Analiz,  Türk Dünyası,  Türk Dünyası Raporu,  Zehra Çimen'in Yazıları

AAE- TÜRK DÜNYASI RAPORU Mart-2020

 

 

 

AZERBAYCAN

Azerbaycan’ın Kovid-19’la mücadelesi

Azerbaycan’da Kovid-19 vakasına ilk kez 28 Şubat’ta İran’dan ülkeye geçen bir Rus vatandaşında rastlandı. İlk vakanın ardından İran’la sınırlar kapatıldı, ardından ülke genelinde eğitime ara verildi. Daha sonra ülkenin tüm kara sınırları kapatıldı. Her yıl renkli görüntülerle kutlanan Nevruz Bayramı da bu yıl kitlesel etkinliklerle kutlanmadı. Ülkede koronavirüs dolayısıyla ilk ölüm 12 Mart’ta 51 yaşında bir kadının ölmesi ile kayda geçti. İlk ölümden sonra tedbirler sıkılaştırıldı, kültürel ve sportifler de dâhil üzere tüm etkinlikler ertelendi. Bu kapsamda sinemalar, müzeler, tiyatrolar, eğlence merkezleri ve spor salonlarının faaliyetleri askıya alınırdı, düğünler de yasaklandı. Azerbaycan Milli Meclisi de hijyen ve karantina kurallarını ihlal eden ve virüsün yayılmasına neden olanların cezalandırılmasını öngören yasal düzenlemeleri onayladı. Vaka sayılarında artış yaşanınca karantina tedbirleri kapsamında araçların şehirlerarası hareketi yasaklandı.  Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, virüsün ve enerji piyasasındaki dalgalanmaların ülke ekonomisine etkisini azaltmak için devlet bütçesinden Bakanlar Kurulu’na yaklaşık 588 milyon dolar aktarılması yönünde karar aldı.  Ardından, Koronavirüsle Mücadeleye Destek Fonu kuruldu ve bağış kampanyası başlatıldı. Aliyev ve Birinci Yardımcısı Mihriban Aliyeva’nın yıllık maaşını fona bağışlamasının ardından çok sayıda kurum ve vatandaş kampanyaya destek oldu.

Azerbaycan’a ilk Kovid-19 testlerini Türkiye’den ulaştı

Azerbaycan Sağlık Bakanı Oktay Şireliyev, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) ilk tanı testlerini Türkiye’nin aracılığı ile elde ettiklerini bildirdi. İlk günlerde koronavirüsün yeni tipinin teşhisi için birçok ülkede test olmadığını hatırlatan Şireliyev, “Sadece birkaç ünlü laboratuvarda ve Almanya’daki bir laboratuvarda bu testler yapılıyordu. Kardeş Türkiye’nin aracılığı ile testler Bakü’ye getirildi. İlk hastalar da o testlerin yardımıyla teşhis edildi.” dedi.

Azerbaycan’da sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Azerbaycan’da, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Azerbaycan Bakanlar Kurulundan yapılan açıklamaya göre, halk sadece acil tıbbi ihtiyaç, yaşam ve sağlık için acil bir tehlike söz konusu olduğunda, faaliyetlerine izin verilen işletmelerden alışveriş ve ev atıklarını atmak için dışarı çıkılabilecek. Karar gereği, 31 Mart 00:00’dan 20 Nisan 00:00’a kadar market ve eczaneler dışında tüm mağaza ve restoranlar kapalı olacak. Paket servis ve online satışlara yasak getirilmedi. 31 Mart’a kadar Azerbaycan’da 298 koronavirüs vakası tespit edildi, 5 kişi hayatını kaybetti, 26 vaka taburcu edildi.

Azerbaycan Milli Meclisine kadın başkan

Azerbaycan Milli Meclisi, 9 Şubat’ta yapılan olağanüstü milletvekili seçimleri sonrasında ilk oturumunu gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in de katıldığı oturumda Milli Meclisin başkan ve başkan yardımcıları belirlendi. YAP tarafından adaylığı sunulan 55 yaşındaki Sahibe Gafarova, 125 sandalyelik mecliste 116 oy alarak Milli Meclisin yeni başkanı seçildi.

TİEM’de “Azerbaycan Halıları” sergilendi

Türk ve İslam Eserleri Müzesi (TİEM) koleksiyonundan “Azerbaycan Halıları” sergisi açıldı. TİEM ile Azerbaycan Milli Halı Müzesi iş birliğiyle hazırlanan serginin açılış etkinliğinde konuşan TİEM Müdürü Seracettin Şahin, sergide Azerbaycan halı sanatından önemli örneklerin yer aldığını söyledi. İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Mümin Yıldıztaş, Batı’daki birçok ressamın eserlerinde ve desenlerinde Türk halılarındaki unsurları işlediğini belirterek, “Halı ve kilim Türk medeniyetinin ve kültürünün temel unsurlarından biridir.” dedi.

Azerbaycan Türkiye’den modern silahlar almaya devam edecek

Azerbaycan Savunma Bakanı Kıdemli Orgeneral Zakir Hasanov, bakanlık yetkilileri, kuvvet komutanları ve Ermenistan-Azerbaycan cephe hattındaki komutanların da katılımıyla video konferans yoluyla toplantı düzenledi. Toplantıda, tatbikatlarda en modern yönetim tekniklerini kullanmanın önemini vurgulayan Hasanov, “Türk Silahlı Kuvvetlerinin savaş deneyimini öğrenerek ordumuzun hazırlık planına dâhil etmeye, ikili askeri iş birliği kapsamında tecrübe paylaşımına, Türk üretimi modern silah, askeri teçhizat ve ekipmanların alınmasına bundan sonra da devam edeceğiz.” bilgisini verdi.

Mehmet Emin Resulzade’nin vefatının 65. yıldönümü

Müslüman doğunun ilk demokratik cumhuriyeti kabul edilen ve 28 Mayıs 1918’de bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kurucusu Mehmet Emin Resulzade, vefatının 65. yılında anıldı. Modern Azerbaycan milli kimliğinin oluşmasında büyük rol oynayan, basın ve siyasi faaliyetleriyle hayatı boyunca ülkesinin bağımsızlığı ve toplumun aydınlanması için çalışan Resulzade’nin anısı, hem Azerbaycan’da hem de hayatının bir kısmını geçirdiği Türkiye’de yaşatılmaya devam ediyor.

Azerbaycan’da yeni petrol yatağı keşfedildi

Hazar Denizi’nin Azerbaycan’a ait bölümünde, kıyıdan 120 kilometre mesafede yeni petrol yatağı bulundu. Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR’dan yapılan açıklamada, Norveç’in Equinor şirketi ile yapılan ortak çalışmada, “Karabağ” ismi verilen yatakta 60 milyon ton rezerv bulunduğunun kesinleştiği bildirildi. Hazar Denizi’nde 1959’da beri bilinen Karabağ yatağında 1997-98 yıllarında da keşif kazıları yapılmış, o dönemde yeterli rezerv bulunamadığı için sonuç alınamamıştı.

Azerbaycan’da Enerji ve Ulaşım Konferansı yapıldı

Azerbaycan’da Bölgesel Sürdürülebilir Kalkınma Yönetiminde Enerji ve Ulaşımın sosyal yönlerinin tartışıldığı konferans gerçekleştirildi. TİKA, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Kamu Yönetimi Akademisi ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen konferansta, bölgesel enerji ve ulaşım ağlarının kamu yönetimi, toplumsal ve kültürel hayat, sürdürülebilir kalkınma ekonomisi ve uluslararası ilişkiler üzerindeki etkileri tartışıldı.

31 Mart Azerbaycanlıların Soykırım Günü

Bakü’de Ermeni-Bolşevik güçlerin işbirliği ile 31 Mart 1918 tarihinde Ermeni kilisesi etrafında toplanan Ermeniler, mahalle baskınlarına başladı. Silahsız, masum sivil halk, havadan ve denizden bombardımana tutuldu. Amaçlanan çok açıktı, bölgeden Türk ve Müslüman nufusu tamamen temzilemek. 30 Mart – 3 Nisan tarihleri arasında Bakü’de 12 bin Azerbaycan Türkü katledildi. Ölenlerin büyük çoğunluğunu kadın, çocuk ve yaşlılar oluşturuyordu. Katliam ve saldırılar Bakü’yle sınırlı kalmadı. Şamahı, Kuba, Haçmaz, Lenkeran, Selyan, Zengezur, Karabağ ve Nahçıvan’da da katliamlar birbirini izledi.  Katledilenler toplu mezarlara gömüldü. 26 Mart 1998 yılında, Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in kararıyla her yıl 31 Mart ‘’Azerbaycanlıların Soykırımı Günü’’ olarak anılıyor.

Azerbaycan’da 300 bin özel sektör çalışanının maaşını devlet ödeyecek

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkilerini azaltmak için 300 bin özel sektör çalışanının maaşının devlet tarafından ödenmesini öngören çeşitli yardım paketleri üzerinde çalıştıklarını duyurdu.

KAZAKİSTAN

Kazakistan’ın Kovid-19’la mücadelesi

Kazakistan Sağlık Bakanı Yeljan Birtanov, ülkede ilk yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarının 13 Mart’ta tespit edildiğini bildirdi. Dünya Sağlık Örgütü tarafından Kovid-19’un küresel salgın ilan edilmesinin ardından, ülkede bilimsel, kültürel ve sportif etkinlikler yasaklanmış, ilk ve ortaöğretim kurumlarında tatil 16 Mart-5 Nisan’a alınmış, üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi kararlaştırılmıştı. Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan ve Almatı’da, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle karantina uygulaması başladı. Karantina uygulaması kapsamında şehir sakinlerinin hareketi ve araçların şehre giriş çıkışlarına kısıtlama getirildi. Marketler ve eczaneler dışında tüm alışveriş merkezleri ve pazarların faaliyetlerinin askıya alındığı Nur Sultan ve Almatı’da, devlet ve özel kurumların personelinin yüzde 70’i evden mesaiye başladı. Sanayi ve Altyapı Geliştirme Bakanlığı, karantina nedeniyle 22 Mart’tan itibaren şehirlere tüm ulaşım araçlarıyla yolcu taşımacılığının askıya aldı. Kazakistanlılar da, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle Nevruz’u evlerinde kutladılar. Son olarak da Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kovid-19 nedeniyle ülkede olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmesine ilişkin kararnameyi imzaladı. Cumhurbaşkanlığı sitesinde yayımlanan kararnamede, 16 Mart-15 Nisan’da ülke genelinde olağanüstü hal ilan edildiği bildirildi. Kazakistan’da ilk vakanın tespit edildiği günden 31 Mart’a kadar 343 vaka tespit edildi, 2 kişi öldü, 24 hasta ise iyileşti.

Türkiye-Kazakistan diplomatik ilişkilerinin 28. yıl dönümü

Türkiye ve Kazakistan arasında diplomatik ilişkiler 28. yılını doldurdu. Bağımsızlığını 16 Aralık 1991 tarihinde ilan Kazakistan’ı ilk tanıyan ülke olan Türkiye, bu ülkeyle 2 Mart 1992’de diplomatik ilişki kurdu. Türkiye’nin Kazakistan’da görev yapan ilk Büyükelçisi Argun Özpay, Kazakistan Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’e 21 Nisan 1992’de güven mektubunu sundu. Bu aynı zamanda bağımsız Kazakistan tarihindeki ilk yabancı diplomatik misyon olarak kayıtlara geçti.

Kazakistan Cumhurbaşkanı EBRD Başkanı ile görüştü

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkanı Suma Chakrabarti ile başkent Nur Sultan’da bir araya geldi. Görüşmede, ortak yatırım projeleri uygulanması sürecinin yanı sıra ikili iş birliğinin mevcut durumu ve geleceği ele alındı. Tokayev ile Chakrabarti, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının dünya ekonomisine olumsuz etkilerine ilişkin görüş alışverişinde de bulundu.

Kovid-19 nedeniyle Kazakistan’daki WTO Bakanlar Konferansı iptal edildi

Kazakistan’da yeni tip koronavirüs salgınını önleyici tedbirler kapsamında bu yıl Haziran ayında Nur Sultan’da yapılması planlanan Dünya Ticaret Örgütü (WTO) Bakanlar Konferansı iptal edildi. Cumhurbaşkanı Basın Sözcüsü Berik Uali, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kovid-19’a ilişkin alınan önlemler kapsamında WTO Bakanlar Konferansı dâhil dış siyasetle ilgili birtakım etkinliklerin iptal edildiğini söyledi.

Kazakistan’da tarım ve hayvancılık fuarı düzenlendi

Körme Fuar Merkezi’nden düzenlenen fuara Kazakistan, Türkiye, Özbekistan, Kırgızistan, Rusya, Belarus, Fransa, Almanya ve diğer ülkelerden 200’ün üzerinde tarım ve hayvancılık makine ve ürünleri üreten firma katıldı.

Ömer Seyfettin ölümünün 100. yılında anıldı

Yazar Ömer Seyfettin, ölümünün 100. yılında Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da etkinlikte anıldı. Uluslararası Türk Akademisince (TWESCO), Nur Sultan Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ile Nazarbayev Üniversitesi Kazak Dili ve Türkoloji Bölümünün katkılarıyla düzenlenen etkinlikte, Ömer Seyfettin’in hayatını anlatan sunumlar yapıldı, YEE öğrencileri yazarın eserlerinden parçalar okudu.

Kazakistan tahıl ihracatını sınırlandırıyor

Kazakistan Tarım Bakanlığından yapılan açıklamada, OHAL kapsamında ülke ihtiyaçları göz önünde bulundurularak tahıl ürünleri ihracatının kısıtlanacağı belirtildi. İhracatın Bakanlığın belirlediği aylık kota çerçevesinde yapılacağı vurgulanan açıklamada, “İhracat kotası ve hacmini belirleme mekanizması daha sonra Bakanlığın internet sitesinde yayımlanacak.” ifadesi yer aldı.

Kazakistan’da öğretmenlerden yüz maskesi üretimine destek

Türkistan Valiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, bölge öğretmenleri, eczanelerdeki maske eksikliği nedeniyle başlattıkları çalışma kapsamında, yüz maskeleri dikiyor ve halka ücretsiz dağıtıyor. Bugüne kadar yerel halka 91 binden fazla maske dağıtan öğretmenler, toplumun iyiliği için çalışmanın vatandaşlık görevi olduğunu ifade etti.

ÖZBEKİSTAN

Özbekistan’ın Kovid-19’la mücadelesi

Özbekistan’da ilk yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakası 15 Mart’ta tespit edildi. Ülkenin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, Fransa’dan dönen bir Özbekistan vatandaşında Kovid-19’un tespit edildiği belirtildi. Özbekistan’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle ilk ölüm 27 Mart’ta gerçekleşti. Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Kovid-19 bulaşan 72 yaşındaki bir kişi yaşamını yitirdi. Özbekistan’da salgınla ilgili alınan kararlar doğrultusunda, doktor ve sağlık çalışanları yüksek ücretle çalışmaya başladı. Kovid-19 bulaşan hastane çalışanlarına 10 bin dolar, tedavi gördüğü halde iyileşemeyen hastane çalışanlarına da bir kereye mahsus 26 bin dolar ödenmesi kararı alındı. Ülkede salgınla mücadele tedbirleri kapsamında şehirlere de giriş ve çıkışlar kısıtlandı. Özbekistanlılar, her sene büyük coşkuyla kutladıkları Nevruz Bayramı’nı, koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl evlerinde geçirdi. Ülkede Nevruz, bağımsızlığın kazanıldığı 1991’den bu yana ilk defa resmi törenle kutlanmadı. Maske sıkıntısı yaşanan başkentte bazı eczaneler de ücretsiz maske dağıtımı yaptı. Üniversiteler ile ilk ve orta dereceli okullarda eğitime ara verilmesinin ardından yaklaşık 80 bin öğrencinin Taşkent’ten memleketlerine döndüğü belirtildi. Öğrencilere uçak ve tren biletlerinde yüzde 50 indirim uygulanırken, kamu kurumları ve vatandaşların desteğiyle öğrenciler için ücretsiz taksi ve otobüs seferleri düzenledi. Öte yandan, salgına karşı alınan önlemler kapsamında aralarında masaj salonları, gece kulübü ve çocuk oyun salonlarıyla hayvanat bahçelerinin de bulunduğu birçok eğlence mekanı ve iş yeri geçici olarak kapatıldı. Özbekistan’da ilk vakanın açıkladığı günden 31 Mart’a kadar toplamda 172 vaka tespit edildi, 2 ölüm gerçekleşti.

Özbekistan’da, yabancıların ülkede bulunma süreleri uzatıldı

Özbekistan’da Kovid-19 nedeniyle giriş ve çıkışlar için ülke sınırları kapatılmıştı. Herhangi bir amaçla ülkede bulunan yabancı uyruklu vatandaşların vize süresinin 10 Nisan’a kadar uzatıldığı bildirilen açıklamada, 1 aylık vize muafiyeti uygulaması kapsamında daha önce ülkeye gelen ve 1 aylık vizesiz bulunma süresi dolan yabancıların ülkede kalma sürelerinin de 10 Nisan’a kadar ertelendiği ifade edildi.

Özbekistan’da yeni doğal gaz yatağı keşfedildi

Ülkenin ulusal petrol-gaz şirketi Özbekneftgazdan yapılan açıklamada, Buhara vilayetinin Karavulbazar ilçesinde yapılan arama-keşif çalışmaları sonucunda yeni doğal gaz yatağının bulunduğu kaydedildi. Açıklamada, bölgedeki “Janubiy Kemaçı” yatağında tespit edilen 133 numaralı arama kuyusunun, 2 bin 300 metre derinliğinde yapılan arama-keşif çalışmaları sonucunda, günlük 50 bin metreküp doğal gaz üretme kapasitesine sahip olduğu vurgulandı.

Özbekistan, Avrasya Ekonomik Birliğine gözlemci üye olacak

Özbekistan’da 7 Mart 2020’de yapılan açıklamada Rusya liderliğinde kurulan Avrasya Ekonomik Birliği’ne (AEB) gözlemci üye olma kararı alındığı belirtildi. AEB bir süredir Özbekistan’a birliğe katılması için çeşitli girişimlerde bulunuyordu. Şevket Mirziyoyev’in göreve gelmesiyle birlikte de AEB, Özbekistan ile ilişkilerini birliğe katılması yönünde arttırdı.

Özbekistan’da pamuk üretiminde kota uygulaması kaldırıldı

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Sovyetler Birliği’nin planlı ekonomi modelinden kalma üretim kotası uygulamasının, pamuk üretiminde kaldırılacağını duyurdu. Pamuk üretiminde belirli bir hedefi karşılamayı zorunlu kılan bu kota uygulaması, çocuklardan devlet görevlilerine kadar birçok Özbek vatandaşının pamuk tarlalarında angarya olarak çalıştırılmasının kaynağını oluşturuyordu. Özellikle çocuk işçilik nedeniyle Özbekistan pamuğu birçok Batılı ülke ve marka tarafından boykot edilmişti.

KIRGIZİSTAN

Kırgızistan’ın Kovid-19’la mücadelesi

Kırgızistan Sağlık Bakanı Kosmosbek Çolponbayev, ülkede ilk koronavirüs vakası 18 Mart’ta tespit edildiğini duyurdu. Çolponbayev, Umre’den 12 Mart’ta dönen ve evlerinde karantinada tutulan 3 kişinin koronavirüs test sonuçlarının pozitif çıktığını açıkladı. Kırgızistan hükümeti, ülkede ilk Kovid-19 vakasının tespit edilmesinin ardından 19 Mart’tan itibaren yabancıların ülkeye girişini yasaklama kararı aldı.  Salgın nedeniyle OHAL uygulanan Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te güvenlik önlemleri güçlendirmek için 410 devriye rotası geliştirildi. OHAL’in geçerli olmadığı bölge, şehir ve ilçelerin girişlerinde güvenlik tedbirleri alınmaya başladı. Virüs kaynakla ölümün henüz yaşanmadığı Kırgızistan’da vaka sayısı 107 olarak açıklandı. Kırgızistan’da koronavirüs salgını nedeniyle uygulanan olağanüstü hal (OHAL) kapsamında dışarıya çıkamayan yaşlı ve kronik rahatsızlığı olanlara yardım etmek isteyenler “İyilik Karargâhı” isimli Facebook hesabında buluştu. Salgın nedeniyle Kovid-19 vakalarının tespit edildiği Bişkek, Oş ve Celalabad ile bazı bölgelerde 20.00-07.00 saatlerinde sokağa çıkma yasağı uygulanırken ülke genelinde ise 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı bulunanlara sokağa çıkmamaları tavsiye ediliyor.

Kırgızistan, koronavirüs nedeniyle IMF’den mali yardım istedi

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, ülkesi için Uluslararası Para Fonundan (IMF) mali yardım talebinde bulundu. Uluslararası Para Fonu’nun yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle ortaya çıkan krizle mücadele için Kırgızistan’a yaklaşık 120 milyon 900 bin dolar tutarında mali destekte bulunacağı bildirildi.

TİKA, Kırgızistanlı gazeteciler için eğitim programı düzenledi

TİKA, TRT ve Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesinin (KTMÜ) iş birliğiyle, gazeteciler için dijital medya teknolojileri alanında 5 günlük “Yeni Medya Temel Habercilik Eğitim Programı” düzenlendi. Üniversitenin ev sahipliğindeki programın açılış töreninde konuşan TİKA Bişkek Program Koordinatörü Ali Muslu, TİKA tarafından düzenlenen “Yeni Medya Temel Habercilik Eğitimi” temalı programa Kırgızistan’dan 15 ulusal medya kuruluşunun temsilcileri ve Özbekistan’dan iki kişinin katıldığını belirtti.

  1. Türk Moda ve Tekstil Fuarı düzenlendi

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te, 3. Türk Moda ve Tekstil Fuarı düzenlendi. Türk Lider Expo, Kırgız Bi Expo ve Dordoy Birliği iş birliğiyle düzenlenen fuara, Türk tekstil sektörü 40 firmayla katıldı. Fuarda, kumaş, aksesuar, hazır giyim ve tasarım ürünleri sergilendi.

Kırgızistan’da Ak Kalpak ve Bayrak Günü kutlandı

Kırgızistan’da her yıl 3 Mart’ta düzenlenen Bayrak Günü ve 5 Mart’ta düzenlenen Ak Kalpak Günü 4 Mart’ta törenle kutlandı. Gençler, Kırgızların ulusal başlığı olan ak kalpak ile şehrin merkez caddelerinde geçit töreni düzenledi. 5 Mart Ak Kalpak Günü, ulusal başlığın önemini korumak amacıyla Kırgızistan’da 2011 yılından bu yana kutlanıyor. Kırgızların ulusal başlığı ak kalpağın türüne göre, taşıyanın yaşı ve sosyal statüsü anlaşılabiliyor. Ak kalpak, karlı Tanrı Dağını da simgeliyor. Kırgızistan’ın SSCB’den ayrıldıktan sonra 3 Mart 1992’de kabul edilen Kırgızistan bayrağı ise, Kırgız halkının ana sembollerinden biridir.

TÜRKMENİSTAN

Türkmenistan’da Kovid-19 önlemleri

Türkmenistan’da İlkokulların 1 Nisan’da sona erecek olan ara tatili, 6 Nisan’a kadar uzatıldı. Bir hafta sürecek olan tatil uzatma kararı,  ülkedeki tüm ilkokulları kapsıyor. Türkmenistan, KOVİD-19 önlemleri kapsamında, 20 Nisan tarihine kadar tüm uluslararası uçuşları askıya almış bulunuyor. Bütün şehir giriş çıkışlarında koronavirüs enfeksiyon kontrol noktaları bulunan ülkede, önceden planlanmış sergiler, fuarlar, spor musabakaları, konserler ve benzeri tüm toplu etkinliklerin tümü  iptal edildi veya yeniden planlandı. Türkmenistan’da Dünya Sağlık örgütü ve Sağlık Bakanlığınca, bugüne kadar, koronavirüs vakası kaydedilmedi.

Türkmenistan’da uluslararası taşımacılığa koronavirüs önlemleri

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’nın bir nota ile duyurduğu düzenlemeye göre; Türkmenistan sınırında yer alan Garaboğaz ve Farap sınır kapısı üzerinden kara ulaştırması ile Türkmenistan’a giren ve Türkmenistan sınırlarından transit geçen yüklerin taşınmasının, Türkmen taşıyıcıları tarafından gerçekleştirilmesine karar verildi. Uluslararası Türkmenbaşı Deniz Limanı üzerinden gelen yabancı ülke yük araçları, dorselerini; Türkmen taşıyıcıları tarafından Türkmenistan’a taşınmak veya Türkmenistan sınırları içerisinden transit taşınmak üzere Uluslararası Türkmenbaşı Limanında, özel olarak  belirlenen yerlere bırakacaklar.  Yabancı ülke yük araçlarının da,  sürücüleriyle birlikte deniz yolu vasıtasıyla ülkelerine dönüşleri sağlanacak.

Türkmenistan’da “koronavirüs” kelimesi yasaklandı

Radikal kararların ve aykırı politikaların ülkesi Türkmenistan’da, şu ana kadar küresel salgın yeni tip koronavirüsle ilgili hiçbir vaka görülmedi. Buna rağmen, Aşkabat yönetiminin, salgınla ilgili dağıtılan broşürlerden “koronavirüs” kelimesini çıkardığı ve ülkede bu kelimenin telaffuzunu yasakladığı bildirildi. Ülkede, medyanın “koronavirüs” sözcüğünü kullanmasına yasak getirilirken, salgından söz edenlerin ve sokakta maske takanların da gözaltına alındığı iddia ediliyor.

Türkmenistan’da Koronavirüs Brifingi düzenlendi

Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen brifingte, Dışişleri Bakan Yardımcısı Vepa Hacıyev ve Sağlık Bakanı Nurmuhammet Amannepesov; koronavirüsün ülkeye girişinin engellenmesi ve yayılmasının önlenmesi için alınan tedbirleri anlattı. Alınan tedbirlerin, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerileri doğrultusunda ve Türkmenistan’ın ulusal mevzuatı dikkate alınarak yürütüldüğünün vurgulandığı brifingte,  gerekli ilaç ve tıbbi malzemeleri sağlamak için tüm önlemlerin alındığı kaydedildi.

Türkmenistan’da Dünya Kadınlar Günü kutlandı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Türkmenistan’da şenlik, konser ve tiyatro programları düzenlendi. Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle, Aşkabat Mukam Köşkü’nde sadece “insanlığın güzel yarısı” kadınların izleyici olarak katıldığı bir şenlik düzenlendi. Ülkenin  sevilen dans toplulukları, müzisyen ve sanatçılarının sahne aldığı şenlikte Konser, tiyatral gösteriler ve halk dansları sergilendi. Türkmenistan’da her yıl Kadınlar gününde, nüfusta kadın olarak kayıtlı bütün vatandaşlara para ikramiyesi veriliyor.

Türkmenistan Devlet Başkanı Azerbaycan’ı ziyaret etti

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in daveti üzerine Bakü’ye resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. İkili zirvenin başlangıcında Türkmen Lider, Bakü’ye gerçekleştirdiği resmi ziyaretin temel amacının iki ülke arasındaki işbirliğini daha da güçlendirmek olduğunu ve 1992 yılından bu yana başta siyasi, ekonomik, kültürel ve sosyal olmak üzere önemli alanlarda yapıcı işbirliğini geliştirmeye yönelik 59 hükümetler arası ve 30 kurumlar arası anlaşmaya imza atıldığını belirtti. Bakü’de bulunan ‘‘Zagulba’’ Sarayında yapılan görüşmelerde, iki ülke arasındaki mevcut ve geleceğe yönelik işbirliğini güçlendirecek birçok anlaşma imzalandı.

Türkmenistan ile Katar arasında işbirliği toplantısı yapıldı

Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, Doha’da Başbakan Yardımcısı ve Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al-Thani ile bir araya geldi. Toplantıda taraflar; siyasi, ekonomik ve ticari alanlarda ikili ilişkiler ve işbirliği konularını görüştü.

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ(KKTC)

KKTC’nin Kovid-19’la mücadelesi

KKTC’de ilk Kovid-19 vakasının görüldüğü 10 Mart’tan itibaren, kara sınır kapıları hariç, 47 bin 432 kişinin ülkeden ayrıldığını, 15 bin 478 kişinin girdiğini kaydedildi. KKTC’de 23 Mart’ta Kovid-19 önlemleri kapsamında kısmi sokağa çıkma uygulamasına geçilmişti. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı 31 Mart’tan itibaren 21.00-06.00 saatlerinde sokağa çıkma yasağı kararı aldı. Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, belediyelere de marketlerdeki hijyen ve mesafe kurallarını denetleme ve bu hususta ceza kesme çağrısı yaptı.

KKTC’de koronavirüsten ilk ölüm gerçekleşti

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle ilk can kaybı 28 Mart’ta meydana geldi. KKTC Sağlık Bakanlığı Basın Bürosu’ndan yapılan yazılı açıklamada, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde Kovid-19 tedavisi gören 67 yaşındaki Alman erkek turistin yaşamını yitirdiği kaydedildi. KKTC’de Kovid-19 ilk kez 10 Mart’ta 65 yaşındaki Alman kadın turistte tespit edilmişti. Ülkede Kovid-19 tespit edilen vaka sayısının 70 olduğu aktarılmıştı.

KKTC cumhurbaşkanlığı seçimi 11 Ekim’e ertelendi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhuriyet Meclisi, 26 Nisan’da yapılması öngörülen cumhurbaşkanlığı seçiminin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına yönelik tedbirler nedeniyle 11 Ekim’e ertelenmesi kararı aldı. Kabul edilen karar önerisine göre, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, seçim tarihine kadar görevine devam edecek.

KKTC Başbakanından iki devletli çözüm önerisi

Financial Times gazetesine konuşan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersin Tatar, adada iki devletli çözümün bir an evvel uygulanması gerektiğini vurguladı. Kıbrıs’ta Türkler ve Rumlar arasında yıllardır yürütülen barış görüşmelerinin sonuç vermediğini belirten Tatar, “Biz bir Kıbrıs Türk devleti istiyoruz. Bunca yıldan sonra Rumların Kıbrıs Türklerini yönettiği federal bir cumhuriyette birleşmemiz gerektiğine inanmıyoruz. Bu, asla kabul edemeyeceğimiz bir şeydir” ifadelerini kullandı.

KIRIM

Kırım’da koronavirüs vakası

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da resmi olarak ilk koronavirüs vakası 21 Mart tarihinde açıklandı.  Sergey Aksyonov, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Kırım Cumhuriyeti’nde, Fransa’dan gelen bir yarımada sakininde ilk koronavirüs enfeksiyonu vakası doğrulandı.” açıklamasında bulundu. Kırım Müftülüğü, koronavirüs salgını nedeniyle yarımadadaki camilerde cemaatle namaz kılınmasını 12 Nisan 2020 tarihine kadar durdurulduğunu duyurdu. Müftülükten yapılan açıklamada, “12 Nisan 2020 tarihine kadar Kırım’daki camilerde Cuma ve toplu namazların kılınması durdurulacak. Ayrıca herhangi eğitim ve bilgilendirme faaliyeti yapılmayacak. Bunun dışında 12 Nisan 2020 tarihine kadar Kırım Müftülüğünün emriyle dua, isim koyma ve nikah gibi dini merasimlerin düzenlenmesi askıya alındı. Cenaze merasimlerin ise olabildiğince kısa ve tüm güvenlik kurallarına uygun, fiziksel temas ve tokalaşma olmadan düzenlenmesi gerekiyor.” denildi.

Kırım’da Rus askerlerinin sayısı 2,5 kat arttı

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Baş Müdürlüğü temsilcisi Vadim Skibitskiy’e göre, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Rus askerlerinin sayısı altı yıl içinde 2,5 kat arttı. Şu an işgal edilen yarımadada yaklaşık 32 bin Rus askeri bulunuyor.   Skibitskiy, Rusya’nın bu noktada durmayacağını ve yarımadada askeri potansiyelini artırmaya devam edeceğini öngördüğünü belirtti. Ayrıca Skibitskiy, bugün Rusya’nın Kırım’ı sadece Karadeniz bölgesinde değil, Suriye’deki birliklerin kullanımı için de ana üs olarak kullandığını kaydetti.

ABD Rusya’ya yaptırımlara devam edeceğini yineledi

Amerika Birleşik Devletlerinin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Daimi Temsilcisi James Gilmore, ülkesinin, Rusya Kırım’ı terk edene kadar yaptırımları uygulamaya devam edeceğini vurguladı. ABD’nin AGİT Temsilcisi James Gilmore yaptığı açıklamada, “Rusya Kırım’dan çıkana kadar Kırım yaptırımlarından asla vazgeçmeyeceğiz. Ukrayna’nın doğusu ile ilgili uyguladığımız yaptırımları da devam ettirmeyi planlıyoruz.” ifadelerini kullandı. Gilmore, ABD’nin, Baltık devletlerinin SSCB’ye katılımını onaylamadığı gibi Kırım’ı da Rusya’nın bir parçası olarak tanımadıklarının altını çizdi.

Kırım’daki su rezervleri azalıyor

İşgal edilen Kırım’daki toplam su hacminin bir yıl içinde yaklaşık 85 milyon metreküp azaldığı öğrenildi. Kırım Hidrometeoroloji Hizmetinin konuyla ilgili açıklamasında, “29 Şubat 2020 itibariyle haznelerdeki toplam su temini 99.94 milyon metreküp. Bu rakam, 2019 baharının başlangıcından 84.650 milyon metreküp daha az.” ifadelerine yer verildi.  İşgal edilen Kırım’da içme suyu bitmek üzere. Kırım’da yeterli yağış gerçekleşmezse Akmescit’te (Simferopol) yalnızca 100 günlük içme suyu stoğu kalmış durumda.

Rus Ordusuna katılmak istemeyen Kırımlı gençler cezalandırılmaya devam ediyor

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da yönetim, Rus ordusunda askerlik yapmak istemeyen gençlere karşı dava açmaya devam ediyor. Kırım İnsan Hakları Grubu, konuya ilişkin 2020 yılının Şubat ayında işgal edilen Kırım’da sekiz yeni davanın açıldığını bildirdi.  Kırım İnsan Hakları Grubu, işgalin başlamasından bu yana Rusya’nın, uluslararası insan hakları hukuku ve BM Genel Kurulu kararlarına aykırı olarak, yaklaşık 15 bin Kırımlı genci orduya çağırdığını belirtti.

Ukrayna’nın işgal edilen bölgelerine yönelik televizyon kanalı yayın hayatına başladı

Ukrayna’nın geçici işgal edilen Kırım ve Donbas bölgelerine yönelik yayın yapması beklenen “Dim” isimli televizyon kanalı yayın hayatına başladı. Televizyon kanalı Dim’in Genel Müdürü Vekili Yuliya Ostrovska, kanalın eğlence ve bilgi içerikli bir kanal olacağını bildirdi. Ostrovska, kanalda Ukrayna’da yapılan eğlence programlarının ve haberlerin yayınlanacağını kaydetti. Ayrıca, Dim’in ilerleyen günlerde haber programlarına da başlayacağı öğrenildi.

Yeni başbakan ve dışişleri bakanında Kırım’a su tedariki yorumu

Ukrayna’da 5 Mart 2020 tarihinde başbakanlık koltuğuna oturan Denis Şmıgal, bir televizyon kanalında katıldığı program sırasında, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki insanların Ukrayna vatandaşları olduğunu ve yarımadaya su sağlanması gerektiğini söyledi. Aynı programa katılan Ukrayna’nın yeni Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, işgal altındaki Kırım’a su temini konusunun Kırım’ın işgalden kurtarma aracı olduğunu kaydetti. Kuleba, Kiev yönetiminin Rus işgali altında bulunan Kırım’a su vermeyi düşünmediğini ifade etti.

Yeni Rusça- Kırım Tatarca konuşma kılavuzu tanıtıldı

Tezis Yayınevi müdürü, Armançık Kırım Tatar çocuk dergisi Baş Editörü Ediye Müslimova ve Kırım Tatar sözlükler, Kırım’ın eski yerleşim yerlerinin adlarının bulunduğu haritalar hazırlayan bilim insanı Aleksandr Goryainov, hazırladıkları “Laf Eteyik” (Konuşalım) isimli yeni Rusça Kırım Tatarca konuşma kılavuzunu tanıttı. 100 konuyu kapsayan 432 sayfalık konuşma kılavuzunun birinci baskısı 3 bin adet olarak basıldı.

KTMM’den koronavirüs önlemi

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, dünyayı sarsan yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle Kiev’deki KTMM ofisinin de 3 Nisan 2020 tarihine kadar uzaktan çalışma sistemine geçtiğini bildirdi. KTMM Başkanı Çubarov, uzaktan çalışma döneminde gelecek ziyaretçilerin, ofis çalışanları ile KTMM üyeleri tarafından kabulü ve istişaresinin de uzaktan gerçekleştirileceğini belirtti.

Birleşik Krallık’tan Kırım’ın işgaline tepki

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Dominic Raab yaptığı açıklamada, Ukrayna bağımsızlığına, toprak bütünlüğüne ve egemenliğine verdikleri desteği bir kere daha tekrarladı. Rusya’yı tüm siyasi tutsakları serbest bırakmaya davet eden Raab, son 6 yılda işgal edilen yarımadadaki insan hakları durumunun kötüleştiğini ayrıca Kırım Tatarları ve Ukrainlerin dini ayrımcılığa uğradığını vurguladı.

Yabancılar artık Kırım’da arazi sahibi olamayacaklar

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, işgal edilen Kırım’ın neredeyse tüm bölgelerini Rusya vatandaşlığına sahip olmayan kişilerin arazi sahibi olamayacağı bölgeler listesine ekledi. Putin tarafından imzalanan kararname internet sitesinde yayımlandı. Listeye Bahçesaray, Canköy, İslam Terek (Kirovskoye), Krasnoperekopsk, Yedi Kuyu (Lenino), Seyitler (Nijnegorsk), Akşeyh (Razdolnoye), Sak, Akmescit (Simferopol), İçki (Sovetskoye),  Akmeçit (Çernomorskoye) bölgelerinde bulunan araziler dahil edildi.

Change.org’ta Kırım Tatar dili için imza kampanyası

Kırım Tatar gençler, change.org platformu üzerinden başlattıkları imza kampanyası ile Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov ve KTMM üyelerine çağrıda bulunarak, kamuoyu önünde yapılan açıklamalarda Kırım Tatar dilini kullanmaya davet etti.

IRAK

Türkmen liderden koronavirüs ile mücadele çağrısı

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Genel Başkanı Erşat Salihi, Irak’ta yeni tip koronavirüsle ciddi bir şekilde mücadele edilmediğini belirtti. Salihi, Irak’ın özellikle İran ile olan sınır kapılarını kapatma kararını hızla uygulaması ve kentler arası kontrol noktalarında da sıkı denetim yapılmasının önemine işaret etti. Kerkük girişlerindeki kontrol noktalarında tıbbi muayenelerin sıkılaştırılmasını isteyen Salihi, kentteki kıraathane, internet kafeler ve parklar başta olmak üzere, eğlence merkezlerinin kapatılması kararının uygulanıp uygulanmadığının da denetlenmesinin önemine değindi. Salihi, basının da halkı bilinçlendirme konusunda önemli görev üstlenmesi gerektiğini kaydetti. Ülkede 17 Mart’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı 19 Nisan’a kadar uzatıldı. Irak’ta Kovid-19 kaynaklı ilk ölüm, 4 Mart’ta Süleymaniye’de gerçekleşmişti. 31 Mart’a kadar olan süreçte Irak’ta toplamda 694 vaka tespit edildi, 50 kişi öldü, 170 hasta da iyileşerek taburcu edildi.

Irak Türkmen Cephesi, FETÖ okullarının kapatılmasını istedi

Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü Muhammed Saman, Irak’ta ve özellikle Kerkük’te faaliyet gösteren FETÖ okullarının kapatılması için çağrıda bulundu. Kerkük kent merkezinde önemli binaların yıllardır FETÖ okulları tarafından kullanıldığına dikkat çeken Saman, bunların Irak Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullara tahsis edilmesi gerektiğini söyledi.

Tarihi Kayseri Çarşısı esnafa teslim edildi

Irak’ın Kerkük kentinde yanarak kullanılamaz hale gelen Osmanlı mirası tarihi Kayseri Çarşısı, TİKA tadilatı sonrası küllerinden doğdu. Çarşı esnafı yaklaşık bir yıl aradan sonra dükkânlarına kavuştu. Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Irak’ın Kerkük kentinde bulunan ve Osmanlı döneminde inşa edilen tarihi çarşı, 26 Kasım 2018’de çıkan bir yangınla kullanılamaz hale gelmişti.

ABD askerleri Kerkük’ten çekildi

Kerkük Operasyonlar Komutanı Korgeneral Saad Harbiye, terör örgütü DEAŞ’a karşı Amerika Birleşik Devletleri (ABD) öncülüğündeki koalisyon güçlerinin bulundukları Kerkük K1 Askeri Üssü’nden çekildiklerini ve kontrolün Irak güçlerine geçtiğini belirtti. Harbiye, Kerkük’teki K1 Askeri Üssü’nde bulunan koalisyon güçlerinin çekilerek yerini Irak askeri güçlerine bıraktığını, koalisyon güçlerinin kentin güvenliğine sağlamış oldukları katkıdan dolayı memnuniyet duyduklarını söyledi.

DİĞER

Kuzey Makedonya’nın üyeliğini NATO müttefiklerince onayladı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Twitter hesabından bir mesaj paylaşarak son olarak İspanyol Senatosu’nun da Kuzey Makedonya’nın üyelik sürecini onayladığını açıkladı. Stoltenberg, “Böylelikle tüm müttefikler yakında 30’uncu üyemiz olacak Kuzey Makedonya’ya kapılarını açtı. Tebrikler Kuzey Makedonya.” ifadesini kullandı.

Bosna Hersek’in Kovid-19’la mücadelesi

Bosna Hersek’te ilk koronavirüs vakası 5 Mart’ta bildirilmiş, 21 Mart’ta ise ilk ölüm gerçekleşmişti. Bosna Hersek’te afet ve olağanüstü hal ilan edilirken, Arnavutluk’ta ise koronavirüsle mücadele için serbest dolaşıma sınırlama getirildi. İki entiteden biri Bosna Hersek Federasyonu (FBİH) afet durumu ilan ederken, vaka çoğunluğunun bulunduğu Sırp Cumhuriyeti’nde (RS) ise olağanüstü durum ilan edildi. FBİH Başbakanı Fadil Novalic, federasyon sınırları içerisinde virüsün yayılmasını engellemek için “afet” durumu ilan edildiğini ifade ederek, ülke ekonomisinin dengede kalmasına ilişkin çalışmaların devam ettiğini vurguladı. İlk vakanın tespit edildiği günden 31 Mart’a kadar toplamda 418 vaka tespit edildi, 12 kişi öldü, 17 hasta iyileşti.

Moğolistan’da da Kovid-19 vakası tespit edildi

Moğolistan’da ilk kez yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakasına rastlandığı bildirildi. Yerel basına göre, ülkeye Mart başında giriş yapan bir Fransız vatandaşında 10 Mart’ta Kovid-19 vakası tespit edilirken, şehir içi ve şehirler arası ulaşıma kısıtlama getirildiği ve toplu mekanlarda maske kullanımının zorunlu hale getirildiği ifade edildi.

Yörüklerin göç hikayesinin çekimleri başladı

Anadolu’nun bin yıllık konargöçer yaşam tarzı, Sarıkeçili Yörüklerinin hayatı, çekimlerine başlanan “Turna Misali” filmiyle sinemaseverlerle buluşacak. Filmin dış çekimleri, Mersin’in Silifke ilçesi Yeşilovacık Mahallesi’nde, iç çekimleri ise Yunan, Roma ve Bizans dönemlerinden izler taşıyan Tisan Koyu “Antik Kilikya Afrodisiası” yakınlarındaki ormanlık alana kurulan kıl çadırda yapılıyor. İffet Eren Danışman Boz ve Eyüp Boz tarafından senaryolaştırılan filmde, Sarıkeçili Yörüklerinin kıl çadırlardaki günlük yaşantılarının yanı sıra Yörüklerin tek geçim kaynağı keçileriyle nasıl zaman geçirdikleri, göç sırasında yaşadıkları sıkıntı ve zorluklar, aile bağları ve iki engelli gencin aşkı anlatılıyor.

Rusya, BDT ülkeleri vatandaşlarının ülkeye giriş yasağını kaldırdı

Rusya, aralarında Türkmenistan’ın da bulunduğu BDT ülkeleri vatandaşlarının ülkeye giriş yasağını kaldırdı.  Resmi internet sitesinde yayınlanan yeni hükümet Kararnamesinde, 16 Mart 2020 tarihli;  yabancılar için giriş kısıtlanmasına ilişkin Kararname’nin 1. paragrafının, BDT ülkelerinin yanı sıra Abhazya ve Güney Osetya için geçerli olmadığı belirtildi. Yeni düzenleme 20 Mart’tan itibaren yürürlüğe girdi.

Macaristan’dan AB’ye Türkiye ile anlaşma çağrısı

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Avrupa Birliği’nin (AB) bir an önce Türkiye ile anlaşarak sığınmacı krizini çözmesi gerektiğini söyledi. AB ve Türkiye arasında yeni bir anlaşma imzalanmadığı sürece AB’ye yönelen sığınmacı akınını Türkiye’nin durdurmasının beklenmeyeceğini belirten Szijjarto, “AB ve Türkiye arasında yeni anlaşma imzalanmalı.” dedi.

Macaristan’da acil durum yasası parlamentoda kabul edildi

Macaristan’da, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı tedbir amacıyla hazırlanan acil durum yasa tasarısı parlamentoda kabul edildi. Kabul edilen yasaya göre, hükümet ”acil durum” süresince kanun hükmünde kararname çıkarabilecek, bazı kanunların uygulanmasını askıya alabilecek ve asılsız haber yayanlar 1 ile 5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılabilecek. Resmi verilere göre 31 Mart’a kadar ülkede 492 koronavirüs vakası görüldü ve bunlardan 16’sı hayatını kaybetti.

TİKA Tacikistan’da Çağdaş Diyabet Okulu kurdu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Tacikistan Cumhuriyeti Sağlık ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve “Hamadoni” Sivil Toplum Kuruluşu işbirliğinde kurulan Çağdaş Diyabet Okulu’nun açılışı törenle gerçekleştirildi. Diyabet hastalarının yaşam kalitelerinin arttırılması amacıyla kurulan okulda, Tacikistan Endokrinoloji Merkezi uzmanları tarafından modern yöntemlerle bilinçlendirme eğitimlerinin verilmesi planlanıyor.

TİKA’dan Karadağ Biyelo Polye Devlet Hastanesine destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı Karadağ’ın Sancak Bölgesi Biyelo Polye şehrinde bulunan Devlet Hastanesinin ameliyathane bölümünü yenileyerek donanım desteğinde bulundu. Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Karadağ’ın Sancak Bölgesindeki Biyelo Polye (Akova) şehrinde bulunan 148 yatak kapasiteli hastanede yıllık ortalama 500 doğum ve 1.000 ameliyat gerçekleştirilmekte ve 100.000 hastaya ücretsiz tedavi hizmeti veriliyor.

TİKA’dan Tacikistan’da Yükseköğretime destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), 1.200’den fazla öğrenciye sahip Tacikistan Devlet Sanat ve Tasarım Enstitüsünün 2 atölyesini yeniledi.  Tacikistan’ın kültür ve sanat hayatına kazandırılacak yetenekli gençlerin daha iyi şartlarda eğitim almalarına imkân sağlamak amacıyla yenilenen atölyeler, iç tasarım, tekstil ve dikiş nakış bölümü öğrencilerinin hizmetine sunuldu.

Çin’de Doğu Türkistanlıların köle gibi satıldığı iddia edildi

Avustralya Stratejik Politika Enstitüsünün yayınladığı rapora göre 80 bin Uygur’un; Nike, Apple, Dell, Adidas, BMW, GAP, Huawei, Samsung, Sony, ve Volkswagen gibi dünyaca ünlü markalara ürün sağlayan Çinli fabrikalarda zorla çalıştırıldığı görülüyor. Raporda, Çin’deki bir internet reklamında genç Doğu Türkistanlıların köle gibi satılığa çıkarıldığı örnek veriliyor. Reklamda “en az 100 kişinin sipariş edilebileceği” ifade ediliyor. Reklamda bu kişiler 15 gün içerisinde fabrikalara gönderileceği taahhüt ediliyor. Yine bir reklamda, “Xinjiang hükumeti (Doğu Türkistan’daki işgal yönetimi) siyasi ve tıbbi muayenelerden geçmiş yaklaşık bin Uygur’u organize etti.” denilerek köle gibi satılacak Doğu Türkistanlılara dair bilgiler veriliyor.

Türk akademisyenden uluslararası başarı

Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sibel Süzen, Avrupa Başkent Üniversiteleri Birliği (UNICA) yönetim kuruluna seçilen ilk Türk akademisyen oldu. Süzen, 1990’da kurulan UNICA’nın Avrupa başkentlerinde bulunan köklü üniversitelerin bir araya geldiği kurumsal bir üniversite ağı olduğunu anlattı.

Moğolistan geleneksel alfabeye geçiş kararı aldı

“The Times” haber sitesinde yayımlanan bilgilere göre, Moğolistan Eğitim Bakanlığı, ülkede 2025 yılına kadar Kiril alfabesi kaldırılarak, geleneksel Moğol alfabesine geçileceğini bildirdi. Konuyla ilgili, kapsamlı bir düzenleme için çalışmaların başlatıldığını kaydeden Bakanlık, bilim, edebiyat ve resmi dilde Moğol isimlerinin kullanılması için gereken adımların da atılacağını belirtti.

Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir