Analiz,  Genel,  Türk Dünyası,  Türk Dünyası Raporu,  Zehra Çimen'in Yazıları

AAE- TÜRK DÜNYASI RAPORU Temmuz-2019

AZERBAYCAN 

Azerbaycan’da 43. Dünya Miras Komitesi toplantısı
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen 43. Dünya Miras Komitesi toplantısı yapıldı. Toplantıya yaklaşık 180 ülkeden 2 bin 500’den fazla davetli katıldı. 10 gün süren toplantıda üye ülkelerin Dünya Miras Listesi’ne sunduğu 36 dosya incelendi. Ayrıca dünyanın farklı ülkelerinde tehlikeli durumda bulunan 166 anıtın mevcut durumu analiz edildi.

Azerbaycan’ın Şeki şehrinin tarihi mahallesi ve “Şeki Han Sarayı” UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dâhil edildi.

Türkiye’nin Dünya Miras Listesi için herhangi bir dosya sunmadığı toplantı kapsamında çeşitli sergi ve kültürel etkinlikler de düzenlendi.

TANAP Avrupa’ya gaz vermek için hazır

Güney Gaz Koridoru’nun en uzun halkası olan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı’nın, (TANAP) 1 Temmuz itibariyle Azerbaycan’ın Şah Deniz-2 sahasından çıkan doğal gazı Avrupa’ya iletebilecek duruma geldiği bildirildi. Türkiye-Yunanistan sınırında TAP ile birleşen TANAP, Ardahan’ın Posof ilçesinden Türkiye’ye giriş yapan ve 20 il, 67 ilçe ile 600 köyden geçtikten sonra Edirne’nin İpsala ilçesinden Avrupa’ya bağlanan bin 850 kilometrelik hat, Türkiye, Orta Doğu ve Avrupa’nın en uzun ve en geniş çaplı doğal gaz boru hattı unvanına sahip oldu.

Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan Parlamentoları arasında iş birliği

Bakü’de, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan parlamentolarının Dış İlişkiler Komisyonları üçlü toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, üç ülkenin parlamentoları arasındaki ilişkiler, ülkelerin enerji, ulaşım, ticaret ve bölgesel güvenlik konularındaki iş birliğinin mevcut ve gelecekteki durumu, Dağlık Karabağ, Güney Osetya ve Abhazya sorunları ve bölgede yaşanan son gelişmeler müzakere edildi.

Türkiye ve Azerbaycan arasında çevre ve şehircilik alanında iş birliği

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye ile Azerbaycan arasında çevre ve şehircilik alanında iş birliğini yukarıya çekecek çalışma yapılacağını söyledi. Bakan Kurum, Azerbaycan Devlet Emlak Komitesi Başkanı Kerem Hasanov’u bakanlıkta kabul etti. Türkiye ile Azerbaycan’ın iki devlet tek millet olduğunu belirten Kurum, bakanlık olarak çevre ve şehircilik alanında birçok faaliyette bulunduklarını söyledi. Kurum, tapu-kadastrodan, kentsel dönüşüme, sosyal konut üretiminden, millet bahçeleri ve coğrafi bilgi sistemlerine kadar şehircilikte birçok proje gerçekleştirdiklerini anlattı.

Bakü’de Avrupa Gençlik Olimpik Yaz Festivali düzenlendi

Avrupa Olimpiyat Komiteleri (EOC) tarafından iki yılda bir organize edilen, bu yıl 15’incisi düzenlenen Avrupa Gençlik Olimpik Yaz Festivali (EYOF 2019), Azerbaycan’ın ev sahipliğinde Bakü Cyrstal Hall’de gerçekleştirilen açılış töreniyle başladı. Koreografi ve ışık gösterileriyle süren törenin devamında oyunlarda yarışacak sporcular, ülkelerinin bayraklarıyla alana girdi. Olimpiyatların ilk kez düzenlendiği ülke olması sebebiyle Yunanistan kafilesiyle başlayan geçit sırasında, seyirciler Türk sporcuları coşkuyla ayakta alkışladı. Milli takım kafilesi, Türk bayraklarının yanı sıra Azerbaycan bayrakları da taşıdı.

Azerbaycan Türk vatandaşlarına uygulanan vizeyi kaldırıyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan’ın Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamasını 1 Eylül’den itibaren kaldıracağını açıkladı. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığınca, Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamasının kaldırılmasına ilişkin iki ülke arasındaki kapsamlı stratejik ortaklığın, vize alanında iş birliğinin ele alınmasını ve halkların serbest dolaşımının sağlanmasını zorunlu kıldığı belirtildi.

Azerbaycan’da “Milli Yayla Festivali” düzenlendi

TİKA öncülüğünde Cevat Han Tarih ve Kültür Vakfı ile Gedebey Valiliğinin Düzyurd-Miskinli Yaylası’nda düzenlediği, Azerbaycan’ın Gedebey bölgesinde başlayan festivalin açılışına Azerbaycan’ın yanı sıra dünyanın 16 ülkesinden binlerce insan katıldı. Temsili Dede Korkut’un misafirleri selamlaması ile başlayan etkinlikte demir dövme merasimi yapıldı, festival alanında kurulan etno kasabada zanaatkârlar köşesi ve pazar yeri gezildi. Festivalin Gedebey ilinin turizm potansiyelinin gelişmesinde büyük katkı sağlayacağını ifade eden Gedebey Valisi İbrahim Mustafayev, bunu geleneksel hale getireceklerini söyledi.

Azerbaycan’da düşen savaş uçağı için Türkiye’den ekip davet edildi

Azerbaycan Hava Kuvvetlerine bağlı MiG-29 savaş uçağı, 24 Temmuz akşam saatlerinde eğitim uçuşu gerçekleştirirken, Hazar Denizi’ne düşmüştü. Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, eğitim uçuşu sırasında düşen MiG-29 savaş uçağın arama çalışmalarının, profesyonel dalgıçlar ve modern denizaltı robotlarla devam ettirildiği bildirildi. Açıklamada, arama kurtarma çalışmalarına takviye güçlerin katılması için Türkiye Cumhuriyeti’nin ilgili kurumlarına başvuruda bulunulduğu, yakın zamanda Türkiye’den uzman bir ekibin Bakü’ye geleceği kaydedildi.

AB Konseyi Başkanının Azerbaycan ziyareti

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de bulunan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile baş başa bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, ikili işbirliği, bölgesel işbirliği ve Doğu Ortaklığı programının geleceği ile ilgili konular ele alındı. Tusk, AB’nin Azerbaycan’ın egemenliğini, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü desteklediğini söyledi. Donald Tusk’ın ziyaretinin AB Konseyi ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin çok olumlu geliştiğinin kanıtı olduğunu ifade eden Aliyev, “Görüşmelerimizde ikili işbirliğini, bölgesel kalkınma ve güvenlik konularını geniş bir yelpazede konuştuk. Yeni anlaşma konusunda Avrupa Komisyonu ve Azerbaycan arasında devam eden müzakereleri tartıştık. Müzakereler başarıyla devam ediyor.” dedi.

KAZAKİSTAN 

Türk Konseyi Ekonomi Çalışma Grubu 11. Toplantısı
Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) Ekonomi Çalışma Grubu 11. Toplantısında, Ortak Türk Ticaret ve Sanayi Odası tarafından üye devletlerde Türk Ticaret Evleri’nin oluşturulması konusunda mutabakat sağlandı. Toplantıya Türk Konseyi üyesi ülkeler Türkiye, Kırgızistan, Kazakistan ve Azerbaycan’ın ekonomi bakanlıkları yetkilileri katıldı.

Kazakistan’da Ulusal Dombra Günü kutlandı

Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da “Ulusal Dombra Günü” yüzlerce müzisyenin geleneksel müzik aleti dombrayı toplu şekilde çalmasıyla kutlandı. Kutlama töreni Kazak Yeli meydanında düzenlendi. Alanda kurulan geleneksel çadırlarda Kazak müzik aletleri sergilendi, dombra eğitimleri verildi. Kazakistan’ın eski Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in geçen yıl aldığı kararla temmuzun ilk pazar günü ülkede Dombra Günü olarak kutlanıyor.

Kazakistan-Türkiye Resmi Ticaret ve Ekonomik Misyonu Toplantısı

Kazakistan ve Türkiye arasındaki ikili ekonomik ve ticari iş birliğini geliştirme amacıyla Kazakistan Cumhuriyeti Sanayi ve Altyapı Geliştirme Bakanlığı, Kazakistan Uluslararası Ticaret Odası ve ATAMEKEN tarafından İstanbul’da Kazakistan-Türkiye Resmi Ticaret ve Ekonomik Misyonu Toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan ATAMEKEN Yönetim Kurulu Başkanı Myrzakhmetov, “Türkiye, Kazakistan’ın dış ticaretinden yüzde 2,5 pay alıyor ve dış ticarette 9. sırada bulunuyor. 2018’de iki ülke arasındaki ticaret hacmi 1,9 milyar dolar olarak gerçekleşti.” ifadelerini kullandı. Çin’in yıllık 115 milyar dolarla dünyanın dünyanın en büyük 3. gıda ithalatçısı olduğunu anımsatan Myrzakhmetov, Türkiye ve Kazakistan’ın birlikte hareket ederek Çin pazarında etkin olabileceğini vurguladı.

Kazakistan’dan ilk hac kafilesi Cidde’ye ulaştı

Kazakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, 198 kişilik hac kafilesinin Cidde’ye ulaştığı belirtilerek, bu yıl belirlenen kotaya göre 3 bin 200 Kazakistan vatandaşının kutsal toprakları ziyaret edebileceği ifade edildi. Kazakistanlı Müslümanların kutsal topraklara ziyaretlerinin 30 Temmuz-23 Ağustos’ta yapılacağı belirtilen açıklamada, Cidde ve Medine şehirlerinde Kazak hac kafilelerine kesintisiz sağlık hizmeti verecek yerlerin oluşturulduğu aktarıldı.

Kazakistan’dan yabancılara toprak satışı yasağı

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, 15 Temmuz 2019’da yapılan genişletilmiş hükümet toplantısında konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kazakistan Devlet Başkanlığı resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamalarda Tokayev, “Hükümet sürdürülebilir arazi kullanımını izlemeye başladı. Bu çalışma mantıklı bir sonuca varmaktır. 2021’de toprak kanununun normları üzerine moratoryumun tamamlanmasıyla ilgili olarak, bu konuda son bir karar vermeliyiz. Umarım milletvekilleri, halk bu konuda konuşacaklardır. Yabancılara toprak satılmayacak” dedi.

ÖZBEKİSTAN 

Özbekistan’da yeni doğal gaz yatakları keşfedildi
Ülkenin milli enerji şirketi Özbekneftgaz’ın açıklamasında, Karakalpakistan bölgesindeki Kuşkair ve Aralık ile Fergana’nın Çakar sahalarında yeni doğal gaz yatakları bulunduğu belirtildi. Söz konusu yataklarda üretimin başlatılması için yeterli olan doğal gaz akışının temin edildiği belirtilerek, yeni gaz yataklarında arama-sondaj ve yeni kuyuların tespitine yönelik çalışmaların sürdüğü vurgulandı. Keşfedilen yatakların toplam rezervleri hakkında ise bilgi verilmedi.

Özbekistan’da Okçuluk Federasyonunun yeni tesisleri açıldı

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı ve Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi Bilal Erdoğan, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te Özbekistan Okçuluk Federasyonunun yeni tesislerinin açılışını gerçekleştirdi. Açılışta konuşan Özbekistan Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Rustam Şoabdurahmanov, ülkede sporun gelişmesine çok önem verildiğini belirterek, açılışı gerçekleştirilen tesislerin ülkede spor ve okçuluğun daha da gelişmesine katkı sağlayacağına inandığını söyledi.

Türkiye Özbekistan ile 27 farklı alanda iş birliği yapacak

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Özbekistan Başbakan Yardımcısı Elyor Ganiyev’in başkanlığında Türkiye-Özbekistan Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısı düzenlendi. Fuat Oktay, “TCDD ve Özbek Demiryolları arasında işbirliğine dair bir anlaşma imzalanmış, karayolu alanında Özbek sürücülerine vizelerin kaldırılması, 2020 yılından itibaren geçiş belgelerinin ücretsiz olması gibi son derece önemli hususlarda mutabakata varılmıştır.” dedi. Oktay, ”Ticaretten, ulaştırmaya, enerjiden, bankacılığa ve yerel paralarla ticarete kadar ekonominin farklı alanlarında 27 farklı başlık altında iki ülke arasındaki iş birliğinin geliştirilmesinden sorumlu kurumlar ve atılması gereken adımlar belirlenmiştir.” açıklamasında bulundu.

Özbekistan DTÖ’ye üyelik için başvurdu

Özbekistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Özbekistan’ın Birleşmiş Milletler ve Cenevre’deki diğer uluslararası kuruluşlardaki Temsilcisi Uluğbek Lapasov, Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Roberto Azavedo ile bir araya gelerek, taraflar arasındaki iş birliği ve Özbekistan’ın örgüte üyelik sürecini ele aldı. Görüşmede Lapasov, Azavedo’ya Özbekistan’ın DTÖ’ye katılımına ilişkin resmi müzakere sürecinin başlanmasını öngören yenilenmiş memorandumu takdim etti. Böylece Özbekistan 15 yıl aradan sonra ilk kez, DTÖ’ye üyelik sürecini öngören başvuruda bulunmuş oldu.

Özbekistan’da Hassas Nokta ve Şahısların Korunması Eğitimi verildi

TİKA, Jandarma Genel Komutanlığı ve Özbekistan Milli Muhafız Birliği işbirliğinde, Türkiye ile güvenlik işbirliği içerisinde olan ülkelerin güvenlik teşkilatları arasında ilişkilerin güçlendirilmesi ve işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla yürütülen “Güvenlik İşbirliği Projesi “ devam ediyor. Türkiye’de Özbekistan Jandarma Teşkilatına yönelik Hassas Nokta ve Şahısların Korunması Eğitimi’nin birinci etabı Ankara’da düzenlendi. Söz konusu kursa Özbekistan Milli Muhafız Birliğinden 12 uzman katıldı.

Romanovların son çarı adına Özbekistan’da müze açılıyor

Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te bulunan Rus Çarı II. Nikolay’ın kaldığı sarayın, müzeye dönüştürüleceği ve Nikolay’a ait sanat eserlerinin sergileneceği öğrenildi. Müzenin açılacağına dair haberi Özbekistan Kültür ve Medeniyet Bakanı Bahtiyar Seyfullayev onayladı.
KIRGIZİSTAN 


Kırgız kahraman Kojomkul’un 130. doğum yıl dönümü

Kırgızlarda “atı sırtında taşıyan pehlivan” olarak bilinen Kaaba Uulu Kojomkul’un doğumunun 130. yılı kutlandı. Kojomkul’un 130. doğum yıl dönümü dolayısıyla doğup büyüdüğü Suusamır Vadisi’nde, 80 pehlivanın katıldığı güreş müsabakası, taş kaldırma, at kaldırma, at yarışı ve kök börü at oyunu gibi etkinlikler yapıldı. Kutlamalar için 100’den fazla geleneksel çadır kuruldu ve kazanlarda et pişirildi. Kırgızistan’ın başkentindeki Bişkek Spor Sarayı’na 1993’te adı verilen ve yine bu binanın önünde sırtında at taşıdığı heykeli yer alan Kojomkul, Suusamır Vadisi’ndeki Ken-Suu köyünde 1889’da dünyaya gelmişti. Boyunun 2,17 metre ve kilosunun ise en az 147 kilogram olduğu düşünülen Kojomkul, 66 yaşında 1955’te yaşamını yitirmişti.

Kırgızistan ile AB ortaklık ve iş birliği anlaşması için uzlaştı

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, başkent Bişkek’te Kırgızistan Dışişleri Bakanı Çingiz Aydarbekov ile bir araya geldi. Heyetler arası görüşmenin sonunda taraflar, “Kırgızistan ve AB arasında Genişletilmiş Ortaklık ve İş Birliği Anlaşması”na ilişkin taslak metni kabul etti. Aydarbekov, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Kırgızistan ile AB arasında 17 aydır üzerinde çalışılan anlaşmaya yönelik taslak metnin imzalandığını belirtertti.

AB’nin yeni Orta Asya Stratejisi Kırgızistan’da tanıtıldı

Kırgızistan’ın ev sahipliğinde düzenlenen Avrupa Birliği-Orta Asya Dışişleri Bakanları 15. Toplantısı’nda kabul edilen “AB’nin yeni Orta Asya Stratejisi” Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’teki Cumhurbaşkanlığı Kongre Merkezi’nde tanıtıldı. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Orta Asya ülkelerinin iş birliği potansiyeline inandıklarını, AB’nin 28 üye ülke tarafından kabul edilen AB’nin Orta Asya Stratejisi’nin Orta Asya ülkeleri ile iş birliğinin gelişmesine destek vereceğini belirtti.

Kırgızistan’da ilk kez Kıbrıs Barış Harekâtı için resmi anma töreni düzenlendi

KKTC Bişkek Temsilciliğince, başkent Bişkek’in güneyinde yer alan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk Parkı’ndaki Atatürk Anıtı önünde Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 45. yılı dolayısıyla ilk kez resmi anma töreni düzenlendi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kırgızistan Temsilcisi Atınç Keskin, Türk milleti için tarihi bir dönüm noktası olan 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nın, Kıbrıs Türk halkını barış ve özgürlüğe kavuşturduğunu söyledi.

Kırgızistan’da Ahıska Türklerinden TBMM heyetine coşkulu karşılama

TBMM Türkiye Kırgızistan Dostluk Grubu Başkanı Sabri Öztürk’ün başkanlığındaki heyet, Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği temsilcileri ile Ulusal Kütüphane bünyesindeki Kırgız-Türk Cengiz Aytmatov Kültür Merkezi’nde bir araya geldi. “Vatan Aşkı” adlı şiirin okunmasıyla devam eden programda, Ahıska Türklerinin tarihi, gelenekleri ve yaşamıyla ilgili sunum yapıldı, davul ve zurna eşliğinde “Topal” adlı halk oyunu gösterildi ve Ahıska Folklor Bayan Dans Topluluğu yöresel dansları sahneledi. Öztürk, “Ahıska Türkleri çok vatansever bir millettir. Bunu okuduğunuz şiirlerden, memleketinizi anlatırken kurduğunuz cümlelerden hissediyoruz.” dedi.

Kırgızistan’da 9 Eylül Kopuz Günü ilan edildi

Kırgızistan’da ulusal enstrümanları teknolojik gelişmelerin olumsuz etkilerinden korumak için önemli bir adım atıldı. Kırgız halkının geleneksel kültüründe önemli bir yer kaplayan kopuz, kanunlarla koruma altına alındı. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov’un imzaladığı kararname ile Kırgızistan’da her yıl 9 Eylül’de Kopuz Günü kutlanacak. 

TÜRKMENİSTAN

Türkmenistan Devlet Başkanının yazdığı “İpek Yolu” kitabı TÜRKSOY tarafından Türkçeye çevrildi

Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde yapılan tanıtım toplantısına, yabancı ülkelerden gelen konuklar, Türkmenistan’da çalışan diplomatik misyonlar, uluslararası örgüt mensupları, bilimsel kurum temsilcileri ve basın mensupları katıldı. Konuşmacılar, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un yazdığı “İpek Yolu” kitabının yabancı dillere çevirisinin Büyük İpek Yolu teması üzerinde çalışan bilim adamları için önemli bir araç olacağını belirtti. TÜRKSOY Genel Sekreteri Kaseinov yaptığı konuşmada, Türkmen liderin, kitabında, insanlığın gelişimi üzerinde büyük etkisi olan Büyük İpek Yolu’nun tarihini analiz ettiğini belirtti.

Avrupa Birliği Türkmenistan’da Ofis açacak

Türkmenistan’ı ziyaret eden, Avrupa Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Komisyon Başkan Yardımcısı Federica Mogherini ile Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov bir araya geldi. Görüşmelerde, bölgesel işbirliği, sosyo-ekonomik gelişme, enerji güvenliği, uygun yatırım ortamı yaratılması ve çevresel sorunların çözümü ele alındı. Taraflar, Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan doğal gaz boru hattının (TAPI) inşası dâhil, ulaştırma sistemlerinin geliştirilmesi ve bölgesel enerji altyapısı alanındaki önemli projeleri gözden geçirdi ve ortak stratejik hedeflerin uygulanmasına yönelik taahhütlerde bulundu. Görüşmelerin ardından “ Avrupa Birliği Ofisi” açılması hakkında anlaşma imzalandı.

Sivas’ta Türkmen Kültür Günleri düzenlendi

Türkmenistan Kültür Bakanlığı ile Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın birlikte düzenlediği Türkmenistan Kültür Günleri etkinlikleri, Sivas’taki Atatürk Kültür Merkezi’nde, Türkmen müzisyenlerin konseri ile başladı. Etkinliler kapsamında Türkmen kültürü, yaşam tarzı, gelenekleri, eski ulusal kıyafet örnekleri, takı ve süsleme eserlerinin tanıtıldığı bir sergi açıldı ve Türkmenlerin at yetiştiriciliği sanatına, özellikle binicilik geleneklerine adanmış “Myrat” adlı filmin gösterimi gerçekleştirildi.

Göbeklitepe Türkmen basınında yer aldı

Türkmenistan Devlet Turizm Komitesi’nin aylık yayın organı “Seyahat” dergisinin bu ayki sayısında, Göbeklitepe, tanıtıldı. Şanlıurfa’nın 22 km kuzeydoğusunda yer alan Göbeklitepe’nin keşif serüveni aktarıldıktan sonra, tarihî, mimarî ve anıtsal özelliklerinin anlatıldığı dört sayfalık yazıda, Göbeklitepe’nin, insanlık tarihinin yazılışını değiştirdiği belirtildi. Göbeklitepe’de ortaya çıkarılan dikili taşların, heykellerin, kabartma ve oymalar ile tapınağın fotoğraflarının yer aldığı yazı, Göbeklitepe’ye ulaşımın nasıl sağlanacağı belirtilerek son buluyor.

BDT Sağlık İşbirliği Konseyi Aşkabat’ta toplandı

Bağımsız Devletler Topluluğu Sağlık İşbirliği Konseyi, bu yılki toplantısını, Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta yaptı. “Sağlık İçin Sağlık Diplomasisi” temasıyla toplanan Konsey, sağlık alanındaki mevcut anlaşmaların uygulanmasını ve yeni işbirliği konularını gözden geçirdi. Toplantıların gündeminde, sigara ve tütün mamullerinin kullanılması ile mücadele, organ bağışı taslak model yasası, diyabet ve tüberküloz hastalıklarının önlenmesi ve tedavisi, psikiyatri ve narkoloji alanındaki Konsey kararlarının uygulaması ve organizasyonların faaliyetlerinin izlenmesi de yer aldı. Ayrıca, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un yazdığı 11 ciltlik “Türkmenistan’ın Şifalı Bitkileri” ansiklopedisi de ziyaretçilere tanıtıldı ve şifalı bitki çayları ikram edildi.

2020 Tokyo Olimpiyatları hazırlıkları Türkmenistan’da tanıtıldı

Japonya’nın Aşkabat Büyükelçiliğinde verilen bir resepsiyonda, 2020 Tokyo Olimpiyatları’na bir yıl kala, Olimpiyatlar ve yapılan hazırlıklar hakkında bilgi verildi. Japonya’nın Aşkabat Büyükelçisi Takahiko Katsumato, “Japonya, spor alanında Türkmenistan ile aktif işbirliğine devam edecek ve dünya barışı ve dostluğuna katkıda bulunmaya devam edecektir” dedi.

TACİKİSTAN

Tacikistan’daki Rus askeri üssünde tatbikat

Rusya’nın yurt dışındaki en büyük üssü olan Tacikistan’daki 201. Rus askeri üssünde bin civarında asker 200’den fazla askeri araçla eğitim tatbikatı yaptı. Eğitim tatbikatı kapsamında ülkedeki Rus silahlı kuvvetlerinin en üst düzeyde hazır hale getirilmesinin amaçlandığı kaydedilen açıklamaya göre, arazi şartlarında askeri komuta noktaları kuracak Rus askerler, güvenli iletişim kanallarını kullanarak askeri birliklerin gizli komutası üzerinde çalışmalar yaptı.

Tacikistan-Kırgızistan sınırında gerginlik

Tacikistan Sınır Koruma Komutanlığından yapılan açıklamada, Kırgızistan sınırlarında kalan Tacikistan’a ait Voruh köyünde iki ülke vatandaşları arasında gerginlik yaşandığı ve bir Tacikistan vatandaşının hayatını kaybettiği bildirildi. İki ülkenin cumhurbaşkanlarının sınır bölgesine ziyaretleri öncesi Voruh köyünde hazırlık yapıldığı ve köyün sınıra yakın noktasına Tacikistan bayrağı dikildiği belirtilen açıklamada, buna karşı çıkan Kırgızistan vatandaşlarının ülkelerinin bayrağını diktiği ve bu nedenle gerginlik yaşandığı kaydedildi.

TİKA’dan Tacikistan’a sağlık desteği

TİKA Tacikistan’da yürütülen “Kırsal Bölgelerde Ana Çocuk Sağlığının Desteklenmesi Programı” kapsamında, Rudaki ilçesinde Arbobhatun köyünün sağlık merkezinin hizmet binası yenilendi. TİKA ile Tacikistan Sağlık ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş birliğinde gerçekleştirilen projede sağlık merkezinin kullanılamaz haldeki ek binası yıkılarak, yerine iki katı büyüklüğünde bina inşa edildi ve merkezin ihtiyaç duyduğu tüm tıbbi donanım ve ofis mobilyaları temin edildi.

Kırgızistan ve Tacikistan “sınır sorununa” çözüm arayışında

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov ile Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Kırgızistan sınırları içinde kalan ama Tacikistan’a ait Voruh köyünün, Kırgız köyleriyle tartışmalı sınır hatların belirlenerek netleştirilmesi için çözüm arayışına başladı. Ceenbekov, Kırgızistan’ın güneyindeki Batken Bölgesi’ne bağlı Ak Say köyündeki vatandaşlarla bir araya geldi. Ceenbekov’un yerel halkla görüşmesinde, ülkenin sınır hattında yaşayanların sosyal, ekonomik, sağlık, eğitim ve güvenlik sorunlarının belli sürede çözüleceği sözü verdi.

Tacikistan’ın İlk Özel Radyosuna destek

TİKA tarafından Tacikistan’ın ilk özel radyosu olarak 9 Eylül 2002 tarihinde yayın hayatına başlayan ve günümüzde Tacikistan’ın en çok dinlenen radyo istasyonlarından birisi olan Asia Plus Radyosunun eskiyen radyo ekipmanları yenilendi. Proje kapsamında temin edilen ekipmanlar ile radyonun yayın kalitesinin arttırılması ve çekim alanının genişletilmesi hedefleniyor.

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ(KKTC) 

KKTC’de “20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin başkenti Lefkoşa’da, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 45. yılı dolayısıyla, Türk Silahlı Kuvvetlerinin 20 Temmuz 1974’te Kıbrıs Barış Harekâtı’nın adadaki ilk noktası olarak ayak bastığı Yavuz Çıkarma Plajı’nda toplanan binlerce kişi şafak nöbeti tuttu. Şafak nöbetine Başbakan Ersin Tatar’ın yanı sıra 20 Temmuz kutlamalarında Türk Silahlı Kuvvetlerini temsil eden Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz de katıldı. Şafak Nöbeti Organizasyon Komitesi Başkanı Fevzi Tanpınar, “Bizler burada, 20 Temmuz gününün şafağında gelen özgürlüğü ve barışı kutlamak, bu uğurda ölenleri, acı çekenleri ise anmak için toplanıyoruz.” diye konuştu.

Alparslan Türkeş Müzesi Lefkoşa’da açıldı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Lefkoşa’da müze haline getirilen MHP Kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş’in doğduğu evin açılışını yaptı. Oktay, “Açılışını yaptığımız bu eser birlik ve beraberliğin en önemli sembollerinden birisi. Merhum Türkeş, sadece KKTC, sadece Türkiye değil Türk dünyası için son derece değerli bir siyaset adamıydı. Onun hayatı boyunca dile getirdiği idealleri ailesi ve Türk dünyası tarafından takip edilmekte. Bu eser onun hizmetini, ideallerini ve bizim bir değerimiz olduğunu göstermesi adına çok önemli. Gelecek nesiller için güçlü bağın bir sembolü olacak bu müze.” ifadelerini kullandı.

IRAK

Türkmen liderden PKK ve Doğu Türkistan yorumu

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Genel Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, Irak Güvenlik Konseyi oturumuna katıldı. ITC lideri Salihi, oturumda PKK terör örgütünün Irak sınırları içerisindeki faaliyetlerinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Salihi ayrıca Çin’in Doğu Türkistan’da yaptığı insan hakları ihlallerine dikkati çekerek Irak devletinin bu konuya kayıtsız kalmaması gerektiğini duyurdu.

Erbil’de Türkmence televizyon kanalı kuruluyor

Irak’ın Erbil şehrinde, yerel ağ üzerinden Türkmence yayın yapan yeni bir televizyon kanalının kurulacağı bildirildi. Türkmen Basın Ajansına açıklamalarda bulunan televizyon yöneticileri Ali Abdülbaki ile Şaban Erbilli, yayın akışlarının içerisinde kültür, sanat, folklor, din içerikli programların yanında Türkmen sanatçılar için yeni klipler çekeceklerini açıkladı. Yeni nesil televizyonculuk alanında yeni bir güç oluşturmak isteyen yönetici kadro, Türkmence çizgi filmlerle çocuklara faydalı olmak ve yeni Türkmence dizilerin gün yüzüne çıkmasını sağlamak için bu televizyonu açtıklarını beyan ettiler.

Erşat Salihi’den Kerkük Havalimanının açılması için çağrı

Irak Meclisi’nde Kerkük’ün Türkmen ve Arap milletvekilleri Kerkük Sivil Havalimanı’nın açılması için bir basın toplantısı düzenlediler. Irak Türkmen Cephesi (ITC) Genel Başkanı ve Kerkük milletvekili Erşat Salihi basın toplantısında, havalimanının açılması noktasında çeşitli çevrelerin engel olduğunu ifade etti.

60. yıl dönümünde 1959 Kerkük Katliamı şehitleri anıldı

Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilciliği ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından 14 Temmuz 1959’da gerçekleşen Türkmenlere yönelik katliamın yıl dönümü dolayısıyla, Ankara TOBB Üniversitesinde bulunan TEPAV Salonu’nda “Kerkük Katliamı’nın 60. Yıl Dönümü Türkmeneli’ndeki Riskler ve Olası Tehditler” adlı bir panel düzenlendi.

Erşat Salihi’den Kerkük’te seçim ve iç savaş uyarısı

ITC lideri Erşat Salihi, 2020 yılında Kerkük’te düzenlenecek seçimlerde seçmen kütüklerinin ve listelerinin tekrar kontrol edilmesi gerektiğini dile getirdi. Salihi seçmen listelerinin kontrol edilmemesi durumunda çıkacak şaibeli sonuçların bir iç savaşa yol açacağını ifade etti. ITC lideri Salihi’nin sosyal medya hesabındaki paylaşımda şu ifadelere yer verdi: “Irak’ın petrol merkezi olan Kerkük’te gerçekleştirilecek seçimlerde ilgili kurumların seçmen listelerini kontrol etmesi gerekir. Aksi bir davranış bir iç savaşa yol açar. Irak’ın bütünlüğü tehlikeye girer ve bölgede sınırlar yeniden çizilebilir.”

KIRIM

Kırım Tatarları 32 yıl sonra yeniden Kızıl Meydan’da
Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Moskova’daki Kızıl Meydan’da, Rus işgali altındaki Kırım’da Kırım Tatarlarına karşı yapılan baskıları protesto etmek için, eylem düzenleyen siyasi tutsakların yakınlarına teşekkür etti. Refat Çubarov, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, Kırım Tatarlarının en son vatana dönebilmek için 1987 yılında Kızıl Meydan’da eylem düzenlediğini hatırlatarak, “32 yıl sonra Kırım Tatarları yine Kızıl Meydan’da. Bu bize halkın boyun eğmediği, onurunu kaybetmediği ve mücadeleye yeniden hazır olduğunu gösteriyor. Bu bize, Rus imparatorluğunun yıkılışının yakın olduğunu gösteriyor. 1987’de Kırım Tatarları, Kızıl Meydan’a çıktığı zaman böyle olmuş ve dört yıl sonra Sovyetler Birliği dağılmıştı. Rusya’da dağılacak. Kırım’ı geri alacağız, Kırım Tatar halkı ise işgalcilerden kurtarılacak.”ifadelerini kullandı.

Kırım’da Numan Çelebicihan’ın anıtı dikilecek

Kırım’da bir grup aktivist Kırım Halk Cumhuriyeti hükümetinin ilk başkanı, Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın kurucularından, Kırım, Litvanya, Polonya ve Belarus Müftüsü Numan Çelebicihan’ın anıtı için para toplamaya başladı. Çelebicihan’ın doğduğu Büyük Sunak köyünün Kırım’ın haritasından silindiği için aktivistler anıtı komşu Küçük Alkalı köyünde dikmeyi planlıyorlar.

Ukrayna Parlamentosuna seçilen Kırım Tatarları

Ukrayna’da 21 Temmuz 2019’da düzenlenen Ukrayna Parlamento seçimleri sona erdi ve 3 Kırım Tatarı parlamentoya seçildi. Gerçekleştirilen seçimler doğrultusunda Kırım Tatarları’nın milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz ve Rüstem Umerov seçimlerde başarılı oldular.

DİĞER

Türk Dünyasında 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü programları

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla bir tören düzenlendi. Türkiye’nin Aşkabat Büyükelçiliği’nde de 15 Temmuz darbe girişiminin mahiyeti, amacı ve FETÖ ile yürütülen mücadele hakkında brifing düzenlendi.
Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te ve Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle konferanslar düzenlendi.

Türkiye’nin Bişkek Büyükelçiliği konutundaki programda, FETÖ’nün Türkiye’deki ve dünyadaki yapılanmasını anlatan The Network isimli belgesel gösterildi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla anma etkinlikleri düzenlendi. Başkent Lefkoşa’daki Yunus Emre Enstitüsü’nde 15 Temmuz Demokrasi Zaferi Fotoğraf Sergisi’nin açılışı yapıldı.
Srebrenitsalı 33 kurbanın cenazesi Potoçari’ye ulaştı
Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi
olarak nitelendirilen Srebrenitsa Soykırımı’nda hayatını kaybeden 33 kurbanın cenazelerini taşıyan konvoy Potoçari Anıt Mezarlığı’na ulaştı. Bosna Hersek’in doğusundaki Srebrenitsa’da, Temmuz 1995’te yaşanan ve en az 8 bin 372 Boşnak sivilin Sırp askerleri tarafından öldürüldüğü soykırımda yaşamını yitiren kurbanların cenazeleri, dualar ve gözyaşlarıyla karşılandı.

4. Türk Dünyası Ata Sporları Şenliği
Bursa Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde
, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Bursa Valiliği, Bursa Kültür Turizm ve Tanıtma Birliği, Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu, Dünya Etnospor Konfederasyonu, TÜRKSOY ve Türk Dünyası Belediyeler Birliğinin katkılarıyla Keles ilçesindeki Kocayayla’da gerçekleştirilen, Türk kültürünün değerlerini gelecek nesillere tanıtmak ve Türk halklarının gönül birlikteliğini güçlendirmek amacıyla gerçekleştirilen “4. Türk Dünyası Ata Sporları Şenliği” sona erdi. Şenliğe, bin 200’ü aşkın sporcu katıldı. Uludağ’ın eteğindeki Kocayayla’da gerçekleştirilen etkinliklerin son gününde, kökbörü, atlı akrobasi, geleneksel okçuluk, cirit, rahvan, atlı okçuluk, aba-kuşak-şalvar güreşleri ve yağlı güreş müsabakaları yapıldı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop Moğolistan’da

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Moğolistan’ın başkenti Ulan Batur’da Moğolistan Büyük Kurul (Parlamento) Başkanı Gombojavyn Zandanshatar ile ortak basın toplantısı düzenledi. “Tarihte bilinen en eski Türk yazıtı olan Orhun Abideleri’ne ev sahipliği yapan Moğolistan, ata yurdumuzdur.” diyen Şentop, “Bu nedenle Moğolistan’ın milletimizin gönlünde müstesna bir yeri vardır. Başkentlerimiz Ankara ile Ulanbator’un kardeş şehir olmaları ve Moğolistan’ın 2011 yılında kabul ettiği Dış Politika Konsepti’nde Türkiye’yi üçüncü komşu ilan etmesi de bu durumun en güzel göstergeleridir.” ifadesini kullandı. Şentop ayrıca, karşılıklı turistik ziyaretlerde vizesiz kalış süresini her altı ay için 30 günden 90 güne çıkartılması önerisinde bulundu.

TİKA’nın Kanuni Türbesi Projesinde sona yaklaşıldı

Macaristan’da TİKA’nın desteklediği proje kapsamında yeri tespit edilen Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının gömüldüğü alandaki çalışmalarda sona yaklaşıldı. Zigetvar kentinde bulunan kazı alanını ziyaret eden TİKA Budapeşte Program Koordinatörü Seda Dağlı, çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Dağlı, Kanuni Sultan Süleyman’ın üzerine yapılan incelikli ve derin tarihi çalışmaya 2012’den bu yana TİKA’nın hassasiyet ve önemle destek verdiğini söyledi. Zigetvar kuşatması sırasında 1566’da hayatını kaybeden Kanuni Sultan Süleyman’ın ölüm haberi askerler arasında moral bozukluğu yaratmaması için gizlenmişti. Kanuni’nin naaşının bozulmaması için iç organları çıkartılarak otağının bulunduğu yere gömülmüştü. Kanuni’nin bedeni ise muhasaradan sonra İstanbul’a getirilerek Süleymaniye Camiisi avlusundaki bugünkü yerine defnedilmişti.

Romanya’da 251 şehit anısına 251 fidan dikildi

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla Türkiye’nin Bükreş Büyükelçiliği ile TİKA Bükreş Program Koordinasyon Ofisi tarafından anma programı düzenlendi. Romanya’nın başkenti Bükreş’te 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında şehit olan 251 kişi anısına 251 fidan dikildi.
Sırbistan’da “15 Temmuz Kütüphanesi” açıldı
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında, Sırbistan’daki Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı Sancak bölgesinin Novi Pazar şehrinde “15 Temmuz Kütüphanesi” açıldı. TİKA’nın destekleriyle Novi Pazar Belediyesi bünyesinde açılan kütüphane, özellikle Osmanlı döneminden kalma Türkçe ve Boşnakça eserlerin dijitalleştirilip saklanmasına katkı sağlayacak.
TİKA’dan Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’na teknik donanım desteği
İki ülke arasında 17 Ocak 2019 tarihinde Ankara’da imzalanan “Bilgi Teknolojileri ve Diplomatik Arşivler Alanında İşbirliği Mutabakat Muhtırası”na istinaden TİKA Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Dijital Arşiv altyapısının kurulumunu gerçekleştirdi.

TİKA’dan Kuzey Makedonya’ya sağlık desteği

TİKA, Kuzey Makedonya’nın güneyindeki Pirlepe’de bulunan Borka Taleski Devlet Hastanesine ambulans desteğinde bulundu. Düzenlenen törene Kuzey Makedonya Sağlık Bakanı Venko Filipçe, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Tülin Erkal Kara, TİKA Üsküp Koordinatörü Aytekin Ayden, Pirlepe Belediye Başkanı İliya Yovanoski, Hastane Müdürü Dragi Bogoeski ve diğer yetkililer katıldı.

TARDA Festivalinin dördüncüsü gerçekleşti

TİKA desteğiyle başlayan Türk tarihi ve kültürünü Doğu Hırvatistan’da yeniden canlandırmayı hedefleyen TARDA Festivalinin dördüncüsü Hırvatistan’ın Darda şehrindeki Esterhazy Kalesinin bahçesinde gerçekleşti. Söz konusu alan 16. Yüzyılda inşa edilen ve dönemin seyyahları tarafından dünyanın 8. Harikası olarak nitelendiren Sultan Süleyman Köprüsünün çıkış noktası olması açısından önem taşıyor. Festivalde Türk motiflerinin seramiklere işlendiği seramik atölyesi, Türk yemek kültürü tanıtıldı.

TİKA Desteğiyle Saraybosna’da KOMEK Sergisi Açıldı

Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da, Konya Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kurslarından (KOMEK) yararlanan 200’den fazla öğrenci, bu kapsamda aldıkları kıyafet tasarım, ipek boyama, ahşap boyama, ebru, ıslak keçe, alüminyum folyo, kâğıt folyo ve filografi eğitimlerini başarıyla tamamladı. Kurslara katılan kursiyerlerin hazırladıkları eserlerden oluşan bir sergi açıldı. TİKA, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Maarif Vakfı (TMV) desteğiyle, Saraybosna Maarif okullarında gerçekleştirilen eğitim ve sanat atölyelerinde hazırlanan eserler, Saraybosna Mevlevihanesi’nde sergilendi.

TBMM Başkanı Moğolistan’da TİKA Projesinin açılışını yaptı

Resmi ziyaret kapsamında Moğolistan’da bulunan TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, TİKA tarafından gerçekleştirilen Başsavcılık Ceza Davaları Merkezi Arşiv Ofisi’nin açılışını yaptı. Şentop, ayrıca Moğolistan Cumhurbaşkanlığı Ulusal Dil Politikaları Konseyinde hazırlanan ve TİKA tarafından bastırılan “Moğolca Sözlük ve İmla Kılavuzu” basım törenine de katıldı.

Yunanistan’da Türk partisinin başarıları

Batı Trakya’da Türk azınlığının temsilcisi konumundaki Dostluk Eşitlik Barış Partisi’nin geçen ay yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde gösterdiği başarı, ülkede özellikle aşırı sağ çevreleri rahatsız etti. DEB, Müslüman Türk nüfusun yoğunlukta olduğu İskeçe ve Rodopi illerinde, 2014’te olduğu gibi 26 Mayıs’ta düzenlenen AP seçimlerinde de birinci parti oldu. Üst üste ikinci kez bölgede başarısını ortaya koyan DEB, başta siyasetin aşırı sağı olmak üzere tehditlere varan tepkilerin hedefi oldu.

Gagauz Özerk Yeri Başkanlığına yeniden Irina Vlah seçildi

Moldova Cumhuriyetine bağlı Gagauz Özerk Yerinde gerçekleştirilen başkanlık seçimlerinin galibi Irina Vlah oldu. 30 Haziran 2019 tarihinde yapılan seçimlerde Vlah oyların yüzde 91,93’ünü alarak seçimi kazandı.

Almanya ve ABD’den, Çin’e Doğu Türkistan tepkisi

Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri, milyonlarca Uygur Türkünü tutuklayarak zorla toplama kamplarına gönderen Çin’e sert tepki gösterdi. Euronews’ün haberine göre Berlin ve Washington, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde gerçekleşen kapalı oturumda, Pekin yönetimini Uygurları temel insani haklarından yoksun bırakmakla suçladı.

Urumçi Katliamı’nın 10. yıl dönümünde Doğu Türkistan

Çin yönetimi, sayıları kesin olmamakla beraber, 5 Temmuz 2009’da Doğu Türkistan’ın Urumçi şehrinde gerçekleştirdiği katliamla yüzlerce Uygur Türkünü katletmişti. Sistematik baskı ve asimilasyon politikalarıyla Türk ve Müslüman Doğu Türkistan halkına, Çin Halk Cumhuriyeti ve yönetim organı olan Çin Komünist Partisi tarafından dünden bugüne yaşatılan katliam ve soykırım faaliyetleri, bugün de toplama kampları aracılığıyla devam ediyor. Doğu Türkistan’da bugün 1 milyonu aşkın Uygur toplama kamplarında tutuklu bulunuyor.

Kazan’da Doğu Türkistan eylemi

Tataristan’ın başkenti Kazan’da 5 Temmuz 2019’da Urumçi Katliamı ve Doğu Türkistan’da yaşananlar protesto edildi. Miting Kazan’ın Derbişki bölgesinde gerçekleştirildi. Tatar İçtimai Merkezi başkanı Ferit Zekiyev “Son dönemlerde Doğu Türkistan’da Türk halklarına yapılan olağanüstü baskılar tüm dünyaya türlü deliller ile ispat olunmuştur.” dedi. Mitinge katılan Yekaterinburg Uygur Milli Medeni Otonomiyası başkanı Dilmurad Şehidov, “Biz Çin’in sözde eğitim kamplarında bulunan 3 milyonu aşkın kişinin özgür bırakılmasını talep ediyoruz. Çin Komünist Partisi’nin Doğu Türkistan’daki işgaline son vermesini istiyoruz. Birleşmiş Milletlere bu yönde çağrıda bulunuyoruz.” dedi.

Almanya’da ilk Türk belediye başkanı

Almanya’nın Baden Wüttemberg Eyaleti’nin Walzbachtal kasabasında SPD (Almanya Sosyal Demokrat Partisi) adayı Timur Özcan yeni belediye başkanı seçildi. SPD üyesi olmasına karşın, tüm kesimlerin sevdiği Türk aday seçimlere bağımsız olarak katıldı. Timur Özcan Toplam 4 bin 700 seçmenin bulunduğu kasabada 51.7 oranında oyla belediye başkanı oldu. Kasaba 16 yıldır Hıristiyan Demokrat Partili bir belediye başkanı tarafından yönetiliyordu. Almanya’nın birçok şehrinde Türk belediye başkan yardımcılar görev yapmakla birlikte ilk kez bir Türk belediye başkanı oldu.

TBMM Başkanından Batı Trakya ziyareti

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Türk siyasetçi merhum Doktor Sadık Ahmet’in kabri başında yapılacak anma törenine katılmak için gerçekleştirdiği Yunanistan ziyareti kapsamında İskeçe Müftülüğünü ziyaret etti. TBMM Başkanı Mustafa Şentop Dedeağaç havalimanında, Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Burak Özügergin, Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu ve merhum Dr. Sadık Ahmet’in ailesi tarafından karşılandı.

Vefatının 49. Yılında Zeki Velidi Togan

Zeki Velidi Togan, İdil Ural coğrafyasında Tatar ve Başkurt halklarının yoğun olarak yaşadığı bir bölgede dünyaya geldi. 1890 yılında Başkurt bir ailede, İsterlitamak şehrinin Közen köyünde dünyaya gelen Togan, küçüklüğünde Arapça ve Farsça üzerine inşa edilen klasik bir eğitim aldı. 1908 yılına gelindiğinde ise Zeki Velidi Togan, ailesine haber vermeden eğitim arzusu ile Tataristan’ın Kazan şehrine geldi. Kazan’da Türk tarihi ve edebiyatı üzerine yetkinlik kazandı. Yayınladığı “Türk ve Tatar Tarihi” ona daha 1911 yılında akademik bir ün sağladı. 1913’te Türkistan yolculuğuna çıkan Zeki Velidi Togan, Fergana bölgesinde Kutadgu Bilig’in 11. yüzyıla ait el yazması bir nüshasını buldu. Akademik alanda çok hızlı bir yükseliş yaşayan Zeki Velidi Togan, siyasi alanda da kendi halkının temsilcisi oldu. Duma’da Ufa Başkurt Müslümanlarının temsilcisi olarak yer aldı. Başkurt tarihçi ve fikir adamı Zeki Velidi Togan, 26 Temmuz 1970 yılında İstanbul’da hayata gözlerini yumdu.

Türkiye Doğu Türkistan’a heyet gönderecek

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Tayland temasları kapsamında Çin’li mevkidaşı ile görüştü. Görüşme hakkında sosyal medya üzerinden açıklama yapan Çavuşoğlu, Uygur Türklerinin durumunu görüşmek üzere Türkiye’den bir heyetin Doğu Türkistan’a gideceğini duyurdu.

Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir