kurulan merkezin açılış törenine Öğrenciler Sarayı Müdürü Yerbol İrgebay’ın yanı sıra çok sayıda akademisyen ve davetli katıldı. İrgebay, yaptığı konuşmada, merkezde Farabi’nin hayatını anlatan müze ve kitapların yer aldığını belirterek, “Öğrenciler Sarayı şubat ayından itibaren Farabi’nin ismini taşıyor. O zamandan bu yana seçkin bilim adamı Farabi’nin mirasının merkezi olmak amacıyla onun tüm varlıklarını topluyoruz.” dedi.

Kazakistan’da nükleer deneme sahasının kapatılmasının yıl dönümü

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, “29 Ağustos Semipalatinsk Nükleer Test Sahasının Kapatıldığı Gün” dolayısıyla halka hitap etti. Tokayev, kapatılan Semipalantinsk nükleer deneme sahasında tehlikeli tesislerin güvenilir şekilde korunmasını sağlamak için çok seviyeli koruma sisteminin oluşturulduğunu bildirdi.

BM’den Nursultan Nazarbayev’e statü

Birleşmiş Milletler (BM), Kazakistan’ın Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’i “Nükleer Denemeler Yapılmayan bir Dünyanın Savunucusu” statüsüne layık gördü.Yapılan açıklamada, Nazarbayev’in 29 Ağustos 1991’de dünyadaki en büyük nükleer deneme sahalarından Semipalatinsk’i kapatma kararının insanlık tarihinde nükleer denemelere karşı ilk kanuni yasak kabul edildiği kaydedildi.

Kazakistan’dan Türk yazara dostluk nişanı

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, yazar Muhtar Avezov’un şair Abay Kunanbayev’in hayatını anlatan “Abay yolu” romanını Türkçeye çeviren Türk yazar Zafer Kibar’ı “Dostluk” nişanıyla ödüllendirdi. Nişan, Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekulı tarafından yazar Kunanbayev’in doğumunun 175. yılı dolayısıyla düzenlenen törende verildi.

Kazakistan’dan Türkiye’ye uçuşlar 1 Eylül’den itibaren başlayacak

Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 92 ülkeyle uçuşların yeniden başlatılmasına ilişkin görüşmelerin tamamlandığını açıkladı. Kazakistan ile 20 Haziran’da açılan ve Türkiye’de koronavirüs vaka sayısındaki sıçramadan dolayı 4 Temmuz’da tekrar durdurulan uçak seferlerinin 1 Eylül’de yeniden başlatılacağı bildirildi.

Kazakistan’da Kovid-19’da son durum

Kazakistan Sağlık Bakanlığının verilerine göre, Kovid-19 vaka sayısı 105 bin 795’e çıktı. İyileşenlerin sayısı 96 bin 297’ye, hayatını kaybedenlerin sayısı 1588’e yükseldi. Kovid-19 belirtileri bulunan ancak test sonuçları negatif olan zatürrevaka sayısı 25 bin 714’e, zatürreden ölenlerin sayısı 290’a ulaştı.

ÖZBEKİSTAN

Özbekistan’a İmam Maturidi Uluslararası Bilimsel Araştırma Merkezi

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, İmam Maturidi Uluslararası Bilimsel-Araştırma Merkezinin kurulmasına ilişkin kararnameyi imzaladı. Buna göre, söz konusu merkez, İmam Ebu Mansur Maturidi ve Maturidiliğinönde gelen ulema ve bilim adamlarının hayatı ve yazdığı eserlerle ilgili araştırmalar yapacak ve bunların ülkede ve dünyada tanıtılmasına hizmet edecek.

Özbekistan’da 113 mahkuma af

Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, 1 Eylül’de kutlanacak Bağımsızlık Bayramı’nın 29. Yıl dönümü dolayısıyla işledikleri suçtan pişman olan ve düzelme yoluna giren 113 mahkumun affedilmesine ilişkin kararnameyi imzaladı. Bu yıl Cumhurbaşkanı Mirziyoyev tarafından imzalanan kararnameyle “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” dolayısıyla 83 kadın mahkum, Ramazan Bayramı dolayısıyla ise 258 mahkum affedilmişti.

Özbekistan-Azerbaycan iş forumu

Özbekistan’ın önde gelen tekstil firmaları ve Özbek ürünlerine ilgi duyan Azerbaycan iş dünyası temsilcilerinin “Made in Özbekistan Textile” adlı online iş forumu açıldı. Özbek basınına göre, forumun ana amacı, ihracata yönelik tekstil ürünleri üreticilerine yeni bir distribütör bulma, bir ortak ağını genişletme ve Azerbaycan şirketleriyle ortak girişimler oluşturma fırsatları oluşturmak.

Semerkant’a Türk Başkonsolosluğu

Özbekistan ile Türkiye’nin stratejik ortaklığı pekiştirmek için ortak çalışma yapma kararı aldı. İki kardeş ülkenin aldığı kararlar arasında; Semerkant’a başkonsolosluk açılması, Türkiye’den uzman desteği yapılması, Türkiye’den Özbekistan Yatırım ve Dış Ticaret Bakanına danışman gönderilmesi gibi çalışmalar bulunuyor. Özbekistan Bakanlar Kurulu, Özbekistan-Türkiye ilişkilerini daha kaliteli bir hale getirmek ve Türkiye ile çok yönlü iş birliğini genişletmek için tedbir programının uygulanmasını analiz edecek. Ayrıca projelerin uygulanmasında pratik yardım sağlayacak bir koordinasyon konseyi de oluşturuldu.

Özbekistan’da Kovid-19’da son durum

Özbekistan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkede Kovid-19 vaka sayısının 41 bin 787’ye, ölü sayısının 319’a çıktığı kaydedildi. Açıklamada, virüsten iyileşenlerin sayısının 39 bin 68’e çıktığı aktarıldı. 100 bin kişinin gözetim altında tutulduğu ülkede, 2 bin 400 kişi hastanelerde tedavi görüyor.Karantina tedbirlerinin 15 Ağustos’tan itibaren aşamalı olarak gevşetildiği Özbekistan’da, Ağustos’un son haftası günlük vaka sayısı 400’ün altında seyretti.

KIRGIZİSTAN

Kırgızistan pandemi döneminde 330 milyon 900 bin dolarlık kredi aldı

Kırgızistan Maliye Bakanlığı, Kovid-19 ile mücadelenin başladığı günden itibaren uluslararası kuruluşlardan 330 milyon 900 bin ABD doları tutarında kredi desteği sağladıklarını bildirdi. Kırgızistan, bu dönemde, Avrupa Birliği’nden ayrıca 24 milyon 800 bin dolar tutarında hibe alımı yaptı.

Kırgızistan ile Özbekistan sınırı konusunda anlaşmaya varıldı

Kırgızistan Başbakanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, iki ülke arasındaki tartışmalı sınır noktalarının tespitini yapan hükümetlerarası çalışma grubu, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te toplandı. Toplantıda, tartışmalı sınır bölgesindeki 94,5 kilometrelik kısımla ilgili anlaşmaya varıldı.

Kanıbek İmanaliyev’in “Kırgızlar” adlı kitabı Türkçeye çevrildi 

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY’un Kırgızistan temsilcisi Kocogeldi Kultegin, milletvekili Kanıbekİmanaliyev’in “Kırgızlar” adlı kitabının Türkçeye çevrildiğini bildirdi. Kitap, Türkçeye Kaniyet Abdıkerimov ve ŞaazatBarıktabas tarafından çevrildi. Kitabın TÜRKSOY tarafından yayınlandığına dikkat çeken Kultegin, “Kitap, tarihi figür görücü Arstanbek’in kutsamasıyla başlıyor.” dedi.

Kırgızistan’da camilerde Cuma namazı kılınmasına izin verildi

Kırgızistan Müslümanlar Dini İdaresi basın hizmetinden yapılan açıklamaya göre, Kırgızistan’da Kovid-19 vaka sayısında azalma kaydedilmesiyle bağlı ülkenin camilerinde Cuma namazının kılınmasına izin verildi.

Kırgızistan, Türkiye ve BAE ile uçuşlarını yeniden başlattı

Kovid-19’un tespit edilmesiyle uluslararası uçuşlarını askıya alan ve sınırlarını kapatan Kırgızistan, Türkiye ve BAE ile uçuşlarını yeniden başlattı. AviaTrafficCompany tarafından haftada 2 kez Bişkek-İstanbul-Bişkek uçuşları, haftada bir kez Bişkek-Antalya-Bişkek güzergahında, Türk Hava Yolları tarafından haftada 2 kez İstanbul-Bişkek-İstanbul güzergahında, Pegasus Havayolları tarafından da haftada 2 kez İstanbul-Bişkek-İstanbul güzergahında uçuşlar organize edilecek.

Kırgızistan’da 31 Ağustos Bağımsızlık Günü kutlandı

Kırgızistan’da 31 Ağustos Bağımsızlık Günü dolayısıyla ülke genelinde sınırlı katılımla kutlama etkinlikleri yapıldı. Başkent Bişkek’in merkezindeki Ala-Too Meydanı’ndaki Tarih Müzesi önünde kutlama programı düzenledi. Bu yıl salgının gölgesinde geçen kutlama programına katılanların sosyal mesafe ve maske kuralına uyduğu gözlendi. Resmi törene, Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Meclis Başkanı Dastanbek Cumabekov, Kırgızistan Silahlı Kuvvetleri mensupları ve Kovid-19 ile mücadelede gönüllü olan vatandaşlar katıldı. Kırgızistan, Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla 31 Ağustos 1991’de bağımsızlığını ilan etmişti.

Kırgızistan’da Kovid-19’da son durum

Kırgızistan’da günlük vaka sayısı 5 ay aradan sonra ilk kez 100’ün altına indi. Kırgızistan Sağlık Bakanlığının verilerine göre, toplam vaka sayısı 43 bin 898’e çıktı. İlk vakanın görüldüğü marttan bu yana 38 bin 459 kişinin iyileştiği ülkede1059 kişi Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirmişti. Yaklaşık 6 bin hastanın tedavisi ise sürüyor.

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ(KKTC)

Kıbrıs’a pandemi hastanesi kurulacak

T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersin Tatar’ın “Türkiye-KKTC İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması”nın uygulamalarını değerlendirmek üzere yaptığı görüşmede, bu yıl içinde KKTC’de ileri teknoloji ekipmanlarla donatılmış 100 yataklı acil durum pandemi hastanesinin yapılması için çalışmalara başlanacağı bildirildi.

KKTC Başbakanından Doğu Akdeniz açıklaması

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Ersin Tatar, yaptığı yazılı açıklamada, Yunanistan ile Mısır arasında sırf Türk-Libya Mutabakatı’nı ortadan kaldırmak amacıyla imzalanan Münhasır Ekonomik Bölgelerin (MEB) belirlenmesi anlaşmasının, bu iki ülkenin hak, hukuk tanımazlıklarının yeni bir örneği olduğunu belirtti. Tatar, “Ancak şu bilinmelidir ki; ne Türkiye ne de KKTC, Doğu Akdeniz’deki haklarının gasbedilmesine göz yummayacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

KKTC Başbakanı Fransa’yı kınadı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Ersin Tatar, Fransa’nın, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne askeri destek sağlamakla barışa değil bölgede gerginliğin artmasına hizmet ettiğini belirterek, “Fransa’yı bütün bu gerçekler ortadayken Rum yönetimine sağladığı askeri destek nedeniyle kınıyor, bir an önce tutumunu gözden geçirmeye davet ediyorum.” dedi.Rum basınında, 11 Ağustos’ta yer alan habere göre, GKRY ile Fransa arasında yürürlüğe giren savunma iş birliği anlaşması kapsamında Fransa Hava Kuvvetlerine ait 2 savaş ve 1 nakliye uçağı Baf’taki Andreas Papandreu Hava Üssü’ne inmişti. 

KKTC Bakanlar Kurulu Kovid-19’a karşı ilave tedbirler aldı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Bakanlar Kurulu’nda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına yönelik bazı ilave tedbirler alındı. Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı ve Bakanlar Kurulu Sözcüsü Kudret Özersay, deniz yoluyla günlük gelen yolcu sayısının 400’den 250’ye indirileceğini ve bu kişilerin PCR test sonuçları belli olana kadar limanda bekleyeceklerini dile getirdi. Yurt dışından gelen ve test sonuçları negatif çıkan, bir daha test yaptırmayanlar arasında da gelişlerinden bir süre sonra rastgele testler yapılacağını belirtti.

KKTC Başbakanı Tatar’dan Cumhurbaşkanı Akıncı‘ya eleştiri

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersin Tatar, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, “Bizden Türkiye düşmanı çıkmaz; boşuna uğraşmasınlar ama ‘otur arap, kalk arap‘ misali biatçı bir anlayış da çıkmaz.” açıklamasına ilişkinaçıklama yaptı. “Sadece yeniden seçilmek için KKTC’nin Türkiye ile olan tarihsel, toplumsal, kültürel ve ekonomik ilişkilerini ‘biat’ olarak kurgulayanların, Kıbrıs Türk halkının haklı davasını en başından itibaren, canıyla, kanıyla, ekonomisiyle, diplomasisiyle, ordusuyla gönülden destekleyen kardeş Türk halkını ve devletini incitmekten zerre rahatsızlık duymadığı da açıktır.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Karadeniz’deki gaz keşfine KKTC’den tebrik

KKTC Başbakanı Ersin Tatar, ve Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gaz keşfini açıklamasının ardından paylaşımda bulundu.Başbakan Tatar, Twitter’dan yaptığı paylaşımında, “Türkiye Cumhuriyeti’nin 320 milyar metreküp doğal gaz keşfetmesini büyük bir memnuniyetle öğrenmiş bulunuyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile bu keşiflerde emeği olan herkesi candan kutlar, milletimiz ve insanlık için nice nice başarılar dilerim.” ifadesini kullandı. Dışişleri Bakanı Özersay, Facebook’tan yaptığı açıklamada, “Yıllardır denizlerdeki haklarımız konusunda ortaya koyduğumuz vizyonun gerçekçi ve gerçekleştirilebilir olduğu ortaya çıktı. Türkiye Cumhuriyeti’nin bu sevincini paylaşıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

KKTC’de 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlandı

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde tören düzenlendi. KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, “Aziz Atatürk, kurucusu olduğun Türkiye Cumhuriyeti, senin ilkelerin doğrultusunda ilelebet yaşamaya devam edecektir.” dedi.Çelenklerin anıta sunulmasıyla başlayan tören, saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve Anıt Özel Defteri’nin imzalanmasıyla devam etti.

KIRIM

Ukrayna, Kırım’a dikkat çekmek için Türk Konseyinde gözlemci ülke olmak istiyor

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Kırım’ın Rusya tarafından gayrimeşru ilhakını gündeme getirmek için Türk Konseyinde gözlemci ülke olmak istediklerini açıkladı.Türk Konseyinin, Kırım ve Kırım Tatarları konusunu gündeme taşıyabilecekleri uluslararası bir platform olduğuna dikkati çeken Ceppar, ayrıca Kırım’daki güvenlik sorunlarına ilişkin Kiev’de konferans düzenlemeyi planladıklarını kaydetti.

Kırım Savcılığı, Kırım’da işlenen suçlara ilişkin belgeleri Lahey Mahkemesine gönderdi

Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığı, işgal edilen Kırım’da işlenen askeri suçlara ilişkin 8 belgeyi Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesine gönderdi.  Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığının basın servisi tarafından yapılan açıklamada,Bu belgelerin Uluslararası Ceza Mahkemesine iletilmesinin ana amacı işgal edilen Kırım’da işlenen askeri suçlara ve insanlığa karşı suçlara dair Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcılığında soruşturma başlatılması.” ifadelerine yer verildi.

AB, AGİT’in Kırım’a erişiminin sağlanması gerektiğini vurguladı

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı toplantısında yer verilen, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı silahlı saldırıları ve Kırım’ın yasadışı işgaline dair açıklamada, “Göreve uygun olarak, Özel Gözlem Misyonunun, Rusya tarafından yasa dışı işgal edilen Kırım da dahil olmak üzere uluslararası tanınmış sınırları içinde Ukrayna’nın tüm bölgelerine tam ve engelsiz erişimi sağlanmalı” denildi.

Ukrayna’dan Rusya’ya protesto notası

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, işgal edilen Kırım’da yasa dışı tatbikatlara bir yenisini daha ekleyen Rusya’ya protesto notası gönderdi. Bakanlık, 12 Ağustos 2020 tarihinde yaptığı açıklamada, Kırım’da tatbikat düzenleyen Rusya’nın bir kere daha uluslararası hukuk norm ve ilkelerini ihlal ettiği vurguladı. Açıklamada, “Söz konusu askeri tatbikatın organize edilmesi, Rusya’nın, Azak Denizi ve Karadeniz bölgesindeki gerilimi tırmandırmaya yönelik attığı bilinçli adımlarının açık bir örneğidir. Bu faaliyetler bölgenin ve Avrupa’nın güvenliğini tehdit ediyor.” denildi.

Kırım’da su sorunu devam ediyor

İşgal edilen Kırım’ın Su Yönetimi ve Arazi Islahı Devlet Komitesi, yağışları suni şekilde artırmak amacıyla gerçekleştirilecek deneysel havacılık çalışmaları için bir ihale yapılacağını duyurdu. Kuraklık nedeniyle 2020 yılında Kırım’da barajlardaki su miktarının, geçen senenin aynı dönemine kıyasla iki kat azaldığı bildirilmişti. İşgalci yönetim, yarımadada su eksikliği nedeniyle artezyen kuyularındaki suları kullanma kararı almıştı. Ancak bu kararın yarımadadaki su ihtiyaçlarının sadece yüzde 15’ini karşılayacağı belirtilmişti. Rusya Kırım’ı işgal etmeden önce, yarımadanın içme suyu ihtiyacının yüzde 85’i Ukrayna tarafından Dinyeper(Dnipro) nehrinin Kuzey Kırım Kanalı’na aktarılması sayesinde sağlanıyordu.

Ukrayna Gazeteciler Birliğinden Kırım Tatar gazetecilere destek

Ukrayna Ulusal Gazeteciler Birliği, Kırım’da Rus işgalciler tarafından Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurgulanan sözde Hizb-ut Tahrir Davası çerçevesinde yargılanan 11 Kırım Tatar yurttaş gazeteciye yapılan baskının, onların enformasyon faaliyetleriyle bağlı olduğunu ve yöneltilen suçlamaların asılsız olduğunu kaydetti.

Ukrayna Cumhurbaşkanından 4 Kırım Tatarına üstün hizmet nişanı

Ukrayna Bağımsızlık Günü’nün 29. yıl dönümünde Ukrayna devleti, 4 Kırım Tatarını Üstün Hizmet Nişanı’na layık gördü.Ayrıca 4 Kırım Tatar sanatçıya da onur unvanı verdi.

AB’nin Kırım yaptırımlarına 6 ülke daha katıldı

18 Haziran 2020 tarihinde AB Konseyi Kırım’ın işgalinden dolayı Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımları Haziran 2021’e kadar uzatma kararı almıştı. Avrupa Birliği üyesi olmayan 6 ülke; Karadağ, Arnavutluk, Norveç, İzlanda, Ukrayna ve Gürcistan da ilgili yaptırım kararına katıldı. AB Konseyinin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, 6 ülkenin AB’nin Kırım yaptırımlarına katıldığı bildirilirken, AB’nin söz konusu kararı memnuniyetle karşıladığı belirtildi.Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı işgal etmesinden sonra AB, ABD ve başka birçok ülke, Rusya’ya yönelik yaptırım uygulama kararı aldı.

Ukrayna’dan Putin’e kınama

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya Devlet Başkanı VladimirPutin’in işgal altındaki Kırım’a düzenlediği yasa dışı ziyareti kınadı. Yapılan açıklamada, Rus tarafının, uluslararası hukukun genel kabul görmüş ilke ve normlarıyla alay ettiği kaydedildi.

Ukrayna’dan ABD’ye Kırım Platformuna katılma teklifi

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Stephen Bigan ile bir araya geldi. Görüşme sırasında Kuleba, ABD’nin Kırım Platformunun çalışmalarına katılması gerektiğinin altını çizdi.

30 Ağustos Dünya Kayıplar Günü

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Kırım Daimi Temsilciliği Facebook sayfasından yaptığı açıklama ile Dünya Kayıplar Günü’nün önemine değindi. Sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, “Her yıl bu gün, Dünya Kayıplar Günü kaydediliyor. Ne yazık ki, Kırım’ın işgali ve Ukrayna’nın doğusunda silahlı çatışmanın başından bu yana, bu gün yalnızca korkunç bir suçun önemli bir hatırlatıcısı değil, aynı zamanda birkaç yüz Ukraynalı aile için bir yaşam gerçeğidir.” ifadelerine yer verildi. 

Kırım Derneğinden 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlaması

Kırım Derneği Genel Merkezi, 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkusuna ortak olarak yazılı basın açıklaması yaptı. Yapılanaçıklamada, “Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun işareti olan bu büyük zaferin 98. yıl dönümü kutlu olsun.” ifadelerine yer verildi.

Kırım’da Kovid-19’da son durum

Kırım’da 29 Ağustos Cumartesi günü 63 vaka, 30 Ağustos Pazar günü ise 59 yeni vaka tespit edildi.  Kırım’ın Kremline bağlı işgalci yönetiminin verilerine göre, salgının başından bu yana toplam 2 bin 971 vaka tespit edildi, 2 bin 51 hasta iyileşti ve 48 kişi Kovid-19’dan dolayı hayatını kaybetti. Öte yandan insan hakları savunucuları, Kırım’da işgalcilerin açıkladığı koronavirüs vaka sayısının gerçeği yansıtmadığı, gerçek vaka sayısının, resmi verilerin çok üzerinde olduğunu ifade ediyor.

DİĞER

Türk Konseyi Sağlık Bilim Kurulu ikinci kez toplandı

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdat Amrevey moderatörlüğünde, Sağlık Bakan Yardımcısı ve Türk Konseyi Sağlık Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emine Alp Meşe başkanlığında yapılan toplantıda, Kovid-19 pandemisiyle ilgili güncel bilgi alışverişinde bulunuldu. Toplantıda, Türk Konseyi üye ülkeler arasında ortak veri tabanı oluşturulması, güncel aşı çalışmaları ve bu konudaki gelişmeler ile üye ülke sağlık personelinin online eğitim programları oluşturulması konuları gündeme geldi.

TDBP’den Türk Dünyasında Koronavirüs Raporu

Türk Dünyası Birlik Platformu (TDBP), “Bağımsız Türk Cumhuriyetlerinin Kovid-19 İle Mücadele Politikaları” başlıklı bir rapor yayımladı. TDBP Uluslararası İlişkiler Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, 7 bağımsız Türk devletinin ülke sınırları içerisinde salgın tespit edilmeden önce almış olduğu önlemler, pandeminin ülkelerde görülmesi sonrasında uygulanan politikalar ve ülkelerdeki Kovid-19’a bağlı vaka-vefat-iyileşen hasta sayılarına ilişkin istatistikler inceleniyor. 34 sayfadan oluşan rapora TDBP’nin resmî internet sitesinden ücretsiz olarak erişilebiliyor.

TİKA, Moğolistan’da 6 ayda 40 proje gerçekleştirdi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, bu yılın başından bu yana eğitimden sağlığa, tarım ve hayvancılıktan idari ve sivil altyapıların geliştirilmesine kadar pek çok alanda gerçekleştirdiği 40 projeyle Moğolistan’ın kalkınmasına destek oldu.

TİKA’dan Moğolistan’a seracılık alanında destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Moğolistan’da tarım sektörünü kalkındırmak, istihdamı artırmak ve gıda güvenliğini geliştirmek amacıyla yazlık sera kurdu. Moğolistan’ın batı sınırında, başkent Ulanbator’danyaklaşık 1700 kilometre uzaklıktaki Bayan-Ölgiy Vilayeti Ölgiy ilçe merkezindeki Hovd Nehri kenarında, 5 yazlık seranın kurulumu gerçekleştirildi. Ayrıca, Ulanbator’danyaklaşık 1650 kilometre uzaklıktaki Uvs vilayeti Tarialanilçesindeki Müslüman Türk toplumu Hotonlara destekte bulunarak kışlık sera kurdu.

YTB Başkanından Batı Trakya Türkleri ile ilgili açıklama

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren, yaptığı yazılı açıklamada, Batı Trakya’daki Müslüman Türk varlığının yüzyıllara dayandığını belirterek, “Bugün Batı Trakya’daki Müslüman Türkler 150 bini bulan varlığıyla Yunanistan’daki tek resmi azınlık grubu.” açıklamasında bulundu. Eren, “Yunanistan, Lozan ile bağdaşmayan bir tutumla Batı Trakya Türk Azınlığına sistemli baskısını eğitim üzerinden sürdürüyor. Batı Trakya’daki birçok köyde okullar kapatıldı. Gümülcine’deki 5 asırlık Medrese-i Hayriye’de sindirilmeye çalışılıyor. Bu baskılara son verilmeli.” ifadelerini kullandı.

TBMM’den “Yunanistan’da Türk Azınlığın Yaşadığı Sorunlar” Raporu

TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı, Batı Trakya ve Oniki Adalar’da yaşayan Türk azınlığın sorunları ile Yunanistan’daki ortak kültürel mirasın korunmasında yaşanan güçlükleri inceleyerek “Yunanistan’da Türk Azınlığın Yaşadığı Sorunlar” başlığıyla raporlaştırdı. Raporda şu tespitlere yer verildi:

1920’li yıllarda Batı Trakya nüfusunun yüzde 65’ini oluşturan Batı Trakya Türk azınlığının bölgedeki nüfus oranının günümüzde yüzde 30’lara, Batı Trakya Türklerinin 1923’te yüzde 84 olan toprak sahipliğinin ise yüzde 25’lere gerilediği belirtildi. İskeçe Türk Birliğinin isminde “Türk” kelimesi bulunduğu gerekçesiyle yasaklanması üzerine açılan davada AİHM’in, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin dernekleşme özgürlüğü ve adil yargılama hakkına ilişkin maddelerinin ihlal edildiğine hükmederek, Yunanistan’ın, 8 bin avro manevi tazminat ödemeye mahkum edildiği vurgulandı. “Çift Dilli Azınlık Anaokulu Açılmasına İzin Verilmemesi” başlığı altında Türk azınlığın Lozan’dan kaynaklanan eğitim hakları çerçevesinde Türkçe de eğitim almalarını sağlayacak çift dilli anaokulu açılması taleplerinin, Yunan makamlarınca 2011’den bu yana cevapsız bırakıldığı anlatıldı. Son yıllarda, Yunan makamlarınca atılan bazı olumlu adımlara karşın, Yunanistan’da ortak kültürel miras gerektiği gibi korunmamaktadır. Mart 2017’de sadece Yunanistan’da değil, tüm Balkanlarda erken Osmanlı döneminin en önemli mimari eserlerinden biri olan Dimetoka’daki Sultan Çelebi Mehmet Cami çıkan yangında ciddi şekilde zarar görmüştür. Bazı durumlarda, Yunan makamları tarafından restorasyonçalışmaları yapılsa da bu çalışmalar sırasında kültürel varlığın karakteri bozulmaktadır. Yunan makamları, Türk makamları ile iş birliği halinde tarihi Osmanlı eserlerinin restorasyonunasıcak bakmamaktadır. Batı Trakya Türk Azınlığı ile OnikiadaTürklerinin, vakıflarını idare etme haklarından mahrum tutulmaları da kültürel varlıklarını koruma yönündeki çabaları olumsuz etkilemektedir. Son olarak, Yunanistan’ın başkenti Atina ve en büyük ikinci kenti Selanik’te faal cami bulunmaması buralarda yaşayan Türk Azınlığın tepkisini çekmektedir. Atina, Avrupa başkentleri içinde cami olmayan tek başkenttir.” 

Aliya İzetbegoviç’in doğumunun 95. yılı

Bosna Hersek’in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliyaİzetbegoviç, doğumunun 95’inci yıl dönümünde başkent Saraybosna’da bulunan Kovaçi Şehitliği’ndeki mezarı başında okunan dualarla anıldı. Törende konuşan Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Sefik Dzaferovic, Aliyaİzetbegoviç’in şüphesiz Bosna Hersek’in modern tarihinin en önemli kişiliği olduğunu söyledi.

Bosna Hersek Savunması-İgman 2020″ düzenlendi

Bosna Hersek’teki savaşta (1992-1995) başkent Saraybosnayakınındaki İgman Dağı’nda Sırp birliklerin düzenlediği operasyonun durdurulmasının ve dağın savunulmasının 27’nci yılında düzenlenen “Bosna Hersek Savunması-İgman 2020″ etkinliği kapsamında başkent Saraybosna’daki Sönmeyen Ateş Anıtı, Savaşta Öldürülen Çocuklar Anıtı ve Kovaçi Şehit Mezarlığı’nda tören düzenlendi.

Yunus Emre Enstitüsü Mostar Yaz Festivali düzenledi

Bosna Hersek’te “Mostar Yaz Festivali” kapsamında, Yunus Emre Enstitüsü ile Kayseri Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları iş birliğiyle “Türk sanat etkinliği” düzenledi. Etkinlikte Mostar’da Türkoloji bölümünde okuyan Boşnak öğrenciler de Türkçe şarkılar seslendirdi.

Saraybosna’da pazar yeri katliamının kurbanları anıldı

Bosna Hersek’teki savaşta Sırp birlikleri tarafından başkent Saraybosna’daki Markale pazar yeri yakınına gerçekleştirilen havan topu saldırısında hayatını kaybeden 43 kurban katliamın 25. yıl dönümünde törenle anıldı. Katliamda hayatını kaybedenlerin isimlerinin okunmasıyla başlayan programa, siyasiler, askerler ve kurban yakınları katıldı.

TİKA’dan Tacikistan’a yenidoğan işitme tarama cihazları desteği

TİKA, “Ana-Çocuk Sağlığını Destekleme Programı” kapsamında Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de bir hastaneye işitme kaybı tespit edilen bebeklerin daha ileri bir testten geçirilmesi için ihtiyaç duyulan klinik bera cihazları hibe etti.

Tacikistan’da Cumhurbaşkanlığı seçiminde yarışacak adaylar belli oldu

Tacikistan’da faaliyet gösteren 3 siyasi parti, 11 Ekim’de düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçiminde yarışacak adaylarını belirledi. Tacikistan Sosyalist Partisi, parti lideri Abduhalim Gaffarov’u, Tacikistan Demokrat Partisi lideri Saidcafer Usmanzade’yi, Tacikistan Ekonomik Reformlar Partisi lideri Rustam Rahmatzade’yi cumhurbaşkanı adayı olarak belirledi. Ülkede en büyük 2’nci parti durumundaki Çiftçiler Partisi de, düzenlediği kurultayında lideri RustamLatifzade’yi cumhurbaşkanı adayı olarak belirledi.

Tacikistan’da Kovid-19’da son durum

Tacikistan Sağlık ve Sosyal Koruma Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkede vaka sayısının 8 bin 583’e çıktığı kaydedildi. Açıklamada, taburcu edilenlerin sayısının 7 bin 376’ya yükseldiği aktarıldı. Kovid-19 kaynaklı 68 ölümün gerçekleştiği Tacikistan’da 1139 kişinin tedavisi sürüyor.

Gagauz Özerk Yeri Başkanından Türkiye açıklaması

Gagauz Özerk Yeri Başkanı İrina Vlah, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Başkanlık binasındaki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Vlah, Türkiye’nin özerk bölge kurulması konusunda Gagauz halkına destek verdiğini ve 30 yıldır siyasi, sosyal ve ekonomik sorunlarının çözümünde yardımcı olduğunu belirtti. Vlah, başkent Komrat’ta Türkiye’nin Başkonsolosluğunun açılacağını belirterek, “Gagauzya’da ilk defa başkonsolosluk açılıyor. Bunun, Türkiye ve Gagauz Özerk Yeri arasındaki bağları daha da güçlendireceğini biliyorum.” dedi.

Türkiye’nin Komrat Başkonsolosluğu açıldı

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Moldova’da bulunan Gagauz Özerk Yeri’nde Türkiye’nin KomratBaşkonsolosluğunun açıldığını duyurdu. Gagauz Yeri veya Gagauzya, Anadolu Türkçesine çok yakın bir lehçe ile konuşan ve halkının büyük bir çoğunluğu Hristiyan olan bir halk olarak bugün Moldova sınırları içerisinde yaşıyor.

Gagauz Özerk Yeri’nde Kovid-19 son durumu

Moldova’ya bağlı Gagauz Özerk Yeri’nde ise Kovid-19 vaka sayısı 1882’ye yükseldi. 31 bin 579 kişinin gözetimde tutulduğu ülkede, sağlık alanında ilan edilen olağanüstü hal 15 Eylül’e kadar uzatılmıştı.

Kuzey Makedonya’da yeni hükümet güvenoyu aldı

Kuzey Makedonya’da kurulan koalisyon hükümeti Meclisten güvenoyu aldı. Ülkede 15 Temmuz 2020’de yapılan erken genel seçimde birinci olan Makedonya Sosyal Demokratlar Birliğinin (SDSM) genel başkanı Zoran Zaev’in başbakan olarak görev aldığı yeni kabinenin güven oylamasında 62 milletvekili “evet”, 51 milletvekili “hayır” oyu kullandı, hiçbir milletvekili çekimser kalmadı. Zoran Zaev’in yeni kabine listesinde hiçbir Türk isme yer vermemesi tepki çekti.

Sırbistan, Kuzey Makedonya sınırına tel örgü çekmeye başladı

Balkan ülkelerinden Sırbistan, olası yeni bir düzensiz göçmen hareketliliğini engellemek amacıyla Kuzey Makedonya ile sınırına tel örgü çekmeye başladı. Sırbistanlı yerel yetkililer, sınıra tel örgü çekilmesinin Avrupa Birliği (AB) ile yapılan anlaşma kapsamında olduğunu belirtirken, tel örgünün olası yeni bir düzensiz göç dalgasını önlemek amacıyla alınmış bir tedbir olduğunu söyledi.

Türkmen liderden Doğu Türkistan’a destek çağrısı

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Genel Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak Doğu Türkistan’a destek verdi. Türkmen lider Salihi: Doğu Türkistanlı soydaşlarımız, Çin zulmü altında yıllardır esaret içinde yaşamaktadır. Suçsuz Türk kardeşlerimiz, Çin’in toplama kamplarında sebepsiz yere tutulmaktadır. Özgür Türk cumhuriyetleri, özerk devletlerimiz ve bütünümüz Doğu Türkistan için birleşmek zorundayız.” açıklamasında bulundu.

Türkmen bakan adayı hayatını kaybetti

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi’nin Devlet Bakanlığı için önerdiği eski Türkmen Vekil Hasan Özmen Bayatlı hayatını kaybetti. Irak Türkmen Cephesi, Türkmen dava adamı Hasan Özmen Bayatlı’nın vefatı nedeniyle, 07-09 Ağustostarihlerinde üç gün milli yas ilan etti.

Dünya Uygur Kongresi’nden harekete geçme çağrısı

Dünya Uygur Kongresi, farklı inanç gruplarından 75 liderin öncülüğünde, Çin’in Uygurlara yaptığı soykırım ve zulmün durdurulması için harekete geçilme çağrısına ilişkin bir duyuru yayımladı. Söz konusu duyuruda, Holokost’tan bu yana en korkunç insanlık trajedilerinden biri olan Çin’deki Uygurların ve diğer Müslümanların soykırımını durdurmak için harekete geçilmesi çağrısında, 76 imzacının yer aldığı belirtildi.

Fransa’dan Çin’e “Doğu Türkistan” uyarısı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı olan Wang Yi ile bir araya geldi. Macron, Çinli yetkiliye Doğu Türkistan’daki baskılardan dolayı uyarıda bulundu.

Uygur Hareketi liderinden İslam Dünyasına sitem

Uygur Hareketi lideri Rushan Abbas, Çin’in Müslüman Uygur Türklerine yönelik sistematik soykırım ve asimilasyon politikalarına İslam dünyasının sessizliğine sitem dolu ifadeler içeren bir video yayımladı. Rushan Abbas videoda şu ifadelere yer verdi: “Çin, komünist ideolojisini dünyaya yaymaya çalışıyor hem de bütün dünyayı etkiliyor. Çin Komünist Partisi böylece demokrasiyi, özgürlükleri ve İslam dünyasının kazanımlarını da tehdit ediyor. Müslüman Uygurların maruz kaldığı soykırım karşısında İslam dünyasının sessiz kalması beni çok üzüyor. Müslüman olarak bu hadislerle ilgili bizim de payımıza düşenler var. İslam dünyasının birliği nerede? Yokedilen Müslümanları koruyacak olan kardeşlerimiz nerede?”

Dünya Uygur Kurultayından, Kış Olimpiyatlarını iptal çağrısı

Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa, 2022 Kış Olimpiyatlarının Pekin’de yapılmasının Olimpik Anlaşmayı ihlal ettiğini belirterek, “Çin’in 2022 Kış Oyunlarına ev sahipliği yapmasına izin verilirse, Olimpiyatların temelini oluşturan değer ve ilkelerden bilerek ve isteyerek vazgeçiyor demektir.” dedi.

Karadağ’da genel seçim sonuçları

Balkan ülkesi Karadağ’da 30 Ağustos Pazar günü yapılan genel seçimlerin resmi sonuçları açıklandı. 81 sandalyeli ulusal meclisteki dağılım şöyle oldu: “Karadağ için Kararlı” ittifakı 30, “Karadağ’ın Geleceği İçin” ittifakı 27, “Bizim Ulusumuz Barıştır” ittifakı 10, “Siyahtan Beyaza” ittifakı 4, SD 3, BS 3, SDP 2, “Oy Birliği” ittifakı 1, “Şimdi Zamanı” ittifakı 1.

Bulgaristan’daki orman yangını

Bulgaristan’ın güneydoğusunda başlayan orman yangını rüzgar yüzünden büyüdü. Edirne Orman İşletme Müdürlüğü’ne ait arazöz, dozer ve itfaiye araçları yangının Türkiye’ye sıçrama olasılığına karşı hazır bekletildiBulgaristan-Türkiye sınırına yakın, Hamzabeyli’ninkarşısındaki Lesovo bölgesinde 4 gün süren yangın söndürüldü.

Arnavutluk ile Türkiye arasındaki mali-askeri iş birliği anlaşmasını onaylan

Arnavutluk Cumhurbaşkanı İlir Meta, Arnavutluk ile Türkiye arasında imzalanan mali ve askeri iş birliğini kapsayan ve Temmuz ayında Arnavutluk Meclisinde kabul edilen yasaya ilişkin kararnameyi onayladı. Anlaşmayla Türkiye’den hibe şeklinde finansman alınması ve bu finansmanın askeri amaçlı hizmetlerin satın alınması için kullanılması hedefleniyor.

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları için Kapıkule’de hızlı PCR testi

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığınca, Kapıkule Sınır Kapısı’nda açılan yeni PCR test merkeziyle, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının Kovid-19 testi yaptırmaları kolaylaştı. Yapılan yazılı açıklamada, Almanya başta olmak üzere yurt dışında yaşadıkları ülkelere dönen Türk vatandaşlarının, Kapıkule Sınır Kapısı’ndaki PCR test merkezinde, kısa süre içinde test sonuçlarını alarak yolculuklarına devam edebileceği kaydedildi.

Türk askeri Kosovalı çocuklara kırtasiye malzemesi dağıttı

Kosova Barış Gücü (KFOR) bünyesinde görev yapan Türk Temsil Heyeti Başkanlığı, düzenlenen törenle çocuklara kırtasiye setleri dağıttı. Törende konuşan Kosova Milletvekili Rasim Demiri, her yıl olduğu gibi bu yıl da Türk askerinin Kosova’da Boşnak topluluğunu unutmadığını belirterek, “Özellikle koronavirüs salgınını göze alarak yardımlarına devam eden Türk askerine teşekkür ediyoruz.” dedi.

Osmanlı Dönemi Eseri Nablus Belediye Kütüphanesi restore edildi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, işgal altındaki Batı Şeria’nın Nablus kentinde Osmanlı döneminde inşa edilen Belediye Kütüphanesinin restorasyonunutamamladı. Filistin’deki en zengin kütüphanelerden biri olan Nablus’taki tarihi bina, restorasyonun ardından belediyeye teslim edildi. 1869 yılında inşa edilen tarihi kütüphaneden günlük 750 kişi faydalanıyor. 

Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir